Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Прегледај го приврзокот 484444
Еве не и нас... ја ринеме вропа :cautious:
Како беше..?
-Сваком дана у сваком погледу, све више и више напредујемо...
Сваком дана у сваком погледу, све више и више напредујемо...

Ете, 99-та Путин ги спасил, капа доле..
2004-та портокалова им направија во Украина.. ај 5 години бил на власт, ја оправал РФ, време треба..
(па среќа таа убавата корумпираната Тимошенко им се погоди..)

Ама 2014-та?! :cautious:
И после 10 години?!
Уште ли ја управаше? Уште ли разузнавачите абер немаа после веќе една револуција таму? :cautious:
2022-ра?! Меркелка го лажеше? :cautious:
Што правеа 20 години?!

Ама терај заебанција со мене, чешки ја проблемот да им бидам..
Имаш пристап на човек кој не сфаќа зашто навиваме за Русија у ратов.

Сум рекол сто пати - свеедно дали Русија стигнала до Киев, или Украинците стигнале до Москва, сеедно дали Русија се распаѓа по сите шевови, или е најбрзорастечка економија.

Нашето навивање за Русија не е зависно од тоа во колкава невоља се моментално, или колкава предност имаат, колку е корумпирано таму или е средено.

@PticaSelica уште сега и не го дрвам повеќе: Игнорираш аргументи и факти, а тоа никогаш не може да биде добро во дискусија. Од тој аспект, заличуваш на нафовциве од форумов.

Велиш, Анатолиј киднал (кај своите?...) во Израел. Не ми беше познато, ама еве сега дознавам.

Обично, руските квислинзи фаќаат магла или во САД или во ВБ.

Како Черномирдин, на пример...или Керенски, во некои не така далечни времиња.
Тој беше меѓу првите што кидна откако почна СВО. Одма му најдоа после тоа дел од површните превари што ги правел. На Роснано беше одговорен. Преку Истанбул во Израел.

Да не си јалнаш? Не памтам дали Черномирдин воопшто идел во УСА.
Можно е. Пишувам по сеќавање од прочитан текст од интервји со некој Рус, од пред неколку години, кој изнесуваше настани и ликови од поновата и најновата руска историја, а меѓу нив беше наведен и Черномирдин, како исселеник во САД, како и оној шпиунот кој прејде во ВБ и беше „елиминиран„ со „Новичок„.

Интерсен вебсајт. Местоположбата на расвет сателитите во орбитата во живо.

Интерсен вебсајт. Местоположбата на расвет сателитите во орбитата во живо.
Ништо не е интересно. Сателити во орбита. Појасни?

Колку сателити требаат за 24/7 покриеност?
Сега е околу 2+ саати/24.
По таа логика накај 200+ треба

Колку сателити требаат за 24/7 покриеност?
Сега е околу 2+ саати/24.
По таа логика накај 200+ треба

Втората етапа од создавање мрежа на ниско орбитни сателити за потребите на РФ. Компанијата биро 1440 известува дека е расвет сателитите се успешно испратени во орбитата. Ако се работи за истиот број од 16. Тогаш севкупно сега се околу 30-35 вкупно. Бидејќи мислам дека еден им откажа од претходното лансирање а имаа и пред тоа неколу прототипови веќе. Зависи со кое темпо ќе продолжат. Далеку се од бројката на 250 колку е потрбено за да имаат покриеност и функционирање на цела планета.

Во компанијата работат нешто околу 3000 инжињери.

Знаење имаат. Сега малце со бројките и плановите е проблематично. До крајот на 2026 планираат да имаат вкупну 156 единици. Тоа значи уште минимум 6 Сојуз лансирање. Што е малце дискутабилно. Во 2027 планираат таа бројка да биде 292 единици што ќе овозможи покривање и функционирање на цела планета. Но јас се соменвам дека ќе се случи тоа толку рано. И дека ќе биде претежно во воени цели користњето. Во 2028 треба таа бројка да биде 610+ сателити. Во 2035 да е веќе над 900+ единици. Незнам колку Сојузи планираат и каков им е капацитетот. Восточни,Плесецк,Јаснии,Баиканур и КапустинЈар(овој е воен) се полигоните од каде може да лансираат. Интересно е што за ОнеВеб, компанија од Франција. Русија во рок од 3 години над 600 сателити им лансираше во ниската орбита. Поради тоа искуство имаат. Останува целосна реализација. Срамота кога гледам Европа ниту еден космодром нема. Што ти значи да си Америчка провинција. Русиве па копучана, цел систем им поставиле на другарчињата Европејци кој работи моментално против нив.

