Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Таму кај што е он, се наоѓаше до пред година две. Островска/Вардарска. Не е баш 15минути ама не е многу далеку од тоа.

Океј е за таа цена по мене ако ептен сакаш куќа, реално за таа цена нема во тој радиус на нашата страна од градот.
Не сум на островска. На 500 метра сум од паркот авионче во Лисиче. Во куќите после паркот.

Не сум на островска. На 500 метра сум од паркот авионче во Лисиче. Во куќите после паркот.
Тоа ти е островска. Не мора да си покрај улицата, населбата ја викавме така.

Супер, твој избор, ама повеќето си имаат други приоритети и тоа е тоа. Како што кажав добро го знам местото, израснав таму.
Не сфаќам која е поентата да живееш во Скопје, ако секој ден ти треба еден час до работа и плус уште еден час од работа до дома. Тоа се два саати, секојдневно од твоето драгоцено време.

За мир и спокој, се знае каде е поубаво.

Не сфаќам која е поентата да живееш во Скопје, ако секој ден ти треба еден час до работа и плус уште еден час од работа до дома. Тоа се два саати, секојдневно од твоето драгоцено време.

Па види, не дека е уџум ова во Илинден, 20 мин со бус е.

Од Скопје си? Иам приметено дека луѓе што не се израснати тука обично гледаат да се во walking distance. За нас не беше проблем, едноставно функционираш така, јавен превоз, поише движиш во околина и тоа е.

Од Скопје си? Иам приметено дека луѓе што не се израснати тука обично гледаат да се во walking distance. За нас не беше проблем, едноставно функционираш така, јавен превоз, поише движиш во околина и тоа е.
Не сум Скопјанка, ама долги години сум во Скопје.

Порано може не беше проблем, ама денес секоја фамилија има по два автомобили. И секое утро по еден човек има само во автомобилот. И ништо не функционира како порано, ниту јавен превоз, ништо. Така што, најбезболна опција ти е пешачење.

Јавен превоз фнкционираше до пред ~3 години. Пред 3 години почнаа да каснат автобуси, и да ги снемува често. Од лани почнаа да пуштаат автобуси без клима на 40+ степени преку лето. Сегашнава ситуација е таква што јсп треба да ти е последна опција, или само за ептен кратки релации.

Не сум Скопјанка, ама долги години сум во Скопје.

Порано може не беше проблем, ама денес секоја фамилија има по два автомобили. И секое утро по еден човек има само во автомобилот. И ништо не функционира како порано, ниту јавен превоз, ништо. Така што, најбезболна опција ти е пешачење.
Really? Па тогаш немој да се буниш кога ти бараат по 2500+ евра од квадрат. Цела мк се бори за тие станови.

И еве хипотетички, фирмата твоја да смени локација во некоја индустриска зона и да треба да патуваш по 40 - 50 километра на ден. Ќе дадеш отказ?

Јас со мал исклучок од 4-5 години, секогаш сум живеел во куќа. И 2012 кога беше тоа или другото, пак куќа одбрав. Се е како што викаш, раат, ама мнооогу е поскапо од станот. Раатот има цена. Греење *3, иако имам изолација од секаде, месечно минимум трипати косам трева. Кастрење гранки, дрвца, цвеќиња....
Мене денот ми почнува, пијам кафе, хранам мачињата и кучето, после вадам 30-40 саксии со свашта и сигурно уште нешто што ќе испадне ад хок. Навечер пола од овие обврски повторно. На одмор проблем со полевање на цвеќиња и салати, хранење куче, мачиња.... во стан, опни му кључот и шибај.
За да ми биде зелено околу мене возам 17км во еден правец до работа и толку назад. Се е убаво, ама и бара сила и средства исто така.
Епаа продај ја куќата и купи стан да си бидеш раат. :coffee: Ама знаеш дека е подобро во куќа.
Автоматски споено мислење:

Зашто Козле е 3 пати поблиску до центар и многу по урбано и помалце загадено во зима.
Ок е дека Козле е можеби подобро од Лисиче, ама дека е заради тоа дека бил поблиску до центар... Ја на пример од Аеродром, во центар одам 10 пати годишно може. На плоштад сум бил еднаш годинава. Друго е ако работиш баш у центар, ма да од сегде ќе стигнеш.

