Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Ако не користиш АИ ќе заостанеш зад останатите и ќе бидеш уназаден.

Токму спротивното-ако користам ВИ ќе станам зависен од ВИ и ќе бидам уште „по уназаден„...и природно, нема да ја дочекам „светлата иднина„ во која човекот (конечно!) ќе се ослободи од работата, а вишокот слободно време ќе го користи за „хранење„ на ВИ со уште и уште понови податоци...

Токму спротивното-ако користам ВИ ќе станам зависен од ВИ и ќе бидам уште „по уназаден„...и природно, нема да ја дочекам „светлата иднина„ во која човекот (конечно!) ќе се ослободи од работата, а вишокот слободно време ќе го користи за „хранење„ на ВИ со уште и уште понови податоци...
Погледни малку подалеку. Во АИ е соберено целото наше знаење, сите мислители битни луѓе. За било кој проблем да го прашаш е како да ги прашуваш сите тие големци наеднаш. Сеуште не е совршен но неговото усовршување не се запира. Ден денес што и да го прашаш се знае дали од работното место дали од психолошка гледна точка. Замисли сите хирурзи со сето нивно знаење во една машина која оперира луѓе. Грешките се сведуваат скоро на 0. А тоа е само дел од она што е како потенцијал. Единствена црна точка му е капитализмот кој сеуште пробува да го контролира. Ако остане капитализмот проблем се јавува кај децата кои ќе немаат потреба ништо да знаат ако разбираш што сакам да кажам. Што е исто така битно да се знае е тоа дека нема копче за исклучување и да успееме и целата струја да ја исклучиме на планетата. Додуша СССР правеше на времето оружје кое може да ја исклучи струјата по обичните бандери но со оптиката тоа е веќе надминато.

Последно уредено:
Погледни малку подалеку. Во АИ е соберено целото наше знаење, сите мислители битни луѓе. За било кој проблем да го прашаш е како да ги прашуваш сите тие големци наеднаш. Сеуште не е совршен но неговото усовршување не се запира. Ден денес што и да го прашаш се знае дали од работното место дали од психолошка гледна точка. Замисли сите хирурзи со сето нивно знаење во една машина која оперира луѓе. Грешките се сведуваат скоро на 0. А тоа е само дел од она што е како потенцијал. Единствена црна точка му е капитализмот кој сеуште пробува да го контролира. Ако остане капитализмот проблем се јавува кај децата кои ќе немаат потреба ништо да знаат ако разбираш што сакам да кажам. Што е исто така битно да се знае е тоа дека нема копче за исклучување и да успееме и целата струја да ја исклучиме на планетата. Додуша СССР правеше на времето оружје кое може да ја исклучи струјата по обичните бандери но со оптиката тоа е веќе надминато.

Хммм...се‘ помалку сум зачуден зашто постојат поедицни кои веруваат во „светлата будуќност„.

Упатените во ВИ кои „гледаат малку подалеку„ имаат потполно спротивни мислења од твојов неосован „футиристички оптимизам„.

И да, ВИ е производ од капипализмот па живо ме занима како ВИ ќе се отараса од својот создател...кој ВИ ја создал за своја корист.

Хммм...се‘ помалку сум зачуден зашто постојат поедицни кои веруваат во „светлата будуќност„.

Упатените во ВИ кои „гледаат малку подалеку„ имаат потполно спротивни мислења од твојов неосован „футиристички оптимизам„.

И да, ВИ е производ од капипализмот па живо ме занима како ВИ ќе се отараса од својот создател...кој ВИ ја создал за своја корист.
Секој оној кој е скептик за АИ верува во капитализмот. Сака да си го зачува богатството и богатството на тие над него што му фрлаат трошки додека човечанството страда за парче леб а они се чудат што да облечат. Е така е. Кина има социјалистичка АИ додека Америка има капиталистичка АИ. Двете сеуште не си веруваат но мислам дека ќе дојде ден кога ќе разменат мислења. Не е ништо футуристичко, тука е и е реално и постои. Ние како небитни за лидерите може на крај да станеме битни за двете АИ нели? Нас кој не прашува имаше фраза порано, ете секојдневно секој еден од нас прави муабет со АИ кој вели дека секоја буква останува запишана од секој од нас и не се брише. Како да сака да каже дека попрво ќе се самоуништиме отколку другата страна да дозволиме да победи. Јас така гледам ете споделив со вас.

Последно уредено:
Секој оној кој е скептик за АИ верува во капитализмот. Сака да си го зачува богатството и богатството на тие над него што му фрлаат трошки додека човечанството страда за парче леб а они се чудат што да облечат. Е така е. Кина има социјалистичка АИ додека Америка има капиталистичка АИ. Двете сеуште не си веруваат но мислам дека ќе дојде ден кога ќе разменат мислења. Не е ништо футуристичко, тука е и е реално и постои. Ние како небитни за лидерите може на крај да станеме битни за двете АИ нели? Нас кој не прашува имаше фраза порано, ете секојдневно секој еден од нас прави муабет со АИ кој вели дека секоја буква останува запишана од секој од нас и не се брише. Како да сака да каже дека попрво ќе се самоуништиме отколку другата страна да дозволиме да победи. Јас така гледам ете споделив со вас.
Ете де, јас не правам муабет со ВИ и немам таква намера.

Целта од постоењето од ВИ веќе е позната па не знам како замислуваш да станеме битни и за западната и за источната ВИ...

Честит Илинден Македонци!

Бескрајни беа напорите на вооружениот македонски народ, огромна беше жедта за слобода, борбата го дарува со слободна Крушевска република. Но, разјарениот башибозук и турската регуларна војска се нафрлија и го затрупаа оазисот на слободна Македонија-Крушевската Република, го задушија востанието и го стегнаа искрвавениот народ во ново ропство.

Животворниот извор на слободата не секна. Македонија ја поделија, ропствата се сменија, но борбата на македонскиот народ не престана. Кога сите поробени народи на Југославија се дигнаа против денешниот непријател на целото човештво-фашизмот, и македонскиот народ се нареди во таа борба. Тој во неа виде можност да ја помогне општата борба, на сите поробени народи и на целото слободољубиво човештво и да го оствари својот вековен национален идеал.

И ете, како резултат на тригодишните крвави борби, македонскиот народ ја врза својата судбина со судбината на сите југословенски народи, помогна, со крв и со борба, да дојде до нова братска, демократска и федеративна Југославија. Денес на вториот славен Илинден, последен Илинден на неослободена Македонија, се ставаат темелите на македонската држава, во која што нашиот народ ќе се обедини и ќе заживее онаков среќен живот каков што заслужува по своите претрпени ропски маки и петвековни борби.

Панко Брашнаров

Да си жив, убаво ти кажале другарите

Ние зимаме повеќе и пак не е тоа тоа на економски план
До сега имам заштедено 70% од тоа што ми е планирано, мислам дека здравје ќе ми земат останатите 40-50 илјади евра..
Живот за нашите генерации тука нема, освен работа и дома нема што друго да се каже.

Секој има различно искуство, ама би можел да кажам дека има многу што мислат како твоите другари.

Мене ме преебаа поскапувањата, трошоците се зголемија и морам додатно да дремам овде за планираниот капитал..

Овие статистики што се постираат немаат врска со реалноста
Druze vo sekoja tema se zalis deka radi toj zacrtan kapital dremes vo Germanija, ako ti e tolku radi pari, zosto se macis sebe i semejstvoto? Idi zivej vo Makedonija, tamu ne ti trebaat pari i pishi ni kako e.
Eve ja ke ti kazham kako e, nema rabota i taa rabota sto ke ja najdes se istite plati od pred 5-6 godini vo mesto stojat, samo na forumov ke citas nekoi basni za plati i kako imalo rabota, a eve vrati se, bidi aktiven da apliciras po oglasi, idi na intervjua pa ke ni kazes kako ke projdes.
Eve na kratko, za eden mnogu blizok drugar, zavrshi mashinski, ne znam sto tocno, go zaposlija direktno od Fakutlet po drzhavni institiucii nesto da raboti, plata max 40k, so mashinski :)
Nvm, likot se ozeni, dobi malo dete, zena mu isto raboti vo Kam i zima povekje od 30 siguirno, ne znam tocno, spored forumov blisko se do 1 000eura plata i vekje nekolku pati likot zaglavuva do moment kaj sto treba da ide vo Tigo, Migo da vrze kraj so kraj so smetki i so malo bebe zatoa sto radi rabotata mora da patuva za Skopje od Kumanovo i toa od drzavnata rabota ne mu e pokrieno a spored nego 150-200 e troshko mesecno e. Vo Kumanovo rabota ni za lek, ako ne veruvas, eve otvori vrabotuvanje i vidi kolku ima oglasi vo Kumanovo, a kolku vo Skopje.
Da ja zavrsam negovata situacija, polozi za C, eve go se zaposli da raboti vo firma od Kumanovo i da vozi takov kamion dodeka da polozi i za E i najverojatno ovoj covek nema da go ima vo MK za godina, dve, odnosno ke ide na pechalba i on, taka da ostaj tie veseli matematiki i ljubovta kon tatkovinata, MK e surova za posten covek, rabotnik.

