Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
И знаете што ми е најјак момент кога ни се дешава нешто вакво? Првите лица поставени на одговорни функции, почнувајќи од градоначалник, па се до директори и раководители, први се да се излаат пред камера дека не чувствуваат никаква морална одговорност, за тоа што се случило, зошто не им било нив обврска да го отвараат вентилот или да ја хлорираат водата.

Не знаат ни морална одговорност што значи. Морална одговорност што и да се случи мора да имаш, само заради фактот што си прифатил да раководиш со ситем од кој зависат животите на илјадници луѓе. Твоја морална должност е да поставиш стручни луѓе, да обезбедиш функционални протоколи и постојано да вршиш надзор за сработеното. Ако во твојот систем работи некомпетентен кадар, чија е одговорноста?

И знаете што ми е најјак момент кога ни се дешава нешто вакво? Првите лица поставени на одговорни функции, почнувајќи од градоначалник, па се до директори и раководители, први се да се излаат пред камера дека не чувствуваат никаква морална одговорност, за тоа што се случило, зошто не им било нив обврска да го отвараат вентилот или да ја хлорираат водата.

Не знаат ни морална одговорност што значи. Морална одговорност што и да се случи мора да имаш, само заради фактот што си прифатил да раководиш со ситем од кој зависат животите на илјадници луѓе. Твоја морална должност е да поставиш стручни луѓе, да обезбедиш функционални протоколи и постојано да вршиш надзор за сработеното. Ако во твојот систем работи некомпетентен кадар, чија е одговорноста?
Само во Македонија раководителот мисли дека описот на работното место му е да пресекува ленти, да дреме по партиски штабови и да собира аплаузи, и кога ќе дојде време да ја понесе тежината на функцијата, одговорноста магично исчезнува.

Последно уредено:
Se nadevam sudskiot sistem ke napravi primer od ovie a treba da se preispita i ulogata na gradonacalnikot dali znael ili ne. Svesno da im zagrozis zivot na gragjanite so zagaduvanje na vodata za pienje bi go izednacil so obid za ubistvo.

Samo da ne izleze na kraj dva-trojca koi ja postavile pumpata da lezat godina do dve. A se cudite zosto 20 dusi imalo na protest. Od demoraliziran i duhovno umrtven narod i tie 20 se mnogu.

Нам ни се случи Кочани па ниеден шупак немаше доблест да понесе ни М од морална одговорност, па очекуваме сега за во Гостивар некој да покаже морал и култура... тешко.

A sto kazuva tuka pogresno?

Sto eve pogresno kazuva, me boli kur dali bil ili ne bil politicki involviran, STO VO KONKRENTIOV SLUCAJ kazuva pogresno? Potpolno e u pravo, kako moze da se krie sto piele lugeto vo gostivar, sto kur e bitno dali ke se poremeti istragata ili ne, sto pogresno ima vo konstatacijata deka coveckiot zivot e najbiten, makar stanuva zbor i za 1 covek.
...полека не се нервирај,
мое мислење е тоа што го пишувам, твое е спротивно, што има доктор во пензија со 72 год, да се бунтува дека ,,5 дена се ќутело", со тоа само се избламира самиот.

1000021188.png

...експерт микробиолог многу добро знае колку време (48ч, тоа се два дена) треба да се сработи земање мостра од повеќе места и микробиолошка анализа, додати претходно деновите кога Директорот во гостиварската болница тврдел дека навала на 250 пациенти во еден ден било од топло време вообичаено секоја година, додати и коментарот на Директорка на ЈП Комуналец со се Центарот за Јавно здравје кои ЈАВНО УКАЖАЛЕ ДЕКА ВОДАТА ЗА ПИЕЊЕ БИЛА ИСПРАВНА, каде се изгубило драгоцено време за да после со пријава од граѓани до главниот скопскиот Институт за Јавно здравје со Агенција за ХВ за да ги активираат механизми на пријави во полиција, Државен санитарен инспекторат, Министерство за здравство и истите да ги откријат трите цевки со отпадни води вметнати во пиечка чиста вода, според тебе и дрПановски 5 дена било ќутенката?

