Eспресо или Експресо?

За да прашаш и пак да не знаеш

Не знам зошто чичко фенел те подржува..
Ај ти токмак си не ми е чудно, ама он..
Tipicna arogancija na kelner, najdolna forma na usluzen personal, si misli kojznaj so kur faktor e, a toj malce podolu od taksist :facepalm:
Автоматски споено мислење:

Ти си умрен уште у 2047, ама 2066 прф пат те спомнале , цитирано на форум.
Pa i togas. Site zivi, samo jas umren :mad:

@мкд владе Пушти анкета да се преброиме
Ne e ova demokratija pa aj ke glasame kako treba pravilno da se vika tuku cisto edukativna tema e, za da naucite nesto :toe:

Последно уредено:
Се очекува нова тема од албанските јаничари: Дали е правилно Дојран или Дорјан?

Тие мислат дека правилно е Дорјан.
Што мислите вие?

Се очекува нова тема од албанските јаничари: Дали е правилно Дојран или Дорјан?

Тие мислат дека правилно е Дорјан.
Што мислите вие?
Nie mislime deka vreme ti e da si ja zemis terapijata ;)

За да прашаш и пак да не знаеш

Не знам зошто чичко фенел те подржува..
Ај ти токмак си не ми е чудно, ама он..
Фенел е книшки молец, па поради тоа и лингвистиката не му е далеку.
Значи тоа усвојување на имиња и брендови и адаптирање или слепо прифаќање малку ми е чудно.
Е(К)спресото не ги исполнува тие услови да се прифати како бренд или назив, без превод.
На времето девеесетите често одев во Италија и таму беше вообичаен изразот кафе(un caffe) што подразбираше шот espesso.
Ама тоа е еспрессо кај нив бидејќи тие ја голтаат буквата К во некои зборови. Како што е il trenno espresso така е и il caffe espresso.
Затоа сум на став дека кај нас треба да е со К, како што возот е експресен, а не еспресен и т.н. А тоа еспумаре к*рци палци е вики објаснување, да се оправда брендирање на постапката и слепото европско помодарско паѓање у несвест од италијанската кујна. Која впрочем и не е нешто не знам што, ама нејсе.

Еве јас не сакам да сум уште жив 2066, ќаиљ сум да се трампаме со твојата 2047.
Мене сега ми е уск*рац цел овој галаматијас, не па уште 40.
@парва друже фала за уважење, ама што е много много е ;)

Последно уредено:
Duri ne se krsat forumskite pravila, ne gedam pricina da zamri.
Kako ke naucese ti na primer deka ekspresoto ne e brend. A nemas ni blagodaram :mad:
Za ova trol mnogu me navredi i me povredi, nikogas nema da ti go zaboram :sneaky:
Jas ve krstam, vie mi prdite.
Не се кршат правилата, прав си, нит па сум сакал да замре, не јаде леб темата па да ми пречи, туку викам дека тролски ќе ги влечеш уште многу фермани да напишат, ете гледаш и мене ме повлече со јадицата. И ете, фала ти што ме научи на нешто ново, сега знам дека ништо не знам, ми отвори нови хоризонти.

Значи тоа усвојување на имиња и брендови и адаптирање или слепо прифаќање малку ми е чудно.
Е(К)спресото не ги исполнува тие услови да се прифати како бренд или назив, без превод.
Ние го користиме италијанскиот назив, само го пишуваме на кирилица.
Тоа не е наш збор, не знам зошто патите за секој збор да мора на македонски точно да биде преведено.
Во Франција исто терминот експресо го користат
Дека толку знаат и се паметни, затоа

На времето девеесетите често одев во Италија и таму беше вообичаен изразот кафе(un caffe) што подразбираше шот espesso.
Затоа што тоа е стандард кафе за нив
Еспресо како назив се користи од многу претходно

Ама тоа е еспрессо кај нив бидејќи тие ја голтаат буквата К во некои зборови. Како што е il trenno espresso така е и il caffe espresso.
Затоа сум на став дека кај нас треба да е со К, како што возот е експресен, а не еспресен и т.н.
Француска логика е ова, они мислат дека значењето има врска со брзината(еxpress), но нема врска тоа.
Ес
Пресо
На преса

Ако сакате превод тогаш истиснато кафе треба да биде а не експресо
И по француска логика треба експресно да биде а не експресо

А тоа еспумаре к*рци палци е вики објаснување, да се оправда брендирање на постапката и слепото европско помодарско паѓање у несвест од италијанската кујна. Која впрочем и не е нешто не знам што, ама нејсе.
Чичко фенел, те молам да не влагаш во светот на владе, викај си го еспресо како што треба а не по тоа што мислат глупите французи.
Ова е француско масло

Последно уредено:
Затоа сум на став дека кај нас треба да е со К, како што возот е експресен, а не еспресен и т.н. А тоа еспумаре к*рци палци е вики објаснување, да се оправда брендирање на постапката и слепото европско помодарско паѓање у несвест од италијанската кујна. Која впрочем и не е нешто не знам што, ама нејсе.
И јас сум книшки молец, и не се согласувам целосно. Секогаш постојат исклучоци, сега, не треба да се претера, ама постојат, ете на пример фетата, тоа е меко бело сирење, грците си го викаат фета, автоматски цел свет го вика фета, кимоно е друг таков збор, каде што сите услови не се исполнети, но сепак, било полесно да не се замараме и директно да го припишеме кај нас. Е сега, еврото е евро затоа што у преминува во в кај кириличните јазици, express cafe би преминало во експрес кафе, но заради италјанското потекло, кај што К скоро и не постои, сме го транскрибирале буквално како што е кај нив, еспресо. Нели назад уточнивме дека станало од експресо во еспресо на световно ниво за да изгледаат луѓето пософистицирано, демек курч и помодарство по нашки. Ја уште на почетокот си го кажав мислењето, можело да биде и еспресо кај нас, баш транскрибирано, или да идеме у насока и да си го преземеме и да не го викаме експресо, а експрес кафе, ко кај шпанците, и да си го решиме проблемот натака. На крај ко непијач на кафе искрено утре ако стане нормата експресо, нема да биде некоја поголема трагедија, да му ја мислат кафепијците :D

И ти да не си у тоа друштвото 137+ ајкју? :D
Мене ми е доволно да не сум во друштво на Форест Гамп, не ги бркам Маск и Тесла :D

И јас сум книшки молец, и не се согласувам целосно. Секогаш постојат исклучоци, сега, не треба да се претера, ама постојат, ете на пример фетата, тоа е меко бело сирење, грците си го викаат фета, автоматски цел свет го вика фета, кимоно е друг таков збор, каде што сите услови не се исполнети, но сепак, било полесно да не се замараме и директно да го припишеме кај нас. Е сега, еврото е евро затоа што у преминува во в кај кириличните јазици, express cafe би преминало во експрес кафе, но заради италјанското потекло, кај што К скоро и не постои, сме го транскрибирале буквално како што е кај нив, еспресо. Нели назад уточнивме дека станало од експресо во еспресо на световно ниво за да изгледаат луѓето пософистицирано, демек курч и помодарство по нашки. Ја уште на почетокот си го кажав мислењето, можело да биде и еспресо кај нас, баш транскрибирано, или да идеме у насока и да си го преземеме и да не го викаме експресо, а експрес кафе, ко кај шпанците, и да си го решиме проблемот натака. На крај ко непијач на кафе искрено утре ако стане нормата експресо, нема да биде некоја поголема трагедија, да му ја мислат кафепијците :D

Мене ми е доволно да не сум во друштво на Форест Гамп, не ги бркам Маск и Тесла :D
Во Италија поимот и зборот espesso скоро и да не се користи, не знам од кај таа мода со тоа по светот? Таму е un caffe, un caffe ristretto, un caffe lungo, un caffe americano, un caffe maciato, кафе бе луѓе, алооо. Убаво вика Владе, покондурувањето на европските опинци, во тоа стадо и балканските доведе да некои персони се поголеми католици од Папата.
Јас со глава гарантирам дека зборот еспресо е стопати поексплоатиран надвор отколку во самата Италија, на која се повикуваат Луј Витон следбениците, бљак......
На крајот од краиштата, си имаме ние јазик, јазични норми(не сум специјалист за тоа), па ако ние апла прифаќаме американизми, англицизми и не знам какви ИЗМИ, како ќе комуницираме понатаму. Шифтни го субјектот тро налефт?
Соберете се, седнете на газот и прво што треба да ви биде репер при нешто увозно, како би го кажала баба ми Веска? Тргнете од таму па после ќе се разбереме. Инаку ќе дојдеме до стадиумот на нашите Аоузи, кои одат со каро по стрито :toe:

Зошто тогаш на мени не пишува un caffe наместо еспресо?

Зошто тогаш на мени не пишува un caffe наместо еспресо?
Остај мени.
Менито е за странци кои треба да се острижат. Кај си видел италијанец да оди во кафе и бара мени? Си оди и си нарачува, толку.
Формата un caffe е разговорна, жива форма, која се користи меѓу живи луѓе италијани и тие кои се блиски до таа култура. Означува едно кафе, толку, или ако веќе сакаме да бидеме ептен италијани додаваме perfavore.
Espresso е за странци, кои мислат дека ако кажат un caffe, ќе им донесат турско кафе или американска мочка....

Остај мени.
Менито е за странци кои треба да се острижат. Кај си видел италијанец да оди во кафе и бара мени? Си оди и си нарачува, толку.
Формата un caffe е разговорна, жива форма, која се користи меѓу живи луѓе италијани и тие кои се блиски до таа култура. Означува едно кафе, толку, или ако веќе сакаме да бидеме ептен италијани додаваме perfavore.
Un caffe е општ назив за еспресо, бидејќи еспресото го рачунаат за право кафе
Така е и во книги напишано, не само на мени

Espresso е за странци, кои мислат дека ако кажат un caffe, ќе им донесат турско кафе или американска мочка....
Не напротив, нив не ги интересира што другите мислат за тоа што е право кафе
Пример ако странец каже un caffe ќе си добие еспресо
Ако нешто промрчи они ќе му кажат ова е кафе во Италија.
Никаква наклонетост немаат кон странците и не се замараат за тоа што они мислат

Така е и со храната

Во Италија поимот и зборот espesso скоро и да не се користи, не знам од кај таа мода со тоа по светот? Таму е un caffe, un caffe ristretto, un caffe lungo, un caffe americano, un caffe maciato, кафе бе луѓе, алооо. Убаво вика Владе, покондурувањето на европските опинци, во тоа стадо и балканските доведе да некои персони се поголеми католици од Папата.
Јас со глава гарантирам дека зборот еспресо е стопати поексплоатиран надвор отколку во самата Италија, на која се повикуваат Луј Витон следбениците, бљак......
На крајот од краиштата, си имаме ние јазик, јазични норми(не сум специјалист за тоа), па ако ние апла прифаќаме американизми, англицизми и не знам какви ИЗМИ, како ќе комуницираме понатаму. Шифтни го субјектот тро налефт?
Соберете се, седнете на газот и прво што треба да ви биде репер при нешто увозно, како би го кажала баба ми Веска? Тргнете од таму па после ќе се разбереме. Инаку ќе дојдеме до стадиумот на нашите Аоузи, кои одат со каро по стрито :toe:
Како за луѓе шо користат еден куп турцизми во речникот малце контрадикторно ти е мислењето

Un caffe е општ назив за еспресо, бидејќи еспресото го рачунаат за право кафе
Така е и во книги напишано, не само на мени

Не напротив, нив не ги интересира што другите мислат за тоа што е право кафе
Пример ако странец каже un caffe ќе си добие еспресо
Ако нешто промрчи они ќе му кажат ова е кафе во Италија.
Никаква наклонетост немаат кон странците и не се замараат за тоа што они мислат

Така е и со храната
Па тооо бе чичин. Што би рекја парва џан, туј те чекам. Еспресо е кафе, обично кафе во Италија, само неизживеани персони прават култ од обично мочање уз ветар.

Како за луѓе шо користат еден куп турцизми во речникот малце контрадикторно ти е мислењето
Тамам, ашколсун!
Сега чичко Фенел да ти раскаже една приказна. Јас кога бев мал, имаше доста луѓе кои биле деца во периодот додека турците биле тука. Дедо ми, бог да му душа прости, 50% од речникот му беше со турцизми. Поминаа 30-40 години, татко ми едвај 5-10% од неговиот речник со турцизми користеше. Јас сега си играм со тие форми, бидејки сум нездрав по прашање на јазик и дијалекти. Значи се тече се се менува. Ама овде муабетот е за друго.
Фактот што ти живееш во Џерманско, не значи дека сега треба пола од речникот да го прешалтуваш на дојч.
Треба да се унапредува општењето и видокругот, ама да не се заборава своето.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom