Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам зошто така мислиш за Македонија..

Во Германија цените на продуктите се качени многу повеќе во однос на платите. Ќе се осети и таму драстична промена за две-три год, не се секирај.
Во МК најважно е цените на продуктите да не мрдаат многу
Џабе платите рипаат ако и цените рипаат истовремено
Многу погрешна перцепција имаш на економски план, поготово кога ги споредуваш Германија и Македонија.

Јас сируп за грлото сам знам да си направам.. нема што на лекар да одам на пример.

Ама ако тоа почне да го прави секој за се и сешто, ќе се налутат батките од фармација :icon_mrgr:
Како што ти кажав, со години живеев паралелно тука и таму и знам колку се цените кренати кај нас колку во Германија.
Во Македонија цените не мрдаат многу, ај важи, од короната па навака двеста пати цените се кренаа

Ја читам темава од време на време и многу луѓе различно го дефинираат пристојниот живот.
Апсолутно, немаме нзс, но и тоа е нормално, секој со своето и плус времето мења што е пристојно, тука сме од бумери до ген З. На пример за помладите милениали и Ген З, интернетот и релативно добар телефон не е лукс, а основна потреба (не збориме за работа).

Глеаш дека не разбираш што ти зборам, на неразбрано ми одговараш
Изјасни се де, ти викаш дека во Германија цените се кренаа повеќе во однос на платите отколку во Македонија, што е неточно.

Изјасни се де, ти викаш дека во Германија цените се кренаа повеќе во однос на платите отколку во Македонија, што е неточно.
Каде го кажав јас ова баш како што го кажуваш?

Цените во Германија во просек се качени од 120-150 % во период од пет години додека минималецот се качи едвај 50%.
1 кг. брашно чинеше 40 до 50 центи а сега е од 89 центи до 1,29
Табла јајца(30) чинеше 3 до 4 евра сега тоа може за 10 евра да си го дозволиш!
Се е поскапено и во Германија ама не те гледам да збориш сѐ најлошо за германската држава

Хамбургер во мекес колку беше пред короната а колку е сега?
Беше под 60 денари а сега е скоро 150
А кирија и останати трошоци?

Очигледно е дека не ти сметаат поскапувањата во Германија ама ти сметаат во Македонија. Не кажав дека во Македонија се супер цените, туку дека треба цените да не се качуваат за да се осети покачувањето на платите. Џабе е и 600 евра минималец ако цените имаат поголем раст од платите..
Горивата до кое дереџе ги донесоа знаеш ли?

Тебе супер ти е сега не осеќаш, ама ќе дојде ден кога ќе осетиш( а за брзо време ќе биде тоа).
Со оглед на тоа што стапот Мерц најавува радикални промени, јас не би живеел толку мирно во Германија.
Ги насобраа сите им дадоа што им дадоа, сега доаѓаат деновите за наплата..

Има на цел пазар, вака со млеково никаква поента нема

Има причина зошто пиеш по литро млеко секој ден?
Не го пијам сам, сите дома. Некогаш и повеќе ни иде. Не е ни битно, за ништо нема разлика дали на еднаш или на три пати ќе купуваш.

Тоа тука што вртат некои вртоглави суми не знам, нас веројатно помалку ни иде, ама па не јадеме многу овошје и имаме нешто наше.

Не го пијам сам, сите дома. Некогаш и повеќе ни иде. Не е ни битно, за ништо нема разлика дали на еднаш или на три пати ќе купуваш.

Тоа тука што вртат некои вртоглави суми не знам, нас веројатно помалку ни иде, ама па не јадеме многу овошје и имаме нешто наше.
Мене ми има и од искуство кажувам
Пример ако трошиш 300 евра за пазарење намали си на 250-270
30х12=360 евра годишно

Обично луѓето мислат дека тоа значи да кратиш на храна но не е така.
Само си го организираш буџетот
Еве пример јас на два пати одам и по 120-150 евра даваѓе за пазарење и 50-100 за секојдневни потреби.
400 за јадење и секогаш тоа што останува се заборава.

Голема улога има и апаратурата за домаќинство, пример со сладоледот - јас не купувам канти сладолед како многу што прават, дома у блендер и во калап/калапи истурам
Боље сладолед нема да пробаш во живот а со малце пари 2 недели можеш да се утепаш од јадење сладолед

Немам време, неможам и такви слични срања не можам да ги поднесам

Спомена чоколада, сигурно те фаќа криза како и секој.
Чизкејк и торти место од продавница дома ќе си напраиш.
Парите се тие и ако се позамара човек, од кошницата се што останува се трга на страна и не се чепка.
Пред одмор кога ќе се преброиш ќе речеш „ииии како бе?“

Тешко се доаѓа до тоа да ги заборавиш парите, знам по многу примери на нив секундарно крајот им се наоѓа

Нема нешто полошо од „не можам да се замарам“
Не е кон тебе наменето, туку општо кажувам кај одат парите кога човек не се замара.

Си пробал така да функционираш, организирано?

Каде го кажав јас ова баш како што го кажуваш?

Цените во Германија во просек се качени од 120-150 % во период од пет години додека минималецот се качи едвај 50%.
1 кг. брашно чинеше 40 до 50 центи а сега е од 89 центи до 1,29
Табла јајца(30) чинеше 3 до 4 евра сега тоа може за 10 евра да си го дозволиш!
Се е поскапено и во Германија ама не те гледам да збориш сѐ најлошо за германската држава

Хамбургер во мекес колку беше пред короната а колку е сега?
Беше под 60 денари а сега е скоро 150
А кирија и останати трошоци?

