ФИЛМСКИ ВРЕМЕПЛОВ 1923-2022 (Патување 58: 1992 - 17.08-30.08.2026)

ОК
Не знам дали е постирано .... сепак се 35 стрници на темава

Фантастично патување (српско-хрватски: Фантастично патување) е американски научно-фантастичен филм снимен во 1966 година, во режија на Ричард Флајшер. Заплетот прикажува како Соединетите Американски Држави и СССР, поради Студената војна, развиле технологии за привремена минијатуризација на предмети и живи суштества, и како научник од Источниот блок (го игра Жан Де Вал), кој смислил уште понапредна процедура, е сериозно ранет во обид за атентат откако пребегнува на Запад. Протагонистите се научници кои ја користат техниката на минијатуризација за да влезат во неговото тело во подморница и да му го спасат животот со отстранување на згрутчување на крвта. Филмот, кој доби публицитет од тогашната Студена војна и вселенската трка, беше доста популарен кај публиката; на критичарите им се допадна необичната сцена и надреалниот приказ на внатрешноста на човечкото тело од минијатурна перспектива, а визуелните ефекти исто така беа сметани за импресивни (подоцна доби Оскар).
Филмот беше адаптиран во анимирана ТВ серија која се емитуваше од 1968 до 1969 година.Продуцентите го ангажираа познатиот писател на научна фантастика Исак Асимов да напише новела за филмот. Сепак, филмот беше објавен пред самиот филм и честопати погрешно се прикажува како адаптација на делото на Асимов. Самиот Асимов, сепак, значително отстапи од сценариото, обидувајќи се да го усогласи заплетот со научни факти колку што е можно повеќе. Во 1987 година, Асимов напиша еден вид продолжение, „Фантастично патување II: Мозочна дестинација“.

2. Еye of the devil (1966)

Што имаат заеднички овој филм и бебето на Розмари? Ништо страшно. Нехорор мистерија со satanic panic елементи. Филм колку нешто да гледаш, да ти помине времето, да се рече дека си игледал филм од 1966. Шерон е врв, преслатка, преубава, плус погледот, знам што видел Роман во неа. Си го ставив во листата за гледање и Valley of the dolls. :love:

Приказната не ми се допадна, ни хорор, ни мистерија, мислам дека крајот е преочигледен уште од самиот старт. 2,5/5

3. Batman (1966)

Прва асоцијација на овој филм, па и општо на серијалот, ми е кога Дел Бој и Родни трчаа маскирани ко Бетмен и Робин. Го перцепирам како филм за деца, па како и таков ќе го рецензирам. Костимографијата на Бетмен беше лоша, во неколку сцени можев да му ги видам пупките на Адам Вест. Дури и загатките беа глупи, само Бетмен и Робин можеа да ги решат. Што е тоа и тоа...мора да е јајце! Хеланки и синтетика, ама останатите реквизити беа океј, и колата и хеликоптерот.

Приказната, така, има сцена во ООН, се караат на маса, овие ги прават пепел еден по еден, со некоја машина да дехидрација, и никој не приметува, продолжуваат да се караат. Кога влегуваат, го напаѓаат обезбедувањето кое стои мирно ко да е гарда на кралицата, океј, сега на кралот. Пак, детски, да биде забавен и интересен, зачетоците на суперхероските филмови. 3/5

Десеттата жртва
(италијански: La decima vittima; англиски: Десеттата жртва) е италијански научно-фантастичен филм од 1965 година.
Филмот е базиран на кратка приказна од Роберт Шекли од 1953 година, насловена како Седма жртва.
Една година по објавувањето на филмот, Шекли ја објавил истата приказна како во филмот, но во форма на роман, т.е. објавил роман базиран на филмот Десеттата жртва.
Заплет
Во блиска иднина, големите војни се избегнуваат со тоа што им се дава можност на насилните поединци да убиваат во Големиот лов.
Ловот е најпопуларната форма на забава во светот, привлекувајќи учесници кои бараат слава и богатство.
Ловот се состои од десет рунди што секој натпреварувач мора да ги заврши (пет рунди како ловец и пет како ловениот).
Последниот преживеан по десет рунди станува апсолутен шампион.
Керолајн Мередит (Урсула Андрес) е жена ловџија, вооружена со панцир. Таа е исто така ловец кој ја бара својата десетта и последна жртва.
Марчело Полети (Марчело Мастројани) е прогонуваниот, кој се двоуми да ја убие Мередит бидејќи не е сосема сигурен дека таа е навистина негов ловец. Неговото двоумење е разбирливо кога знаеме дека убиството на погрешната личност би резултирало со триесет години затвор.
Но, Мередит, која нема такви сомнежи, сака да го изврши совршеното убиство пред камерите за да ја максимизира својата финансиска добивка.