Druze vo sekoja tema se zalis deka radi toj zacrtan kapital dremes vo Germanija, ako ti e tolku radi pari, zosto se macis sebe i semejstvoto? Idi zivej vo Makedonija, tamu ne ti trebaat pari i pishi ni kako e.
Eve ja ke ti kazham kako e, nema rabota i taa rabota sto ke ja najdes se istite plati od pred 5-6 godini vo mesto stojat, samo na forumov ke citas nekoi basni za plati i kako imalo rabota, a eve vrati se, bidi aktiven da apliciras po oglasi, idi na intervjua pa ke ni kazes kako ke projdes.
Eve na kratko, za eden mnogu blizok drugar, zavrshi mashinski, ne znam sto tocno, go zaposlija direktno od Fakutlet po drzhavni institiucii nesto da raboti, plata max 40k, so mashinski :)
Nvm, likot se ozeni, dobi malo dete, zena mu isto raboti vo Kam i zima povekje od 30 siguirno, ne znam tocno, spored forumov blisko se do 1 000eura plata i vekje nekolku pati likot zaglavuva do moment kaj sto treba da ide vo Tigo, Migo da vrze kraj so kraj so smetki i so malo bebe zatoa sto radi rabotata mora da patuva za Skopje od Kumanovo i toa od drzavnata rabota ne mu e pokrieno a spored nego 150-200 e troshko mesecno e. Vo Kumanovo rabota ni za lek, ako ne veruvas, eve otvori vrabotuvanje i vidi kolku ima oglasi vo Kumanovo, a kolku vo Skopje.
Da ja zavrsam negovata situacija, polozi za C, eve go se zaposli da raboti vo firma od Kumanovo i da vozi takov kamion dodeka da polozi i za E i najverojatno ovoj covek nema da go ima vo MK za godina, dve, odnosno ke ide na pechalba i on, taka da ostaj tie veseli matematiki i ljubovta kon tatkovinata, MK e surova za posten covek, rabotnik.
Сурово е и да појдеш во странство со овој губитнички менталитет. Зошто мислиш дека ако не си можел да најдеш подобра плата во МК наеднаш ке те земат во странство и мед и млеко ке ти биде?

Очигледно не си се потрудил да се надоградиш себеси со вештини што ги бара пазарот.
Еве научи занает било кој и ке се отепаш од пари земање. Што мајка бараш во државно?
Станете малку од телефонот и испотете го гзот. Ако те бива во Македонија ке те бива и во странство.

Инжињерите во Македонија што се запослени во солидни приватни компании не работат за 30,000.

Друго како може платите да се исти последни 5-6 години? Нели имаш 2 очи и 2 раце да видиш колку се зголемени платите?

Сурово е и да појдеш во странство со овој губитнички менталитет. Зошто мислиш дека ако не си можел да најдеш подобра плата во МК наеднаш ке те земат во странство и мед и млеко ке ти биде?

Очигледно не си се потрудил да се надоградиш себеси со вештини што ги бара пазарот.
Еве научи занает било кој и ке се отепаш од пари земање. Што мајка бараш во државно?
Станете малку од телефонот и испотете го гзот. Ако те бива во Македонија ке те бива и во странство.

Инжињерите во Македонија што се запослени во солидни приватни компании не работат за 30,000.

Друго како може платите да се исти последни 5-6 години? Нели имаш 2 очи и 2 раце да видиш колку се зголемени платите?
Aj zaobigji me so ovie klasicni IT snegulka muabeti, stvarno nemam zivci so vas razmazeni da se raspravam, nemate dopirna tocka so realnost.

Друже ако сакаш да не зависиш од никој нормално е за капитал да се секираш..
Не се работи само за иднината на еден човек, дали се разбираме?

Кога сме кај работа, не се секирам бидејќи сум работел во повеќе сектори и имам искуство.
Тоа е секако алтернатива ако не работиш сам за себе

Можеби други имаат мака со тоа, но јас не сум имал никогаш за да најдам работа, МК или странство - сеедно.

Друже ако сакаш да не зависиш од никој нормално е за капитал да се секираш..
Не се работи само за иднината на еден човек, дали се разбираме?

Кога сме кај работа, не се секирам бидејќи сум работел во повеќе сектори и имам искуство.
Тоа е секако алтернатива ако не работиш сам за себе

Можеби други имаат мака со тоа, но јас не сум имал никогаш за да најдам работа, МК или странство - сеедно.
Nene dobro, sega ke te isfiltriram kako uste eden so izmisleni prikasni na forumov, nikakov problem ne e.

