ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Некој да не има слушнато нешто/искуство со Сигмоид?
Јас бев на интервју, работат некои тендери и moodle системи. Ми рекоа да видиме кога ќе има време Перо (друго име беше) ќе ти се јавиме до петок да закажеме за техничко интервју и курац ни ми се јавија ни ништо. Клошарана.

Pazarov vo momentov e teska tinja za ekonomski kadar koj saka da smeni bransha kompletno i da se prenasoci kon rabotenje vo IT firmi od tipot na poziciite na funkcionalen konsultant i data/business analyst. Pa i nekoi slicni na niv. Ili gi vodat kako ghost jobs ovie oglasive za rabota ili epten imaat problem so lugje sto im idat od firma dali gi izbrkale ili svoevolno si otisle.

Sto ocekvuaat rabotodavacive ustvari da imas iskustvo vo firmi kako NASA? ne gi razbiram ic, pa posle brkale od rabota, neka brkaat i neka otidat u stecaj kraj kraeva koga ne im davaat shansa na lugje sto ostanale u edna firma podolg vremenski period i so zelba i motiv za rabota, a prvi se da primat nekoj so iskustvo iako smenil 10 firmi u edna godina, ne veruvam deka i tolku corapi ima smeneto. Ova e moe mislenje.

Koe e vaseto mislenje vo vrska so ova?
Пазарот е срање за сите. Дури и оние со децениско искуство е тешко да си најдат работа.
Прво и најбитно - презаситеност на пазарот од програмери.
Глобална рецесија од војните и глупите царини на Трамп, проследено со инфлација.
Технолошките гиганти се надеваат на АИ и вложуваат ко луди, а некој треба да ја плати сметката и се плаќа со бркање на вработени.
Со помош на АИ продуктивноста на вработениот се мултиплицира, така што нема потреба од нови луѓе.
Бескрајни циклуси на интервјуа, со по 5 - 6 кругови интервјуа и недели и месеци на интервјуирање, поради огромниот број на кандидати. Тоа им е начин на филтрација.

Денешницава а и едно 2 - 3 години уназад ИТ е последен сектор кај би мислел да се шифтам, да почнував од почеток или да мислев да мењам професија.

Пазарот е срање за сите. Дури и оние со децениско искуство е тешко да си најдат работа.
Прво и најбитно - презаситеност на пазарот од програмери.
Глобална рецесија од војните и глупите царини на Трамп, проследено со инфлација.
Технолошките гиганти се надеваат на АИ и вложуваат ко луди, а некој треба да ја плати сметката и се плаќа со бркање на вработени.
Со помош на АИ продуктивноста на вработениот се мултиплицира, така што нема потреба од нови луѓе.
Бескрајни циклуси на интервјуа, со по 5 - 6 кругови интервјуа и недели и месеци на интервјуирање, поради огромниот број на кандидати. Тоа им е начин на филтрација.

Денешницава а и едно 2 - 3 години уназад ИТ е последен сектор кај би мислел да се шифтам, да почнував од почеток или да мислев да мењам професија.
Fala za tvoeto mislenje prvo. A vtoro zosto mislis deka IT e posleden sektor kaj sto bi se mislel dali da se presaltas?

Eve trgnuvajki od mene ja pa mislam deka e prviot sektor kaj sto bi se premestil samo so toa sto da ne vlezam kako programer tuku po mojava struka (ekonomist). Kako prvo nemam nikakvo poznavanje so programiranje i nekoi slicni raboti na toa, ama toa sto go razbiram e rabota so lugje i procesite u IT firmive. Gi gledam oglasite od tipot kako Functional Consultant (lugje ima maus ne znaat da drzat a go rabotat), toa e generalno gore dole slicno so toa sto jas go rabotam u bankarskiov sektor kaj sto sum vo momentov, a zimam 3 pati poniska plata od taa sto ja nudat IT firmive. Toa e gore dole glavnata pricina zosto se razmisluvam za takvo preshaltuvanje. Deka e porizicno dali ke ostanes vo idnina, veruvam, ama pa ako ne se trudis i interesiras normalno e da te kiknat. Ne znam eve neka pise i nekoj drug, dobro e da se slusnat povekje mislenja za ovaa tema.

Fala za tvoeto mislenje prvo. A vtoro zosto mislis deka IT e posleden sektor kaj sto bi se mislel dali da se presaltas?

Eve trgnuvajki od mene ja pa mislam deka e prviot sektor kaj sto bi se premestil samo so toa sto da ne vlezam kako programer tuku po mojava struka (ekonomist). Kako prvo nemam nikakvo poznavanje so programiranje i nekoi slicni raboti na toa, ama toa sto go razbiram e rabota so lugje i procesite u IT firmive. Gi gledam oglasite od tipot kako Functional Consultant (lugje ima maus ne znaat da drzat a go rabotat), toa e generalno gore dole slicno so toa sto jas go rabotam u bankarskiov sektor kaj sto sum vo momentov, a zimam 3 pati poniska plata od taa sto ja nudat IT firmive. Toa e gore dole glavnata pricina zosto se razmisluvam za takvo preshaltuvanje. Deka e porizicno dali ke ostanes vo idnina, veruvam, ama pa ako ne se trudis i interesiras normalno e da te kiknat. Ne znam eve neka pise i nekoj drug, dobro e da se slusnat povekje mislenja za ovaa tema.
Ne sekoj e kiknat poradi nedovolno trudenje. Oracle izbrka 30.000 vraboteni po email vo 6 sabajle. Rabota gubat i lugje koi imaat po 25+ godini iskustvo i lugje koi realno ja napravile firmata podobra.

Ti slobodno mozhesh da probash, jas zborev za strucniot IT kadar. Duri i da najdesh rabota, nikoj ne ti garantira deka za godina dve nema da ostanesh na ulica. Ili klientot reshil da se povlece ili reshil nova tehnologija da koristi po shto ti letash na ulica.

Има работни позиции од типот на IT Business analyst, што е како мост меѓу продуктот ( процесите ) и ИТ страната. Воглавном е мапирање процеси во бизнис процедури и обратно.
Тоа не значи дека работиш во ИТ, барем кај мене тој сектор не е под ИТ туку е во продукт делот.
Интересна позиција доколку имаш познавање од конкретниот бизнис и детално познавање на самите процеси.

Има работни позиции од типот на IT Business analyst, што е како мост меѓу продуктот ( процесите ) и ИТ страната. Воглавном е мапирање процеси во бизнис процедури и обратно.
Тоа не значи дека работиш во ИТ, барем кај мене тој сектор не е под ИТ туку е во продукт делот.
Интересна позиција доколку имаш познавање од конкретниот бизнис и детално познавање на самите процеси.
Da interesna mi izgleda taa pozicija, a pretpostavuvam deka i voglavnom e rabota sto utre ako se vrabotis vo nekoja IT firma i natepas iskustvo, ke mozes da se prodades u bilo koja druga firma na istata pozicija. Nema da si trup truposan mi e muabetot. Fala Emi i za tvoeto mislenje.

Da interesna mi izgleda taa pozicija, a pretpostavuvam deka i voglavnom e rabota sto utre ako se vrabotis vo nekoja IT firma i natepas iskustvo, ke mozes da se prodades u bilo koja druga firma na istata pozicija. Nema da si trup truposan mi e muabetot. Fala Emi i za tvoeto mislenje.
Секоја поголема компанија има значителен број бизнис аналитичари, така што тоа е добра опција за тебе. Бидејќи имаш завршено економски факултет, можеш да се насочиш кон FinTech компании, затоа што економските насоки се широко прифатени во доста држави.

Што се однесува до девелоперските позиции, моментално пазарот е доста заситен.

Секоја поголема компанија има значителен број бизнис аналитичари, така што тоа е добра опција за тебе. Бидејќи имаш завршено економски факултет, можеш да се насочиш кон FinTech компании, затоа што економските насоки се широко прифатени во доста држави.

Што се однесува до девелоперските позиции, моментално пазарот е доста заситен.
so ekonomski fakultet moe mislenje e deka vo denesniov svet i trendovive sto se slucuvaat samo mozes da prosperiras vo takva sfera/bransha kako sto ti samiot kaza. Vaka po banki ili golemi korporacii nisto ne pravis osven ako ne si nekoj direktor i toa na 45-50 godini ako stanes pod znak prasanje osobeno kaj nas vo MK. Ke vidam, ke probam, ke rizikuvam pa sto bide neka bide.

Една огромна работа кај која што АИ има створено дисрупција е драстично намалената перцепција за "effort" потребен нешто да се направи.
Ептен се креира некој АИ слоп, ептен се брзо прифати сиот тој АИ слоп како дел од секојдневието, а корпоративните процеси не стигнуваат да се изедначат со брзината на развој и сеуште самата адаптација на АИ е климава некако.

Сепак има разлика од тоа да средуваш некој минорен баг, па скроз е трета работа да изградиш скалабилен комплексен систем.
Денеска второто се жртвува во име на пократки дедлајни секако под "изговор" на АИ употреба.
Feature-от што се прави цел месец ? сакаме да го имаме за 2 недели. Епа не може така баш, и со свети АИ не идат така тие работи.
9 мајки не раѓаат дете за 1 месец, и секако, теоретски 9 агенти (сеуште) не би можеле да направат maintainable и scalable систем за 1 месец.
Тие кренати очекувања денеска се многу изразени и креираат некој вакуум каде што потенцијално ќе се генерира голем tech debt насекаде. Секако, оваа широка адаптација на АИ е нова работа, и веројатно ќе имаат самите компании период каде што ќе учат самите како да функционираат со АИ.
За сите важи ова, без оглед на сектор, програмски јазик, фрејмворк, ос и тн.

Една огромна работа кај која што АИ има створено дисрупција е драстично намалената перцепција за "effort" потребен нешто да се направи.
Ептен се креира некој АИ слоп, ептен се брзо прифати сиот тој АИ слоп како дел од секојдневието, а корпоративните процеси не стигнуваат да се изедначат со брзината на развој и сеуште самата адаптација на АИ е климава некако.

Сепак има разлика од тоа да средуваш некој минорен баг, па скроз е трета работа да изградиш скалабилен комплексен систем.
Денеска второто се жртвува во име на пократки дедлајни секако под "изговор" на АИ употреба.
Feature-от што се прави цел месец ? сакаме да го имаме за 2 недели. Епа не може така баш, и со свети АИ не идат така тие работи.
9 мајки не раѓаат дете за 1 месец, и секако, теоретски 9 агенти (сеуште) не би можеле да направат maintainable и scalable систем за 1 месец.
Тие кренати очекувања денеска се многу изразени и креираат некој вакуум каде што потенцијално ќе се генерира голем tech debt насекаде. Секако, оваа широка адаптација на АИ е нова работа, и веројатно ќе имаат самите компании период каде што ќе учат самите како да функционираат со АИ.
За сите важи ова, без оглед на сектор, програмски јазик, фрејмворк, ос и тн.
Има фирми со вакви очекувања. Да не навлагам во детали, фирма испраќа мејл дека дава одврзани раце ( и џеб ) за АИ, но очекувањето е дека проектите ќе се деливираат за 1/3 од оригиналната естимација.
“Очекувањето” е малтене барање, неформална закана. А притоа никој не нуди тренинг како навистина треба да се користи алатката, као еве експериментирајте ама и деливирајте истовремено.

Неверојатен стрес и брнаут се на видик.

Полека колеги и колешки, планот е следен:

Прво, со помош на AI ке ја убрзаме работата и ке искуцаме многу нови функционалности.
Нормално, пред цела фирма ке збориме за тоа како AI ни е од голема помош.

За месец-два кога ке почнат да се приметуваат проблемите, ке искористиме AI за да направиме анализа од сите пријави од корисници и ке откриеме што не чини.
Нормално, пред цела фирма ке збориме за тоа како AI ни помогна сето ова.

На крај, ке искористиме AI за да направиме hotfix, нормално, многу побрзо од тоа што сме правеле порано, и пак пред цела фирма ке збориме за тоа како AI ни помогна....

Парите за токени ке бидат потрошени, ние ке бидеме aligned со компанијата, и ке собереме искуство плус за кога ке се смири целава ситуација.

@Fedora10 чепни малце n8n и make.com . Ако те влечат аналитика и процеси тука можеш да се пронајдеш.

Дали некој се обидел да извлече бизнис контекст од код користејќи АИ?
Не сакам да пишувам мануелна документација, таргет ми е да имам live documentation со дијаграми кои ќе го покријат бизнис однесувањето на еден сервис. Сакам документацијата да ми биде up to date со кодот.

Имам репо со прилично богат domain language и прилично експанзивни тестови.
Се мислев да комбинирам некој парсер кој ќе ми извлече релевантни информации од кодот, од контролери/конзумери и домејн сервиси, нешто налик Abstract Syntax Tree, заедно со интеграциски тестови, за да можам некако автоматски да извлечам бизнис логика од кодот.

Дали некој се обидел да реши сличен проблем, и ако да, кој пристап го користевте?

Дали некој се обидел да извлече бизнис контекст од код користејќи АИ?
Не сакам да пишувам мануелна документација, таргет ми е да имам live documentation со дијаграми кои ќе го покријат бизнис однесувањето на еден сервис. Сакам документацијата да ми биде up to date со кодот.

Имам репо со прилично богат domain language и прилично експанзивни тестови.
Се мислев да комбинирам некој парсер кој ќе ми извлече релевантни информации од кодот, од контролери/конзумери и домејн сервиси, нешто налик Abstract Syntax Tree, заедно со интеграциски тестови, за да можам некако автоматски да извлечам бизнис логика од кодот.

Дали некој се обидел да реши сличен проблем, и ако да, кој пристап го користевте?
Немам правено нo мислам оти можеш да го постигнеш со Claude Code и добро дефиниран CLAUDE.md фајл, стилови за output кои ќе соодветствуваат со стилот на кој што сакаш да биде напишана документацијата и еден (или повеќе) SKILL.md. На секоја промена на код (дали пред гасење на сесија или при git push), можеш да го повикуваш скилот за збогатување на документацијата и на тој начин автоматски ќе ти ја држи документацијата up-to-date. Овој (или овие) скил, може да ти биде комбинација од последни комит пораки земени преку git log, docstrings ако имаш и код со тестови. Дијаграмот можеш да го правиш преку Mermaid.

Можеш да пробаш првин бесплатно преку Gemini CLI, види каков резултат ќе добиеш. Ако ти се допаѓа како функционира, премини на платена верзија

Back
На врв Bottom