Колку примања се потребни во Македонија за да една фамилија има пристоен живот

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Od kaj znam zosto, ne sum psiholog jas. Ali tako je, kako je :D
Od ajde deset licno so gi znam od toj sektor, 8 se skroz antisocijalni licnosti. Tie ako ne procitaja na internet deka ima kovid i karantin, nemase ni da znaat. 9 e ckrtnat skroz, desetiot e ajde onaka naizgled normalen, se trpi da ne recam.
Не излегуваат од дома, не општат со други луѓе, имаат пивски стомак и висок холестерол?

Зошто се одлепени од реалноста, затоа што заработуваат добро?
1-2% од населението се и ја имаат среќата делумно западно странска плата во земјава. Проблемот настанува кога се дружат само меѓу себе и мислат дека се многу попаметни од другите(заради повисоки примања од другите) и затоа земаат толку плата, а не дека ја имаат среќата да професијата е таква што треба само компјутер и не зависи од географија и одење на работа. Не сфаќаат дека 2к евра во друга професија е реткост во северна ама они мислат деканучеле, паметни се и успеале а другите не ги бива.
Владе е исфрустриран заради нз кои причини и личи ко комплекси од нив да има. Има поголема бројка што се одлепени од реалноста во споредба со другите поплатени професии.

Сите сметки да ги соберам не се 10к, не па за струја. Најдете си кај ви е проблемот што толку трошиш струја.
2700 ни е парно, 1700ден ни е просек за струја, 700 ден за вода, 2700ден за 3 броја, телевизија и интернет.

За храна од 20-30 илјади зависно од месец
На струја се греевме, во лето 3000 максимум е сметката ама зима тродупло.
Евентуално ако не се луѓето повеќето време од денот дома па да не мора греење да вклучуваат.
Ако готвиш на струја, се грееш на струја и ред други работи, шанса нема во зима испод 6000 денари месецот да истуркаш со сметка.
И другарка ми плаќа ниска сметка ама не готви дома и 10 сати се надвор од дома.
За храна со дете и да се храниш здраво и квалитетно не стигаат 20.000 сепак тие се индивидуални ствари.

Килограм месо е 400/500 денари, еден ручек ќе те чини минимум 1000 денари во денот плус минус
Сега некој може тенџерето да го наполни и грав да срка три дена, ама ако се храниш квалитетно по друга е сликата

Не излегуваат од дома, не општат со други луѓе, имаат пивски стомак и висок холестерол?
Odlepeni so realnosta, toa e dovolno sto treba da se znae.
CIm gledas deka nekoj tuka tresi teski gluposti, racunaj deka 99% e vo IT sektorot, toj 1% e stvarno za na psihijatar. Treto nema.
Slobodno proveri si ako ne mi vervas. Cim ti padni nekoj sumliv, odma prasaj si, a izvini ti so rabotis ako ne e tajna i se ke ti stani kristalno jasno. E posle ako sakas provervaj krvna slika , stomaci i so drugo te interesira.
Автоматски споено мислење:

Владе е исфрустриран заради нз кои причини и личи ко комплекси од нив да има.
Ajde sega muabeti.
Samo sum realen. Vprocem izlazav nesto, vo koj del od muabetot ne se soglasuvas ?

Odlepeni so realnosta, toa e dovolno sto treba da se znae.
CIm gledas deka nekoj tuka tresi teski gluposti, racunaj deka 99% e vo IT sektorot, toj 1% e stvarno za na psihijatar. Treto nema.
Slobodno proveri si ako ne mi vervas. Cim ti padni nekoj sumliv, odma prasaj si, a izvini ti so rabotis ako ne e tajna i se ke ti stani kristalno jasno. E posle ako sakas provervaj krvna slika , stomaci i so drugo te interesira.
Автоматски споено мислење:

Ajde sega muabeti.
Samo sum realen. Vprocem izlazav nesto, vo koj del od muabetot ne se soglasuvas ?
Проверено ми е, не ти држи теоријата.

На струја се греевме, во лето 3000 максимум е сметката ама зима тродупло.
Евентуално ако не се луѓето повеќето време од денот дома па да не мора греење да вклучуваат.
Ако готвиш на струја, се грееш на струја и ред други работи, шанса нема во зима испод 6000 денари месецот да истуркаш со сметка.
И другарка ми плаќа ниска сметка ама не готви дома и 10 сати се надвор од дома.
За храна со дете и да се храниш здраво и квалитетно не стигаат 20.000 сепак тие се индивидуални ствари.

Килограм месо е 400/500 денари, еден ручек ќе те чини минимум 1000 денари во денот плус минус
Сега некој може тенџерето да го наполни и грав да срка три дена, ама ако се храниш квалитетно по друга е сликата
Дома стриктно готвење, едино клима за ладење што не пуштаме и да пуштиме на висока темп да држиме оти претежно е ладовина во станот.

Кило месо просек цена ти е 400 ден. Демек двајца и едно женско дете што јаде одвај ќе изедат кило месо за ручек? Со 500ден ќе поминеш за ручек со месо, нешто салата и компир на пример.
А кило месо ако спремам ќе треба да го јадам и следниот ден.

Дома стриктно готвење, едино клима за ладење што не пуштаме и да пуштиме на висока темп да држиме оти претежно е ладовина во станот.

Кило месо просек цена ти е 400 ден. Демек двајца и едно женско дете што јаде одвај ќе изедат кило месо за ручек? Со 500ден ќе поминеш за ручек со месо, нешто салата и компир на пример.
А кило месо ако спремам ќе треба да го јадам и следниот ден.
Затоа реков индивидуално е хранењето.
Внуците мои пола кило месо маф ќе го направат дури да трепниш, јас можам три дена да поминам со кило месо, не сум некој јадач.

Некој од ајти ова го праел
Ај ти напрај една кошничка не интересира твоето трошење месечно, жива не сум да знам како ти се одвива месецот, ама биди објективен и искрен

Ај ти напрај една кошничка не интересира твоето трошење месечно, жива не сум да знам како ти се одвива месецот, ама биди објективен и искрен

Значително помалце поготово струја, само еден месец јануари плаќам 6000, другите 3000 максимум.

Значително помалце поготово струја, само еден месец јануари плаќам 6000, другите 3000 максимум.
Можно е, ако се капиш во недела и да шеташ смрден, шала на страна семејство со деца кај што машината врти секој ден, се готви цело време, не можи да помини со 3000 сметка максимум, не ме зафркавајте сега тука со сметките, ќе испадни дека комшијата ми кради струја мене, и тоа внимавав на ефтина струја да користам големи апарати од типот на рерна и перачка

1500 евра за тројца и тоа со рата на кредит од 370 евра. Зборам просек, зошто знае и под 1000 да истера, знае и над. Пример Јуни месец 3000 евра не не крпеа. Февруари и Март мислам дека и со 800 евра поминавме.

Да можев ќе скратев уште 100 евра, ама ај нека троши малата на сладоледи, бонбони и лижавчиња за големата да биде среќна.

Не трошиме пари на кафани, ресторани. Ама затоа па одмори што да ти расправам,.секој месец мора негде. Среќа ме бива во правење убави патувања за ефтини пари.

Како поминувате со 800 евра навистина не ми е јасно

Па само пристојна храна да купуваш и готвиш дома нема да поминеш испод 500-600 евра месечно
Сметки 150 евра просек цела сезона (со греење, телефони, струја итн) ете ги веќе 750 евра
Испод 200-250 евра за тројца сигурно не сте за облека, рекреација месечно
И еден автомобил да купиш, одржување регистрации, гориво уште 150-200 ете ти веќе 1200 без кредит за стан или кирија

1200 евра веќе се тука, ако сакаш за летен одмор/зимување или некоја покрупна набавка дома мора многу повеќе

Back
На врв Bottom