ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Стигна првиот мејл после новиот ценовен модел на Copilot - на ниво на фирма 50% од месечниот буџет потрошен во првите 2 денови од месецов. Па внимавајте контекст, па немојте Опус за све :icon_lol: Немајте гајле дечки, нема потреба од YouTube курсеви за плочкарство.

Да не ве плашам, ама нареден чекор не е откажување од AI, туку форсирање да правите повеќе со помалку токени.

Ако користиш премногу токени значи дека незнаеш како правилно се користи AI, ке те пратиме на обука :D

Последно уредено:
Да не ве плашам, ама нареден чекор не е откажување од AI, туку форсирање да правите повеќе со помалку токени.

Ако користиш премногу токени значи дека незнаеш како правилно се користи AI, ке те пратиме на обука :D

1780584343735.jpeg

Big time :pos:

Се запишав на обука за електричар пред некој месец, повеќе од пола група беа луѓе од ит секторот :(
ако сакате да ви дадам препорака за диспечери можете бујрум кај братучед ми на курс :LOL: иначе иста калфа е како вас, Ајти Мајти админ со сменета кариера :))))

Последно уредено:
ако сакате да ви дадам препорака за диспечери можете бујрум кај братучед ми на курс :LOL: иначе иста калфа е како вас, Ајти Мајти админ :))))

И ова е под ризик од AI и Dalilah Law, нека вежбаат луѓето со алати има минерални суровини што “чекаат” експлоатација. :icon_lol:

Стигна првиот мејл после новиот ценовен модел на Copilot - на ниво на фирма 50% од месечниот буџет потрошен во првите 2 денови од месецов. Па внимавајте контекст, па немојте Опус за све :icon_lol: Немајте гајле дечки, нема потреба од YouTube курсеви за плочкарство.
Добри сте вие, кај нас 35% за 3 и пол дена. И тоа не користат ситр copilot иако имамр лицена соте. Јас Claude Code си цепам кои си го плаќам сам, некои Cursor. Еве прават пресметки дали се поисплати Claude Code зашто опус 4.8 брзо троши толени кога го користош од Copilot. А и совет да немора ѕолку да се користи интеграцијата со azure за ситни работи.

ако сакате да ви дадам препорака за диспечери можете бујрум кај братучед ми на курс :LOL: иначе иста калфа е како вас, Ајти Мајти админ со сменета кариера :))))
САД вајда ќе стават забрана за диспечери надвор од САД. Имаше некаде дека има предлог закон за ова. Се расчитав и за ова скоро(јбг мора алтернативи). Премногу превари и што ти знам(највеќе од Србија) така да не би одел со пвој switch во професијава. :/

Во кои фирми работите бе, има место за мене? Јас кога работев во фирма и идето сам си го плаќав.

Што се тоа токени? :D
Кај мене у неајти фирма, и ајти департман тек сега на ниво на групација собираат информации како може да го користиме АИ, а ЦЕОто на секој интерен настан се "заканува" дека ќе бидеме без работа ако не учиме АИ и нови вештини.
Нејсе, ние и тим користиме ChatGPT/Copilot без токени или што и да имаат бидејќи користиме само чет, за Copilot ваљда имаме некоја лиценца преку Microsoft.

овој*
гледав онака општо за промена на професија и ми спомнаа за отварање диспечерски фирми дека нели стана актуелно и се зачитав и ете го спомнале Dalilah Law ако воведат ќе треба сите диспечерски фирми што работат за САД да затворат.

Big time :pos:

Се запишав на обука за електричар пред некој месец, повеќе од пола група беа луѓе од ит секторот :(
Зар ова озбилно :D
Автоматски споено мислење:

Добри сте вие, кај нас 35% за 3 и пол дена. И тоа не користат ситр copilot иако имамр лицена соте. Јас Claude Code си цепам кои си го плаќам сам, некои Cursor. Еве прават пресметки дали се поисплати Claude Code зашто опус 4.8 брзо троши толени кога го користош од Copilot. А и совет да немора ѕолку да се користи интеграцијата со azure за ситни работи.

САД вајда ќе стават забрана за диспечери надвор од САД. Имаше некаде дека има предлог закон за ова. Се расчитав и за ова скоро(јбг мора алтернативи). Премногу превари и што ти знам(највеќе од Србија) така да не би одел со пвој switch во професијава. :/
Нема алтернатива за ИТ пазарот во поглед на плата и услови. Тоа е реалноста.

500k vo USA > 250k za tokeni (pola od bruto zarabotkata). Spored istata logika, vo MK za senior so 50k bruto bi ocekuvale okolu 25k da se potrosat na tokeni.

Toa prakticno znaci deka ili istiot covek ke treba da raboti na poveke proekti istovremeno i da isporacuva mnogu poveke od porano, ili kompanijata ke treba da namali broj na vraboteni vo sekoj tim i del od nivnata rabota da ja zameni so AI i tokeni.
Angry Robot GIF by GEICO

Back
На врв Bottom