Русија - смена во надворешната политика?

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Чисто се сомневам дека ќе се дрзнат да ги нападнат парадиве кај што ќе има огромен број на цивили.
Како газда каже!
А газдата не е баш при здрав ум, така да може се' да се очекува.
Ако процениле дека сега е момент за копчето, не се исклучени провокации!

Чисто се сомневам дека ќе се дрзнат да ги нападнат парадиве кај што ќе има огромен број на цивили.
За какви психопати станува збор, ич да не се сомневаш. Само ако некоја равенка им испадне по желба.

Како газда каже!
А газдата не е баш при здрав ум, така да може се' да се очекува.
Ако процениле дека сега е момент за копчето, не се исклучени провокации!
Има многу лоботомирани Руси исто што посакуваат да им убијат огромен број на цивили на парадиве па да ја решат.
Мене ми е јасно дека полесно е да бидеш циничен и суров преку тастатура отколку да се соочиш со моралната тежина на трагедијата што се случува. Не гледаш дека 90% се забегани мислат дека се на страна на доброто која не греши.
Идентификација со Сад, Нато, моќ, непобелдивост. Дехуманизација преку екранот. Во главиве им е некои видео игри сценарија.Мозокот репрограмиран во ехо комора. Ние сме апсолутното добро, другите се субхјуманс. Орки.
Кога ќе предупреди некој ако нападнеш цивили дека ќе те препарираат тоа е плачење. А во истот момент го имаш Трамп кај што вика ако нападнете некој воен брод ќе ве бомбардираме, пази воен не цивилен.
Мислам незнам како да ги објаснам девијантниве однесувања и двојниве стандарди.

Има многу лоботомирани Руси исто што посакуваат да им убијат огромен број на цивили на парадиве па да ја решат.
Мене ми е јасно дека полесно е да бидеш циничен и суров преку тастатура отколку да се соочиш со моралната тежина на трагедијата што се случува. Не гледаш дека 90% се забегани мислат дека се на страна на доброто која не греши.
Идентификација со Сад, Нато, моќ, непобелдивост. Дехуманизација преку екранот. Во главиве им е некои видео игри сценарија.Мозокот репрограмиран во ехо комора. Ние сме апсолутното добро, другите се субхјуманс. Орки.
Кога ќе предупреди некој ако нападнеш цивили дека ќе те препарираат тоа е плачење. А во истот момент го имаш Трамп кај што вика ако нападнете некој воен брод ќе ве бомбардираме, пази воен не цивилен.
Мислам незнам како да ги објаснам девијантниве однесувања и двојниве стандарди.
Кумановци велат: има разни бољачки по свет!
А 9 Мај и прешалтување на Фолксваген погоните делумно во воено производство, ако не оваа, ама некоја наредна година ќе направи фајерверк!
Светот има кратко памтење!
Илимити, некои будали по неколку пати се сопнуваат од ист камен.

Кумановци велат: има разни бољачки по свет!
А 9 Мај и прешалтување на Фолксваген погоните делумно во воено производство, ако не оваа, ама некоја наредна година ќе направи фајерверк!
Светот има кратко памтење!
Илимити, некои будали по неколку пати се сопнуваат од ист камен.
Повторувањето е мајка на знењето!
Се додека не научиш има да повторуваш.

Точно е дека Илин во почетокот гледал на фашизамот како брана против болшевизамот(како што правеле патем и Черчил и многу други на западот на почеток) Но Илин бил прогонуван од гестапото и морал да бега од Германија затоа што одбил да ја подржи таа нацистичка супериорност кон словените. Али веројатно тоа не си го прочитал а е доста битно. Неговата суштинска порака не е тоталитаризам туку идејата дека Рускиот народ мора морално и правно да созрее пред да може да практикува демократија,инаку таа ќе остане деструктивна. 90тите години го докажаа тоа.

Тврдиш дека Русија нема механизми за самокорекција. Но, ако беше така, Русија ќе пропаднеше под санкциите уште во 2014 или 2022. Самокорекцијата во Русија денес не оди преку ТВ дебати кај Соловиев, туку преку државен прагматизам. Кога воената бирократија потфрли на почетокот на СВО, системот изврши брутална внатрешна чистка се сменија министри се уапсија корумпирани генерали и се реорганизираше целата индустрија. Тоа е корекција во од. Разликата е што на Запад корекцијата е исто така театар можеш да ја критикуваш власта колку сакаш пример Чомски или бирај кој сакаш друг, но војните и економските политики на корпорациите остануваат исти. Капиши ? Или ќе се натегаме сега со мислителите? Буквално никој од овие што ги спомена ништо немаат постигнато со критиките освен по некоја книга да продаваат. Праша за Руси па сега ете не чинеле. Чудно за Достоевски исто не напиша дека бил продржаваен.

СССР не падна затоа што немаше критичка маса, туку затоа што неговата елита (Горбачов) реши слепо да ги копира западните рецепти без да го разбере сопствениот систем. Тоа не беше одбегнување одговорност туку едноставна капитулација. Кина го има истиот авторитарен систем(дури и побрутален со тоа што смртни казни за корупција практикуваат) без западна демократија, па сепак има најдобра самокорекција во светот со која извлекоа 800 милиони луѓе од сиромаштија. Механизмот за успех не е либералното гласање, туку способност на елитата да биде одговорна пред државниот интерес а не пред сопствениот џеб (како во 90тите) и подоцна. Бидејќи се работи за моќна држава а не село Припор.

Ти тврдиш дека Царска Русија падна поради ќутење. Историјата вели поинаку. Царска Русија падна во моментот кога Николче втори почна да попушта и да воведува либерални реформи (воведување Дума) среде светска војна. Тоа не беше систем на ќутење, туку систем кој стана парализиран од внатрешни дебати додека непријателот беше на портите. Граѓанската војна не ја предизвика куроболието на Царот, туку вакумот што настана кога авторитетот исчезна. Тоа е лекцијата што Русија ја научи кога централната власт слабее во име на демократијата среде криза државата умира.

Тврдиш дека во Русија власта е спортска прогноза. Погледни го Западот денес. Зарем Бајден, Трамп, Шолц,Мерц или Макрон(да не ги набројувам квисковците од Британија многу се) се производ на сигурен систем на корекција? Западот во моментов минува низ најголемата лидерска криза во својата историја токму поради тие корумпирани механизми кои продуцираат популисти и марионети на корпорациите. Русија, од друга страна, од хаосот во 90-тите успеа да извлече лидерство кое ја стабилизираше земјата. Дали ќе биде тој систем доволно силен да произведе лидери ќе покаже времето.

Да Караганов има такви испаѓања. Секако овие ги наведов како аналитичари кои се интересни, бидејќи ги побара па ете ги. Далеку се они од теоритичари. Сега и тие не биле по терк. Види овие исто како Чомски и ко не се толку битни. Што правиме со воените лица на Сад или во Европа што отворено говорат за војна со Русија? Мислам тоа се веќе лица со моќ. Ене го Туск вика кај и да е ќе почне.
За тебе Караганов и Безруков се необјективни бидејќи се продржавни. По таа логика секој американски аналитичар кој верува во Американскиот експанионизам е исто така необјективен. Караганов е критичен кон слабостите на руската држава , а не кон нејзиното постоење. Тоа е разликата. На Запад се смета за критичар само тој што ја напаѓа основата на државата. Во Русија, критичар е тој што бара начин државата да биде поефикасна. Поради тоа и ги споменав, а ти се нафати за нешто што не е битно.

Забележав често ескивираш од некои поенти кои ги говориме и се фокуираш само на тоа што тебе ти одговара. Интелектуално лизгање. Па да завршиме да не се вртиме 7000 страни за работите кои се битни. А не тоа што го рекол Караганов. Бидејќи ниту Караганов ниту Чомски ги хранат семејствата на Русите моментално, а не пак во 90тите кога нема буквално леб да јадат.

Во 90тите Русија ги имаше сите твои механизми,слободни медиуми,опозиција,избори. Резултатот? Државата беше пред распаѓање, народот гладуваше а олигарсите и нивните западни советници крадеа се што е заковано. Дури и чеканот го бараа да го украдат. Тој механизам не ја корегираше Русија туку ја ликвидираше. Сакал ти или не, токму Путин беше механизмот за самокорекција на хаосот од 90ти. Тој ги врати ресурсите во државни раце и ја крена економијата. Тоа е фактичка корекција, а не теоретска дебата во Думата. Да го отфрлаш Илин затоа што во 1930 барал алтернатива на болшевизамот е исто како да го отфрлиш Черчил затоа што истиот во тој период му пишувал телеграми на Мусолини. Тоа е ескиважа од суштината на неговата мисла дека Русија не може да се владее како Швајцарија.
Додека ти го чекаш колапсот што го предвидуваа твоите професори во 1919та, Русија се ресетираше и престана да биде жртва на твоите теории.
На крајот одговорноста навистина доаѓа од внатре и Русија ја презеде таа одговорност кога реши повеќе да не му се извинува на Западот за тоа што сака да биде суверена. Тоа не е ќутење.

Можеме до утре да дебатираме за критичка маса, но фактите на терен велат: Русија под овој некоректен систем е посилна, посуверена и поотпорна отколку кога и да е во својата модерна историја. Ако твоите механизми беа толку супериорни, Русија денес ќе беше на колена под санкциите. Но еве таа стои. Тоа е најобјективната можна критика на твојата теорија.

Страдал разумот и вистината ама истиот тој систем што го убивал разумот бил најбољи. Корекциите никаде ги нема, бидејќи се чуствува таа длабока омраза кон Русија како цивилизација. Каков е тој механизам што го убивал разумот навистина ми останува сега загатка.
Се согласувам, војната е трагедија. Но, не страдаат вистината и разумот сами од себе како некаква природна појава.
Некој активно ги убива. И веќе е говорено од истите тие убијци. Ништо не е сменето.
Кога Западот забранува мртви руски класици и ги дехуманизира живите руски спортисти пази хендикепирани ејјјј, тоа не е колатерална штета на војната. Тоа е свесен избор на западните елити да ја исклучат логиката и да воведат тоталитарен наратив. Истите они се резултат нели на тие системи на корекција кој е брилијантен ама продуцираат корумпирани створења како Вон Лајен,Каја Калас,Стуб и тн. Абе седи бее... Чек анд балансес.
Затоа не можеме да кажеме дека сите сме жртви на околностите. Едната страна реши дека војната е причина да стане варварска и радикална кон се што е руско, додека другата страна покажува дека можеш да се бориш за својот суверенитет без да ја мразиш туѓата цивилизација. Патем пример се само оние што ги викаат бандера и хунтата во Киев. Одземи им ја нив Русија и нив суштината на постоење ќе им се загуби. И не само нив, туку на секое левичарче или комуњарче што мисли дека од бога е обдарено да владее а всуштно само го користи системот како секако и десницата. Смешно е само што Русија е таа недемократичната а за сите другиве слепи ќе сме.

Ако вистината е првата жртва тогаш твојата потрага по објективни критичари на Запад е веќе осудена на неуспех, бидејќи самиот призна дека таму разумот веќе не постои. Токму затоа Русија и не треба да се огледува на тој модел зошто би копирале систем кој при првиот посериозен конфликт ги пали книгите и ги забранува композиторите?
Искрено боље и што нема такво систем Русија моментално.

Поборник сум на владеење на правото. Мене ако ме прашаш што му фали на системов во Русија а тоа би било воведување на смртна казна за педофилија и за корупција. Колку и да звучи радикално. Кина систем. Не сум против капитлизам или слободна пазарна економија нормално.

Биди поздравен и до некоја друга прилика ако времето дозволи.
Ова се пишува на некој што ги разбира нештата на повисоко ниво а не на човек што паметот си го изгубил кај либералите.
Мене ептен ми е криво, бидејќи на исти коп сме иделе (он знае многу добро за што јас говорам)

Многу е јасна разликата, само треба да се исече главата на рибата а тоа се берзите и начинот на кој они сето тоа го контролираат..
Таму ако влеземе до крајности, барем јас - ќе завршам како секој што се правел паметен..

Тој страв е доволен, нема што повеќе да се каже за нивното либерално општество
Разликата е што едните се градат на база на моќ без граници а другите на ред и рамнотежа

Не се труди да си го губиш времето, иако е културен и пристоен човек(за тоа немам замерка) сепак далеку се неговите ставови од говорење на вистината

За некој таков да го вратиш меѓу живите мора тоа да биде надвор од форумските дискусии

Roskomnadzor The Federal Service for Supervision of Communications, Information Technology and Mass Media,abbreviated as Roskomnadzor (RKN), is the Russian federal executive agency responsible for monitoring, controlling and censoring Russian mass media. Its areas of responsibility include electronic media, mass communications, information technology and telecommunications, supervising compliance with the law, protecting the confidentiality of personal data being processed, and organizing the work of the radio-frequency service.

Реалната опасност е дворски атентат, баталете украинските приказни. Најлоша варијанта е да го решат во дворска игра и да ги обвинат украинците.

Реалната опасност е дворски атентат, баталете украинските приказни. Најлоша варијанта е да го решат во дворска игра и да ги обвинат украинците.
Нема гајле он, ќе си го прате двојникот, ќе си седе во бункерот на сугурно.

Според северџаните, Путин нема излезено од бункерот со години, насекаде ги праќа неговите двојници,
колку што знам се збореше и дека умрел, исто и неговиот најдобар двојник имал рак, ехееее.

Проблемот на Путин е што е могу добар, да бев јас на негово место ќе средев неколку града низ европа и ќе си го решев проблемот за брзо, ќе имаше санкци, срценца, знаменца ќе пројдеше време и се ќе се вратеше во нормала.

Исто и Трамп со Иран сакаше да рокне некоја нуклеарка, ама мекушите го предомислија и затоа сега изгледа како кловн што незнае што праве.

Ова се пишува на некој што ги разбира нештата на повисоко ниво а не на човек што паметот си го изгубил кај либералите.
Мене ептен ми е криво, бидејќи на исти коп сме иделе (он знае многу добро за што јас говорам)

Многу е јасна разликата, само треба да се исече главата на рибата а тоа се берзите и начинот на кој они сето тоа го контролираат..
Таму ако влеземе до крајности, барем јас - ќе завршам како секој што се правел паметен..

Тој страв е доволен, нема што повеќе да се каже за нивното либерално општество
Разликата е што едните се градат на база на моќ без граници а другите на ред и рамнотежа

Не се труди да си го губиш времето, иако е културен и пристоен човек(за тоа немам замерка) сепак далеку се неговите ставови од говорење на вистината

За некој таков да го вратиш меѓу живите мора тоа да биде надвор од форумските дискусии
Нема везе и да иаме различни мислења, океј муабет е. Неам идеологија, повеќе гледам на држави од аспект на тоа колку можат да извршат основна функција: дали можат да гарантираат безбедност (дали можам да шетам на улица навечер било каде во земјата или да оставам врата одклучена од дома), дали пазарот е здрав и дава можности (без разлика кој сум, дали роден во сиромашна или богата фамилија, можам ли да одам напред кариерно), дали има правда и владеење по закон (или еден закон за политичари, друг за народ). Ова ме занима (класично државно управување), идеологии не ми мењаат и не ги гледам земјиве ко фудбалски тимови. Сите држави имаат различни комбинации од перформанси по сите метрики (негде се безбедни али сиромашни, негде економски се јаки, али не се безбедни, и тн).

Немора да е либерално општество да му иде супер. Еве Сингапур е авторитарна земја, во поглед на развој се една од најнапредни земји во свет. Кина е авторитарна, а имаа квантнумски скок во развој во период од 40 години (најголемо извлекување на луѓе од сиромаштија во историја на човештво). Русија од 2000та до некаде 2014та имаше историски економски скок во развој (спореден со било кој дел од своја историја).

Исто и кај демократии, имаш Норвешка што е либерална демократија или Ирска, каде што по најголем дел на мерливи работи им иде топ споредено со остатокот од светот. САД после втора светска, феноменални економски прилики. По мене, државно управување е повеќе за тоа како се управуваат институции, ирелевантно е дали е либерално или конзервативно општество.

Друго немора да значи ако земјата не е либерална дека е анти-западна. Го имаш Пиночет во Чиле или МБС во Саудиска Арабија - авторитарни режими али се про-запад. Дали државата е авторитарна или демократска, не зборува многу за тоа каде е свртена геополитички. :pivo2:

