Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
I pak ne gledam stafka svaleraj :mad:
Da ne e pod drugo pisano , stavka 11 primer, ostanati stoki i usugi :cautious:
Аман бре со тие швалерките, фати со една швалерка веќе од ум не изваде во сите теми со пусти швалерки

Ај ти напрај една кошничка не интересира твоето трошење месечно, жива не сум да знам како ти се одвива месецот, ама биди објективен и искрен

Ќе стави овој бајати кифли од вчера, попуст на 5ка печеница во жито пред истек на рок, и облека од тему во кошницата негова

Можно е, ако се капиш во недела и да шеташ смрден, шала на страна семејство со деца кај што машината врти секој ден, се готви цело време, не можи да помини со 3000 сметка максимум, не ме зафркавајте сега тука со сметките, ќе испадни дека комшијата ми кради струја мене, и тоа внимавав на ефтина струја да користам големи апарати од типот на рерна и перачка
Шала на страна 10к за струја е серизона сума, види со комшијата да не ти копа биткоини, во Баиро све е можно.

Аман бре со тие швалерките, фати со една швалерка веќе од ум не изваде во сите теми со пусти швалерки
Me interesira oti toa ne go vracunvate vo kosnickata za normalen i pristoen zivot , ko da ne ste bile nikogas necii svalerki nekogas, pa makar i da ne ste znaele. Kosta toa inace, cisto informativno .

Шала на страна 10к за струја е серизона сума, види со комшијата да не ти копа биткоини, во Баиро све е можно.

Еве јас се греам на парно на дрва за да поминам зимно време ми треба 12 кубика, по 100~ евра месечно само за таа ставка.

Е сега можеби според некој и ова е луксуз, треба во една соба сите да седиме и да дува инвертерот само таму

Строг центар живеам, во куќа.
Сите фамилијарни луѓе кои ги познавам во зима не се испод таа сума, сега вие ако јадете ручек кај мама тато и не користите апарати во домаќинството тоа е друго

Како поминувате со 800 евра навистина не ми е јасно

Па само пристојна храна да купуваш и готвиш дома нема да поминеш испод 500-600 евра месечно
Сметки 150 евра просек цела сезона (со греење, телефони, струја итн) ете ги веќе 750 евра
Испод 200-250 евра за тројца сигурно не сте за облека, рекреација месечно
И еден автомобил да купиш, одржување регистрации, гориво уште 150-200 ете ти веќе 1200 без кредит за стан или кирија

1200 евра веќе се тука, ако сакаш за летен одмор/зимување или некоја покрупна набавка дома мора многу повеќе
Па не купуваш автомобил секој месец. Ова ти е колку трошиш за да преживееш. Нормално ти остануваат пари и со тие после раководиш за кола, недвижнина, регистрација.
Сумата е таа 500 евра за хранa, 150 евра за сметки.

250 евра облека ако купуваш секој месец Армани. Обичен граѓанин не ти дава толку пари за облека. Не посебно за дете кое ќе го носи 2 месеца и ќе го надрасне тоа.
Автоматски споено мислење:

Строг центар живеам, во куќа.
Сите фамилијарни луѓе кои ги познавам во зима не се испод таа сума, сега вие ако јадете ручек кај мама тато и не користите апарати во домаќинството тоа е друго
Да бе другите не готват, само ти па затоа таа сума.
Мајка ми 50год од кујна нема искочено, цел живот само готви, пржи пиперки на стариот 24/7 па над 2000ден не отишле.

Ова ти од греење и ладење и машина за алишта.
Сумата ти е иста како родителите на сопругата. По 200 евра струја ама климата 24/7 пуштена со сите отворени врати, влезна отворена, врти таа без потреба нема шанси да постигне. Дур и се на работа врти таа без потреба.
Машина за алишта дневно пуштање по 5 пати за по 2-3 работи. Ова било вакво, тоа било такво, ова биле нејзини гаќи, другите биле негови. И си врти таа цел ден.

Последно уредено:
Ќе стави овој бајати кифли од вчера, попуст на 5ка печеница во жито пред истек на рок, и облека од тему во кошницата негова

Ти како левичар многу си распрден. Предците твои како Мао, Сталин и Енвер на леб и сол беа пола живот.

Ти како левичар многу си распрден. Предците твои како Мао, Сталин и Енвер на леб и сол беа пола живот.

Не, јас гледам да имам она што е доволно само за достоинствен живот без луксуз. Распрдени се овие вашите функционери како Дафина што имаат по 7 стана, акции по берзи и пак без милост крадат од народот и го убедуваат дека минималната плата од 24к била ок

Некој од ајти ова го праел
Јас дадов и извор од каде е, некој покадарен за ова од мене и од тебе го правел, некој што работи ова.
Автоматски споено мислење:

1-2% од населението се и ја имаат среќата делумно западно странска плата во земјава. Проблемот настанува кога се дружат само меѓу себе и мислат дека се многу попаметни од другите(заради повисоки примања од другите) и затоа земаат толку плата, а не дека ја имаат среќата да професијата е таква што треба само компјутер и не зависи од географија и одење на работа. Не сфаќаат дека 2к евра во друга професија е реткост во северна ама они мислат деканучеле, паметни се и успеале а другите не ги бива.
Владе е исфрустриран заради нз кои причини и личи ко комплекси од нив да има. Има поголема бројка што се одлепени од реалноста во споредба со другите поплатени професии.
Ова што го кажуваш не е
1. точно
2. релевантно за муабетот.
За 1, ја сум у аутсорс, имам неколку друштва, од детство, од средно, од факс, од работа немам, не ми се колегите тука, низ цел свет ремоут. А и да беа, ќе се радував да имам уште една екипа, но немаше да трпи никоја друга.
За 2, го мешаш муабетот, луѓето кажуваат колку треба за нормален живот, не кажуваат сите треба да ги имаат тие пари. Ние сме у таква земја, т.н. во развој уште, многу народ ги нема, и според мене да се крева свеста дека луѓето живеат под минимум на нормала и дека треба да се стремат за повеќе никако не е лошо ниту навредливо. Никој не попуваше или се ситеше, туку констатираа. Или што, муабетов ако ја работам за 400 евра, значи 400 евра е доволно, да не кажам дури и топ?

Последно уредено:
800 евра месецот цел трошок со се сметки и кредит ???
Како жити се, само сметката за струја во зима знае да крени до кај 10.000 и тоа ако живееш во двособен стан ако живееш во куќа тогаш трошоците се скоро дупло поголеми.
Плус ако имаш и дете.
Настрана ги тргам кафеаните и излегувањата, гориво нема да туриш во кола ? За храна минимум 30.000 не стигаат месецот ако имаш дете и згора на тоа ако се храниш поздраво.
Освен ако немате некоја финансиска инјекција од родителите или да живеете заедно со нив не ти ја разбирам математиката искрено, за другото ќе се сложам со тебе

Аман шеф, што стори 30000 денари? Секој ден бифтеци да не јадите? Колку луѓе живеете во една куќа? Малце претеризам е ова искрено, незнам, образложи како трошиш 30000 денари месечноо за храна, освеј ако секој втор дена порачуваш храна/јадиш надвор? Одам пазарам еднаш месечно за 6000-8000 денари, ја преполнувам количката од се и сешто, си одам дома растоварам, во текот на месецо уште 3000-5000 денари трошиме за јадење.

Сепак, да не си PeppaPig случајно па да јадиш како за 3-ца? Тогаш разбирам.

Аман шеф, што стори 30000 денари? Секој ден бифтеци да не јадите? Колку луѓе живеете во една куќа? Малце претеризам е ова искрено, незнам, образложи како трошиш 30000 денари месечноо за храна, освеј ако секој втор дена порачуваш храна/јадиш надвор? Одам пазарам еднаш месечно за 6000-8000 денари, ја преполнувам количката од се и сешто, си одам дома растоварам, во текот на месецо уште 3000-5000 денари трошиме за јадење.

Сепак, да не си PeppaPig случајно па да јадиш како за 3-ца? Тогаш разбирам.
Шооо ??? Шо јадите вие поточно шо во стигаат 9000 денари за јадење, нудли ?
Како да ти образложам еден ручек ме чини 1000 денари, салата, месо, зеленчук. За пиење нешто, нешто десерт.
Доручек, вечера, сувомеснато, башка.
Овошје зеленчук не јадите вие ? Па само за леб и млеко 4000 денари месецот не ме расправаат, и тоа не јадам јас леб, сопругот тоа.

Шооо ??? Шо јадите вие поточно шо во стигаат 9000 денари за јадење, нудли ?
Како да ти образложам еден ручек ме чини 1000 денари, салата, месо, зеленчук. За пиење нешто, нешто десерт.
Доручек, вечера, сувомеснато, башка.
Овошје зеленчук не јадите вие ? Па само за леб и млеко 4000 денари месецот не ме расправаат, и тоа не јадам јас леб, сопругот тоа.

Јадиме пилешко, ориз, риба, свинско, телешко, овес, зеленчук, грав, овошје, јатки и многу редовно цедиме домашен сок од морков, цвекло, јаболко, ѓумбир, јагоди/капинки/малини итн што ќе најдиме/купиме здраво., благо и ултра-процесирана храна поретко јадиме.

5-6 пати месечно порачуваме храна, и тоа што каде што живееме имаме супериорна храна, 200-300ден/порција од човек, зависи што јадиме.

Лебот кај нас е пекарски, 37 денари кошта, кило пилешко е 180-200 денари, риба 200-400/кг, свинско - преку текот на цела година имаме свинско, бидеќи еднаш годината земаме пола прасе (180ден/кг жива мера, 12000-14000ден) и јадиме 4-6 месеци кога ќе ни текне - јавнии, тави, селско и тн, сирење домашно јадиме овчо и кравјо, од супермаркет не купуваме прашак замачкан.

Ме мрзи да ти набројувам се колку кошта, ама еве и да речиме и да трошиме 12000 денари/месечно за храна (не зборувам за порачана храна/ресторан, туку маркет/домашни извори на здрави продукти), 30000 е прееемногу мислам, сепак локацијата е битна, да не мислиш негде странство? Или си Peppa прасица дома и порачуваш секој ден? Има разлика и има фактори тука.

Ама заборавив да напоменам дека ние сме 3-ца дома, не знам кај тебе. Готвиш воопшто дома или кликнијади/wolt-ираш цело време? Ако е тоа случајот, нека прими сочуство сопругот.

Е како да си фати кога не му е ставена во потрошувачка кошничка, за да биде по закон :)
А човекот очигледно е послушен и дисциплиниран граѓанин, разбираш :)

Не ве разбирам како ви стасуваат... Еве јас на пример месечни трошоци

1. Цигари - 100 евра
2. Ракија (онаа просечна) ~ 100 евра
3. Кафе (од она поасално) ~ 50 евра
4. Четири пати искачање во ресторан ~ 200 евра
5. За викенд, некаде релаксација ~ 200 евра
6. Пијанки (идими-дојдими), неколку асални пијанки кај мене ~ 200 евра
7. Попладне по едно кафе во кафич со пријателите (после работа малце социјализација) ~ 50 евра

Околи 900 евра ми требаат само за основни, ни луксузни, ни скромни работи...

Живеам сам...

Да не ставам тука режиски трошоци, одмори, квалитетна здрава храна (не тоа отпадот што се продава по марктетите), кола, одмори итн...

А да не споменувам ако и некој непредвиден трошок испадне, како крштевка или роденден кај некое од децава на пријателиве, матурска, свадба веридба или слично..

Back
На врв Bottom