Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Сосема сеедно што мислиш ти за мене.
Ја за друго ти приговарам.
Тфои мислење погоре су преглупи. Ти ги пишуеш нели, афтоматски си глуп.
Ја за тј пакет на глупоќу ти преговарам.
Едноставно е.

А например некој не ни мора да напише било што повржано сс тему, едноставно само знаеш дека е глуп.
Такф прост пример ти е Рон.

Стари, приметија сам сфак велигнеднски пост си наапан. Па нели тој има исцелителну моќ. Место духовно да се смириш, ти само ми цепаш јајца.

Рипањето на оган нема ништо заедничко со Христијанството. Исто како Вевчанскиот карневал. Проблемот е шо кај нас љугето ги мешаат традицијата и религијата. Традицијата за мене нема никакво значење.
А баш традицијата е нешто што треба да се почитува затоа што е од памтивек а религијата наметната од пред определено време и бапка се служи ко казни, заплашувања и уцени во името на пеколот и тројниот бог.
Автоматски споено мислење:

Ок

Иначе ја не гледам како некоја мартинка може да биде ерес или слично, ние секако не веруваме во чакри и магии
Крстот се носи внатре во душата, не од надвор

Баени мартинки :pos:
Тоа ми беше и мене прашањето. Зошто кон мартинките има толку голема одбивност и се поистоветуваат со ерес а златни ланци со 2кг крстови на нив се халал од господа.
Уште и никој не ми одоговори дали тоа жените што се шминкаат, носат накит и украси на нив треба да им се забрани.

Сите ги носат за здравје. И ја сум носел ради тоа.

Тоа е магиска функција.

Црквата тоа не го дозволува. На тој начин здравје, или било што, може да бараш само од Господ.

На световен начин (медицина, апчиња) е друга работа.
Ама битно зејтин, чорапи и пешкири за здравје кога се носат у црква тогаш тие не се у магиска сврха ?
Битно мартинката е. Чудна логика.

Последно уредено:
Тоа ми беше и мене прашањето. Зошто кон мартинките има толку голема одбивност и се поистоветуваат со ерес а златни ланци со 2кг крстови на нив се халал од господа.
Уште и никој не ми одоговори дали тоа жените што се шминкаат, носат накит и украси на нив треба да им се забрани.
Те сфаќам, затоа кажав не гледам ништо лошо ако мартинката се сфаќа како нешто што само ќе ти стои на рака и нема да има никаква друга намена.
И тоа е всушност мартинката, ништо повеќе

Црквата од страв носи такви одлуки по мое мислење, за луѓето да не почнат да веруваат во такви глупости како магии, односно илузии

Боље спречити, него лечити
Што е погрешно
Ама битно зејтин, чорапи и пешкири за здравје кога се носат у црква тогаш тие не се у магиска сврха ?
Јас како што знам зејтин, чорапи, пешкири итн се носат за црквата да ги дава на луѓе што немаат

Те сфаќам, затоа кажав не гледам ништо лошо ако мартинката се сфаќа како нешто што само ќе ти стои на рака и нема да има никаква друга намена.
И тоа е всушност мартинката, ништо повеќе

Црквата од страв носи такви одлуки по мое мислење, за луѓето да не почнат да веруваат во такви глупости како магии, односно илузии

Боље спречити, него лечити
Што е погрешно

Јас како што знам зејтин, чорапи, пешкири итн се носат за црквата да ги дава на луѓе што немаат
Ок каква магиска моќ има парче конец замотано околу рака ?
Башка пак ќе прашам мартинка на рака може да се користи у магиски сврхи а крст на ретровизор у кола не се користи за тоа ?
Зошто некои амајлии се забрануваат што не се во прилог на црквата а други амајлии што се во прилог не се забрануваат а по вашата логика сите амајлии се забранети ?

Ти објаснуваш што прави црквата со зејтинот, чорапите и пешкирите. Јас ти објаснувам кое е суеверието на верниците.
Зошто сега црквата поддржува суеверие што и е нејзе во косрист а другиве суеверија ги забранува ?

Никаква, тоа ти кажувам, си има единствена намена и ништо повеќе од тоа

Ама има ако некој верува во нешто повеќе од тоа
Има за тој што така верува, не за некој друг

Пример влијае тоа на луѓе кои мислат дека има повеќе намени од првичната
Башка пак ќе прашам мартинка на рака може да се користи у магиски сврхи а крст на ретровизор у кола не се користи за тоа ?
Магиски сврхи се всушност зборовите или верувањето дека истите служат за нешто повеќе од нивната единствена намена

Пример џабе носиш крст на тебе ако го немаш во себе, се надевам ме сфаќаш што сакам да ти кажам

Џабе кило злато на тебе ако го немаш во себе истото
Во овој случај златото е природно богатство
Џабе го имап богатството на тебе, ако го немаш во себе

Зошто некои амајлии се забрануваат што не се во прилог на црквата а други амајлии што се во прилог не се забрануваат а по вашата логика сите амајлии се забранети ?
Претпоставувам од незнаење и страв од нивна намена

Ти објаснуваш што прави црквата со зејтинот, чорапите и пешкирите. Јас ти објаснувам кое е суеверието на верниците.
Зошто сега црквата поддржува суеверие што и е нејзе во косрист а другиве суеверија ги забранува ?
Од незнаење на тие што така одлучиле

Во случајов, црквата има страв околу намената на истите и како луѓето може да ги сфатат, па затоа ги забранува веројатно

Никаква, тоа ти кажувам, си има единствена намена и ништо повеќе од тоа

Ама има ако некој верува во нешто повеќе од тоа
Има за тој што така верува, не за некој друг

Пример влијае тоа на луѓе кои мислат дека има повеќе намени од првичната

Магиски сврхи се всушност зборовите или верувањето дека истите служат за нешто повеќе од нивната единствена намена

Пример џабе носиш крст на тебе ако го немаш во себе, се надевам ме сфаќаш што сакам да ти кажам

Џабе кило злато на тебе ако го немаш во себе истото
Во овој случај златото е природно богатство
Џабе го имап богатството на тебе, ако го немаш во себе

Претпоставувам од незнаење и страв од нивна намена

Од незнаење на тие што така одлучиле

Во случајов, црквата има страв околу намената на истите и како луѓето може да ги сфатат, па затоа ги забранува веројатно
Е ова го бараме ја и парва кога дебатираме со верници, наместо цитати од свети списи да ни постирате и што рекол некој пред 1400 години.

Е ова го бараме ја и парва кога дебатираме со верници, наместо цитати од свети списи да ни постирате и што рекол некој пред 1400 години.
Да брат, ама не може да очекувате дека секој ќе има длабочина за нештата кои се дискутират и треба да се има малце разбирање за тие што поинаку гледаат на тоа

Тоа е моја мала замерка

На пр. Библијата не служи за да се утврди колку е стара земјата, за тоа имаме други методи

На пр. Библијата не служи за да се утврди колку е стара земјата, за тоа имаме други методи
Не знам за ова. Според некои верници за све служи, особено за рамноземјашите и куполашите.

Не знам за ова. Според некои верници за све служи, особено за рамноземјашите и куполашите.
Тоа е нивна заблуда

Ако се водат по Библијата, тогаш знаат дека сите текстови се корисни за учење, не само библиските
Убаво пишува, само сите се водат по преводи а не по тоа што е посочено во текстовите запишани на стар аристократски

Тоа е нивна заблуда

Ако се водат по Библијата, тогаш знаат дека сите текстови се корисни за учење, не само библиските
Убаво пишува, само сите се водат по преводи а не по тоа што е посочено во текстовите запишани на стар аристократски
Стар аристократски ?! :confused:
Мислиш на старогрчки ?

Не е.

Носењето, т.е. дарувањето материјална помош за потребите од локланиот храм/црква не е исто што и практикување празноверие.

Добро, хеленски тогаш. Да не се фаќаме за семантики, знаеш на што мислам.

Мислиш на „коине„...

Добро, хеленски тогаш. Да не се фаќаме за семантики, знаеш на што мислам.
(Х)еленски

Ова го кажувам за да знаеш , не за да ти се правам паметен

Научи го јазикот, ќе сфатиш колку е поврзан со македонскиот

А баш традицијата е нешто што треба да се почитува затоа што е од памтивек а религијата наметната од пред определено време и бапка се служи ко казни, заплашувања и уцени во името на пеколот и тројниот бог.

Црквата е толерантна кон традиционални дејанија кои во себе имаат некоја смисла и симболика, и не е толерантна кој дејанија кои се противцрковни.

Парче конец врзано онолу зглобот, само по себе нема никаква моќ.

Тоа парче конец има моќ ако врз истото е нанесена демонска енергија.

Крстот како предмет, сам од себе нема никаква моќ, но ако е прописно посветен, станува проводник на Божјата благодатна енергија.

И ај после жали се дека „као„ не ти кажале, а ти „као„ не си знаел...

Back
На врв Bottom