Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Оф леле, абе ти баба Ванѓа стана, од кај сега дека јас сакам да купам стан во Скопје, од кај знаеш колку стана имам јас во Скопје и дали имам воопшто. Преарогантно настапуваш на темава, од уште одамна те имам предупредено не ме прозивај на темава, терај си магарето, никој не те праша ништо тебе.

daj boze da nemas, preskokni ja temata najdobro so godini isto verglas dosadna si veke...

daj boze da nemas, preskokni ja temata najdobro so godini isto verglas dosadna si veke...
Дај Боже да немаш ти , дупло од тоа што им пожелуваш на другите да немаат. Злобно човече.

Дај Боже да немаш ти , дупло од тоа што им пожелуваш на другите да немаат. Злобно човече.

lol, imaj de samo ne u skopje ke ni gi doneses gluvcite... :icon_mrgr: sekako skopje ne e zs tebe sto uste baras na temava koga sekako nitu sakas nitu ke kupis stan vo skopje.

lol, imaj de samo ne u skopje ke ni gi doneses gluvcite... :icon_mrgr:sekako skopje ne e zs tebe sto uste baras na temava koga sekako nitu sakas nitu ke kupis stan vo skopje.
Ок, се што ќе речеш, така е така е.
ќе може ли само следен пат да не ми се обраќаш? Ај молимте, биди така паметен како што си грд, и одјеби.

Ок, се што ќе речеш, така е така е.
ќе може ли само следен пат да не ми се обраќаш? Ај молимте, биди така паметен како што си грд, и одјеби.

prestani da spamiras na temata so gluposti i ke te preskoknam.

prestani da spamiras na temata so gluposti i ke te preskoknam.
Некој спамира и шири дезинформации, тоа не сум јас, се вика кано.
Цените на становите ќе растат, бидејќи парите треба да се исперат, има доста пари за перење, тоа не ми пречи мене, и не зборам од што ми е криво, туку сите знаат дека мафијата албанска си ги пере парите, и врапците на гранките веќе тоа го знаат, а соучесници се и некои подмитливи од власта бидејќи со нивен "алал" се тоа се прави, младите и онака си одат, без разлика на цените, дали било ефтино, џабе или скапо многу не менува разлика, се селеа масовно и пред оскапувањето на становите во Скопје а ќе се селат и понатака. Се селат заради квалитет на живот. У Скопје и џабе да се становите, пак младите ќе се селат бидејќи надвор од границите ќе имаат каде каде побогат и поквалитетен живот.

Некој спамира и шири дезинформации, тоа не сум јас, се вика кано.
Цените на становите ќе растат, бидејќи парите треба да се исперат, има доста пари за перење, тоа не ми пречи мене, и не зборам од што ми е криво, туку сите знаат дека мафијата албанска си ги пере парите, и врапците на гранките веќе тоа го знаат, а соучесници се и некои подмитливи од власта бидејќи со нивен "алал" се тоа се прави, младите и онака си одат, без разлика на цените, дали било ефтино, џабе или скапо многу не менува разлика, се селеа масовно и пред оскапувањето на становите во Скопје а ќе се селат и понатака. Се селат заради квалитет на живот. У Скопје и џабе да се становите, пак младите ќе се селат бидејќи надвор од границите ќе имаат каде каде побогат и поквалитетен живот.

zatoa i ti vikam preskokni i ne se nerviraj nitu se sekiraj za skopje. aj sto nisto ne razbiras i nemas poima zosto rastat cenite nego i nekes da zivees vo skopje. glej si tamu veles, germanija kaj ti e dobro i ne ne zamaraj so "analizi" za mafii i gluposti

zatoa i ti vikam preskokni i ne se nerviraj nitu se sekiraj za skopje. aj sto nisto ne razbiras i nemas poima zosto rastat cenite nego i nekes da zivees vo skopje. glej si tamu veles, germanija kaj ti e dobro i ne ne zamaraj so "analizi" za mafii i gluposti
Па објасни ми зошто растат. Тука сме да размениме мислења. Ти си убеден во твоето мислење убеди ги и другите, бидејќи гледам дека тоа ти е најважно нешто, да убедиш некого да има исто мислење како тебе, а не да го прифатиш неговото мислење како различно од своето. Ју хев ту лет гоу. Јас не се нервирам ниту најмалку бе кано. Не се бев уклучила на форум 6 месеци, за разлика од тебе, кој не правиш пауза, земи излези малку прошетај, живееш во убава земја, одмори малце очи од екран, ќе добиеш запалење на мозок многу од размислување, не е убаво кога многу мислиш, треба некогаш и на пасење да го ставиш мозокот.

ne se sekiraj za mene setam i si go ziveam zivotot forumot e onaka meh zabava...

prilicno prosto e. sk e edinstven grad vo drzavata. oskata budimpesta solun e prilicno bitna za cel region i skopje e del od toj proekt. zatoa imas fondovi od danska sto kupuvaat zgradi, zatoa sekoja pobitna firma u drzavsta e u skopje i zatoa sekoj od provincija sto ima 2 grama pamet i saka da zivee i raboti u mkd koga togas zavrsuva u skopje. ako na toa dodades deka imame se pogolema dijaspora sto koga e u mkd sekako pominuva ako ne cel bar del od odmorot vo skopje jasno e deka ima pobaruvacka. a se ova dodaj gi i turcite sto mkd ja koristat za tranzit zona da dobijat dokumenti so koj polesno mozatu evropa i ova im e veke odlicno izrabotena sema sto nosi 1000ci od niv mesecno a so toa i nivni investitori, gradeznici, banki... znaci imas cel kup faktori ovde sto ti ja digaat cenata...

