Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Еве ги, нашите од странство само што не почнале да се враќаат. 40 подрачни школи затворени од 2021-2026

Со ваква централизација, партизација, политика и економија, не да ќе се празни, него има да не нема.

Еве ги, нашите од странство само што не почнале да се враќаат. 40 подрачни школи затворени од 2021-2026

Со ваква централизација, партизација, политика и економија, не да ќе се празни, него има да не нема.

Битно цените на становите до плафон, ако жив пес нема да остани и 30% се празни :D

Битно цените на становите до плафон, ако жив пес нема да остани и 30% се празни :D
100% tocno za momentalnata situacija ama se povekje i povekje se spremaat zapadnive zemji za vojna da ne bide i so "germancive" kako iselenite vo dubai pred nekoj mesec ili Izrael pred 2-3 godini, puknala prvata puska i ajde nazad evakuacija so drzavni pari ni pomalku ni povekje nego vo drzavata koja sigurno 95% od niv ja plukale - Makedonija, pa posle i 3000€ kvadrat da e malce.

Zatoa mnogu me nervira koga "pokondurenite" ke zaminat nadvor i odma so plukanje i sporedbi megju novoto mesto na ziveenje i Mkd, a koga bi zategnalo na novoto mesto za ziveenje bez razlika dali od bezbednosni ili ekonomski pricini odma se vrakjaat nazad kaj sto plukale. Na ovoj vid dijaspora, znam deka za zal nema takov metod i nema kako da se dokaze, no bi im zabranil koga ke im zgusni da se vratat nazad iskreno, neka si sedat tamu kade sto im e "perfektno".

Во прашање е „проверена„ шема за ненормално покачување на цените, позната како „финансиски балон„ од кој („балон„) не се имуни ниту Американците, ниту Кинезите, кога е во прашање секторот недвижности.

Прашање е на време кога „балонот„ ќе „пукне„ а кога ќе „пукне„, ќе биде прилично „бучно„.

Т.н. хипотекарна криза во САД е школски пример за тоа што се случува кога „балон ќе пукне„...

100% tocno za momentalnata situacija ama se povekje i povekje se spremaat zapadnive zemji za vojna da ne bide i so "germancive" kako iselenite vo dubai pred nekoj mesec ili Izrael pred 2-3 godini, puknala prvata puska i ajde nazad evakuacija so drzavni pari ni pomalku ni povekje nego vo drzavata koja sigurno 95% od niv ja plukale - Makedonija, pa posle i 3000€ kvadrat da e malce.

Zatoa mnogu me nervira koga "pokondurenite" ke zaminat nadvor i odma so plukanje i sporedbi megju novoto mesto na ziveenje i Mkd, a koga bi zategnalo na novoto mesto za ziveenje bez razlika dali od bezbednosni ili ekonomski pricini odma se vrakjaat nazad kaj sto plukale. Na ovoj vid dijaspora, znam deka za zal nema takov metod i nema kako da se dokaze, no bi im zabranil koga ke im zgusni da se vratat nazad iskreno, neka si sedat tamu kade sto im e "perfektno".
Ne se nerviraj.

Ако сакаш таков систем, оди во Северна Кореа ќе се погодите баш фино. Не можи така, секој има право на избор каде да живее и како според можностите, таму каде си роден си граѓанин и фала богу можи да патуваш и да живееш каде што имаш можност, грешна ти е перспективата.

Башка тоа и најпросечниот човек на земјава да проба да живее овде еден месец од патики ќе си избега, луѓе бегаат од државава за подобри услови за живот, работа, здраство, едукација за децата, инфраструктура, систем што функционира колку толку. Кај нас никој од овие работи ги немаш, па ќе бегаат, ти пак биди си патриот во душата ако те вработиле од партија, ама да знаеш дека по 15-20 години кога ќе нема жив пес во државава, кој ќе ви плаќа пензиите запрашај се тогаш, ќе мора да се ликвидираат нишај-врата-земај-плата џаболебарите по државно.

Никој не ти живее за плата од 27000-32000 денари на овој висок животен стандард.

Германија во ебен МкДоналдс ти и партнер да работите ќе вртите 3800-4400 евра месечно, кирија, сметки, храна и тн да те кошта до кај 1200 евра, пак имаш салдо на располагање и можи еден пар да си дозволи понормален живот. Овде кур ќе свиткаш.

Ако сакаш таков систем, оди во Северна Кореа ќе се погодите баш фино. Не можи така, секој има право на избор каде да живее и како според можностите, таму каде си роден си граѓанин и фала богу можи да патуваш и да живееш каде што имаш можност, грешна ти е перспективата.

Башка тоа и најпросечниот човек на земјава да проба да живее овде еден месец од патики ќе си избега, луѓе бегаат од државава за подобри услови за живот, работа, здраство, едукација за децата, инфраструктура, систем што функционира колку толку. Кај нас никој од овие работи ги немаш, па ќе бегаат, ти пак биди си патриот во душата ако те вработиле од партија, ама да знаеш дека по 15-20 години кога ќе нема жив пес во државава, кој ќе ви плаќа пензиите запрашај се тогаш, ќе мора да се ликвидираат нишај-врата-земај-плата џаболебарите по државно.

Никој не ти живее за плата од 27000-32000 денари на овој висок животен стандард.

Германија во ебен МкДоналдс ти и партнер да работите ќе вртите 3800-4400 евра месечно, кирија, сметки, храна и тн да те кошта до кај 1200 евра, пак имаш салдо на располагање и можи еден пар да си дозволи понормален живот. Овде кур ќе свиткаш.
Ne ja sfati poentata na komentarot, odi vo tema povratnici vo Makedonija ili dijaspora kje vidis i jas 9 godini ziveev na zapad i bev del od taa dijaspora i ne rabotev ni mcdonalds ni dhl ni nisto, tuku studirav tamu i potoa rabotev vo SAP kako konsultant i deneska istoto od Makedonija si go rabotam.

Poentata ne mi bese ni severna korea, nit pak da sudam koj sto kako i kade zivee, normalno sekoj si znae najdobro, tuku deka na tolku lugje od balkanot sto zapoznav samo makedoncite vo tolku golem broj bea najgolemi plukaci po sopstvenata drzavata, drzvata vaka, drzavata taka se najloso zboruvaat za nea, a koga im zgusnuvalo (najmnogu vo koronata) golem del se vratija kaj sto plukale, zatoa sto vo nivniot nov dom ne mozele povekje da preziveat, i istite tie site denovi odmor den denes gi koristat da se vratat vo tie kako sto go narekuvaat klozetot na evropa.

Site balkanski drzavi se katastrofa ako nemas nekoi pogolemi primanja ili rabotis za stranski pazar, no nikogas ne sum slusnal tolku plukanje za sopstvenata drzava ni od srbi, ni od bosanci, ni od albanci kako od nasite.

I znaes sto sfativ nakraj deka na ovie lugje koi najmnogu plukaat po sopstveniot dom, ne im e kriva drzvata, tuku samite tie, dobile sansa za obrazovanie, imale razno razni moznosti da naucat zanaet i da usovrsat nesto sto se bara na pazarot, ama tie izbrale da si vrtat klucevi i kafence da si pijat po cel den i koga dosle na 25-26 godinki magicno se cudat kako rabotat za 35-40.000 den vo fabrika a nitu znaat angliski, nitu nekoj drug jazik, nitu probale da naucat nekoj zanaet i zaminale kako najgolemi opinci mcdonalds se stavile na nivo na bangladeshi, nepalci i pakistanci da ziveat funkcionalno nepismeni vo eden zatvoren sistem (so sekoja cest na isklucoci) i drzavata im e kriva za se

Nejse da ne ja dlabocime mnogu mnogu, temava e za drugo

Последно уредено:
Идиотов се правда дека депонијата постоела 30 години, од тие 20 години неговата пресвета партија е на власт. Зошто постои оваа држава бе луѓе???