За да лансираат над 150+ сателити, потребни се 9 Сојузи само за таа цел. Пак ќе повторам незнам коклку им е капацитет. Ама од овие пресметки така излага математиката. Со тоа што Русија лансира во просек 20 Сојузи годишно не нешто неизводливо.

Интересно е што читам ова.

За воената употреба. 16 не, само таа бројка како што гледаме расте.

Доста тешко е да се води електрона борба против нив. Но според авторот можеле да се срушат ако се погоделе со доволно сила и потребна опрема. Еурека. Истото тогаш важи и за Старлинк. Некогаш склопката како да им е исклучена на авториве и сметаат дека само они можат нешто да направат а другиве не.

Абе што збориш. Јас па мислев Русиве тотално неписмени створења се според цела сурија квази експерти кои читаат секое второ срање што ќе напише некој шупак за да добие дневница.

Оклу 150+ за минимална покриеност.

Ако добро читав се спрема уште една Ангара1.2 од Плсецк да се лансира во период од 12 Август-27Август. Како што прочитав воена апаратура ќе лансираат. Не од расвет сателитите.

Читав дека планот е 300+ (318)
292 во 2027 и рестото во 2028
Уствари и не е некоја сложена технологија, повеќе изгледа е проблем со ресурсите за лансирање.

Имаш пристап на човек кој не сфаќа зашто навиваме за Русија у ратов.

Сум рекол сто пати - свеедно дали Русија стигнала до Киев, или Украинците стигнале до Москва, сеедно дали Русија се распаѓа по сите шевови, или е најбрзорастечка економија.

Нашето навивање за Русија не е зависно од тоа во колкава невоља се моментално, или колкава предност имаат, колку е корумпирано таму или е средено.
Ма знам ја зошто навиваме.. enemy of my enemy is my friend..

Туку и не ми е баш сеедно што милиони луѓе, наши луѓе, белци, словени умреа за некоја туѓа агенда!

А таа агенда гледајќи сега од временска дистанца и можеше и требаше да се запре во старт! Нешто што беше ептен провидно, испробано, од позната кујна...
Нека кенкаат колку сакаат русите тука на форумов!
РФ и Путин фејлнаа, и буквално им налетаа со гол газ на јудео-нацистите!

А што би рекол @fennel се знае во војна кој дава топови, кој волови, а кој синови :(
Автоматски споено мислење:

@PticaSelica уште сега и не го дрвам повеќе: Игнорираш аргументи и факти, а тоа никогаш не може да биде добро во дискусија. Од тој аспект, заличуваш на нафовциве од форумов.
Ај те молам посочи ми кои аргументи и факти ги изигнорирав?
Дека имале 6 место три мс-21?! :confused:
Дека испорачале дури два су-57 на Алжир, и дека другите 42, им се 10 прототипови за развој, а другите летаат со стари АЛ-41 мотори од су-27?

Или треба да ја лапам руската пропаганда како лижалче :cautious:

Последно уредено:

Типот почна со Ангара. Па со непостоечките МС-21. Сега дури Су-57 не постоеле. А они веќе 44 единици имаа во 2024. Али добро типот е тежок телетабис. Ваљда 3 единци се. И една што ја имаат за воздушниве семинари кај што ја летаат.

Самите Алжирци викаат дека 6 единици Су-57 добиле. Тој вика не бе само две биле.

Си ги преправа бројките како он што сака.

Кон крајот на 2025 се на се околу 70 единици се произведени. Минус тие на Алжир.

Првата линија го достигна максималниот производствен капацитет а тоа е 30 единици годишно. Од 2025 година функционира втората производствена линија. За 2026 се очекуваше 45 единици да бидат произведени. До 2025 година се планираше да имаат и трета линија ама не ја завршија. Планирано е оваа година да ја завршат. Ако ја затворат оваа година, производството на неа ќе почне наредна година. Тие веќе нов модифициран мотор
Су-57М-1 склопуваат овој ти вика не бе макети сеуште им се.

Последниот пакет на нови Су-57.

И новиот Су-57 со две седишта.

Ај па тоа па напишал 200 единици немале. А Русиве во 2019 потпишаа договор со кој до 2028 купуваат 76 единици.
Овој братот незнае велм јас што пишува. И како он сака така си ти поставува работите.

Наша грешка е што го сметаме за сериозен лик типот. Според него Русија банкротирала веќе со тоа што ги продала сите резерви на злато а не пак ова.

