Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Имаш селективна дислексија и тука неможам да ти помогнам, а можеби и друго ама да навлегувам во тоа.
Не вреди ни да ти објаснувам кој сум што сум ама еве Бугарија имам стапнато буквално 4 пати иако ми е на 10 километри. Еднаш дури и отидов на одмор и никогаш повеќе затоа што од собарка, таксист, келнер ти го потеа дека сшто е Блгарија. Една од ретките фамилии кај што никој нема бугарски пасош иако можеби има 2-3 000 луѓе од општина со помалку од 20 000 луѓе. Ако имав и најмала желба буквално за 50 евра ќе го има, толку ми беше побарано од тие што посредуваа демек да ми треба да го имам од кој едниот е татко на мој најдобар другар. Моите се исто така југоносталгичари и закоравени антибугари. Кумот на дедо ми го имаат утепано и запалено на сред село.

Чисто вака само да ти објаснам дека нема ни тронка симпатии кон бугарите. Исто така и добро знам дека ваквите ко тебе скриени малосрби и југословени ги има со лопата да ве рине. Жално е секој што е роден после 1980та да пати од комплекс кон србите и да се понижува. Милион примери имам по Скопјево за тоа како не си ја знаете историјата и за се што имаат направено србите. Буквално е автоматски одговорот ако пробаш на некој чисто онака да му кажеш историски факти од тоа колку Македонци имаат убиено србите и кои се работи ни ги имат направено. Реално гледано и не ве обвнинувам, растени наоколу да гледат на фукнции срби кои од кур не ве мавале и растени во комунизам каде го следувале секој работа во тие пренатрупани фирми и администрации без никакво знаење.
Тебе кога си растел како да те плашеле со срби,бугари и ќе речев југословени(ама ете викаш твоите биле "југоносталгичари" па тоа отпаѓа) на место со баба рога.
Еве за да ти биде полесно, и јас го сметам "српскиот вожд" за главниот ама не и единствениот виновник за крвавиот распад на таа федерација.
Уште нешто, бидејќи ја споменуваш ЈНА често пати во негативен контекст, таа автоматски престана да постои како таква јуни 1991година кога срамно се повлече од Словенија, бидејќи по устав беше гарант за територијалниот интегритет на СФРЈ. Од тука натаму србите ги влечеа сите конци во таа "krnja federacija" što bi rekli braća Hrvati.
Автоматски споено мислење:

Да...со тоа што не мора да „еволуирал„, туку цело време ја има/л истата улога-да биде „управител„ на јужно-словенската обединителна држава, затоа што претходната Југославија, онаа кралската, се покажа/ла како неодржлива „компилација„ од народи и религии, кои претходниот „обединител„, кралот Александар, не успеа/л да ја одржи...
Мислиш го "инсталирале" нешто како вд или вршител на должност управител на Југославија после кралот Александар се дури не ги изедеме кредитите од OTAN?

Југо бандата секојдневно јаде трици за банките, демократијата, капитализмот и што уште не..
Дроби ли дроби за тие што дојдоа на овие простори преку браварот :lolzz: :lolzz: :lolzz:

Иронија на ирониите

Ама што знае таа банда појше од „Друже Тито ми ти се кунемо“
Svuda ima budala al izgleda da je kod nas centrala.

Последно уредено:
Имаш селективна дислексија и тука неможам да ти помогнам, а можеби и друго ама да навлегувам во тоа.
Не вреди ни да ти објаснувам кој сум што сум ама еве Бугарија имам стапнато буквално 4 пати иако ми е на 10 километри. Еднаш дури и отидов на одмор и никогаш повеќе затоа што од собарка, таксист, келнер ти го потеа дека сшто е Блгарија. Една од ретките фамилии кај што никој нема бугарски пасош иако можеби има 2-3 000 луѓе од општина со помалку од 20 000 луѓе. Ако имав и најмала желба буквално за 50 евра ќе го има, толку ми беше побарано од тие што посредуваа демек да ми треба да го имам од кој едниот е татко на мој најдобар другар. Моите се исто така југоносталгичари и закоравени антибугари. Кумот на дедо ми го имаат утепано и запалено на сред село.

Чисто вака само да ти објаснам дека нема ни тронка симпатии кон бугарите. Исто така и добро знам дека ваквите ко тебе скриени малосрби и југословени ги има со лопата да ве рине. Жално е секој што е роден после 1980та да пати од комплекс кон србите и да се понижува. Милион примери имам по Скопјево за тоа како не си ја знаете историјата и за се што имаат направено србите. Буквално е автоматски одговорот ако пробаш на некој чисто онака да му кажеш историски факти од тоа колку Македонци имаат убиено србите и кои се работи ни ги имат направено. Реално гледано и не ве обвнинувам, растени наоколу да гледат на фукнции срби кои од кур не ве мавале и растени во комунизам каде го следувале секој работа во тие пренатрупани фирми и администрации без никакво знаење.
Значи вака:
-имам дислексија, а може и нешто друго;
-за 50 евра стануеш Тутабалгарин, (само да знаеш не е фер од тебе што не сакаш другиве да ги подучиш како да стануат Тутабалгари за 50 евра :() ;
-твоите се јогоносталгичари (да сум на местото на твоите бе се запрашал што и како сум воспитувал деца ама ај нека ти биде, оговарај ги по форуми-нивни проблем...);
-најдобар другар има татко кој врбува Македонци да стануат Тутабалгари, (имаш интересно друштво).

Чудно (не е чудно се заебавам) на форумов секогаш се манипулира и што е смешно секогаш преку генерализација.
Се зема за пример свое лично искуство со собарка, таксист, келнер и од тоа се генерализира за цел Тутабалгаристан се гради наратив. Твоето искуство можеби и може да биде пример за менталитетот на Тутабалгарите, ама секогаш кога пишувам ме интересира политиката на Тутабалгаристан, а не келнери таксисти и собарки што мислат и дали мислат (не генерализирам врз основа на мое лично искуство туку сум фокусиран на системот), тоа е твоето рамниште(капацитарност) и тука не можам да помогнам.

Што е битно дали имаш симпатии кон Тутабалгарите, што збориш, ај врати се.
И повторно со ад-хоминем:
-сега станав скриен малосрбин и Југословен (изгледа ништо не следиш, во моментов Србите и Тутабалгарите се на иста фреквенција кога се во прашање Македонците, што и не е ништо ново или некој страшен проблем, проблемот е што врховизмот/седмаколона кај нас е пуштен на најсилно, барем така јас кој имам дислексија ги интерпретирам твоите коментари дали свесно си во филм или не, е небитно за резултатот...)
-ова со 1980 и комплексите не те разбрав јебига дислексичен сум :pos: види некој што те разбира па да подобјанси;
-скопската популација не си ја знае историјата, зошто е ова битно, еве ти ја знаеш па повторно праиш фаули;
-е ова е интерсно ај запознај не колку Македонци убиле Србите (само ме интересира дали ќе класифицираш или се на ѓутуре ама ја нека е за арно...);
-спомна автоматски одговор, а не го изнесе, ќе сакаш да ни кажеш кој е одговорот од неуките Скопјанишча?

Не обвинуваш таман работа, изнапиша еден куп етикети и малку ти е па сакаш татко ти да го учиш како се праат деца, не мислиш дека е забегано!

Ајде, напиши ја на твојата „вистина„ па да видиме што навистина се „издесило„...благодарам.

Нема, кога некој што манипулира ќе изнесе бројки тогаш ќе добие одговор со бројки.

Последно уредено:
Мислиш го "инсталирале" нешто како вд или вршител на должност управител на Југославија после кралот Александар се дури не ги изедеме кредитите од OTAN?

Па не баш...туку браварот е „инсталиран„ на буквално истата шема по која се инсталирани и други „видни„ фаци од тие времиња, како на пример Ленин или чичето со „брчичи„.

Улогата од Тито не била привремена, туку трајна, како доживотен претседател на држава, во која треба да се испроба уште еден социо-економско-политички експеримент „во живо„.

Шемата е следна; центар на меѓународна моќ одредува дека „тој и тој„ нивен член треба да биде „увезен„ во „таа и таа„ земја, и „увезениот„ треба да изведе нагло превземање на власта, обично со преврат/пуч, за после превземањето на власта, да превземе мерки за нејзино зацврстување и воспоставување одреден економско-политички поредок во „украдената„ држава.

ОТАН нема некоја посебна улога во постењето на втората ЈУ, а кредидите беа земани од веќе постоечките меѓународни кредитори од тие времиња.

Последно уредено:
Па не баш...туку браварот е „инсталиран„ на буквално истата шема по која се инсталирани и други „видни„ фаци од тие времиња, како на пример Ленин или чичето со „брчичи„.

Улогата од Тито не била привремена, туку трајна, како доживотен претседател на држава, во која треба да се испроба уште еден социо-економско-политички експеримент „во живо„.

Шемата е следна; центар на меѓународна моќ одредува дека „тој и тој„ нивен член треба да биде „увезен„ во „таа и таа„ земја, и „увезнеиот„ треба да изведе нагло превземање на власта, обично со преврат/пуч, за после превземањето на власта, да превземе мерки за нејзино зацврстување и воспоставување одреден економско-политички поредок во „украдената„ држава.

ОТАН нема некоја посебна улога во постењето на втората ЈУ, а кредидите беа земани од веќе постоечките меѓународни кредитори од тие времиња.
Ме заинтригира, можеби сепак треба да контактираш со некој од Боливуд, има ова што го тврдиш основа за солидно сценарио за некоја шпионска мелодрама со трилер елементи.

Ме заинтригира, можеби сепак треба да контактираш со некој од Боливуд, има ова што го тврдиш основа за солидно сценарио за некоја шпионска мелодрама со трилер елементи.
Не тврдам ништо „специјално„ или непроверливо, така да...

дефинитивно премногу бугарофили и по некој србоман у темиве, гадно. Уште се чудиме зашто соседите ни лажираат историја. Не соседите ами Македонецот или "Македонецот" тоа го праи.
Тоа доброволно да, ама друштвото ти е таму, од дома те тераат, небитно, си имало некаков социјален притисок.
Значи замисли утре 100 луѓе ги викаш да одат да прават патишта на 40 степена или на -10 на некоја планина, и при тоа само за храна ги покриваш.
Значи не зборувам за тоа дечки ко сега што собираат ѓубре и косат трева, туку физичка работа, мешање бетон, копање по цел ден.
Колку новости ќе прочиташ за експлоатација врз работниците?
Односно, тоа што денес го разбираме како експлоатација е баш тоа што се работело тогаш, дали ме разбираш?
Нема човек што ќе прифати такво нешто.
Еј па и со сегашниве услови, кои се за ниво подобри од тогаш, пак нема некој што сака тоа да го работи, мора од пакистан и Непал да идат да работат.
Времињата се сменија.
Кој те терал, не знам зашто и кој ти утувил у глава таква слика за тие акции или си измешал нешто. За најголем дел тоа било престиж, ударник тоа време. Мои соседи беа биле акцијаши. Членови на партија, не. Во т.н. независна Македонија нит ги занимаше политика нит беа нешто богати. Сеуште со ентузијазам збореа за тие акции.
Нема човек што ќе прифати такво нешто.
Не, дефинитивно тераш некои свои толкувања, од денешен свилен аспект или други побуди.
Ги терале затворениците од Идризово да градат инфраструктура, ако толку не знаеш. Мој дедо затворен од озна, бил на градба на патот Ресен.
Книшка за вработување, облаци и магла. Моите родители се вработиле во докторство без никаква книшка. Напрај споредба со сегашно време кога за хигиеничар/болничар ти треба ургенција директно од некој министерски кабинет.
А за акциите...
Немале нит машини нит камиони или багери. и таа помош што покасно ја добиле највише била во храна и воена опрема и авиони. Посебно Македонија, на ниво на предфеудална земја.
За разлика од кај нас, најголем дел земји добиле конкретна помош за механизација и за индустрија. Башка да не споменувам дека биле и земји со колонии, ресурси и работна сила?
Ах таа Ачка, цела историја ја превртела. Ко сите комити доброволно да оделе по планињено, јах.

За промена, запрашај се што им правеле на комунистите и божемните комунисти во Јуесеј на пример.

Ај сега уште некоја тема осим книшките, долговите и "принудната работа", плукајте. На иста линија со бугарите.

Последно уредено:
Не тврдам ништо „специјално„ или непроверливо, така да...
Само уште нешто ми остана неразјаснето. Браваров имал некој дублер од 1941 до 1945?¿? сепак воени рискантни времиња.

Ова не ќе да е баш така. За одредени позиции требало да имаш црвена книшка. И тоа во еднопартиски систем.

Од тоа време и ни потекнува денешниот проблем. Стари навики тешко се искоренуваат.
Тие позиции се само раководните места ... од најмало шефче до директор.
За разлика од денес кај што партиска книшка ти е потребна за од чистачка па се нагоре.... рок на важност на книшката е од избори до избори....

Точно, тоа се викаше општествена самозаштита. Системот се сам себе штитеше како и секој друг систем во светот.

Само уште нешто ми остана неразјаснето. Браваров имал некој дублер од 1941 до 1945?¿? сепак воени рискантни времиња.
Има и такви приказни, ама нешто не сум убеден во нивната вистинитост...особено кога ист лик е предолго пред очите од своите долгогодишни познаници и соработници, па и во јавноста и медиумите.

Еден поздрав до сите "југофоби" со ова видео од за жал сега покојниот наставник Suad Hamzić.

дефинитивно премногу бугарофили и по некој србоман у темиве, гадно. Уште се чудиме зашто соседите ни лажираат историја. Не соседите ами Македонецот или "Македонецот" тоа го праи.

Кој те терал, не знам зашто и кој ти утувил у глава таква слика за тие акции или си измешал нешто. За најголем дел тоа било престиж, ударник тоа време. Мои соседи беа биле акцијаши. Членови на партија, не. Во т.н. независна Македонија нит ги занимаше политика нит беа нешто богати. Сеуште со ентузијазам збореа за тие акции.

Не, дефинитивно тераш некои свои толкувања, од денешен свилен аспект или други побуди.
Ги терале затворениците од Идризово да градат инфраструктура, ако толку не знаеш. Мој дедо затворен од озна, бил на градба на патот Ресен.
Книшка за вработување, облаци и магла. Моите родители се вработиле во докторство без никаква книшка. Напрај споредба со сегашно време кога за хигиеничар/болничар ти треба ургенција директно од некој министерски кабинет.
А за акциите...
Немале нит машини нит камиони или багери. и таа помош што покасно ја добиле највише била во храна и воена опрема и авиони. Посебно Македонија, на ниво на предфеудална земја.
За разлика од кај нас, најголем дел земји добиле конкретна помош за механизација и за индустрија. Башка да не споменувам дека биле и земји со колонии, ресурси и работна сила?
Ах таа Ачка, цела историја ја превртела. Ко сите комити доброволно да оделе по планињено, јах.

За промена, запрашај се што им правеле на комунистите и божемните комунисти во Јуесеј на пример.

Ај сега уште некоја тема осим книшките, долговите и "принудната работа", плукајте. На иста линија со бугарите.
Не ти ја знам таа Ачка, немам поима за која личност зборуваш.
Нејсе, бумерскиве муабети, нема да се разбереме. Други генерации, други сфаќања.
Алал да им е на американците, знам за тоа. Штета што Мекарти прерано заминал, којзнае, можеби и Кенеди ќе беше жив.

Последно уредено:
Нејсе, бумерскиве муабети, нема да се разбереме. Други генерации, други сфаќања.
Алал да им е на американците, знам за тоа. Штета што Мекарти прерано заминал, којзнае, можеби и Кенеди ќе беше жив.
Проф. Виолета Ачковска ако добро пратам. Еве видео како не "заебале" словенците.

Има многу што да се збори какви се сега институциите, фирмите, народот и партизацијата ама на блгарчета им одговара постојани напади кон СРМ и РМ.
На пример ова, дебело платени фирми и општини, за разлика од ударниците
Ова
Еве ги нашите денешни ударници

21ви век
Токму затоа црпиш информации веројатно од погрешно насочени извори за тие периоди.
Патем утињаш со тоа бумери. Ја сум нешто мешавина измеѓу бумер и геникс, па со право може да зборам за тие периоди пошто и самиот сум работел по задруги и физички работи.
Не сум чекал Зајцев или Милошкоски да интервенираат за мене. Не сум ги ни знаел ракводствата на државата за да се вработам. Не ги потценувам следните генерации, но не ми замерајте, далеку се посвиленкасти во поглед на работа, повеќе снобовски ориентирани и со чест на исклучоци, мал број пријатели кои веднаш би ви свртеле грб ако е во нивна корист. Со мој школски стававме кров на Орце гимназијата, за една недела заработивме за у Градиште. Вие сакате одма државно или одма директор или седачка работа.

Затоа малку кроцум со лично обраќање кон мене пошто немаш ни интегритет ни знаење за тие периоди, кога Македонија поинаку функционирала. Ако веќе толку сакаш да се обраќаш некому и да лепиш етикети и епитети и да измислуваш црвени книшки, мојот татко без врски на Медицински, од чевларско семејство, се вработуваше доктор на повеќе места, зависно каде даваат подобри услови. Исто и мојата мајка во здравството, која нит со врски нит книшки.
Сега?
Ни на мочање без книшка.
Збориш за книшки кои врка немаат со реалноста (освен во списите на назови историчари и тблгарската пропаганда. Или за некоја југоносталгија, пак измислен поим од источниот ни сосед. Која нема врска со реалноста.

Ти, како блгарчета што пропагираат, измислуваш некакви книшки, што одговорно тврдам, не барале освен за директори и државни високи функции.

Инаку, или збори за книшките од 45та или за долговите или за грешките на браварот, споредбата со сегашна Македонија и придовките од сето тоа за народецот.

за периодот 46-55 бил период на чистење, не само кај македонците туку и кај другите народи (и народности па и во други држави) и тежок живот заради развој на регионот кој бил превише заостанат и економски и инфраструктурно и образовно и здравствено, на скоро секое поле.

Значи прашањата се:
што им оставивме на младите генерации од онаа веќе капитално изградена република? Какви социоопштествени прилики, каква економија, какви шанси за работа по струка и без партии?
Какви долгови имала СРМ 1990, какви долгови има РМ? Кој ќе ги исплаќа? Кога порано се крадел пензискиот фонд?

Патем, ако скокаме по темиве, дали знаеш за Немањичкиот бунт (Немањици, од кај што тргаат чета коњаници за секој Илинден? За т.н. ратни профитери или апсени тепани заради колективизацијата? Ако веќе се обраќаш кон тие периоди, до крај на 50тите, овие настани биле клучно-негативни за Македонецот, а не книшките. Но, потоа 30 години биле кајмак за народот.
Како што, реков, комунистите биле репресирани во САД на пример. Сегде имало чистки, не сме ние исклучок.

Последно уредено:
Омраза кон браварот нема врска со бугараштво, тој што го сугерира тоа е бугараш, Тито бил 10 пати по океј од Димитров и Живков, но и тој бил наш џелат, тоа што го направиле Димитров и Живков е милион пати полошо кон нас, но браварот тоа го дозволи, и доста со муабети дека Рацин бил глув и случајно го отепале, некои луѓе толку многу веруваат во бугарските наративи што неправат разлика помеѓу бугараштво и македонштина.

Проф. Виолета Ачковска ако добро пратам. Еве видео како не "заебале" словенците.
Ако оваа им одговара на бугарите што не е во историската комисија, која патем мицко не ја распушти, туку лудакот комуњар драги се замени со лудаци од дпне.

Омраза кон браварот нема врска со бугараштво, тој што го сугерира тоа е бугараш, Тито бил 10 пати по океј од Димитров и Живков
Што толку лошо сторил Димитров?

Back
На врв Bottom