Really? Па тогаш немој да се буниш кога ти бараат по 2500+ евра од квадрат. Цела мк се бори за тие станови.

И еве хипотетички, фирмата твоја да смени локација во некоја индустриска зона и да треба да патуваш по 40 - 50 километра на ден. Ќе дадеш отказ?
Барем стилски да се градеше, вака задната тераса ти гледа во задната тераса на соседот во соседната зграда, а предната тераса ти гледа на улица. Во одредени комплекси немаш ни грам приватност. Не може ветер да те фати. Настрана магла, смог и прашината која се дише. Настрана дискотеки, кафичи, дрифтање, викање, дерење. Настрана и сета секојдневна драма во комплексот.

Секогаш ќе одберам куќа, па и стан на периферија отколку во централното градско подрачје. Од дома до работа ми требаат 20-25 мин, по обиколница, со кола. Имам 5 маркети на 5-10 минути пешки. Имам пазар и градинка. Имам училиште. И тие ми се на 10 мин. Пилот населба градена по земјотресот. Мирно, академска тишина. Едно време имаше кафич, среќа, се затвори. Испитите на летните семестри ги спремав надвор, на тераса.

Куќата си има маана, секогаш имаш некоја закачка, ама од друга страна имаш просторен капацитет. Еве, ние сме во фаза подрумот да го направиме гарсоњера, нешто што во Центар ќе треба да го платиш најмалку 50.000-60.000 евра. Просторот го имаш, треба нешто да инвестираш, да го средиш, и ќе имаш засебен животен простор, ако утре за нешто ти притреба.

Кога го менувавме кровот, со дозвола, направивме поткровје, и тука треба да се среди, изолација, патос, струја...си бара инвестирање...ама имаш уште една соба, простор кој не можеш да го измислиш во станот од 50 квадрати.

Во двор имаме објекти, шупи, тврда градба, а имаме и простор за гаража, над неа да направиме двор-зеленило. Да, и овој простор не е неограничен, ама може да се менаџира, а оди во висина, да го преобликуваш, да го дотеруваш.

Сега имаме и летна тераса, за скара, за друштво, и тоа беше ситна инвестиција.

Можеби е навика, можеби е нешто друго, ама дефинитивно сум за нешто на страна од центарот на градот. Еве, дури и поевтина варијанта е имот и монтажна куќа отколку стан. Ова го зборувам за животен простор, а не за купување за рентање.

Куќа изградена 1975 година, 80.000 евра. Уште 30.000 не те расправаат, за реновирање. Стан 40 м2, изграден 2018, 80.000 евра. Епа има разлика.

Само не ги сфаќам оние кои продаваат стари станови по цена пример од +2000 евра м2, што буквално може да најдеш нов стан за таа цена.
Pa ima razlika, edno e 200m2 drugo e 40m2 soba

Realnosta e deka stan kupuvaat provincijalki, samohrani majki, studenti i mazi so ne znaat edna sajka da zakovat so se veli i site od istata pricina. Dve levi race i dve levi noze i zatoa stan.
Kukja si e kukja be, koj saka so saka neka reci. Zboram za kukja vo planska naselba a ne nekoja divogradba, ni dvor, ni parking, lepenki od site strani.
Kolku da vi dolovam atmosvera malce :)
1000008121.jpg
P.s cicko Fenel @fennel iako jas navodno sum imal silci vo kolenata i tamu se ti so imas, daleku sum od penzija i stvarno nemam vreme za da se zamaram so kosenje treva, cvekinja, saksii, kurci palci i zatoa dvorot mi e maintenance free so se veli.
Idis od rabota i rajat, ni kosenje, ni vadenje, ni saksii ni nisto. Zemas pivoto i kuliras :toe:

Последно уредено:
Нагласив Лисиче, не Ново Лисиче. Од Рагуза 919 до Капитол за колку се стига? 10 минути? Го направи ко да е Долно Винце или Маркова Сушица. Да, село е. Навечер небото да знаеш колку е чисто и колку е тивко, на секоја бандера ијаме штркчиња :D. Луѓето што се околу мене/комшии се далеку од било какво село, напротив ко у поголемо село се осеќам во Аеродром и Карпош кога сум делел кров со луѓе кои ко да прв пат почнале да искусуваат цивилизација. Тука комшиите претежно ми се у години и гледаат релаксирано да си го проаѓаат животот. Не дека некој нема да пушти музика гласно или нема да викне пријатели да се запијат у двор али е многу порелаксирано споредено со бетонската џунгла, уште има маалски живот. Во урбаниот дел го нема тоа. Со еден збор и посреќен сум откако се преселив тука.
Таму кај што е он, се наоѓаше до пред година две. Островска/Вардарска. Не е баш 15минути ама не е многу далеку од тоа.