Последно уредено:
@The xx како што кажав, не знам што му се десило ама не е очигледна само смената на парадигма туку и игнорирањето на аргументи и факти. Неубаво секако.
Автоматски споено мислење:

@PticaSelica еве еден метод (површен додуше) за брза проверка на факти. Идеш на ВИ по твој избор, и му даваш отприлика вакви инструкции:

„Hey, can you help me with some facts about current Russia's SU-57 inventory. Known verifiable russian sources only, please.“

Можеш да ги скокнеш љубезностите, јас сега само со малку мајтап пристапувам.
Еве ги резултатите oд „муабетот“, и сметај ги во старт наклонети кон Израел/САД но ова е начин бргу да добиеш лесно достапни факти без да те малтретираат со shadowbanning на пребарувачот.

Значи ова не е никакво „истражување“ но е „најди резултати за 20 секунди“, и веројатно поверодостојни отколку кое и да е купче срања каде си видел дека „бухаха Русите немаат ни Су-57 иако се фалат дека имаат“. И ако се сомневаш дека руските извори за руски авиони и набавки - се лажирани и неточни, тогаш никој не може да ти помогне. Најмалку некое парче америчка пропаганда. Армиските набавки и во САД и во РФ се јавни, за некои работи може да се лаже и се лаже, ама не за број на авиони. Или ако знаеш подобро тогаш објасни, кои ти се податоците и кој ти е изворот првенствено.

Повели и друг пат (ама не за повторување на истата работа).

What can be established from Russian sources

As of 10 August 2026, Russian official sources confirm that the Su-57 fleet is in serial production and that additional aircraft have continued to be delivered to the Russian Aerospace Forces (VKS). However, Russian authorities do not currently publish a precise, up-to-date fleet inventory figure.

The most useful hard number is the original 76-aircraft procurement contract. Russian reporting states that the contract, signed in 2019, called for 76 Su-57s for the VKS, with the aircraft to be delivered by 2028. RIA Novosti reported that serial deliveries had begun in 2022 and that the VKS was planned to have 22 aircraft by the end of 2024 and 76 by 2028.
Р
РИА Новости

There is also unusually strong confirmation that deliveries continued after 2024:

September 2024: OAK/Rostec announced another batch of Su-57s delivered to the armed forces.
R
Rostec
November 2024: OAK announced another batch of Su-57s and Su-35S for the Ministry of Defence.
R
Rostec
December 2024: Rostec announced delivery of new Su-57s and Su-34s to the Ministry of Defence.
R
Rostec
February 2026: OAK announced a large batch of Su-57s in an updated configuration, including revised onboard systems and weapons. Importantly, the official announcement does not give the number of aircraft in the batch.
R
Rostec
Russian state media subsequently reported that VKS personnel had accepted the new-configuration aircraft.
T
TASS
+1
So how many are actually in the Russian inventory?
This is where I'd be careful.

I would not present “76” as the current inventory. It is the size of the procurement program/contract, not a statement that 76 aircraft are already operational.

Likewise, I wouldn't present an exact 2026 figure such as 40, 50, etc. as confirmed by Russian official sources. The official announcements deliberately tend to say “партија” (a batch/lot) without specifying the number.

There is, however, a useful lower-bound calculation from the Russian reporting:

22 aircraft were the stated target for the VKS by the end of 2024.

Since Russia subsequently announced additional deliveries in late 2024, throughout 2025, and again in February 2026, the actual inventory should be above that 22-aircraft milestone, assuming the announced deliveries represent aircraft newly entering VKS service rather than replacements.

The problem is that the Russian sources don't give enough numerical detail to turn those later announcements into a defensible exact total.

One important distinction
You will sometimes see figures around 50–60 Su-57s in Russian or Russian-language discussions. Those figures can be plausible depending on whether someone counts:

production aircraft only;
aircraft formally transferred to the VKS;
aircraft actually assigned to operational units;
test/development aircraft;
aircraft undergoing factory acceptance or refurbishment; or
prototypes and pre-production machines.
For an inventory of combat/serial aircraft, I would therefore avoid mixing those categories.

Also, the Russian-language Wikipedia figure of “more than 54, including prototypes” is not something I'd use for your requested standard because it is secondary and its underlying references need to be examined individually.
W
Wikipedia

My conservative assessment
Item What Russian sources support
Contracted for VKS 76
Planned by end-2024 22
Serial deliveries began 2022
Additional deliveries in 2024 Confirmed
Additional deliveries in 2025 Confirmed/announced
Additional batch in Feb. 2026 Confirmed; described as a “large batch”
Exact operational inventory in Aug. 2026 Not publicly disclosed by Russian official sources
Defensible exact current number No
Defensible conclusion More than the 22-aircraft end-2024 target, but exact current inventory cannot be established from Russian official disclosures alone

Rostec's own current Su-57 archive is particularly useful because it records the successive delivery announcements and the February 2026 batch.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom