Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Кажи од кај ги црпиш овие информации малку како да ги утнуваш работите.
Ми се свиѓа како комуњарата или било пд која партија да се не земаат официјални податоци туку нешто глеа нешто не гледа за да докаже поента што ни самиот не ја сваќа. На балканот имаме најголем раст за 2025, а во Европа 4ти. Сакал ти тоа или не.

Прегледај го приврзокот 481435

И не се брукај за куповна моќ/плата во однос на цена за имоти. Еве ти ги земјите вп Европа сортирани од најлошо кон подобро. Среќа во 21 век можат да се проверат овие работи.
Прегледај го приврзокот 481436
Од статистичките страни на тие држави директно или од еу датабазите, ако толку те интересира. И јас не го спомнав бдп како нешто само по себе незначајно без други параметри. Ниту сооднос плати-недвижности туку исклучиво плати и трошоци на живот и башка недвижности.
Ти осим од еу бдп, од кај ги земаш price to income ratio, од Нумбео? Без да видиш што земаш :)
Еве ти како нумбео пресметува плати :confused: и медиан големина на стан, не просечна
  • net disposable family income is 1.5 * the average net salary (50% is the assumed percentage of women in the workforce)
  • median apartment size is 90 square meters
  • price per square meter represents the average of prices in the city center and in areas outside the city center
другпат гледај ги метаподатоците (објаснувачките податоци) за податоците/варијаблите и формулите како тие основни варијабли се изведени.
Плус ги земаш предвид во табелата приносите од кирии, па price to rent итн итн. Главна варијабла е affordable index.
Можам да ти пресметам ако толку те занима и price to income ratio (според нумбео варијабли кои не се адекватни) и месечни рати за кредити, без рентални показатели. Ако те занима од аспект на статистички податок. Ама нумбео просечни приходи не се точни пресметките (види погоре assumed). Ако те занима да потврдиш дека нема бољи, ние сме најбољи, тоа е друго веќе.
И малку отвори очи, предложив ако некој има жеба да видиме како стоиме према да кажеме 2022 година, ако има достапни податоци за она кое те занима, значи без разлика кои лопови се на власт дрпне или есесдс.

Да вистина е, кога колата ми плута безживотно на кључката кај Саем у метро вода, се релаксирам со хвалоспевите на Јорданка Јоци и Геро за способноста на ВМРОвските кадри. Нивната алтернативна реалност ми дава комфорт во душата. Алал нека им се сите пари платени од ВМРО за нивниот ангажман.

Снегот не‘ „изненадува„ во февруари, а кратко невреме не‘ „изненадува„ во јули.

Џоа прв пат да се случиле и виделе такви природни појави.

Кризен штаб формиран во „12 и 5„....

Аман...

Да вистина е, кога колата ми плута безживотно на кључката кај Саем у метро вода, се релаксирам со хвалоспевите на Јорданка Јоци и Геро за способноста на ВМРОвските кадри. Нивната алтернативна реалност ми дава комфорт во душата. Алал нека им се сите пари платени од ВМРО за нивниот ангажман.

еми кај ти биле очите да влегуваш во водата.

Во други градови кога има поплава од невреме е несреќа.
Во Македонија тоа се случува зошто политичка партија Х е на власт.
:toe:

Во други градови кога има поплава од невреме е несреќа.
Во Македонија тоа се случува зошто политичка партија Х е на власт.
:toe:
За кого како, еве за тебе на пример кога е ДПМНЕ на власт е несреќа, кога се СДСМ на власт е поради нив. :toe:

Од статистичките страни на тие држави директно или од еу датабазите, ако толку те интересира. И јас не го спомнав бдп како нешто само по себе незначајно без други параметри. Ниту сооднос плати-недвижности туку исклучиво плати и трошоци на живот и башка недвижности.
Ти осим од еу бдп, од кај ги земаш price to income ratio, од Нумбео? Без да видиш што земаш :)
Еве ти како нумбео пресметува плати :confused: и медиан големина на стан, не просечна
  • net disposable family income is 1.5 * the average net salary (50% is the assumed percentage of women in the workforce)
  • median apartment size is 90 square meters
  • price per square meter represents the average of prices in the city center and in areas outside the city center
другпат гледај ги метаподатоците (објаснувачките податоци) за податоците/варијаблите и формулите како тие основни варијабли се изведени.
Плус ги земаш предвид во табелата приносите од кирии, па price to rent итн итн. Главна варијабла е affordable index.
Можам да ти пресметам ако толку те занима и price to income ratio (според нумбео варијабли кои не се адекватни) и месечни рати за кредити, без рентални показатели. Ако те занима од аспект на статистички податок. Ама нумбео просечни приходи не се точни пресметките (види погоре assumed). Ако те занима да потврдиш дека нема бољи, ние сме најбољи, тоа е друго веќе.
И малку отвори очи, предложив ако некој има жеба да видиме како стоиме према да кажеме 2022 година, ако има достапни податоци за она кое те занима, значи без разлика кои лопови се на власт дрпне или есесдс.
Епа ако ги црпиш од еу дата базите што кажуваш со иронија еве дека сме брзо растечки бла бла и вадиш од контекст минимална плата.

