Иднината на Македонија во услови кога ВИ ќе ја превземе контролата целосно?

• Креатор на темата Креатор на темата iMirisIUkus
  • Време на започнување Време на започнување
Ke ima za leb. Vaka ni za to :toe:
Ти си постар ете. Имаше ли за леб за мајсторите во 90ти, рани 2000ти кога имаше 40 посто невработеност?

За разлика од тогаш, сега има пари и за таксисти, чистачи, и мајстори, од проста причина што нема работници што би го работеле тоа, а остатокот од населението има пари да ги плати.

Што мислиш, што ќе работат тие луѓе што се без работа? Ќе станат докторите, банкари, адвокати на 40 години, или ќе отидат во струка каде што нема потреба од 10 години едукација пред тоа?

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Кои ќе бидат последиците од целосно усвојување на ВИ во светот по Македонија?
Influenserkite ke se pleskaat isklucivo samo so AI/ML Engineers poso site drugi ke bidat sirotinji.

Ти си постар ете. Имаше ли за леб за мајсторите во 90ти, рани 2000ти кога имаше 40 посто невработеност?

За разлика од тогаш, сега има пари и за таксисти, чистачи, и мајстори, од проста причина што нема работници што би го работеле тоа, а остатокот од населението има пари да ги плати.

Што мислиш, што ќе работат тие луѓе што се без работа? Ќе станат докторите, банкари, адвокати на 40 години, или ќе отидат во струка каде што нема потреба од 10 години едукација пред тоа?
Kolku mislite be deka imam :pos:

Influenserkite ke se pleskaat isklucivo samo so AI/ML Engineers poso site drugi ke bidat sirotinji.
Prvata cel na OpenAI, Anthropic i ostala bagra e da stanat celosno avtonomni od covecki trud tie samite, a posle da go izdominiraat pazarot na trud so nivnite modeli. Tie inzhinjeri shto ti gi zborish kje bidat nepotrebni poshto modelite kje bidat self-sustainable i self-upgradable. Ete Elon Musk kazha deka kje sme imale 10 milijardi humanoidni roboti. Serviser na roboti mi zvuci ko profesija buducnosti.

Со денешното темпо на научно истражување и изучување, на човештвото би му требало околу 1000 години - еден милениум за да го проучи човечкиот мозок, само да го проучи, да научи како функционира, ако некогаш се случи тоа.

Е сега има трка во светот да се направи вештачки мозок. Светот пробува да направи интелигенција и да ја замени таа што би му требало 1000 години само да ја проучи. Па, со среќа нека им е, што да речам.

Инаку, не само кај нас, туку секаде би имало немири. Ако Германија и Америка автоматизираат се' што можат, тогаш и илјадници Американци и Германци ќе летаат од работа, не е само нискоквалификуваната работна сила, туку и повисоките слоеви во секоја индустрија. Сигурно ќе биде чекор по чекор за да не се осети голем шок наеднаш, ама како тргнало, ќе биде. А за целосна замена на човекот, не би рекол.

Најмногу ќе настрада оној мидменаџмент, факултетлии со нула придонес и беспотребно изразено его.
Блу колар ќе си остане, водоводџија, бербер, ѓубретар, гробар...немаат што да се плашат од АИ.
Е сеа мојата работа е веќе на удар, барем да изгурам некое време па ќе гледаме што за понатаму.

Најмногу ќе настрада оној мидменаџмент, факултетлии со нула придонес и беспотребно изразено его.
Блу колар ќе си остане, водоводџија, бербер, ѓубретар, гробар...немаат што да се плашат од АИ.
Е сеа мојата работа е веќе на удар, барем да изгурам некое време па ќе гледаме што за понатаму.
Најмногу ќе настрада тој кој што не носи вредност. Сигурно ќе има менаџери кои ќе го јадат, но пак таа улога баш не може да ја замени АИ. Сега сум у софтверна компанија, пред тоа бев у маркет рисрч, пред тоа во бетинг, работев пекар лекар апотекар но во аутсорс смисла, без бизнис аналист, процес оунер, тим менаџер, сеилс менаџер, проџект менаџер, и на почетоците нормално сапорт. Сега кога отпуштаа кај нас, кажаа каков е форматот и визијата, тој што носи пари и вредност ќе остане, тој што не, колку сакал работел, лета. Ова е прво од неколку најавени отпуштања.

Најмногу ќе настрада тој кој што не носи вредност. Сигурно ќе има менаџери кои ќе го јадат, но пак таа улога баш не може да ја замени АИ. Сега сум у софтверна компанија, пред тоа бев у маркет рисрч, пред тоа во бетинг, работев пекар лекар апотекар но во аутсорс смисла, без бизнис аналист, процес оунер, тим менаџер, сеилс менаџер, проџект менаџер, и на почетоците нормално сапорт. Сега кога отпуштаа кај нас, кажаа каков е форматот и визијата, тој што носи пари и вредност ќе остане, тој што не, колку сакал работел, лета. Ова е прво од неколку најавени отпуштања.
Ne se zalazhuvaj, sekoj e zamenliv vazheshe ushte pred ova sranje da se pojavi. Ne postoi rabota koja shto AI ne mozhe da ja raboti i da bide podobar i poefikasen od covekot, za pozicii od CEO do cistac/ka.

Сите тие менаџерчиња ќе останат без работа. Проџект менаџер лол.
Автоматски споено мислење:

Ne se zalazhuvaj, sekoj e zamenliv vazheshe ushte pred ova sranje da se pojavi. Ne postoi rabota koja shto AI ne mozhe da ja raboti i da bide podobar i poefikasen od covekot, za pozicii od CEO do cistac/ka.
Чистачка можеби преку оние роботите за метење кои ги има во некои домови. Но тоа нешто не може да изриба вц шоља или прозорци така да...

Чистачка можеби преку оние роботите за метење кои ги има во некои домови. Но тоа нешто не може да изриба вц шоља или прозорци така да...
Добро, јас го кажав моето вие вашето, времето ќе покаже, според мене ќе се спојат некои тимови, но ќе останат менаџерите повеќето, треба некој да дрнка за визии и да мотивира, колку е тоа вистина не спорам, чисто кажувам. За година-2 ќе видиме.

Види, уште сега без АИ имаш self-cleaning toilets у Јапан, а Јапан има најчисти вециња у свет, така да не сум сигурен за тоа...

Vo sekoj slicaj ziveeja mnogu podobro i pobogato od tie so ostanaja tehnoloski visok.
Sega majstorite imaat azdisano so cenite oti edno nema majstori pa im se mozi, a drugo denesnite generacii ili ne znaat vo gazot da se dupnat ili ne se ni zamaraat pa citam po oglasi se bara majstor steker da im smeni, slavina da im smeni, uste za lamba nemam procitano nekoj ne pobaral majstor da im smeni.
Ako se vratat tie vreminja, nevrabotenost, kriza se si mislam lugjeto, barem povekjeto ke se vratat na fabricki podesuvanjs sakale nejkele. Ako imas za majstor i za kurc ke si platis ( ne vervam deka ima do tolku retardirani eden ventil ili slavina da ne znaat da smenat ), a drugite sakale nejkele ke ja zemat rocanglata vrace, valjakot i se so treba niz doma za sitni i ne tolku sitni popravki ako sakaat da im ostani za leb :toe:

Vo sekoj slicaj ziveeja mnogu podobro i pobogato od tie so ostanaja tehnoloski visok.
Sega majstorite imaat azdisano so cenite oti edno nema majstori pa im se mozi, a drugo denesnite generacii ili ne znaat vo gazot da se dupnat ili ne se ni zamaraat pa citam po oglasi se bara majstor steker da im smeni, slavina da im smeni, uste za lamba nemam procitano nekoj ne pobaral majstor da im smeni.
Ako se vratat tie vreminja, nevrabotenost, kriza se si mislam lugjeto, barem povekjeto ke se vratat na fabricki podesuvanjs sakale nejkele. Ako imas za majstor i za kurc ke si platis ( ne vervam deka ima do tolku retardirani eden ventil ili slavina da ne znaat da smenat ), a drugite sakale nejkele ke ja zemat rocanglata vrace, valjakot i se so treba niz doma za sitni i ne tolku sitni popravki ako sakaat da im ostani za leb :toe:
Јас не сметам дека имаат аздисано со цените. Пример ангажирам молер, иако иам кречено и сам, од причина што не ми се праи тоа за тие пари. Ако неам, јбг.

Најсигурна работа ти е таа кај што си тешко заменив, дали поради знаење, контакти или регулатива. Молер или столар не е тоа. Како пример, голем дел од електраните одамна се автоматизирани, но сеуште има оператори во смени ( и ке има).

Не, сериозно, ако 80% од раб.сила биде заменета, кој тоа ќе ги купува продуктите и сервисите на АИ креарираната економија? Се сјебале со сметката, освен универзален доход, не гледам никаква шанса за да ова помине без војни. АИ продуцира, но АИ не купува ништо. Не ми се верува еј, старите булазнења на Карл Маркс за вишок на производи и услуги кои капиталот ќе нема каде да ги пласира може да се оствари, иако не на начин на кој Маркс очекувал.

Back
На врв Bottom