Hungary Quietly Expels Russian Spy Working at EmbassyHungary expelled 36-year-old third secretary at the Russian embassy in Budapest, Arthur Sushkov, from the country, reports VSquare citing sources in the government. Hungarian authorities discovered that he was using diplomatic cover to work for Russia's Foreign Intelligence Service.Details. Sushkov left Hungary on May 4 with his wife, writes VSquare. The operation against him was conducted by Hungary's Office for the Protection of the Constitution and security agencies from one NATO country, whose name is not disclosed.In Hungary, Sushkov infiltrated right-wing think tanks close to the government of former Prime Minister Viktor Orban, reports the publication. His interests included, among others, the Mathias Corvinus Collegium, the Hungarian Institute of International Relations, and the John Lukacs Institute of Strategy and Policy at the National University of Public Service, which trains Hungarian military personnel, law enforcement officers, and intelligence agents. All these institutions, as the publication writes, are controlled by Balazs Orban—a namesake of the former prime minister, who served as his political director and led his election campaign.At these institutions, he attended conferences and events, where he sought informal meetings with people who had connections to officials in Orban's government, describe the journalists.According to one of the publication's sources, Sushkov successfully began recruiting at least three people, and one of them had already undergone training from the Russian intelligence officer in covert communications and participated in closed meetings. Sushkov gave him expensive gifts and made it clear that valuable information could be paid for.Sushkov was interested in a wide range of information—from gossip about Hungarian officials to news about the Paks-2 nuclear power plant project and the Wi-Fi password for the internal network of the Institute of International Relations, writes the publication. He also tried to obtain from his informants details on political decisions by Hungarian authorities and the country's foreign policy plans, primarily regarding relations with Ukraine.Sushkov's name remained on the list of Russian embassy staff on the Hungarian Foreign Ministry's website. According to the information posted there, he was in Hungary with his wife, Svetlana Sushkova. His wife worked at the Diplomatic Academy of the Russian Foreign Ministry, note the journalists. A page with information about her is available on the academy's website.Sushkov and his wife are registered at two addresses in Kaliningrad that raise questions, writes VSquare. The first is a hotel room, the second is a shopping center (according to leaks studied by the Agency—referring to the Europe shopping center in the city center). Sushkov permanently resides in Moscow, and his father is a veteran of the war in Afghanistan, notes the publication.Sushkov was sent to Hungary twice, writes the publication. First in 2019 as an attaché. In 2022, he left Hungary and returned on February 8, 2023, having been promoted to third secretary.Information about Sushkov's expulsion was not officially published, notes VSquare. The Hungarian government and the Russian embassy in the country did not respond to journalists' inquiries.The expulsion itself occurred later than the Hungarian counterintelligence wanted, reports the publication. They wanted to expel the embassy employee back in February 2026, but Orban's government blocked this decision, as it did not want to risk relations with Moscow in the midst of an election campaign, one of the sources told the journalists.According to VSquare's sources, at least 12 more SVR agents are working at the embassy in Budapest.Context. According to the Agency's estimates, out of 47 employees at the Russian embassy in Hungary, 15 are linked to various Russian special services, and another six may have ties to them, wrote the Agency in April. The involvement of special services in the work of Russia's diplomatic department in Hungary is higher than in Belgium, where NATO headquarters and offices of several EU bodies are located.Orban, who was a key ally of the Kremlin in the EU, lost local elections in mid-April and moved to the opposition.

Многу рано почнаа :toe:

Рејтингот на Единствена Русија е паднат дури на 27%, ако продолжат вака мислам дека ќе падне и до 25-22% до Септември кога се парламентарните избори.
Сличен ваков рејтинг имаа и во 2021.

Се забележува раст на партијата на Нови Луѓе. Партија која спаѓа под десноцентирзамот. Интересно е што "независните" новинари ја нарекуваат како партија спинофф на Кремљ. Само поради тоа што имале слична позиција со Единствена Русија околу СВО. Добро според независните сите што не се на платен список на западот се под Кремљ. Треба да расчистат Русите со Комунистичката партија и Либералите на Жириновски бидејќи ништо не придонесуваат за политичкиот систем. Дури мислам дека е и неопходна промена на политичкиот систем.

Argentina has detained the head of a disinformation network linked to Russia's SVR in Latin America.Dmitry Novikov, a 26-year-old Russian citizen, is suspected of leading a Russian disinformation network in Latin America.According to intelligence sources, he entered the country as a tourist, but may have been involved in influence operations and destabilization efforts. Novikov was detained for providing false information during his entry. According to local media, this happened in a suburb of Buenos Aires. National Security Minister Alexandra Monteoliva called him a "leader of the Russian disinformation network", who arrived to attack state institutions. According to investigators, Novikov is associated with the structure "La Compañía" ("The Company"), which was previously associated with Yevgeny Prigozhin, and later with the Russian Foreign Intelligence Service. The network was involved in disinformation operations in Latin American countries. Journalists from Forbidden Stories reported that the structure participated in influence campaigns against President Javier Milei and used the infrastructure of the "Lakhta" project, which is associated with Russian information operations abroad. In 2025, the Argentine authorities already reported the exposure of a Kremlin-linked disinformation network in the region.

Back
На врв Bottom