od druga strana imas pokacuvanje na trosocite i toa prilicno golemo, pocni so cena na nafta, prodolzi so ekstra transport (70% od brodovite kruzat okulu afrika momentalno zosto nikoj neke da rizikuva da plovi okulu arabija) kolku da imas prestava toa se 20tina dena plus na more a sekoj den ti e dodaden trosok od 150 do 250k dolari zavisno od kolkav e brodot, plus imas celosen haos na pristanistata momentalno sto znaci dodatni trosoci... koga se krsi logistickiot lanec imas nesigurnost toa automatski znaci sekoj udira +20% marzha itn...

me mrzi ponatamu da pisuvam ama ova ti se samo pokaceni trosoci a materijalot seuste ne dosol ni u mkd... rabotnici, lokalen transport do mkd, pokacena cena na dizel, eu vozacki i dozvoli...

na zapad postoi konceptot replacement cost ili trosok da zamenis novo ova se odnesuva na tie postari stanovi... denes ne gradis ti pod 1500e kvadrat a zaebanciite, rizikot i rabotata baraat najmalku 30% marza za prost proekt, za zgrada toa e 40-50% taka da smesno e da ocekuvas takvi ceni. marzite ti se so kolku se raboti vo AUS kade se e sredeno i kade imas krediti, osiguruvanje i red drugi raboti koj vo mkd gi nema ili se mnogu poskapi a za koj plaka investitorot.

@kano
ако беше така се како што велиш транспарентно, тогаш зошто не знаеме која е таа "данска мистериозна фирма" и зошто толку многу згради масовно купуваат во Скопје? Зошто Данци би инвестирале во станови во Скопје, стандардот е најнизок во цела Европа, нема ваљда да ги издаваат, од цела зграда би земале кирија месечно,колку една просечна данска плата. Нема никаква логика. Ама баш никаква.
За тоа дека гастарбајтери од "провинциите" пр.Струмица и Делчево поминувале одмор во Скопје, тоа мало сутра, зашто би, тоа може на шетање да дојдат максимум успут неколку часа доколку имаат работа, пaзи доколку, не за да ги разгледаат спомениците на плоштадот сигурно, да мирисаат контејнери, да се сопнуваат на лименки и отпад по улицине или можда да пробаат од скопскиот специјалитет ќебапчиња од стаорско месо во турска чаршија.

@kano
ако беше така се како што велиш транспарентно, тогаш зошто не знаеме која е таа "данска мистериозна фирма" и зошто толку многу згради масовно купуваат во Скопје? Зошто Данци би инвестирале во станови во Скопје, стандардот е најнизок во цела Европа, нема ваљда да ги издаваат, од цела зграда би земале кирија месечно,колку една просечна данска плата. Нема никаква логика. Ама баш никаква.
За тоа дека гастарбајтери од "провинциите" пр.Струмица и Делчево поминувале одмор во Скопје, тоа мало сутра, зашто би, тоа може на шетање да дојдат максимум успут неколку часа доколку имаат работа, пaзи доколку, не за да ги разгледаат спомениците на плоштадот сигурно, да мирисаат контејнери, да се сопнуваат на лименки и отпад по улицине или можда да пробаат од скопскиот специјалитет ќебапчиња од стаорско месо во турска чаршија.
Кој вика дека не знаеме?

Кој дел нема логика?

Кој дел нема логика?
Зошто Данци би инвестирале во станови во Скопје, стандардот е најнизок во цела Европа, нема ваљда да ги издаваат, од цела зграда би земале кирија месечно,колку една просечна данска плата. Нема никаква логика. Ама баш никаква.
Овој дел нема логика.

Зошто Данци би инвестирале во станови во Скопје, стандардот е најнизок во цела Европа, нема ваљда да ги издаваат, од цела зграда би земале кирија месечно,колку една просечна данска плата. Нема никаква логика. Ама баш никаква.
Овој дел нема логика.
Што има врска инвестирање само со издавање? Кој вика дека им треба активно оплодување на инвестицијата. На самиот сајт пишува зошто, диверсифицираат портфолио, и пеглаат инфлациони шокови. Тоа што има најнизок стандард, им дава шанса со мали пари да купат многу имот.

@kano

dancive investiraat zosto ocigledno gledaat moznost za profit sto znaci ke skokaat cenite. ne e ova obicna firma nego e hedge fund sto se zanimava bas so toa build to rent, znaci da za kirii im e... ima miljon pricini zosto ali ako treba da pogagam bi rekol deka se finansirani od nekakov penziski fond sto saka relativno stabilen prihod kako kirii.

imas cel kup dijasporci sto se vtora ili treta generacija nadvor sto mk ja koristat kako platforma za setanje niz evropa. ova e druga dijaspora so koja ti nemas kontakt a zivee vo aus, can, usa i nema nikakov interes za seloto od kaj sto poteknuva baba im, nego saka grad i civilizacija. 2 stana mi se izdadeni ns takvi a znam 10 dusi sto kupile vo skopje i use nekolku u ohrid. taka da toa si postoi samo sto ne go primetuvas.

i ti rekov napustija temata ne e skopje tebe sekako, nitu ti se sviga nitu sakas da zivees tamu taka da dzabe se macis ovde a i nas ne iritiras so gluposti.

Back
На врв Bottom