Океј е за таа цена по мене ако ептен сакаш куќа, реално за таа цена нема во тој радиус на нашата страна од градот.

Јас таму барав веќе некое време и не можев ништо добро да најдам за таа цена до кај 100к.

Имаше некои куќи, ама или требаше да се реновираат, или беа доградби, па имаше и такви со проблеми со имотни листови, катастарски проблеми итн. итн.

Значи сите беа каде што во старт ти мора да вложиш минимум уште 20-30к за реновирање, за да имаш какво - такво прифатливо живеалиште без кров да ти течи, добар под, ПВЦ прозори и врати...

Да не биде дека зборувам на памет, имам фамилија баш таму, и не одев само преку огласи, туку и преку глас.
Една единствена ми фати око што беше околу 80-85к еур. Поприлично малечка, 65 квадрати, без гаража и без подрум, но имаше убаво дворче и беше средена. Со мало вложување можеше да се живее. Но таа беше лани, и ми кидна.

Последнава година ништо не најдов и купив стан.

Последно уредено:
Јас таму барав веќе некое време и не можев ништо добро да најдам за таа цена до кај 100к.

Имаше некои куќи, ама или требаше да се реновираат, или беа доградби, па имаше и такви со проблеми со имотни листови, катастарски проблеми итн. итн.

Значи сите беа каде што во старт ти мора да вложиш минимум уште 20-30к за реновирање, за да имаш какво - такво прифатливо живеалиште без кров да ти течи, добар под, ПВЦ прозори и врати...

Да не биде дека зборувам на памет, имам фамилија баш таму, и не одев само преку огласи, туку и преку глас.
Една единствена ми фати око што беше околу 80-85к еур. Поприлично малечка, 65 квадрати, без гаража и без подрум, но имаше убаво дворче и беше средена. Со мало вложување можеше да се живее. Но таа беше лани, и ми кидна.

Е сеа рачунај дека за 100 000 евра ќе најдеш стан 50-60 квадрати. И да речеме уште 10 000 за реновирање.

Искрен да бидам, мислам и јас дека имав среќа. Кровот е ок и не ми тече., ко што реков е реновирана Пошто јас куќа под 100.000 евра не можев да начекам, освен карабина. Дали вложив во мојата куќа? Да. Немаше кошуљица, само плоча. А јас сакав паркет внатре и плочки у кујна. Исто глетување цела куќа и ја излепив и со стиродур од внатре и прозори сменив. Дали има уште за правење? Има. Нема дилатационен систем и ѕидовите во подрумот примаат влага од земјата и мириса на мувла во подрум, исто и плочата во подрумот е порозна на некои места. Така што тоа ми е во план да го средам, пошто планирам подрумот да го пренаменам во работилница. Исто планирам целосно да го реновирам дворот и да ги сменам постоечкиве плочки со убави бекатонки.

Имам еден комшија што направи многу подобра зделка. Купи куќа од 160 квадрата и двор 165 квадрата за 100.000 евра. Бомбона си ја направи.

Е сеа рачунај дека за 100 000 евра ќе најдеш стан 50-60 квадрати. И да речеме уште 10 000 за реновирање.

Во право си. Толку некаде и го платив. Ама нов, во градба. И на добра локација, далеку подобра од Лисиче.

Горе - долу ќе ми излезеше исто како со куќа, дури и малку поевтино. А имам и клуч на рака, без да се бркам со мајстори.

Предности се на куќата секако дворот, и спокојот.

Но со мојот буџет едноставно не можев да најдам куќа. Можев во Драчево и Петровец, Лисиче кaј Рагуза не.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom