Вируси

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 септември 2016
Мислења
24.714
Поени од реакции
42.270
Хантавирус

Сој на вируси кои ги пренесувале глодари, а првенствено се пренесувале на луѓето преку вдишување на честички во воздухот од исушен измет од глодари. Според Центрите за контрола и превенција на болести (CDC), инфекциите обично се јавувале кога вирусот се ширел во воздухот преку урина, измет или плунка на глодар.

az2158-figure-1-graphic-how-people-become-infected-hantavirus.jpeg.webp

Иако ретко, хантавирусот можел да се шири и преку каснувања или гребнатини од глодари, предизвикувајќи две тешки болести, првата, Хантавирусниот пулмонален синдром - најчестиот сој во САД - била болеста што довела до смртта на г-ѓа Аракава (Betsy Arakawa), сопруга на актерот добитник на Оскар, Џин Хакман.

hantavirus-900x600.jpg9c48c820-fc30-11ef-8c03-7dfdbeeb2526.jpg.webp

Симптомите често започнувале со замор, треска и болки во мускулите, проследени со главоболки, вртоглавица, треска и абдоминални проблеми, доколку се развијат респираторни симптоми, стапката на смртност била приближно 38%, според ЦДЦ, додека втората болест, хеморагична треска со бубрежен синдром која била потешка и првенствено ги зафаќала бубрезите.

Не постоело специфичен третман за инфекции со хантавирус, ЦДЦ препорачува супортивна нега за лекување на симптомите, а пациентите со тешки симптоми можеби ќе треба да бидат примени во болници во единици за интензивна нега. Некои можеби ќе требале да бидат интубирани во тешки случаи. ЦДЦ препорачува елиминирање на контактот со глодари во домовите или работните места за да се намали изложеноста на вирусот.

images.jpgпппп.jpgimages.jpgмнм.jpg

... дали тоа значи после овие локални бојни ни се спрема нова пандемија и повторно забрани за движење и све тоа што го изживеавме со коронавирусот (КОВИД) останува да бидеме сведоци, нека не чува Господ да не бидне повторно пандемија со хантавирусот.

Не се пренесува од човек на човек како грип или корона. Не можеш да го фатиш само затоа што си во иста просторија со некое лице.

Хантавирус може да стане „воздушен“ само од околината, на пример ако се размрда сув измет или урина од глуфци. Тогаш се крева ситна прашина што може да се вдише и така да дојде до инфекција.

Благодарен сум за ова што се случи, моите тестиси ќе бидат олабаени во догледно време од барања да се идело на крузер што е за мене најдебилно потрошени пари.

Не се пренесува од човек на човек како грип или корона. Не можеш да го фатиш само затоа што си во иста просторија со некое лице.

Хантавирус може да стане „воздушен“ само од околината, на пример ако се размрда сув измет или урина од глуфци. Тогаш се крева ситна прашина што може да се вдише и така да дојде до инфекција.
ama odredena mutacija na istiot moze, a najverojatno taa e i aktivna vo momentov na toa umreniot brod sto isplovil od Argentina, vsusnost i potvrdeno e deka za taa mutacija stanuva zbor, na A bese imeto samo ne mi teknue sea kako se narekuvase, preeska bas mi izleze vest za ova na reels, deka potvrdeno e deka stanuva zbor za taa mutacija, mislam kaj zenata vo Juzna Afrika sto pocinala.

ama odredena mutacija na istiot moze, a najverojatno taa e i aktivna vo momentov na toa umreniot brod sto isplovil od Argentina, vsusnost i potvrdeno e deka za taa mutacija stanuva zbor, na A bese imeto samo ne mi teknue sea kako se narekuvase, preeska bas mi izleze vest za ova na reels, deka potvrdeno e deka stanuva zbor za taa mutacija, mislam kaj zenata vo Juzna Afrika sto pocinala.
Во теорија е можно, ама поверојатно е дека бродот бил толку загаден со измет од глуфци што заразата дошла преку воздух од околината, а не од друг човек.

Во секој случај, се надевам дека не е така, бидејќи овој вирус има фаталитет од околу 40%.

Во теорија е можно, ама поверојатно е дека бродот бил толку загаден со измет од глуфци што заразата дошла преку воздух од околината, а не од друг човек.

Во секој случај, се надевам дека не е така, бидејќи овој вирус има фаталитет од околу 40%.
Andes Strain, za ova se raboti, i ja imale srekjata ova da zakacile, sto e jedina mutacija na hanta virusot sto moze da se prenesuva od covek na covek, pri mnogu blizok kontakt. A i istava najcesto se javuva vo Chile i Argentina, a od vtorava zemja isplovile.

Daleku e inace ova od opasnost za nova korona like pandemija, ama si pravat zabava mediumite, sekako ne e prijatno, za tie sto zakacile. Pod mnogu blizok kontakt se podrazbira da se vo ista prostorija mnogu dolgo vreme, a brodot e idealno mesto za toa (gluvci e potvrdeno deka nemalo nikakvi na brodot), ili da spijat vo ist krevet i slicno, ne se prenesuva ko koronata taka da mnogu tesko od ova da ispadne nekoja globalna epidemija.

Back
На врв Bottom