Eurostat е статистичка канцеларија на Европската Унија. Ако мери за Германија, Франција и цела Европа, мери и за нас. Тоа не го мери мицко, грујо заев? Уопште не ме интересира кој е на власт. Ама мора да се зборат работите како што се не како што ти сакаш да бидат.

Мелеш за минималната плата како била ниска во Македонија а одоколу соседите имаат повисока а не кажуваш дека нашата минимална плата има поголема куповна моќ кога ке ги споредиме одредени работи? Го знаеш то така?

Ајде измерими со минимална плата во Македонија колку литри гориво можеш да купиш и измери со минимална плата во Србија колку литри гориво можеш да купиш.
Исто измери со минимална плата во Мк споредба со цена на имоти во Скопје и исто минимална плата во Србија со цена на имоти во Белгра.

Јас не викам дека ние сме најбогати на балканов, ама дека животниот стандард не е кренат и не се крева е една голема лага колку и да кука народов.
Сите кукаат а никој не пере кола дома, сите по ресторани излегуваат, сите по одмори викенди шетаат, тоа не е знак за намалена куповна моќ во последните 30 години.

Па јас мал кога бев, сум молел еднаш годишно на одмор ако се можело да се појде. Ама невработеноста во Мк беше околу 40% тогаш сега е скоро до 10%. Такада ако не се разбираш во куповна моќ и економија, ниту имам намера да се докажувам ниту па ке продолжам да те цитирам.

Среќа во 21 век сите податоци се достапни на интернет. Тоа што секој втор си ги раскажува како што сака е поим за свеста на Македонецот.

За кого како, еве за тебе на пример кога е ДПМНЕ на власт е несреќа, кога се СДСМ на власт е поради нив. :toe:
А кога беше катастрофата на Обиколница, имаше галама, ама СДС се спротивстави да се направи Ревизија на проектот (зошто за нивно време е праен Бране себунеше кога Груки сечеше лента на обиколница), па санацијата на обиколницата се напраи ПАК по погрешен проект, ако фати пак таму таков дожд, пак ќе има МРТВИ....

Епа сакавте море, еве ви. Уште ножичката за нокти фали за да биде цело.

Инаку од век веков било вака со подвозниците и други иците. Од кај пари за сите да ги поправат? Тоа треба-ло градежниците да го планираат. И заедно со Комуналци да решат т.н. атмосферска (читај, бесплатно бањање за пешаците) канализација. Новоасфалтирани улици стануваат езера од што ни се стручни градежниците, нивелација нула. Шахти уште не положиле испит вие одма на сложени задачи се нафрлате.

Ене, Воин Драшкоци од зимоска ја копаат, денес цела е дупки, нема тротоари, уздуж и попреку све раскопано. Јужните дерпе прават за 10 дена, магистрален пат, ние 1-2 км за пола година и онадивме мајката.
Мариово има подобри стази.
Ама пари се нема, стручни лица се нема. И најбитно изведувачите мора да се аминувани од општината, рушвет не е шала.

Патем, ние сеуште немаме подземен катастар планиран уште крај на 90тите, та улици ќе праеле, а не знаат што жици, што цевки има испод и какви "фирми" ангажираат.

Една позитивна вест, иако блгарчета и нивната 5 колона 24/7 лајат, ЕУ ќе ни даде пари

А кога беше катастрофата на Обиколница, имаше галама, ама СДС се спротивстави да се направи Ревизија на проектот (зошто за нивно време е праен Бране себунеше кога Груки сечеше лента на обиколница), па санацијата на обиколницата се напраи ПАК по погрешен проект, ако фати пак таму таков дожд, пак ќе има МРТВИ....
малкуцка си грешкичка. Проектот е одобрен додека Црвенковски бил премиер со што носи голема би рекол кривична веќе одговорност и за него и за неговите институции за жртвите и дефектниот проект.
Но игнорирање на ревизијата и конечна изградба вклучително и на дефектниот дел (без заштитни канали) беше во времето на Бучковски и Груевски со што продолжиле со таа одговорност.
Така да, здружни попој и петок мрсат. Не сме до толку сенилни де. Влакно на Буќко и бурмутот не им фали од глава.

Back
На врв Bottom