Aj zaobigji me so ovie klasicni IT snegulka muabeti, stvarno nemam zivci so vas razmazeni da se raspravam, nemate dopirna tocka so realnost.
Очигледно проблемот е до тебе и све некој друг ти е крив освен ти самиот. Тоа што си мрзлив и неќеш да се надоградиш со вештини што се повеќе платени кажува све за тебе. Не ти е крива државата. Чим немаш завршено школо за висока платена струка ајде ке почнеме со сосема други работни позиции.

Што фали на ова? 72,000 плата во Кисми + регрес за годишен одмор од 40,000

Или мачно ти е да месиш кифли сакаш да дремеш на телефон и некој за џабе пари да ти дава?
Тоа на Свети Никад па ни тогаш.

Без нервози, секако тие шо штракаме по тоа компјутерите ќе бидеме први заменети од Аито за спас на капитализмот. Мој совет у слободно време учете како се садат компири или како се молзат крави. Пошо нели нему ни глушец ни тастатура му треба за да напраи "Hello World"

Очигледно проблемот е до тебе и све некој друг ти е крив освен ти самиот. Тоа што си мрзлив и неќеш да се надоградиш со вештини што се повеќе платени кажува све за тебе. Не ти е крива државата. Чим немаш завршено школо за висока платена струка ајде ке почнеме со сосема други работни позиции.

Што фали на ова? 72,000 плата во Кисми + регрес за годишен одмор од 40,000

Или мачно ти е да месиш кифли сакаш да дремеш на телефон и некој за џабе пари да ти дава?
Тоа на Свети Никад па ни тогаш.

Ако е 72.000 денари бруто плата, тоа значи дека реалната нето плата е 48.000 денари, што не е лошо за македонски услови, под претпоставка дека работникот/работничката или не е во брачна заедница и нема деца, или има брачен партнер/брачна партнерка кој(а) исто така е вработен(а) и има минимум исто толкави редовни месечни примања.

И да не се заборави, работните услови во фурна не се баш идеални, настрана фактот дека постојано се работи во простории под високи температури, добар дел од фурните - ако не и сите - вршат достава до продавници, супермаркети, трговски центри, што значи дека мора да се почне порано со работа - најчесто веќе во 3:00 часот по полноќ почнуваат со подготвување на пецивата - и враќање дома мртви уморни и папсани, парите не вредат ништо за младите кои работат или кои би работеле во такви услови. Возрасните со деца се друга приказна, тие молат Бога да врзат крај со крај секој месец.

Но еве да речеме дека условите за работа се супер, дека тие 72.000 денари се нето плата, а не бруто плата, и работниците се задоволни. На крајот останува државата која ги финансира државните и јавните институции и установи, меѓу кои спаѓаат и здравството, образованието, судството, обвинителството, правобранителството, и се разбира полицијата, кои да се потсетиме, колкава доверба уживаат од населението за сите тие пари од даноци, задолжувања, кредити, заеми и бројни донации и надворешна помош фрлени за нивните потреби ?

Отприлика тука завршува приказната за тоа дали воопшто се исплати да се работи за 48.000 денари месечно или за 72.000 денари месечно.

Ако дојде ден да ти притреба лекарска помош, па откриеш дека твоите пари се трошат на неопремени амбуланти и клиники, на неквалификувани кадри, на неисправна опрема или на нова неотпакувана опрема поради недостатокот на квалификувани кадри кои ќе управуваат со таа опрема, Бог нека ти е на помош.

Еве јас пред месец дена им помагав на соседи да пренесат лице над 80 годишна возраст по скали до возило на Брза помош. Од Брза помош дојдоа 3 болничарки - сите жени - единствениот маж беше возачот кој си остана долу пред зграда да го чува возилото, а семејството на болниот не` молеше мене и други станари да помогнеме да го пренесеме болниот со ќебе по скали, па до лифт, па од лифт повторно по скали до возилото на Брза помош.

Било кој(а) несреќниќ/несреќничка може да се најде во таква ситуација во иднина, плаќаш даноци и придонеси за здравствено осигурување за да ти испратат жени - со сета почит кон нив, не велам дека не ги бива за работата, но самите ставија до знаење дека физички не се доволно силни и способни за да го кренат болниот - кои ти велат барај мажи за да ти помогнат да го пренесеме болниот до возилото.

За таква држава и за такво општество не вреди да се работи ниту за 48.000 денари, ниту за 72.000 денари, ниту за 96.000 денари, ниту за 120.000 денари месечно, ако на крајот завршиш како скот оставен самиот да се снаоѓаш.

Back
На врв Bottom