Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Борбата се водела за независна Македонија или за припојување кон Бугарија? Ако се водела за припојување кон Бугарија, тогаш зошто додека Јане Сандански бил жив Бугарија го сметала за нејзин најголем непријател, па и на крај го ликвидирале? И зошто денес откако е мртов се фалите со него и именувате улици и градови по него? F*ck logic.
Јане Сандански се бореше за многу работи. Борбата за независна Македонија ја водело ВМРО на Тодор Александров по Првата светска војна.

Бугарија го сметала за толку голем непријател што во 1899 година бил назначен на државна функција како началник на затворот во Дупница.

Тој бил таков непријател што бугарската команда му го доверила водството на Серските чети и, по наредба на командантот на 7-та Рилска пешадиска дивизија, дејствувал како претходница/авангард на дивизијата за време на Балканската војна.

Јане Сандански го убија активисти на ВМОРО, а не „Бугарија“ - организатор е Стојан Филипов (Неврокопски војвода на ВМОРО), а физички убиец - Андон Качарков (четник од ВМОРО). Јане Сандански е контроверзна личност, не се фалиме со него. Сандански го носи неговото име затоа што бил дел од левото крило на ВМОРО (комунистите го дале ова име на Свети Врач).

Јане Сандански се бореше за многу работи. Борбата за независна Македонија ја водело ВМРО на Тодор Александров по Првата светска војна.

Бугарија го сметала за толку голем непријател што во 1899 година бил назначен на државна функција како началник на затворот во Дупница.

Тој бил таков непријател што бугарската команда му го доверила водството на Серските чети и, по наредба на командантот на 7-та Рилска пешадиска дивизија, дејствувал како претходница/авангард на дивизијата за време на Балканската војна.

Јане Сандански го убија активисти на ВМОРО, а не „Бугарија“ - организатор е Стојан Филипов (Неврокопски војвода на ВМОРО), а физички убиец - Андон Качарков (четник од ВМОРО). Јане Сандански е контроверзна личност, не се фалиме со него. Сандански го носи неговото име затоа што бил дел од левото крило на ВМОРО (комунистите го дале ова име на Свети Врач).
Не се фалите со него, а учите дека е бугарски револуционер? Абе знаеш ли колку лудо звучи тоа кога го читаш, а не пак да го помислиш?

Јас ако некој го сметам за предавник или спорна личност, прва работа што ќе ја направам е да му го срамнам споменикот и да му го избришам името од мапата. Зошто до сега не му го вративте старото име на градот?

:D

xaxaxaxaxxa, 48k ili 72k bilo plata dobra za pekar, shto ne ste otishle da rabotate.

moabet na chovek shto nema dva dena izraboteno u pekara, a ne pa da znae kolku fizicki teshka rabota e, deka za da odish doma treba da ispolnish kvota za da ima shto ostanatite smeni da prodavaat, deka rabotish dodeka ostanatite spijat.

kolku stari pekari i burek majstori znaete, zboram onie koi shto dozhiveale dlaboka starost, i zoshto ne znaere nieden takov?

mame vi ebam, isklucheni od realnost totalno, ushte solenje pamet od lugje shto najteshko shto drzhele u raka im e mausot.
Nikoj ne rece ne e teska rabota i nikoj ne ja potcenuva taa rabota, no ima luge od Pakistan koi cekaat zeleno svetlo I se spremni da ja rabotat i ne samo taa rabota, stom na makedoncite im e preteska tuka.

Za chudo pak ne im e tolku teska na makedoncite da ja rabotat nadvor od granicite na Makedonija, za minimalec.

Не се фалите со него, а учите дека е бугарски револуционер? Абе знаеш ли колку лудо звучи тоа кога го читаш, а не пак да го помислиш?

Јас ако некој го сметам за предавник или спорна личност, прва работа што ќе ја направам е да му го срамнам споменикот и да му го избришам името од мапата. Зошто до сега не му го вративте старото име на градот?

:D

И колку лудо звучи тоа што тој бил водач на партија со следниов "Правилник'", во чие пишување учествувал?

Тој бил еден од 33-те делегати кои ја основаа оваа партија, еден од 5-те кои ја напишale програмата на оваа партија, а подоцна бил и член на партискиот совет.

1785859070707.png

Фактот дека нешто ти звучи лудо, но е поткрепено со факти, кажува повеќе за теб отколку што било друго.

И колку лудо звучи тоа што тој бил водач на партија со следниов "Правилник'", во чие пишување учествувал?

Тој бил еден од 33-те делегати кои ја основаа оваа партија, еден од 5-те кои ја напишale програмата на оваа партија, а подоцна бил и член на партискиот совет.

Прегледај го приврзокот 484210

Фактот дека нешто ти звучи лудо, но е поткрепено со факти, кажува повеќе за теб отколку што било друго.
Ова се работи само за тебе и твоите комплекси, никој не го слави Тодор во Македонија само некои уличари.
Пиши си кој го уби Тодорче.

Нето плата е ова.
Друже маани во секое општество може да се најде, совршено нема нигде. За здраство немораш да ми објаснуваш не сум паднат од марс, сам на своја кожа имам искусено што прават за постаро лице.

Исто така ако не си знаел има и приватни амбуланти и болници такада не збори на памет не било битно колку заработуваш.

Премногу е битно особено ако можеш да помогнеш за свој близок човек што го имам направено и воопшто не ми било гајле што 100 евра наплаќаат од доаѓање се додека се завршува услугата како што треба.

Ако толку не ти се свиѓа државава, секако имаш можност да ја напуштиш и да си бараш среќа во некоја друга. Совршена не постои.

Чист пример, колешка имаше проблем со окото она е во Франција. Болниците им се преполни и не примаат само ако не е итен служај. Во нејзиниот град неможе да ја лекуваат па оди до Париз. Во Париз не ја примаст чека по цел ден пошто има премногу гужва и примаат само итни случаеви. Се враќа назад во својот град за докторот да и рече дека ке ја прими чим таму не ја примиле.

Сега ти ке ми кажеш дека само кај нас е хаос сите други земји се средени? Верувам дека има посредени од кај нас. Ама не очекувај мед и млеко каде и да си.
Life is tough, wear a helmet.

Се` што напиша е на место и држи вода.

Но кога веќе ги спомна Французите, еве дај пример што добиваат Французите за нивните даноци и финансиски обврски кон државата, а што добиваат Македонците за нивните даноци и финансиски обврски кон државата ?

Секогаш е лесно да се каже ако не ти чини државата повели исели се, тоа веќе го прават илјадници секоја година до тоа дереџе што од почетокот на 21-от век Македонија има изгубено над 200.000 (ДВЕСТОТИНИ ИЛЈАДИ) жители, односно 10% (ДЕСЕТ ПРОЦЕНТИ) од своето население, што говори во кој правец се движиме веќе подолг временски период.

Но додека не дојде денот за иселување остануваат за плаќање даноците и останатите финансиски обврски кон државата, а со нив и критиките за тоа каде, како и на што се трошат тие пари, и кој е крајниот резултат од сето тоа.

Прегледај го приврзокот 484210

Што ми значи правилников за чланарина, дај ми ја програмата кај што се дефинирани целите на партијатата.

И патем не ми одговори на прашањата.

Нема поубав ден кога некој изрод ќе почне да става сликчиња кои не вредат 5 пари, уште не им е јасно дека ни во минатото ниту сега Македонците не ги ебат бугарите ни 2%

Се` што напиша е на место и држи вода.

Но кога веќе ги спомна Французите, еве дај пример што добиваат Французите за нивните даноци и финансиски обврски кон државата, а што добиваат Македонците за нивните даноци и финансиски обврски кон државата ?

Секогаш е лесно да се каже ако не ти чини државата повели исели се, тоа веќе го прават илјадници секоја година до тоа дереџе што од почетокот на 21-от век Македонија има изгубено над 200.000 (ДВЕСТОТИНИ ИЛЈАДИ) жители, односно 10% (ДЕСЕТ ПРОЦЕНТИ) од своето население, што говори во кој правец се движиме веќе подолг временски период.

Но додека не дојде денот за иселување остануваат за плаќање даноците и останатите финансиски обврски кон државата, а со нив и критиките за тоа каде, како и на што се трошат тие пари, и кој е крајниот резултат од сето тоа.
Ништо не негирам тоа што го кажа пошто е на место

Жерновски навреден од Мицко за зборот Талог на обраќање на Илинден, го делел народот.
Како вчера да беше кога дресираниот слуга на михајловизмот зоки црпнат заев го нарече македонскиот народ државен непријател, мислам дека вампирот ванчо подобро не кажал од тој лидер на мултиетничка џамахирија.

Nikoj ne rece ne e teska rabota i nikoj ne ja potcenuva taa rabota, no ima luge od Pakistan koi cekaat zeleno svetlo I se spremni da ja rabotat i ne samo taa rabota, stom na makedoncite im e preteska tuka.

Za chudo pak ne im e tolku teska na makedoncite da ja rabotat nadvor od granicite na Makedonija, za minimalec.
i ti sto, podrzavas toa sto tuka doagjaat nepalci i pakistanci koi VESTACKI ja odrzuvaat platata niska, kako i samiot minimalec, posto lugjeto odbivaat da rabotaat x rabota poradi plata koja ne e reciprocna so produktivnosta koja se bara?

da, teska e da ja rabotis za kikiriki pari, nemas den raboteno u pekara i zatoa ne znaes deka 800-1200 evra se smesna para za enormen fizicki napor i gubenje godini od zivotot u bukvalna smisla, zatoa sto pekar ne se raboti do kasni 50ti i 60ti godini, tuku so taa rabota se zavrsuva mnogu porano.

ne im e teska zatoa sto se adekvatno plateni vo stranstvo za nivnite vestini i zanaet, ne kako tuka potceneti uste so moabeti za smesni pari, drugari moi rabotea tuka za 600-800 evra kao pizza majstori, baraa 1000+ evra plati, ne dobija, otidoa u Hrvatska, zemaat po 3.500 evra so platen smestaj i hrana, za 2 meseci rabota tamu cela godisna plata si vadi sto bi si ja izvadil tuka, pa razmisli zasto ne im e tesko da rabotaat tamu.

i ti sto, podrzavas toa sto tuka doagjaat nepalci i pakistanci koi VESTACKI ja odrzuvaat platata niska, kako i samiot minimalec, posto lugjeto odbivaat da rabotaat x rabota poradi plata koja ne e reciprocna so produktivnosta koja se bara?

da, teska e da ja rabotis za kikiriki pari, nemas den raboteno u pekara i zatoa ne znaes deka 800-1200 evra se smesna para za enormen fizicki napor i gubenje godini od zivotot u bukvalna smisla, zatoa sto pekar ne se raboti do kasni 50ti i 60ti godini, tuku so taa rabota se zavrsuva mnogu porano.

ne im e teska zatoa sto se adekvatno plateni vo stranstvo za nivnite vestini i zanaet, ne kako tuka potceneti uste so moabeti za smesni pari, drugari moi rabotea tuka za 600-800 evra kao pizza majstori, baraa 1000+ evra plati, ne dobija, otidoa u Hrvatska, zemaat po 3.500 evra so platen smestaj i hrana, za 2 meseci rabota tamu cela godisna plata si vadi sto bi si ja izvadil tuka, pa razmisli zasto ne im e tesko da rabotaat tamu.
Ne mora da podrzam nesto sto e sigurna Idnina, edno vreme na makedoncite im bese ispod casti da rabotat zemjodelie, kukaa deka se mali platite, pa albancite go dominiraat zemjodelieto I stocarstvoto, taka I pakistancite ke dominiraat eden den so pekari, kelneri, dostava itn dodeka makedonecot uste ke bara prava sloboda I ne znam uste sto, ke jade uvezena hrana.

Tie ribarski prikazni 3500 evra so platen smestaj vo Hrvatska i hrana na drugarite na riba kazuj im gi, moze ke ti poveruvaat.

Последно уредено:
Што ми значи правилников за чланарина, дај ми ја програмата кај што се дефинирани целите на партијатата.

И патем не ми одговори на прашањата.
Можеш да ги видиш целите на партијата во официјалниот весник на партијата оздаден со спојувањето на весниците „Единство“ и „Уставна Зора“.

„Народна волја“ - орган на Народната федеративна партија (бугарска секција), број 1, 17 јануари 1909 година:

„Единство“ и „Уставна зора“ имаа привремени задачи, од кои главната беше да помогнат во ориентацијата на општествено-политичката мисла на Бугаринот во Империјата по ненадејните внатрешни промени... Во средината на бугарскиот елемент во Империјата, се одвиваше организацијата на демократските сили. Од една страна, се случи брзото појавување на Бугарската народна федеративна партија, од друга - почетоците на Работничката партија... Како орган на БНФП, „Народна волја“ стоеше на теренот на интересите главно на оној дел од бугарското население што го сочинува неговото огромно мнозинство и најважниот елемент во оваа партија - ситните сопственици лишени од државна грижа, безземјиштените или земјопоседниците со ниски приходи, ситните земјоделци, занаетчиите и трговците. Ова се слоевите чии интереси денес се интереси на бугарската народност во Империјата... Ги покренуваме тие заеднички барања околу кои наскоро ќе се групира огромното мнозинство од бугарскиот народ во Империјата.

„Народна волја“ - орган на Народната федеративна партија (бугарска секција), 21 јануари 1909 година:

Ништо не може да се спротивстави на обединувањето на народите. Тоа е природен стремеж... И нашата партија цврсто стои на идејата за национално обединување на расцепканите балкански народи. Стоејќи на овие ставови, ние сме и за обединување на бугарската нација... тежок удар за бугарското единство за кое негуваме, се боревме сега и ќе се бориме во иднина. Како би можеле да ја припоиме Македонија кон Бугарија, кога во нашата татковина не сме само ние Бугарите?... Обединувањето на Бугарите... може да се постигне само како дел од општото обединување на балканските држави и Турција.

„Народна волја“ - орган на Народната федеративна партија (бугарска секција), број 19, 25 април 1909 г

Бугарското население во Македонија и Одринско... сместено во невозможни услови на постоење и развој, мораше да организира и да води борба на живот или смрт. Во оваа мачна и нееднаква борба, бугарскиот народ во Македонија покажа ретка издржливост... Тие дадоа безбројна галаксија од скромни работници, проткаени со светол идеализам... Оној меѓу нив кој најдобро ги отелотвори националните стремежи... беше Гоце Делчев.

Сега ќе ти кажам.
1. Ние не се фалиме со Јане Сандански. Погледни го весникот погоре на неговата партија и процени дали е бугарски револуционер или не. Дали некоја личност е контроверзна или не не менува дали е бугарски револуционер или не. Бојко Борисов е прилично негативна личност, но е бугарски политичар.
2. Тој бил контроверзна личност, тој наредил убиството на Борис Сарафов и Иван Гарванов во 1907 година, го ограбува локалното население во Пиринска Македонија (Неговите чети често користеле насилство, изнуда и бомбашки напади во Солун за да соберат средства за Серската група, што ги свртило некои Бугари против него), соработува со Младотурците и се бори со десничарските групи. Сепак покрај неговите разлики со царот Фердинанд, за време на војните Сандански и неговата чета ѝ помогнале на бугарската војска и го ослободиле Мелник, обезбедува пари за ВМОРО, на пример преку аферата Мис Стоун

Не мислам дека и покрај фактот дека тој е контроверзна личност, старото име на градот Сандански треба да се врати. За некои, тој беше тиранин, за други, цар. Ние не го сменивме Димитровград, иако Георги Димитров е сосема негативна личност. Велинград (на Вела Пеева) исто така стои, иако се бореше против државата и е исто негативна личност.

Back
На врв Bottom