Постои за криминалните кланови од Дпмне, Сдс и Дуи/Влен да има од каде да си лапаат пари без проблем

Зошто постои оваа држава бе луѓе???

За да има зошто да кукате, да истресете фрустрации...
Автоматски споено мислење:

Site balkanski drzavi se katastrofa ako nemas nekoi pogolemi primanja ili rabotis za stranski pazar, no nikogas ne sum slusnal tolku plukanje za sopstvenata drzava ni od srbi, ni od bosanci, ni od albanci kako od nasite.

Ништо не е случајно, не за џабе толку доцна формиравме држава, а уште немае целосно издефинирана нација, па ете само си играат со нас, ете ги по телевизии, портали, социјални мрежи, само го разградуваат ткивото и си играат те Бугарија, те Србија, просрпски, пробугарски. Од некогашни премиери, новинари, професори, уметници...

Ни интерпретираат историја, рушат национални митови, национално достоинство, како да сме фалични, с скраја да е да имаш поинаков однос кон државата, освен презир.

А не е тоа до сиромаштија и сл. Дури најгласни се тие што живеат и надпросечно, а и далеку сме од некоја голема сиромаштија.

Сиромашни не шетаат по одмори, викенди, кафани, кафиќи, продолжени викенди...

Далеку од тоа дека сме богати, но не се живее ни приближно лошо колку што се кука.

Главните кукачи се барем средна класа и тоа висока.

Последно уредено:

Да живеат градовите да умрат селата и живеј од увезена храна.
Но барем да има нешто во градовите за Македонецот да остане да живее и да креира семејство, нема ништо, па ни работа, што значи потегот е иселување.
И 5 деца да се е 100 пати подобро да се социјализираат во своето село, на земјата каде што се родиле.
Самите си правиме внатрешно раселување.

А не е тоа до сиромаштија и сл. Дури најгласни се тие што живеат и надпросечно, а и далеку сме од некоја голема сиромаштија.
Сиромашни не шетаат по одмори, викенди, кафани, кафиќи, продолжени викенди...

Далеку од тоа дека сме богати, но не се живее ни приближно лошо колку што се кука.
Главните кукачи се барем средна класа и тоа висока.

Па квалитетот на живот не се гледа само низ призма на парите (финансиски) не знам што не ти е јасно

Како да не кукаш кога скоро ништо не функционира од институции како што треба, во 2026 на државно ниво има еден пет скенер и тој не работи па луѓе по 1300 евра даваат на приватно. Образованието исто се затвараат училишта нема деца, вработуваат неписмени професори со купени дипломи а истото се случува и во сите други институции пошто отворија еден куш штампари за дипломи а квалитет 0, за екологија и хигиена воопшто да не зборуваме главна цел на кампања на градоначалник во главен град каде што живеат 1/4 од народот во државата му е дека ќе биде исчистен градот циркуз. Колку и да заработуваш гледаш дека нема иднина, давачки се поголеми џабе плаќаш придонеси кога и да дочекаш пензија таа ќе биде мала или ќе ја нема воошто (иселување, преголема администрација итн)

Значи државата ти е како автобус кој оди кон амбис, ама ок според тебе битно е истиот што се движи не е битно во кој правец..

Џабе друже погледни под твојот коментар и се ќе ти е јасно.
Најстроги казни треба да се воведат за се што се пишува низ интернетов

Сабајле прво нешто ми се пушти пресот на Орце, некој пуштал муабети дека водата во Скопје не е за пиење..
Е со тоа се труе народот, банана медиуми шират се и сешто и нема крај на коментарите.

Тие што пуштаат такви лажни вести треба дебело да го кркаат по џеб и до питачки стадиум да се доведат.
Џабе е и да ги начекаш некаде и да им ги провериш колку им се јаки ребрата и дали дијафрагмата ќе попушти или не, они пак за пари ќе го прават истото.