...јас му замерувам, како доктор ако го боли за здравјето на гостиварчаните треба да каже, да даде совет како експерт што од сега натака, а не да се плетка што поминало зошто вака, зошто ќутенка тоа е веќе провиден нелекарски совет политички зачинет,

...како ќе дадеш антибиотик, кога 48ч треба да се развијат соевите за бактериско присуство за да се одреди антибиотикот или од око како за време на ковид пандемија, дополнително тврдењето на инфективна во болницата со се Директорот на болницата во Гостивар дека тоа била ,,нормална појава" секоја година од топлина навала на пациенти, а водата била испитана и чиста, непобитен факт за ,,кочење" да се открие бељата што ја направиле, затоа и лупнале повеќе хлор во водата да се замаскира побрзо загаденоста, е па не иде така@

1000021191.jpg

...позади нафрлени суви гранки да не се гледа мешањето на бодите, што правеле операторите, чуварите?
...не е само пиши ,,вукојебина" вакво такво, треба постебено секој факт да се разгледа и секој да одговара кривично во секој дел на прекршокот каде учествувал, па кој сака нека биде личноста!

toa shto edvaj 20 lugje izlegle na protest kazhuva premnogu za narodot koj shto zhivee vo drzhavava.
Тоа е една од добрите ствари во целава ситуација за партијата: кога ќе отруеш цел град со фекални води, нема кој да излезе и да ти протестира. :cool: За мене најјакото овде е што за двојазичната табла во Гостивар излезе цела багра народ, а за фекалии сервирани од својот партиски врв се доста ќутливи и срамежливи.

Од секоја несреќа, партиите праат политика.

Инаку не само пензионерот микробиолог. И пензионерот епидемиолог има сличен одговор, само поаналитички како пензионерот микробиолог.
Ама што знаат тие, министаро свезнај.

Последно уредено:
Se nadevam sudskiot sistem ke napravi primer od ovie a treba da se preispita i ulogata na gradonacalnikot dali znael ili ne. Svesno da im zagrozis zivot na gragjanite so zagaduvanje na vodata za pienje bi go izednacil so obid za ubistvo.

Samo da ne izleze na kraj dva-trojca koi ja postavile pumpata da lezat godina do dve. A se cudite zosto 20 dusi imalo na protest. Od demoraliziran i duhovno umrtven narod i tie 20 se mnogu.
Дури и да не знаел градоначалникот, пак сноси морална одговорност. Во најмала рака треба да излезе јавно и да го осуди тоа што се случило. Ако имаш морална одговорност, не значи и дека си признал вина за кривично дело побогу. Цивилизациски е да чувствуваш одговорност, ако си на некаква функција. Тоа збори за политичкиот интегритет на човекот.

На тие што пијам гомна им е важен само знакот на Орце, а тој глупиот им ја стави џамијата и турската чаршија, очобол.
И ова им е малку сега шошонски немало.
Најсмешно е што вие Македонци ним им го берете гајлето.
Командант Вентили ве остави без вода цело кумановско, по ова што гледам на форумов и малку било.

Дури и да не знаел градоначалникот, пак сноси морална одговорност. Во најмала рака треба да излезе јавно и да го осуди тоа што се случило. Ако имаш морална одговорност, не значи и дека си признал вина за кривично дело побогу. Цивилизациски е да чувствуваш одговорност, ако си на некаква функција. Тоа збори за политичкиот интегритет на човекот.
Види он можеби чувствува морална одговорност бидејќи е специјалист ендокринолог. Но партијата (ДУИ) нема да му дозволи оставка ниту јавна осуда бидејќи тоа го сметаат за пораз на политичкото поле.

Не очекувај цивилизација од луѓе чии сонародници (соборци) бодеа и живи палеа македонски војници и полицајци. А резбаа цивили по грб со учк. Све у киселина би стаил.

Дали Агенција за храна и ветеринарство ќе повлече продукти произведени во Гостивар и околината? Бласт радиус на оваа глупост е огромен, не е само дека водата не е за конзумирање СЕГА.

