Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Зема рандом плата од ИТ и Мекдоналдс за да го извадиш просеков на нето или онака го пиша зашто не си баш прецизен (да не речам добро имаш згрешено)

Мекдоналдс е 1800-2200 плата, сега до толку ако не те бидува ништо друго во животот, ќе превртуваш плескајци, тоа е. Не треба многу за да научич нешто занает ако сакаш да земаш поголема плата. Има доста опции, можиш и да се сертифицираш за оператор на кран, булдужер, молер, ѕидар и доста други насоки, за кои некој од нив ти треба само да научиш, сега фала богу, Германски јазик, а за некој не ти треба.

Без јазик тоа е. :)

ИТ 3000-4500 макс земаш, оти прогресивен данок има Германија, тешко над 4500 да преминиш. Ама сепак, да сте 2-ца, можиш многу полесно да си пружите по брзо време свој сопствен дом. Макар и за издавање да ти е, стан во Германија многу полесно ќе го издаваш за 900-1200е отколку да си ја чукаш главата во Скопје за 300-350 евра. Не треба да се брза за вакви одлуки, особено ако е за инвестиција за да не ти седат парите под кревет така.

Мекдоналдс е 1800-2200 плата, сега до толку ако не те бидува ништо друго во животот, ќе превртуваш плескајци, тоа е. Не треба многу за да научич нешто занает ако сакаш да земаш поголема плата. Има доста опции, можиш и да се сертифицираш за оператор на кран, булдужер, молер, ѕидар и доста други насоки, за кои некој од нив ти треба само да научиш, сега фала богу, Германски јазик, а за некој не ти треба.

Без јазик тоа е. :)

ИТ 3000-4500 макс земаш, оти прогресивен данок има Германија, тешко над 4500 да преминиш. Ама сепак, да сте 2-ца, можиш многу полесно да си пружите по брзо време свој сопствен дом. Макар и за издавање да ти е, стан во Германија многу полесно ќе го издаваш за 900-1200е отколку да си ја чукаш главата во Скопје за 300-350 евра. Не треба да се брза за вакви одлуки, особено ако е за инвестиција за да не ти седат парите под кревет така.
Значи доаѓаме дека у претходниот пост пиша просек за двајца дека е 3-4к
ОК сега се слагам

tafta e u top 3-4 naselbi u sk taka da pravi sporedba so toa ramniste ako pravis. 15min od centar e aerodrom
Oва е на улица Прашка, една од најгрдите улици каде е претворена во паркинг. Тафта е супер за живеење и таму и живеам ама оваа улица не е според мене. Од едната страна имаш на 2-3 спрата згради, од другата 10+ катници. Импексел е зградата и ја градеа чкип(Трим и Лум ако не грешам). 1 100 евра беше м2. Плус ова е дуплекс на последен спрат што значи летно време ќе се печеш. Друго нешто 247 000 евра ќе треба и агенција 1% и данок на имот од 3.5% во карпош(инаку ова треба продавачот според закон да го плати освен ако не се специфицира во договорот).

Бев пред 2 недели да гледам стан и дури на денот кога треба да го гледаме ми кажаа(демек да не дознам кај е и да ги прескокнам агенцијата) дека е на Прашка од агенцијата кај е станот и ај жена ми запнала. 2 500 еу за м2 на 100 метри од оваа зграда што ја објавиле, паркинг имало ама не е сигурно дека ќе начекаш. Распоред никаков, балконите не се правоаголник туку архитектот си решил да се игра(јбг и ова чкип го градел ЗСФ) и имаш тотално неупотребливи балкони што треба акробации да правиш за да ги средиш. Истово беше околу 1 100 евра кога се градеше.

Тафталиџе кај што не е прашка и варшавска туку соседните улице е едно од најдобрите места за живеење според мене во Скопје. Сега од кога дојде животот на ено опшесфо ечи џамијата ама тоа е друго.
Од тоа што видов агенциите ги дизаат цените за некој 5-10%, а моментално нема оглас од физичко лице туку се е агенција.

Срање делови? Johannisthal е на 10-15мин до централен Берлин?

Само да, кај нас 650-700е просек плата нето таму 3000-4000.
Од вакви споредби ми се кења. Не само што не се вистина туку и самиот ти знаеш дека тоа што го пишуваш не држи вода.
И не се секирај имам другарка работи во банка во Германија одобрува кредити. Убави имоти во Берлин во убави населби немаш за тие пари.

Тафталиџе е строг центар. За таму не ти треба ни кола да имаш, реално сегде пешки можеш да одиш.
Кажи кои се цените во Grunewald? Пошто просекот е €8,000–15,000+ per m²

Немој и ти како другарми што се пресели во Данска. Абе многу скапо во Скопје? Па ја за 300,000 куќа купив таму стан само може.
А кај си? Абе знаеш тука е друго помало место е 3 саати возење до главниот град. :D

Комплекси немора да си лечиме. Ако споредувате центар Скопје, споредувајте центар во главните градови од државите кадешто живеете. Нека пишат овде од дијаспората ако има членови. Колку се во Лондон, Њу Јорк, Торонто во центар становите.

Од вакви споредби ми се кења. Не само што не се вистина туку и самиот ти знаеш дека тоа што го пишуваш не држи вода.
И не се секирај имам другарка работи во банка во Германија одобрува кредити. Убави имоти во Берлин во убави населби немаш за тие пари.

Тафталиџе е строг центар. За таму не ти треба ни кола да имаш, реално сегде пешки можеш да одиш.
Кажи кои се цените во Grunewald? Пошто просекот е €8,000–15,000+ per m²

Немој и ти како другарми што се пресели во Данска. Абе многу скапо во Скопје? Па ја за 300,000 куќа купив таму стан само може.
А кај си? Абе знаеш тука е друго помало место е 3 саати возење до главниот град. :D

Комплекси немора да си лечиме. Ако споредувате центар Скопје, споредувајте центар во главните градови од државите кадешто живеете. Нека пишат овде од дијаспората ако има членови. Колку се во Лондон, Њу Јорк, Торонто во центар становите.
Абе, седете си у Скопје. И Америка не е тоа шо беше, еве ги, милиони даваат у њу јорк и пак проблеми :kafence:
https://www.youtube.com/watch?v=01KX_JXHH2M

дома си е дома, нема подобро од тука* :pos:

*obviously a joke, да не се разбереме погрешно. По другиве градови плаќаш повеќе, ама и добиваш повеќе.

Абе, седете си у Скопје. И Америка не е тоа шо беше, еве ги, милиони даваат у њу јорк и пак проблеми :kafence:
https://www.youtube.com/watch?v=01KX_JXHH2M

дома си е дома, нема подобро од тука* :pos:

*obviously a joke, да не се разбереме погрешно. По другиве градови плаќаш повеќе, ама и добиваш повеќе.
Значи добиваш колку што плаќаш, и таму и тука.

Споредуваме (просечни вработени, не екстреми као data analyst или копач на јами) држави чиј кредитен рејтин е ААА со држави со ББ+, од кои директно влијаат и кредитните услови, помош и камати за станови. Градови, иако локални (Шведска, Оребро пример) со развиена економија према градови во Македонија каде економијата не ни е нешто јака страна дури и во главниот град.
Држави каде услови на живот и благосостојба се драстично различни од МК. Каде корупцијата е на најниско (6то место) ниво во однос на МК каде е 84 место.
Каде почнуваш куќа да куќиш од почеток према Мк каде најчесто имаш дедовина.
Малку ми се неспоредливи некако. Тие во 22 век, ние 18ти на предо кон 19ти, ама интересно е.
Во суштина све зависи од штркот.

Последно уредено:
Значи добиваш колку што плаќаш, и таму и тука.
Обично кајшто се поефтини имотите во странство има многу мигранти што се од држави далеку полоша од нашата. Неможе некој од 3та генерација да речеме германец да живее во населба кајшто се пакистанци, арапи, црнчуги освен тој ако не е пропалица.

Како во Мк така и во странство. Ако сакаш луксуз, строг центар ке си платиш.

И Чаир е на 5 минути од центар, а е доста поефтин.

Не знам што ви се очекувањата. Со просечна плата да отплатите живеалиште за 2-3 години, при тоа да имате 2 летни одмори и барем 3 викенди во Грчка, 2 скијања на Копаоник, бар 1 летање со Виз до некоја европска метропола, редовно да се апгрејдне верзијата на ајфонот и нов џип.

Го нема тоа тука ни тука ни било каде.
Имам колеги во Англија (Хемпшир), ИТ индустрија, над просечна плата, па и тие се со кредити на пола живот заглавени.

Прашајте и дома колку ги чинело куќата/станот во кој што живеевте.

Квалитетна недвижнина, живеалиште си има цена.

И нема да паднат цените. Колку е врзана со побарувачката, толку и со просечната плата.
Кога правите споредба на цените на квадратот од пред некоја година, направете споредба и на просечната плата.

Јас не ја разбирам потребата да се живее поблиску до центар. Што толку ви треба во Центар секој ден па да сте поблиску до него.

Еднаш - два пати годишно идам до некоја институција во Центар.

Иначе прееска изгореа магацинте кај рампа, се спрема терен за нови згради.

Јас не ја разбирам потребата да се живее поблиску до центар. Што толку ви треба во Центар секој ден па да сте поблиску до него.

Еднаш - два пати годишно идам до некоја институција во Центар.

Иначе прееска изгореа магацинте кај рампа, се спрема терен за нови згради.
Мене сите работни места ми биле во центар. Среќа даваат remote. Немам комплекс да палам кола кога треба до Канцеларија али НИКОГАШ не би живеел во центар Скопје, Лондон и остали.

Сакам двор, трева, скара кога ке ми дојдат другари.

Back
На врв Bottom