Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Во периметарот на фокусот на Трамп.

Секој месец идат у Вашингтон и се сликаат од сокачиња. Боље дома да седеа да не ни прават трошкови, повеќе аир ќе видевме.

19504.jpg

Мислам дека премногу се мрчи. До пред некоја година воопшто не се славеше независноста на државата, сега па зошто се славела. Криминал било што го довеле Дејвид Гета во државава. И претходно кажав, ми беше малку чудно зошто би го викале Дејвид Гета на забава по повод независноста на државата, но откако помина настанот, и видов видеа, и каква светска продукција, светла, звук, организација, и како луѓето се забавувале, не гледам зошто да биде проблем.

Ова е за пофалба дечки.
Се слават само јубилејните 10,20,30,40 итн, а не овие 25,35,55. Со воена парада најчесто, не знам дали има снимка (не сум побарал) од парадата 2011, тоа беше најубаво нешто во таа најлоша година за мене на приватен план

Се слават само јубилејните 10,20,30,40 итн, а не овие 25,35,55. Со воена парада најчесто, не знам дали има снимка (не сум побарал) од парадата 2011, тоа беше најубаво нешто во таа најлоша година за мене на приватен план
Нема врска. Јас секоја година би славела. Не мора нешто extraordinary ама скромна прослава на плоштад е океј.

Брзата пруга нема врска со Србите и Грците, туку со ликот кој ја афирмира нејзината градба, чие име го наведов.

Значи, Мицика вели:
- Кинезите ги купиле пристанишата во Атина и Солун,
- ние (како територија...) сме им на транспортна рута од Грција кон Средна Европа,
- заклучок од Мицика; треба да се дозаглавиме со кредит за изградба на брза пруга, оти пругата им требала на Кинезите за транспорт на нивните производи од јужните цигани кон пазарот од ЕУ, па ние сме најпаметните и преку изградената пруга, на Кинезите ќе им напраќаме „патарина„ и од неа ќе живееме боговски...

Пругата, ради брзината, нема да минува и поврзува наши населени места, туку ќе шиба од Грција кон Србија, иако и двете земји немат двојни брзи колосеци!

Ама ние од инает ќе градиме!

Брзи пруги не се градат за товарни возови, товарни возови возат со брзини од 60-90 км/ч, ептен ако е важен товар може да возат помеѓу 100 и 120 км/ч.

Целата приказна на Мицко околу брзата пруга беше баш тоа, приказна/бајка.

Нема врска. Јас секоја година би славела. Не мора нешто extraordinary ама скромна прослава на плоштад е океј.
Да ама секоја година парада не се прави, а ваква прослава зошто да не и јас сакам и не сум против тоа.
Автоматски споено мислење:

Брзата пруга нема врска со Србите и Грците, туку со ликот кој ја афирмира нејзината градба, чие име го наведов.

Значи, Мицика вели:
- Кинезите ги купиле пристанишата во Атина и Солун,
- ние (како територија...) сме им на транспортна рута од Грција кон Средна Европа,
- заклучок од Мицика; треба да се дозаглавиме со кредит за изградба на брза пруга, оти пругата им требала на Кинезите за транспорт на нивните производи од јужните цигани кон пазарот од ЕУ, па ние сме најпаметните и преку изградената пруга, на Кинезите ќе им напраќаме „патарина„ и од неа ќе живееме боговски...

Пругата, ради брзината, нема да минува и поврзува наши населени места, туку ќе шиба од Грција кон Србија, иако и двете земји немат двојни брзи колосеци!

Ама ние од инает ќе градиме!
Не си размислил дека може да се премести пругата од коритото на Вардар?

More cupe na koj mu zboras, so mu zboras.
Tie himnata nejkat da se pej, ti za proslava za nezavisnost im zboras na naseto prosetano i prosvetleno gradjanstvo.
Ima edna tema za himnata, pobaraja i se ke ti stani jasno.

Не го пишувам ова да се игнорираат селата, туку дека неможе воз да не мине до твојот Велес и да се игнорираат такви центри и да мине преку ливади без стопирање за интересот на Србендите и Чергарите
Автоматски споено мислење:

Тогаш воопшто не треба да градиме.
Ретко глупав човек ама не се лути, прво пругата мора да се извади од Вардар за да можи оваа држава да биде енергетски независна.