ОК
Не знам дали е постирано .... сепак се 35 стрници на темава
Еве, да имаш предвид од прилика што има поминато.
1780995367624.png

И би те замолил да ставиш оценка за филмовите кои ги гледаш, за да не се руши просекот на останатите. Сега овие 2 ти ги оценив со 5/10, ако треба да сменам, кажи.

9 филма изгледани од 1966 (јас почнав уште еден, ама некако преголем залак беше за мене). Средна оценка (со двете формално ставени 5 од @***king*** = 6,33.

Одиме понатаму!

1780995879990.png

Патување 56: 1975 - 09.06-21.06.2026

Годината во која по падот на Сајгон во јужен Виетнам, конечно завршила долгогодишната војна во Виетнам. Шпанскиот диктатот Франциско Франко умира, по што Шпанија полека ја почнува транзицијата од диктатура кон демократија. Маргарет Тачер станува првата жена лидер на Конзервативната партија во Велика Британија по што почнува нејзиниот подем. САД и СССР го извршуваат првиот заеднички вселенски лет - „Аполо-Сојуз“. Премиерно започнува со емитување култната емисија Saturday Night Live на NBC. Бил Гејтс и Пол Ален ја основаат компанијата која комплетно ја трансформира иднината во следните децении и која да не постоеше, и јас немаше да го пишувам ова тука денес, веројатно. Во еден од најпознатите боксерски мечеви на сите времиња Мохамед Али го победува Џо Фрејзер. Англија е домаќин на првото светско првенство во крикет.

Во светот на филмот и Холивуд - 20th Century-Fox го слави својот 40 роденден. Jaws излегува и заработува 100 милиони долари на кино благајните, поставувајќи стандарди за идните филмски блокбастери. Италијанскиот режисер Пјер Паоло Пазолини е брутално убиен во Рим, наводно од политички причини. Sneak Preview, првото американско шоу за филмска критика почнува со емитување и ги лансира кариерите на Џин Сискел и Роџер Еберт. Композиторот Бернард Херман го завршува снимањето на саундтракот за филмот Taxi Driver и умира следниот ден.

Во 1975 светлото на денов за прв пат го виделе: Бредли Купер, Натали Имбрулија, Дру Баримур, Ева Лонгорија, Вил Ај Ем, Педро Паскал, Џони Галецки, Андре 3000, Анџелина Џоли, Тоби Мегвајр, 50 Сент, Шарлиз Терон, Кејси Афлек, Таика Ваитити, Џејмс Д'Арси, Марион Котијар, Кејт Винслет, DJ Калид, Мила Јовович и др.

Животот го изгубиле: режисерот Џорџ Стивенс, режисерот Пјер Паоло Пазолини, актерот Френк Сали и многу други.

На филм дебитирале: Ким Катрал, Лоренс Фишбурн, Кери Фишер, Ричард Гир, Настасја Кински, Кристофер Лојд, Бил Пакстон, Патрик Стјуарт, Џон Траволта (не нашиот) и др.

1780997010371.png
1780997059687.png

Листа со сите филмови номинирани за Оскар: https://letterboxd.com/unofficialampas/list/48th-academy-awards-oscars-1976/

OK
Ќе ставам оценки....мада тоа е субјективна процена...
Инаку за мене има .... добар, просечен, се гледа, лош и глуп филм кој е толку заразен што нешто те тера да го гледаш до крај.

Да почнеме со легендарната рок-опера Tommy

„Томи“ е британски музички филм направен во 1975 година, во режија на Кен Расел, познат како една од најпопуларните рок-опери, односно најважните филмови во историјата на рок-музиката.
Базиран е на истоимениот албум од британскиот рок-бенд „The Who“, чии членови се појавуваат во филмот, а пејачот Роџер Далтри ја игра главната улога. Заплетот покажува како, откако е сведок на убиството на својот татко од страна на неговата неверна мајка (ја игра Ан-Маргарет) и нејзиниот љубовник (го игра Оливер Рид) како момче, тој станува слеп, глув и нем, но како се буди од својата состојба како возрасен маж.
Расел го режираше филмот во својот вообичаен стил, создавајќи бизарни сцени, но функционираше многу добро во контекст на рок-песни, а некои критичари во „Томи“ најдоа шаблон што наскоро ќе го користат авторите на модерни музички видеа.
Филмот, во кој учествуваа некои од најистакнатите рок-ѕвезди од тоа време, како што се Елтон Џон, Тина Тарнер и Ерик Клептон, беше огромен успех, а многу од песните повторно станаа огромни хитови.
Исто така, доби пофалби од критичарите, а особено беше пофалена Ан-Маргрет.

Буџет 5 милиони долари
Бруто приход 34,3 м.долари

оцена 9/10
Автоматски споено мислење:

ROLLERBALL (1975)​

Беше мега популарен

Zanimljiva ZF sportska priča s vizijom života u svijetu budućnosti u kojem invidualnost nije dobrodošla i gdje je sport postao nadomjestak za nasilje i ratove. Zanimljivo je vidjeti kako su 1975. zamišljali budućnost.

Pacificiranim svijetom upravljaju ogromne korporacije koje su istisnule nasilje i stvorile idealne uvjete za život. Kao zamjena za nasilje i ispušni ventil masa smišljen je poseban sport rollerball, nasilna i opasna kombinacija hokeja, nogometa i motorističkih utrka. Kada najveća zvijezda rollerballa Jonathan E. (J. Caan) postane popularan više od same igre, upravitelj korporacije Bartholomew (J. Houseman) traži od njega da se povuče u mirovinu. Jonathan to odbije i bezuspješno pokušava saznati kako se donose odluke u korporaciji. Njegova žena Elle, koja mu je bila ranije oduzeta, sada mu se vraća, ali sa zadaćom da ga nagovori da se povuče. Nakon što je Jonathanov najbolji prijatelj tijekom sljedeće utakmice teško ozlijeđen, on uzvraća još grubljom igrom protiv članova suparničke ekipe. Rollerball dobiva nova pravila i postaje još nasilniji sport, ali uz veći profit i popularnost kod publike.

Болдот ..... дејствието на филмот е сместено во 2018 година ..... футуристите ептен ја утнале.... точно е само дека огромните корпорации го владеат светот но не со пацифицирање и идеални услови за живот туку владеење со наметнување на вољата на посилниот.

оценка 6/10

Последно уредено:
Гледани ми се порано :toe:
Така да сега и не морам да ги гледам.

А тој испод тебе нека не јаде бурек кај што не треба, овде разговараме за филмови и ништо друго, зошто ако почнеме за се и сешто...крај ќе нема... крај на овој offtopic.
Како успеа за 3 саати и 25 минути да изгледаш 2 филма? :eek:

Гледани ми се порано :toe:
Така да сега и не морам да ги гледам.

А тој испод тебе нека не јаде бурек кај што не треба, овде разговараме за филмови и ништо друго, зошто ако почнеме за се и сешто...крај ќе нема... крај на овој offtopic.
Не е тоа поентата на темата. Ако е така, јас од 2019 имам гледано преку 200 филма, ако земам да пишувам за сите до кај ќе стигнеме. Темата е предизвик да гледаш по нешто што до сега не си го гледал од секоја година од 1923 до 2022 (сега по ново до 2025), да го изгледаш и да напишеш кратка рецензија за филмот.

Не е тоа поентата на темата. Ако е така, јас од 2019 имам гледано преку 200 филма, ако земам да пишувам за сите до кај ќе стигнеме. Темата е предизвик да гледаш по нешто што до сега не си го гледал од секоја година од 1923 до 2022 (сега по ново до 2025), да го изгледаш и да напишеш кратка рецензија за филмот.
Во ред ..... но има мал проблем,.... како ќе докажеме дека ете баш сега сме го гледале филмот, да почекаме саат два три до наредниот пост?
Црвенкото ....напиши бе ... побогата ќе биде темата .... секако дека нешто и ќе не заинтересира да погледнеме, нешто што сме пропуштиле.

А за број на гледани филмови..... ехехе , можда своевремено едно пола кино сала е од мене изградена. :D
....бар два пати неделно во кино.:D..... јбг, немаше интернет и торенти

Back
На врв Bottom