- Член од
- 16 јули 2021
- Мислења
- 1.927
- Поени од реакции
- 3.543
Да, точно, да има критериуми кои ќе додаваат или одзимаат во равенката, затоа што во систем кај што важи тоа што го @Imtechiquemk , т.е. денешниот систем, не ја бива и нема да не биде, барем нас. Иначе EQ не ја ставам намерно во игра, зашто треба прагматика, не емоција. Некогаш многу арно не е на арно за такви одлуки кои влијаат врз масите. А за родителите, ок е да е дел од критериумите, но не да е главен, т.е. само родители да гласаат, затоа што ќе има подмитливи иницијативи кои немаат врска со подобра иднина, ко на пример повеќе одмор за родители, само и само да гласаат за овие или оние.Гледам избришале голем број мислења, не е важно.
Апропо ајкју, јас би ставил една контратежа, опит. Да се дигне возраста на потенцијалните гласачи и да се ограничи лимитот на години до кога може да се гласа.
Реално, јас би го земал моделот на Северноамериканските Индијанци. Целото општество избира прашања кои се решаваат, се гласа, ама незвисно од резултатот на гласање, советот на старци донесува одлука што ќе се спроведе во дело.
Нејсе, бидејќи кај нас групата на пензионери засега е силно корумпирана и се држи до актуелната власт, од страв дека ќе им ги укинат пензиите, максималната граница би ја спуштил на 70-75 години.
Долната граница исто би ја кренал, со тоа што право на глас би имале само запослени, со уважување на мислата на Маск за родителите. Значи минимум 25 години и запослен, напоменувам пожелно и да е родител. Тешко тоа со родителството на тие години сега, ама јас искрено би сакал да е еден од критериумите.