Заменик претседателот на Владата Александар Николоски најави изградба на брза железница што ќе ја поврзе Македонија со регионот, овозможувајќи патување од Скопје до Солун за 1 час и 25 минути и до Белград за 2 и пол часа, со што се очекува трансформација на економијата и подобрување на транспортната инфраструктура.

„Македонија е влезена во фаза на силен инфраструктурен развој, започнуваме со изградба на брзата пруга на Коридор 10, од границата со Србија до границата со Грција. Ќе понудиме брз карго превоз до 200 километри на час и до 160 километри на час за превоз на патници. Со тоа целосно ќе ја трансформираме економијата“, рече Николоски.

Какви опиноци ја водат Македонија тоа е зачудувачки. Овој од тие шти пробуваат да се промовираат јавно е најглупиот министер во владата.

200 км/ч товарен транспорт. Па за таква изјава од министер за транспорт уште утре треба да биде даден избркан од својата позиција.

Какви опиноци ја водат Македонија тоа е зачудувачки. Овој од тие шти пробуваат да се промовираат јавно е најглупиот министер во владата.

200 км/ч товарен транспорт. Па за таква изјава од министер за транспорт уште утре треба да биде даден избркан од својата позиција.
Има проекти за до 300km/h ама тоа се само проекти, а во реалноста одат 100-120km/h не повеќе од тоа бидејќи е опасно.

Не си размислил дека може да се премести пругата од коритото на Вардар?

Ако мислиш на постојната пруга од Шкупи кон Гевгелија, да, таа беше предвидена за изместување/подигање, во случај на реализација на утопијата наречена „Вардарска долина„.

Ако мислиш на брзата пруга од Мицика, таа ќе биде лоцирана во порамничарскиот дел од „нашата земјата„, малку источно од наведената пруга, без доближување до р. Вардар.

Ако мислиш на постојната пруга од Шкупи кон Гевгелија, да, таа беше предвидена за изместување/подигање, во случај на реализација на утопијата наречена „Вардарска долина„.

Ако мислиш на брзата пруга од Мицика, таа ќе биде лоцирана во порамничарскиот дел од „нашата земјата„, малку источно од наведената пруга, без доближување до р. Вардар.
Истата пруга е ;). Вардарска долина не е утопија туку проект за енергетска независност на државата.

Истата пруга е ;). Вардарска долина не е утопија туку проект за енергетска независност на државата.
Штом „Вардарска....„ не е реализиран проект, значи дека е утопија.

Стручњаци за хидротехника од Градежниот факултет јавно укажуваа дека Вардар нема доволно вода за себе, на пак за изведба на повеќе брани и акумулации на иста река.

Што се однесува до постојната пруга, покрај Вардар, лигњата рече дека на таа пруга ќе се изведе „исправање„ на големите кривини, за постигнување поголема брзина, а „брзата„ пруга ќе има сосема нова место-положба во однос на постојната.

Лично, не знам која би била таа положба па само нагаѓам, оти брзи пруги не се градат низ планини и долини, туку на отворен и визуелно чист простор, без многу физички и визуелни пречки.

Има проекти за до 300km/h ама тоа се само проекти, а во реалноста одат 100-120km/h не повеќе од тоа бидејќи е опасно.

Во теорија има и вселенски возови, Во пракса не постојат комерцијални товарни возови кои што возат со над 120 км на час. Друга работа е што на официјална објава на страната на Министерството за транспорт, во прв и четврт параграф даваат различни бројки. Телево не е во состојба да запамти во три реченици кохерентна лага да каже.

2026-09-16_20-22.png

Патем треба да знае и дека ова му е втора година власт, а во последниве 3 месеци, МЖ транспорт и МЖ инфраструктура му имаат направено уште 900 000 000 денари долг и двете заедно должат некој 175 000 000 ЕВРА. И плус запазете инфраструктура уште колку недоспеани обврски има. До следната година ќе должат некој 300 000 000 евра.

1789583279164.png

Back
На врв Bottom