- Член од
- 17 август 2011
- Мислења
- 11.797
- Поени од реакции
- 21.313
Тоа што го збориш не е никаква алтернатива. Ако поентата е да се вратиме у 90ти со квалитет на живот, океј, не мора многу да се мозга, фаќај мотиката.Не, јас од вчера сум, па не знам што треба за во IT секторот.
Сакаш кладба дека за 10 години ќе има повеќе "земјоделци" (manual labor workers) отколку програмери во МК?
Кој ИТ сектор зема замав? Си сведок на некоја инвестиција, странска компанија да отвори бренч тука? Зголемување на број на огласи за работа? Домашни компании со свои продукти со исклучок на Ник Велковски и пар други компании, а да не е евтин аутсорсинг? Ова беше реалност до пред 4 години, и да речеше тогаш дека зема замав, ќе се сложев, ама сега тешко.
Во моментот нема ни простор за дискусија што е подобро за вработените и државата. ИТ и слични бранши носат доста голем приход на државата, при тоа овозможувајки на многу луѓе да работат со западни плати и услови. Без никакво вложување од државата освен пристап до интернет.
Се молзи дур има, а никој не ти гарантира за во иднина било што, безразлика дали е аутсорс или продукт компанија. Во 90ти цели фабрики со милионска опрема отишле јабана, а не па компанија што едно дугме може да ја згасне. И немој да мислиш дека е ИТ само, едноставно економијата е во таа фаза и сите индустрии имаат потешкотии во моментов и бркаат вработени.
Последно уредено:

И по реакциите од други програмери, не од тука, заклучувам дека не сум единствен. Пошто ако се ориентирам по темава, уште ружи цветаат, све е топ, работа нема само за тие кои што не сакаат да работат. Отвори ја групана сојузен комитет на програмери на фејсбук и види што се постира сега, а што се постираше до кај 2019 та.