Најригорозни парични казни и нека рикаат тие што се толку паметни.
Тие што пуштаат лажњаци, да даде Господ секој нареден денар да им биде за лекови

Па квалитетот на живот не се гледа само низ призма на парите (финансиски) не знам што не ти е јасно

Како да не кукаш кога скоро ништо не функционира од институции како што треба, во 2026 на државно ниво има еден пет скенер и тој не работи па луѓе по 1300 евра даваат на приватно. Образованието исто се затвараат училишта нема деца, вработуваат неписмени професори со купени дипломи а истото се случува и во сите други институции пошто отворија еден куш штампари за дипломи а квалитет 0, за екологија и хигиена воопшто да не зборуваме главна цел на кампања на градоначалник во главен град каде што живеат 1/4 од народот во државата му е дека ќе биде исчистен градот циркуз. Колку и да заработуваш гледаш дека нема иднина, давачки се поголеми џабе плаќаш придонеси кога и да дочекаш пензија таа ќе биде мала или ќе ја нема воошто (иселување, преголема администрација итн)

Значи државата ти е како автобус кој оди кон амбис, ама ок според тебе битно е истиот што се движи не е битно во кој правец..

Не ми се почнува, ќе се распишувам, нема никој да дочита до крај, но за ова мора пошироко....

Тоа 2026 година сме, 21 век сме, луѓето отидоа на месечина, живееме во времето на вештачка интелигенција и слично, во принцип е еден ист, крајно површен аргумент, а многумина се кријат позади него.

Исто како и "ова само кај нас го има". Ова значи дека нема појма како е на друго место или никаде не отишол.

Да, има проблеми државата, дури и помалку од тоа какви граѓани има. 90% од малцинствата ја мразат, гледаат на неа како на нешто што треба да се злоупотреби и да исчезне, а голем број од Македонците ја презираат, иако и туе гледаат колку можат да ја искористат.

Да, тргнуваме од полош старт во однос на другите поради милион причини, меѓудругото и поради крадењето и уништувањето од тие што ја воделе, но и пред да бидеме независни заостануваме.

Не е дека и во 1906та, 1916та, 1926та, 1936та ни било топ, па ете ние никакви направивме држава и пустош, па дај да ја уништиме за да се спасат луѓето, птиците, мечките, водата, цвеќињата, тревата, дрвјата.

Напротив, кога сме немале држава сме биле физички загрозени. Право на живот, право на имот, на чест, со такви проблеми се соочувале нашите без држава. Затоа и таа потреба за држава.

Многу работи се лоши, од многу и сме разочарани, но поентата е да ги поправиме, да градиме држава, а не дефетизам и презир кон државата.

Но, зарем за овие работи за кои збориме, за политичари кои уништувале, за системски проблеми и сл, не е или не било случај со Бугарија, Хрватска, Романија и други држави од Источна Европа?

Таму немаше лоповска транзиција, таму политичарите, здравството, општо институциите сите се супер?

Главни теми во повеќето источноевропски држави се исти. Борба против корупција и криминал, потреба за структурни реформи, преголомазна јавна администрација, иселување (поврзано и со миграција), здравство, често поврзано со стареење на нацијата, екологија (на север помалку отколку на југ), образование, висока инфлација и се друго што се врти кај нас.

Можеме да одиме по секоја држава посебно и не само источноевропски.

Али најдобро прво да ги погледнеме околните, како Србија, заедно со трите членките на ЕУ ( Бугарија, Хрватска и Романија). Доста ни се слични, историски, менталитетски, иако се постари држави и со поголеми ресурси.

Пишав за Хрватска на друга тема. Токму деновиве главна тема е екологијата, зошто потфрлиле институциите, зошто не функционираат инспекторати... Екоцид, како го викаат, од широки размери. Канцероген отпад, загадени подземни води... плус почнаа да зборат и за други депонии. Во главниот град имаат исто еколошка бомба.

Иселување колку сакаш, цела Славонија им се опустоши.

Знаеш колку се иселија од Бугарија, Романија, Полска, балтичките држави?!

Нормално сето тоа е поврзано со намалување на првачиња и во тие држави, исто како кај нас.

Бугарите имаат термин за тоа што им се случи, го викаат "демографски срив" (колапс, сром, крах, катастрофа).

Дури ја нарекуваат Четврта национална катастрофа. Првите три им се поврзани со Македонија (втората балканска и двете светски војни).

Па не гледам да велат не ни треба држава, за што ни служи, дај да затвораме дуќан, туку напротив, фрлаат пари да шират национален дефетизам кај нас.

Провери ги истражувањата во Хрватска, со години наназад, прва тема е борба против криминалот и корупцијата, поврзано со недоверба во институции (судство, обвинителство, влијание на политиката).

Партизираноста на институциите е исто тема во многу други држави. Особено во овие што ги набројав, а слободно додај ја и Грција.

А околу бројноста на администрацијата, знаеш ли колкава е во Словенија, слични држави сме по големина, каде е поголема, вкупно, но и процентуално според население?! Во Словенија брои нешто изнад 190 илјади, а во Македонија испод 130 илјади.

Околу давачките, придонесите и добивката од државата како услуга за тие пари...

Ние имаме најмали даноци на Балкан.

ДДВ во Хрватска е 25%, во Словенија е 22, во Албанија, Србија, Бугарија е 20%, во Црна Гора е 21%, а кај нас 18%.

Уфрли ги и сите други даноци пак сме тие што најмалку имаат вакви давачки.

На пример данок на имот или комунални давачки.

Значи, еве, Словенија, зема повеќе од граѓаните отколку Македонија, по сите основи, а притоа има поголема индустрија, повеќе заработува и по тој основ, а така е повеќе од сто години.

И сега очекувате ова наша ваква Македонија, да пружи услови на граѓаните, приближно како Словенија? Со помалку пари!

Сум живеел во Словенија, а и сега сум поврзан доста со неа.

А да се спомне покачување на нешто, не мора ддв, еве данок на имот, комуналии, ќе се крене револуција.

А сакате се да е средено со помалку пари отколку во Словенија, а притоа се почнува од минус. Затоа што во Словенија имаат повеќе пари и тоа за оддржување и постепено надоградување, а кај нас треба да расчистиме и децениски проблеми. Чисто, паркови, игралишта, алпски воздух, градинки најдобро здравство и милион други работи за помалку пари отколку во другите држави.

Дали се краде, да, сигурно, но се краде и во други држави, побарајте афери ќе видите. Добро, признавам дека кај нас се претеруваше (а и околните држави ни се држат добро, се потрудија да не заостануваат.).

И, пак, да виновни се тие што имале шанса да ја оправат државата, таму е главната вина.

Но, не е и дека тука е некое место во кое нема живот, нешто како од дистописки филмови.

Како што не е точно дека во се назадуваме и ништо не се променило, подобрило. Знам дека тој патетичен став е општоприфатен, али нема многу врска со реалноста. Колку и да не е популарно да се напише, не е дека само тонеме во се.

Последно уредено:
Џабе друже погледни под твојот коментар и се ќе ти е јасно.
Најстроги казни треба да се воведат за се што се пишува низ интернетов

Сабајле прво нешто ми се пушти пресот на Орце, некој пуштал муабети дека водата во Скопје не е за пиење..
Е со тоа се труе народот, банана медиуми шират се и сешто и нема крај на коментарите.

Тие што пуштаат такви лажни вести треба дебело да го кркаат по џеб и до питачки стадиум да се доведат.
Џабе е и да ги начекаш некаде и да им ги провериш колку им се јаки ребрата и дали дијафрагмата ќе попушти или не, они пак за пари ќе го прават истото.

Најригорозни парични казни и нека рикаат тие што се толку паметни.
Тие што пуштаат лажњаци, да даде Господ секој нареден денар да им биде за лекови
Најсмешно е што муабетот со водата не беа никакви медиуми, туку беше класична македонштина - јас имам доверлив муабет од горе. До 1 веќе секоја фирма у градов имаше човек со информација која кружеше неформално.

Кого ќе тепаш, рандом човек што си е по природа таков, или идиотите што ја прифатија информацијата?

Back
На врв Bottom