Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
за нештата да бидат појасни и поубедливи експериментот е повторуван повеќе пати со различни групи глувци но зачудувачки резултатот секогаш бил идентичен.Интересно, но доста inconclusive, има многу фактори кои не излегуваат кога би се работело за човек.
Автоматски споено мислење:
Прегледај го приврзокот 485824
Удрив брз fact check со Gemini на ваа твоја информација, се испостави како погрешна, иако пак, да речиме дека ти ја сфаќам поентата и дека пак е подобро од 99% од луѓето, иако најголем дел од луѓето уствари не ни добиле шанса, ниту пак го имат луксузот да седнат да учат само математика и да се спремат за олимпијади, поради тоа што мора еден тон други обврски да средуват само за да преживуват.Моделиве на AI компанииве веќе подолго време земаат злато на светски математички и програмерски олимпијади.
- The Reality: AI models have not been doing this "for a long time." High-level performance on international olympiads is very recent (mid-2024).
- Mathematics: In July 2024, Google DeepMind’s specialized systems (AlphaProof and AlphaGeometry 2) achieved silver-medal-level performance on the International Mathematical Olympiad (IMO) problems, solving 4 out of 6 problems. They did not win gold, though it was a major milestone.
- Competitive Programming: DeepMind’s AlphaCode 2 (2023) performed in the top 15% of human competitors on Codeforces, and OpenAI's reasoning models have reached high-tier competitive levels. However, AI models do not hold standard "gold medals" across historical olympiads.
Епа кога не си паметен да "заборавиш" да куцнеш нешто.Сигурно у Македонија има ризици од бунтови ради роботизирани келнери. Причината зашто не се имплементираат е зашто популацијата секогаш би избрала човек пред робот за било каква услуга, се дур нема избор- нема работници.
Пред некоја недела пазарев во странство на автоматизирана каса, и си размислував, кој е ќарот за мене од тоа што нема продавач таму? Чекав исто гужва ко во Кам, платив исто, а се ебавав да скенирам продукти сам.
Апсолутно ништо елитно нема во овие компании. Ама ни најмалце.
До 2022 никој не ни спомнуваше ВИ, така што и година дена е подолго време. Знаеш ли што е АГИ ти? Ниво на интелигенција еднакво на човек. Во моментов имаме АГИ.Удрив брз fact check со Gemini на ваа твоја информација, се испостави како погрешна, иако пак, да речиме дека ти ја сфаќам поентата и дека пак е подобро од 99% од луѓето, иако најголем дел од луѓето уствари не ни добиле шанса, ниту пак го имат луксузот да седнат да учат само математика и да се спремат за олимпијади, поради тоа што мора еден тон други обврски да средуват само за да преживуват.
Што се однесува до AI, освен ако не кријат нешто од нас па да има развиено AGI, во спротивно, и тоа ти е исто така грешка, AGI се уште не е постигнато.
А што се однесува до моменталните модели што се достапни, јас во секојдневната работа си користам Opus 4.6 на Antropic, и тоа го користам со Claude Code за да си го автоматизирам процесот на пишување код. После 4.6, се што испадна само ми лапа повеќе токени, ми генерира еден тон непотребен текст, и ми го прекомплицира проблемот.
И сега, откако дадов мало интро, можам да кажам дека не сум исплашен од AI до степенот на тој што ја има отворено темата. Само во последната недела/две, имав два проблеми на работа, каде што и во двата случај мали делови од системот имаа лош дизајн, т.е не скалираше доволно. Да не навлегувам да ги објаснувам самите проблеми, ама користиме малце специфична база т.е Clickhouse, која што мислам дека не многу фирми ја користат во production. И во двата случаи, AI-то, и тоа Fable 5, не ми даде решение што ми го решаваше проблемот, и не само што не ми даде решение, вториот пат откако сам дојдов до одредено решение што само го проширува системот, пошто не сакав да прават големи промени од корен додека ми е тим лидот на одмор, кога му искуцав накратко псевдо код каде што треба да смене, и му дадов инструкции, он направи катаклизма, и следно кога му реков „врати го кодот во претходниот стејт пред да ги направиш промените“; ми ропна git revert и ми отиде и псевно кодот. Па на крајот мораше за рака да го водам и ајде делче по делче да се управиме.
AI-то за сега е добро да реше веќе видени и решени проблеми, да не мора ти сам да ги измислуваш, итн. За се друго, каде што треба да се користе креативност за да се реше проблемот, нема шанси да дојде со решение што е прифатливо, и тоа е тоа. Тоа е барем мојто скромно искуство со него.
Не претеруј...До 2022 никој не ни спомнуваше ВИ, така што и година дена е подолго време. Знаеш ли што е АГИ ти? Ниво на интелигенција еднакво на човек. Во моментов имаме АГИ.
До 2022 никој не ни спомнуваше ВИ, така што и година дена е подолго време. Знаеш ли што е АГИ ти? Ниво на интелигенција еднакво на човек. Во моментов имаме АГИ.
Не, во моментот немаме AGI, пошто моменталното AI не може да праве нешто на што не е тренирам, т.е моменталниот AI само го прошируват со тоа што го хранат со повеќе дата, т.е поголема меморија само, и врз база на повеќе знаење (што е веќе постоечко), ти генерира тебе брзи одговори и решенија на проблемите. Значи, работе на повторување на постоечки проблеми што се решени, се што е надвор од тоа што е тренирам, или ќе халуцинира, или нема да ти помогне.Key Differences: AGI vs. Current AI
- Artificial Narrow Intelligence (ANI): Current AI (like chatbots or image generators) excels at one specific job but cannot switch roles or function outside its training.
Artificial General Intelligence (AGI): A theoretical system with general adaptability, common sense, and self-teaching capabilities like a human.
Artificial Superintelligence (ASI): A hypothetical future stage where AI surpasses human intelligence across every field.
Тоа што ти го опишуваш: не може да праве тоа на што не е трениран е ASI. А до 2030 ќе го имаме и тоа. АГИ имаме во моментов.Не, во моментот немаме AGI, пошто моменталното AI не може да праве нешто на што не е тренирам, т.е моменталниот AI само го прошируват со тоа што го хранат со повеќе дата, т.е поголема меморија само, и врз база на повеќе знаење (што е веќе постоечко), ти генерира тебе брзи одговори и решенија на проблемите. Значи, работе на повторување на постоечки проблеми што се решени, се што е надвор од тоа што е тренирам, или ќе халуцинира, или нема да ти помогне.
Види, дека AI ќе автоматизира огромен дел од работата е точно, веќе го гледаме тоа, нема што да се инатам, ама тоа дека моментално ќе се плашам дека ќе развијат AGI, не планирам. А тоа што читате, како CEO-то на Antropic изјавува, не може да го објасниме однесувањето на Claude или што и да е, само пумпа прикаски во медиумите за инвеститорите да се хајпат и да фрлат пари.
Да се сложиме дека не се сложуваме. Моменталниот AI не е AGI пошто не може во real time да се ретренира самиот модел, патем, затоа имаме нови верзии на моделите, пример Claude 4.6, Claude 4.7 / 4.8 итн итн. Ако може во real time да се надоградува самиот модел, зошто ни се потребни верзии на секој X период? Реалноста е дека, они се претренирани на одредена дата, имат милијарди параметри меморија во нив, и тоа е тоа. Самиот модел кога ти дава одговори, не уче ништо ново, или тоа дека мислиш дека уче е поради тоа што има одреден context window т.е меморија додека „разговара“ со тебе.Тоа што ти го опишуваш: не може да праве тоа на што не е трениран е ASI. А до 2030 ќе го имаме и тоа. АГИ имаме во моментов.
ретко паметна одлука и најверојатно се работи за некоја грешка во кодот на советниците затоа што по правило се носат погрешни и штетни одлуки по граѓаните.Што мислите за тоа што во Пехчево се изгласало против градење на дата центар, кој што најверојатно би бил користен за потребите на AI?
Дали стварно мислиш дека новите модели скалираат меморија и ништо друго?Да се сложиме дека не се сложуваме. Моменталниот AI не е AGI пошто не може во real time да се ретренира самиот модел, патем, затоа имаме нови верзии на моделите, пример Claude 4.6, Claude 4.7 / 4.8 итн итн. Ако може во real time да се надоградува самиот модел, зошто ни се потребни верзии на секој X период? Реалноста е дека, они се претренирани на одредена дата, имат милијарди параметри меморија во нив, и тоа е тоа. Самиот модел кога ти дава одговори, не уче ништо ново, или тоа дека мислиш дека уче е поради тоа што има одреден context window т.е меморија додека „разговара“ со тебе.
Патем, да се навратиме на темата пошто мислам дека забегавме. Што мислите за тоа што во Пехчево се изгласало против градење на дата центар, кој што најверојатно би бил користен за потребите на AI?
Јас зборувам за индустријата во која сум, веб развој, и еве ти кажувам дека сум сведок на бркање на цел тим од 7 луѓе, за сметка на АИ. И тимот не беше составен од јуниори, баш напротив. Ако тоа не е АГИ, што е? Да, не сме стигнале до АГИ каде робот ќе смени водоводџија или електричар, ама барем во делот кој мене ме тангира, АИ може да замени секој.Кодирање е повторливо, редење лебови не е повторливо? Лупна зелена и остана жив.па не е лошо да учите некој занат вие програмериве со време. Таа работа ќе биде заменета пошто е повторлива. Гледајте нешто што нема да се замени. Вас ви делува штом вие сте загрозени дека се ќе биде заменето, но не е така. Репетитивните ствари ќе бидат само. У трговија пример редење роба никогаш нема да го замени АИ, или пак растовар утовар, месење лебови, буреци, виљушкаристи, шофери, итн.