ТИФОМАНИЈА!

• Креатор на темата Креатор на темата 87_47
  • Време на започнување Време на започнување
само прашав, не знам зошто не се каже транспарентно. кога можат други групи да омаловажуваат и да вреѓаат нека си го објаснат и сопствениот срам што не се појавија вчера на запад.

Во право е дечкото, секоја критика треба да се прифати. Не знам дали се случило друга голема група да си дозволи да нема никакво соопштение за некои утакмици (не е прв пат) и изненадно да не се појавува на трибина. Не се Комити група на ниво на Калинкари, за да си дозволат да немаат јавен став. Што сака може да се договара интерно, една реченица за јавноста мора да има. Не може едноставно да не се појавиш на натпревар за кој немаш пречки да присуствуваш.

Овој тек на настаните од искуство го предвидов уште пред 3 години кога Камчев со свињослав влегоа во Вардар. Тогаш повеќето се смееја, ме правеа песимист, ама си дојде на моето.
Веќе го правиме муабетот во темата на ФК Вардар, не би се повторувал 100 пати.
Една навивачка група не смее да си дозволи да нема јавен став, па каков сака нека биде. Топ се носевме година и кусур, после тоа се изгубивме во носење лоши одлуки и куроболие од тие кои стварно може да сменат нешто во клубот (пошто очигледно ние не можевме во таа година и кусур).

Жалосно за сите што беа активни во тешките денови и за сите млади генерации кои ги привлековме и сега ги оставивме на цедило. Ќе се крене групата секако, ама вакви работи оставаат простор за да се изгубат цели генерации деца.

само прашав, не знам зошто не се каже транспарентно. кога можат други групи да омаловажуваат и да вреѓаат нека си го објаснат и сопствениот срам што не се појавија вчера на запад.
Ќе има соопштение.
Вчера и без никаква најава се собраа повеќе од 100 Комити пред паркот Езерце,беше договорено и кажано дека нема да се навива тоа ќе го пренесе групата преку соопштение.Помал дел од дечките млада екипа влегоа на Јужна, истите и скандираа против Козарот другиот дел воопшто не влегоа на стадион.

Не сам навивач, не носу мајце и слични обележја од клуб. Али например да носу било какфу мајцу и некои да ми гу соблачаф пред деца и жену, ја би ги легаја затфор сфите одма.

Признајте си дека дел од кодекси су ви нецивилизарно срање, ферке, соблачање мајце, тепање за ништо и слични глупости.
Урлајте тамо по трибине, рипајте на амфетамин и тој е тој.

Мислу дека Тајсон да дојде да ми соблача мајцу пред деца, муда ке му ги изеду како он уво, а не па некој си Чкембар или Комита.

Поздраф, опаметете се и поцивилизирани кодекси да имате.

Ќе се изначитаме сега еден куп глупости за којзнае какви маици соблечени од којзнае кого, па уште фалење, као да го соблекле Веља Невоља.

Ne sum navivac ama ke izedam gomna od dosada na tema koja ne me zasega
Не ми е досадно, а и те како иам право да ви га критикују дивљачки кодекс, иако не сам навивач.
Па ајде брат стаи се у ситуацију седиш си сс две деца и жену негде у ресотранче на ручак, шала смешка и ти дојдеф неколко дечки да ти соблачаф некоју фан мајцу, па како ке се осеќаш ти?
Дали ке ти биде убаво гол да те остаиф пред деца и жену? Па какфа траума,срам,беда ке биде тој за сфи вас, а наише за мали деца.

И дали ти сс неколко другара би соблекја мајцу на некога си што си седи на ручак сс жену и деца???

Не сам навивач, не носу мајце и слични обележја од клуб. Али например да носу било какфу мајцу и некои да ми гу соблачаф пред деца и жену, ја би ги легаја затфор сфите одма.

Признајте си дека дел од кодекси су ви нецивилизарно срање, ферке, соблачање мајце, тепање за ништо и слични глупости.
Урлајте тамо по трибине, рипајте на амфетамин и тој е тој.

Мислу дека Тајсон да дојде да ми соблача мајцу пред деца, муда ке му ги изеду како он уво, а не па некој си Чкембар или Комита.

Поздраф, опаметете се и поцивилизирани кодекси да имате.
Ok Васо Бакочевиќ

Ok Васо Бакочевиќ
Не се праи интересан,зшто у старт не си зшто си од Битола.
Одговори еве и ти, обострано, како ке реагираш.

И да, неам појма кој е Васо, не се палу не селски србољаци.

Не ми е досадно, а и те како иам право да ви га критикују дивљачки кодекс, иако не сам навивач.
Па ајде брат стаи се у ситуацију седиш си сс две деца и жену негде у ресотранче на ручак, шала смешка и ти дојдеф неколко дечки да ти соблачаф некоју фан мајцу, па како ке се осеќаш ти?
Дали ке ти биде убаво гол да те остаиф пред деца и жену? Па какфа траума,срам,беда ке биде тој за сфи вас, а наише за мали деца.