Очигледно е дека не ти сметаат поскапувањата во Германија ама ти сметаат во Македонија. Не кажав дека во Македонија се супер цените, туку дека треба цените да не се качуваат за да се осети покачувањето на платите. Џабе е и 600 евра минималец ако цените имаат поголем раст од платите..
Горивата до кое дереџе ги донесоа знаеш ли?

Тебе супер ти е сега не осеќаш, ама ќе дојде ден кога ќе осетиш( а за брзо време ќе биде тоа).
Со оглед на тоа што стапот Мерц најавува радикални промени, јас не би живеел толку мирно во Германија.
Ги насобраа сите им дадоа што им дадоа, сега доаѓаат деновите за наплата..
Колку треба да е табла јајца бе другар 2 евра ?
Цените во Германија скокнаа ама и платата се крена соодветно.
Немаше никогаш во Германија драстично големи отстапки на цените како кај нас.
10 % дали се кренати цените во маркети во последниве три години
Ми смета што кај нас нереално се креваат цените

И јас исто 2 оброка во денот, појадок и после оброк околу 17 : 00.
Ретко после 19: 00, 1 - 2 во месец ако користам чипс или смоки навечер.
I jas baagji ekonomicen sum, so edna salata nekolku casinja mavam, nekogas i poke :D

Колку треба да е табла јајца бе другар 2 евра ?
Цените во Германија скокнаа ама и платата се крена соодветно.
Немаше никогаш во Германија драстично големи отстапки на цените како кај нас.
10 % дали се кренати цените во маркети во последниве три години
Ми смета што кај нас нереално се креваат цените
Ааа сега колку треба да е табла јајца значи..
Примети само како се доведе до степен како Рон да одговараш

Киријата не ја искоментира, исто нафтата и бензинот ги заборави..
Немало драстични отстапки а табла јајца е 150% поскапа
Ич нема, во право си

Не осеќаш поради високите плати од времето кога Русија ги одржаваше, сега тоа го нема и со време ќе се потполни празнината, не се секирај.

Ааа сега колку треба да е табла јајца значи..
Примети само како се доведе до степен како Рон да одговараш

Киријата не ја искоментира, исто нафтата и бензинот ги заборави..
Немало драстични отстапки а табла јајца е 150% поскапа
Ич нема, во право си

Не осеќаш поради високите плати од времето кога Русија ги одржаваше, сега тоа го нема и со време ќе се потполни празнината, не се секирај.
More coek, drug mu plakja aman. Mu e gajle nejze kolku se cenite .
I mene mnogu mi bese gajle kolku e naftata duri stariot go polnese rezervarot :toe:

Мене ми има и од искуство кажувам
Пример ако трошиш 300 евра за пазарење намали си на 250-270
30х12=360 евра годишно

Обично луѓето мислат дека тоа значи да кратиш на храна но не е така.
Само си го организираш буџетот
Еве пример јас на два пати одам и по 120-150 евра даваѓе за пазарење и 50-100 за секојдневни потреби.
400 за јадење и секогаш тоа што останува се заборава.

Голема улога има и апаратурата за домаќинство, пример со сладоледот - јас не купувам канти сладолед како многу што прават, дома у блендер и во калап/калапи истурам
Боље сладолед нема да пробаш во живот а со малце пари 2 недели можеш да се утепаш од јадење сладолед

Немам време, неможам и такви слични срања не можам да ги поднесам

Спомена чоколада, сигурно те фаќа криза како и секој.
Чизкејк и торти место од продавница дома ќе си напраиш.
Парите се тие и ако се позамара човек, од кошницата се што останува се трга на страна и не се чепка.
Пред одмор кога ќе се преброиш ќе речеш „ииии како бе?“

Тешко се доаѓа до тоа да ги заборавиш парите, знам по многу примери на нив секундарно крајот им се наоѓа

Нема нешто полошо од „не можам да се замарам“
Не е кон тебе наменето, туку општо кажувам кај одат парите кога човек не се замара.

Си пробал така да функционираш, организирано?
Не ни јадам сладоледи и торти, освен на родендени. Чоколадо си јадам така. И не е финтата се да исфрлам тоа не е простоен живот, туку крпен.

Не ни јадам сладоледи и торти, освен на родендени. Чоколадо си јадам така. И не е финтата се да исфрлам тоа не е простоен живот, туку крпен.
Како е крпен кога ништо не се сменило освен цехот за плаќање?
Како крпен го рачунаш тоа што ќе се позамараш за посоодветно да ги користиш парите?
Значи за да не се замараш пари ќе плаќаш колку и да е?
Нема логика

Платата се гледа до тој степен за луѓето да си бидат слободни и да не се замараат колку плаќаат, затоа стигна светов до ова дереџе
Автоматски споено мислење:

More coek, drug mu plakja aman. Mu e gajle nejze kolku se cenite .
I mene mnogu mi bese gajle kolku e naftata duri stariot go polnese rezervarot :toe:
Ама не е само она владе, од курназење и незаинтересираност се трошат пари и после малце е

Најсмешно е што јас во помлади години бев бетер и на ништо не пазев.
Да пазев на 20 години ќе си ги решев сите прашања за кои на повеќето ќе им треба цел живот
Јас не сум посебен, сите го можат тоа ако си чукнат малце во главата

Ама не е само она владе, од курназење и незаинтересираност се трошат пари
Ti ne go znajs izgleda onaj muabetot ko otisol eden 80 godisen na doktor i mu se zali na doktorot. Abe doktore ovie vrsnicite moj celo vreme kazvat mnogu klecale.
I doktorot mu veli, pa kazvaj i ti, koj ti brani.
E isto i tuka.

Back
На врв Bottom