Исто што не ми е јасно, како може вода за пиење да не се контролира СЕКОЈ ДЕН? Нешто што го конзумираат 50 000 луѓе, да се контролира еднаш месечно и да се биде реактивен наместо проактивен доколку нешто не е во ред.

Секој аспект на живеење во МК станува опасен по живот, ова е ужас.

Не знам само зошто цело време ги правите како ДУИ и шиптaрите како да се некој исклучок ете во ваквото функционирање. Кога ДПНЕ и СДС не само што функционираат на ист начин, туку и они се тие од кои ДУИ научи вака да функционира.

• ДУИ не почнаа со вработување на партиски шунд во државна администрација, СДС и ДПНЕ почнаа.
  • ДУИ не почнаа со штанцање на дипломи, ова ДПНЕ го почна, зошто патеа од комплекси.
  • Урбанистичкиот хаос и градењето кој каде стигне не го почнаа ДУИ, СДС го почна, а ДПНЕ не закопа во земја за време на Миле Јанакиевски каде што сите стандарди се укинаа за да имаат како да го полнат буџетот.
  • Толерирањето на неплаќање на сметки од страна на подржувачи не почна од ДУИ, почна од СДС и ДПНЕ.
  • Не сносење на никаква одговорност од страна на функционери не го почнаа ДУИ. ДПНЕ и СДС го почнаа.
  • Усје / Вардариште / Дрисла / Крива Река тоа ДУИ го направија? или СДС и ДПНЕ?
  • Канализацијата зошто се влева во Охридско кој е крив? ДУИ?
И просто тажно е сега да им се смееме на шиптaрите колку се ете они неспособни, глупави, итн ... кога не само кај нас е истата ситуација туку и нашите ги научија нивните така да функционираат.

Абе пред колку, година дена 60+ луѓе изгореа живи, 200 тешко повредени. Нема абер дека некој ќе биде осуден. Ниту еден од последните 4 градоначалници кои ја толерирале дивоградбата не е во затвор. Али сега ќе им се смееме дека ете 20 луѓе во гостивар изглегле на протест, кога тие таму ладно потоа си гласаа за дечките кои им ја овозможија привилегијата да горат живи.

Функционерот кој без проекти градеше болници за време на корона, никој не го обвинува зошто му е бизнис партнер и фамилијарен пријател на сегашниот пример. И човекот сеуште си добива тендери по секоја општина во Македонија.

И најсвеж пример, сегашниот градоначалник на Скопје Орце, изградил пат до Теферич без проектна документација за да се фали на избори. Патот моментално е РАСПУКАН НА ПОЛА. Гледате некој негде да бара некаква одговорност?

Единствената разлика помеѓу ДУИ/ВЛЕН и СДС/ДПНЕ е што ДУИ/ВЛЕН не се исплашени да си тераат националистичка пропаганда за да си ја покријат својата неспособност. Додека ДПНЕ и СДС во толку фиоки ја имаат оставено машкоста што немаат храброст и да лажат дека се патриоти.

ВО 2014 ЕЗЕРОТО ТРЕСКА СО ОДЛУКА НА ВЛАДАТА БЕШЕ ПРЕФРЛЕНО ПОД КОНТРОЛА НА ОПШТИНА САРАЈ. ЕЗЕРОТО ИЗГРАДЕНО СО ОДБИВАЊЕ НА ПАРИ ОД ПЛАТИТЕ НА ЖИТЕЛИТЕ НА ГРАД СКОПЈЕ, ПОТОА БЕШЕ ЗАТРПАНО СО ЗЕМЈА, КАМПОТ ДИСЛОЦИРАН И ТАМУ СЕГА ГРАДИ КОМПЛЕКС НА ЗГРАДИ БАЛФИН ГРУП од АЛБАНИЈА.

Кога ќе биде казнет ДПНЕ за тоа што се слуги на ДУИ/ВЛЕН и дозволија да го земат езерото треска за џабе? Планираат да направат истрага, да ја поништат одлуката?

Последно уредено:
Back
На врв Bottom