И дали ти сс неколко другара би соблекја мајцу на некога си што си седи на ручак сс жену и деца???
До негде се согласувам. Не треба никако да се прикажува како некоја акција оти е тешка глупост.

Ако толку ги мраза, било кој, нака докажа коче гостува организирано Делије или Гробари негде, тогаш нака напра некоја акција и тоа че биди за голем поздрав. Вака ширење мадиња на поединци залутани е тешка глупост барем за мене :ROFLMAO:

До негде се согласувам. Не треба никако да се прикажува како некоја акција оти е тешка глупост.

Ако толку ги мраза, било кој, нака докажа колеги гостува организирано Делије или Гробари негде, тогаш нака напра некоја акција и тоа че биди за голем поздрав. Вака ширење мадиња на поединци залутани е тешка глупост барем за мене :ROFLMAO:
Треа да си уведете ново правило у тј кодекс.
Пред жену и деца, никакфи акцие.
Шалови и мајце ке зимаф бе.:facepalm:

Треа да си уведете ново правило у тј кодекс.
Пред жену и деца, никакфи акцие.
Шалови и мајце ке зимаф бе.:facepalm:
Ама ако веќе си излезен со жена и деца во некој ресторан дали има смисла да носиш маичка од некоја НГ?

Некои работи се случуваат со причина и мора да се гледаат во поширок контекст. Одредена постапка, кога ќе се појави во јавноста, може да изгледа агресивно, непотребно или провокативно. Но во навивачкиот свет симболите, маичките, транспарентите и местото на кое се истакнуваат имаат свое значење.
Не станува збор за демонстрација на сила врз послаб или понемоќен, а уште помалку за оправдување напад врз жени, деца или случајни луѓе. Станува збор за нешто што навивачките групи многу добро го разбираат територија, идентитет и граници на меѓусебната провокација.
Како што со маичка или обележје на гробари или делије не би било разумно демонстративно да се појавуваш на место каде што доминира ривалска група било тоа тирана, тетово чаир или некој друг град така не треба да се очекува дека во Битола секое навивачко обележје може намерно да се истакнува без реакција. Тоа не е слабост на градот или на групата, туку непишана логика на навивачката сцена.
Сакате организирано гостување? Повелете. Дојдете како навивачка група, со своите обележја и транспаренти и со свест дека навивачкото ривалство носи одговорност од двете страни. Тогаш работите се јасни и никој не треба да се крие зад приказната дека некој намерно напаѓал жени и деца.
Но токму затоа постои уште една одговорност: оној што е со семејство, жени или деца не треба намерно да ги внесува во навивачка конфронтација преку провокативно истакнување ривалски обележја. Тоа не ја оправдува физичката пресметка напротив, таа треба да се избегне но значи дека секој треба да биде свесен за контекстот и последиците од сопственото однесување.
Навивачкото ривалство има смисла кога останува меѓу навивачи. Жените, децата и случајните граѓани треба да останат надвор од него. А почитувањето на противникот почнува токму со разбирањето дека и симболите и просторот имаат тежина.

Последно уредено:
Ама ако веќе си излезен со жена и деца во некој ресторан дали има смисла да носиш маичка од некоја НГ?
Океј да, упрао си,ама еве погодило се бе, бија си на утакмицу рукомет и жена ти ти вика идемо у Ана Кристи на кебапчиња и да ти дојдеф некои од спротивну групу да ти соблачаф мајцу.
Еве например на мене, не сам тепач, нека пробаф да ми земеф мајцу пред деца, можда ја ке завршу на костозглобно, ама они ке завршиф сс роднине у црно.

Океј да, упрао си,ама еве погодило се бе, бија си на утакмицу рукомет и жена ти ти вика идемо у Ана Кристи на кебапчиња и да ти дојдеф некои од спротивну групу да ти соблачаф мајцу.
Еве например на мене, не сам тепач, нека пробаф да ми земеф мајцу пред деца, можда ја ке завршу на костозглобно, ама они ке завршиф сс роднине у црно.
Те разбирам што сакаш да кажеш, фала богу фамилијата пред се, ама треба да се има осет кој каде и што прави, и мислам дека повеќето не би сакале да бидат нападнати кога се со фамилија, ама па треба да се има осет, ако носиш маица од некоја НГ треба да очекуваш дека може да ти дојде некој и да сака да ти ја соблече маицата дека тоа е дел од навивачката култура, а и сигурен сум дека повеќето можат да направат исклучок доколку видат некој со маица и е со фамилија да не го провоцираат или слично. Ова е мое мислење само, можеби сум грешка а ако сум слободно поправете ме

Back
На врв Bottom