Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
Значи по твојата логика ти можеш безброј пати да повлекуваш по 500 евра и никогаш да не платиш данок на капитална.
Изгледа не ме разбираш па да пробам уште еднаш. Значи ДАНОК плаќаш на сума што ја повлекуваш а го надминува делот што си го депонирал. АКО депонираш 2к евра СЕ што ќе извадиш над тие 2к евра си пријавуваш и си плаќаш данок.

Депонираш 2к евра, повлекуваш 3к си пријавуваш данок на 1к евра. Значи за разликата зборуваме, не знам за какви безброј пати ми зборуваш. Си имаш статистика на секоја платформа, колку си депонирал, колку си повлекол и се со ред, за вкупен период

Не сме се разбрале по се изгледа.

Изгледа не ме разбираш па да пробам уште еднаш. Значи ДАНОК плаќаш на сума што ја повлекуваш а го надминува делот што си го депонирал. АКО депонираш 2к евра СЕ што ќе извадиш над тие 2к евра си пријавуваш и си плаќаш данок.

Депонираш 2к евра, повлекуваш 3к си пријавуваш данок на 1к евра. Значи за разликата зборуваме, не знам за какви безброј пати ми зборуваш. Си имаш статистика на секоја платформа, колку си депонирал, колку си повлекол и се со ред, за вкупен период

Кој настан е даночен, продавањето акции со добивка или повлекувањето на средствата?
По оваа логика, испаѓа дека не се плаќа данок при реинвестирање?

Кој настан е даночен, продавањето акции со добивка или повлекувањето на средствата?
По оваа логика, испаѓа дека не се плаќа данок при реинвестирање?
Даночен е моментот што е над сумата што си ја депонирал а ја повлекуваш назад на сметка, без разлика во колкав временски период, колку пати, и колкава сума повлекуваш назад. На назад мислам на сметка во Македонија.

Даночен е моментот што е над сумата што си ја депонирал а ја повлекуваш назад на сметка, без разлика во колкав временски период, колку пати, и колкава сума повлекуваш назад. На назад мислам на сметка во Македонија.
Значи доколку продадеш акции со профит, и средствата решиш да ги реинвестираш наместо повлечеш, не плаќаш данок?
Ова е даночен рај.

Значи доколку продадеш акции со профит, и средствата решиш да ги реинвестираш наместо повлечеш, не плаќаш данок?
Ова е даночен рај.
Да, со процентот на данок што го плаќаме тука, навистина сме даночен рај.

Колку што одлучила државата да биде
Можеш културно да одговориш наместо вака ама добро.

Друго грешиш за тоа кога се плаќа данокот според Законот, но си комплетно прав според тоа како е имплементиран истиот во МКД. Дали е Законот исправен (посебно што не дозволува пребивање на загуби) не навлегувам и искрено се надевам дека ќе го променат (иако и мене а и на @Емкаа ништо нема да ни смени)

@Емкаа ако не се лажам 9% или 10% е данокот во МКД, но споредено со моменталниот од 1.065% кај тебе би рекол дека е висок (ако тргуваш со акции или инвестираше во фондови)

На иронично прашање се одговара со ироничен одговор.
Не ја познавам лично Емкаа ама знам дека не живее во МКД подолго време веќе.
Така што од моја гледна точка нејзиното прашање воопшто не беше иронично едноставно побра информација

Се сложувам за иронично прашање ироничен одговор, ама мислам дека ова не беше таков случај

На иронично прашање се одговара со ироничен одговор.
Ич не ми беше иронично прашањето, ме интересира пошто не живеам во Мк, а работам во инвестициска банка, па сакав да споредам.

Ич не ми беше иронично прашањето, ме интересира пошто не живеам во Мк, а работам во инвестициска банка, па сакав да споредам.
Епа се извинувам тогаш, не знаев дека не живееш во Македонија. 10% е инаку.

Батко, дивиденда добиваш во месец мај. Имаш обврска да ја пријавиш и платиш данок до 10-ти јуни. Како ти ќе пријавиш дивиденда за мај 2026 во септември 2028? Исто како да земеш да плаќаш персоналец кога ќе ги извадиш парите од банкомат, а не кога ќе ти легнат на трансакциска.

Батко, дивиденда добиваш во месец мај. Имаш обврска да ја пријавиш и платиш данок до 10-ти јуни. Како ти ќе пријавиш дивиденда за мај 2026 во септември 2028? Исто како да земеш да плаќаш персоналец кога ќе ги извадиш парите од банкомат, а не кога ќе ти легнат на трансакциска.
Kolku sto se informirav do sega, taka e kako sto kazuvas, ne sum platil danok do sega i ne sum prijavil nisto, me interesira zatoa sto vlozuvav i vo akcii edna godina sum na Trading212, dali i na dividendi sto mi stigaa po eden dolar, vkupni dividendi mozebi 7 dolari da imam godisno, trrba da go napravam toa, i pretpostavuvam trrba i na niv, sto da napravamdali da soberam godisna istorija za 2026 i za 2025 i da podnesam, i plus ne znam tocno kako se pravi toa, moze li da ja pojasnis postapkata detalno, mislam deka ke pomognes na mnogu tuka sto ne go napravile toa. Blagodaram

Kolku sto se informirav do sega, taka e kako sto kazuvas, ne sum platil danok do sega i ne sum prijavil nisto, me interesira zatoa sto vlozuvav i vo akcii edna godina sum na Trading212, dali i na dividendi sto mi stigaa po eden dolar, vkupni dividendi mozebi 7 dolari da imam godisno, trrba da go napravam toa, i pretpostavuvam trrba i na niv, sto da napravamdali da soberam godisna istorija za 2026 i za 2025 i da podnesam, i plus ne znam tocno kako se pravi toa, moze li da ja pojasnis postapkata detalno, mislam deka ke pomognes na mnogu tuka sto ne go napravile toa. Blagodaram

Мене на дивидендите ми пишуваше дека директно ми имаат земено данок. Се работи за IBKR платформа.

Законот вика дека плаќаш данок на остварена добивка(продадени акции), а не на повлечена добивка. Од УЈП ке ти побараат целосна трејдинг историја кога ке пријавиш данок. Парите што ги имаш платено како данок на остварена добивка, можеш да си ги ставиш заедно со депозитите, и на разликата да платиш данок. Ако сакаш се да е по закон, ова е правилниот начин. Се друго е коцка.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom