Државна администрација - општи муабети

• Креатор на темата Креатор на темата YoucancallmeV
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонија има потреба од толку вработени во државна администрација?

• Вкупно гласачи
    52
Член од
16 јули 2021
Мислења
1.267
Поени од реакции
2.467
Темата ја отварам инспириран од еден разговор на друга тема, а и мислам дека си фали ваква тема со оглед на тоа дека скоро секаде стигаме да ја засегнеме во една или друга форма државната администрација. Ќе објавам и гласање дали имаме потреба од толку државна администрација. Опис, оваа тема е за се што ќе ви текне, да споделите статии, за пофалби, за поплаки, за сеир, но да се држиме до државната администрација, не да има политички препукувања.

На сопругата решението за одобрено породилно отсуство стигна на домашна адреса кога детето имаше 1.5година а породилното отсуство одамна беше завршено.

Бар ич нека не трошеа трошоци за поштарина.

Да, мене многу ме нервира што секаде бараат извод од матично не постар од 6 месеци. Да не се прераѓам ко фениксот преку недела? Туку уште еден начин финансиски да си ја подмачкуваат неефикасната машина на гласачко тело.

Број 1 проблем во државата од економски аспект ни е администрацијава. Пишав и во предходната тема дури имаме претпријатија каде бројот на административци е поголем од бројот на работници на терен, ова е надвор од секоја логика. И грците вака на времето правеа со вработувањата, си делеа бонуси за се и сешто затоа и сега се задолжени до максимум и нема да се одглават никогаш

А и тие што се на терен, работата што може да ја заврши 1 ја работат 3-4 луѓе пример инкасант за вода во мојов град имаат работа највеќе 1 до 2 дена неделно. Останатите така си шетаат и седат по кафичи кафани низ градов или си бркаат свои приватни обврски

Најнапред да појасниме кои се‘ вработени се подразбираат под категоријата „администрација„.

Бројката во јавен сектор може си е океј ама проблемот е што најголемиот број се во исти сектори каде што се дреме највеќе. Некој позадински функции од кој никој нема потреба од нив за да може лабаво да си замине на кафе.

Бројката во јавен сектор може си е океј ама проблемот е што најголемиот број се во исти сектори каде што се дреме највеќе. Некој позадински функции од кој никој нема потреба од нив за да може лабаво да си замине на кафе.
glasav ironicno deka treba uste povekje.

problemot e vo toa sto i tie sektori postojat za da se vrabotuvaat klati vrata zemi plata lugje, t.e se izmisleni sektori, bez potreba na instituciite.

imame preku 20 ministerstva i milion javni pretprijatija namerno, od politicki pricini za raspredelba na fotelji i zaposluvanje na partiski vojnici.

zapadni drzavi imaat pomalku ministerstva i jp-a od nas, drzava so 1.5mil narod.

vo tie ministerstva i jp-a, imas direktori/ministri, zamenici, drzavni sekretari, rakovoditeli, zamenici rakovoditeli od koi nema potreba, kabineti, sovetnici, pa tek potoa regular administrativci, kako i tehnicki administrativci, vozaci, itn, itn.

desetici iljadi sluzbeni vozila, gorivo, nafta, kirii za objekti, smetki za struja, serveri, tekovni trosoci, itn, itn.

samo ministerstvo za politicki sistem ima 2000 vraboteni, od koi pricini i sto rabotaat ja ti garantiram ni vrabotenite na tie pozicii ne znaat.

nuklearka da udri vo drzhavava nema da go opravi problemot so administracijata, imame administracija pogolema od drzavi vo zapadna Evropa, najgolem rabotodavec e drzavava, a pritoa najneefikasni institucii i birokratija imame, edna rabota da imas da zavrsis vo institucija so denovi ke se zamaras.

Треба да се приватизира Државна Пошта. За кој qr ни е?

Точно. Со нашата неспособност и партиски вработувања само ќе тоне во долгови.
Пред неколку години Канадска пошта требаше да ја купи, не знам што се случи пропадна продажбата, досега ќе беше број еден на Балкан.

Точно. Со нашата неспособност и партиски вработувања само ќе тоне во долгови.
Пред неколку години Канадска пошта требаше да ја купи, не знам што се случи пропадна продажбата, досега ќе беше број еден на Балкан.
Што се случи, па што се случува со секоја пропадната продажба и концесија? Се бараат пари не само за продажбата, туку и да се започне процесот, ко што викаат Америте, да се подмачкаат лагерите. Треба да си или нивен (сеедно кој е на власт) или да си платиш, не е толку лесно да се направи едноставна купопродажна трансакција тука, затоа сме кај што сме.

За партиски лепачи, а можеби и за профит на фирмите за брза пошта? :cautious:

Да не отварам нова тема, се работи за нашата се уште Комуњарско Криминогена Администрација, вклучувајки и Криминогени Прописи и Закони...
Се работи за измислен документ, тнр УВЕРЕНИЕ ЗА ТОЧНА АДРЕСА...
Се вади САМО ВО ГРАД СКОПЈЕ, значи еднаш треба да одиш и пак уште еднаш да го земеш.
Се работи за една ИДИОТСКА ПРАКСА на промена на имиња на улици, но ВРВ НА ИДИОТИЗМОТ е промена на Куќните броеви !!
Да не зборувам ЗОШТО се менуват улици и броеви( за полесно да се СКРИЕ НЕПЛАКАЧ, за потешко да пријавиш на инспекција фирма и за потешко да тужиш), туку зошто на Нотар или Електронски ова не може да се Вади ?????, тоа е ЈАВЕН ПОДАТОК, на пример ул, Трајко Трајковски бр.5 сега е ул. Трпе Трповски бр,25....кај има тука ПРИВАТНОСТ ???
..туку ние сме криминогени во сржта, на времето се сеќавам, од осигурителна компанија ми кажува возило со рег.табли СК -хххххј не е регистрирано, а цајканот во сообраќајна не му одговара тоа, па тврди Само ние знаеме кое возило е регистрирано...
Па криминогеноста нема крај, на времето се сменети и броеви на катастарски честички на парцели, е сега некој од наследници кој има човек во општина , а знае дека другите наследници не знаат ТОЧНО кај им е парцелата што ја наследиле, си напраил ујдурма по ново неговата парцела да ја дислоцира на место кај ќе помине автопат и се зема повеќе пари...па и сега имаше некој такви сомнежи за автопатот за Блаце...
Значи да конкретизирам, точна адреса, точна локација на парцела, па и Идентитет на правно или физичко лице не смее да се ПРИКРИВААТ, само посебни лица, заштитени сведоци или тајни државни служби. Гуската од служба за заштита на Приватноста кажуваше од времето, ЕМБГ е таен, оти ако дојде во раце на друг Може да те Тужи и да одиш Затвор (ако си направил некоја незаконска работа !) Патем да напомнам, Хрватска поодамна воведе ОИМБ, матичен број само за финансиски трансакции, кој не го пишува во ЛК или Пасош, а ЕМБГ е само за идентификација....

Back
На врв Bottom