Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
@Таксист
Ти го линкаше ова: https://youtu.be/D2fqzEwqeMw ?

Добра дискусија, една подобрите информирани дискусии што сум ги слушнал откако почна војната и додека се куваше истата.
Автоматски споено мислење:

Келог вика да им се истуреле со воден десант на островите кои ги имаат Иран. Карк, Киш, Лаван, Кешим, Хенкам и така да почнат после инвазија копнено.
Одлично што го кажал на глас планот, не дека Иранците ќе го слушат туку затоа што Иранците ќе го слушнат... Може да умрат од смеење. :D

Љубоморен е! :D
Или уште не сфатил дека е крпа за еднократна употреба?
и... кловн за одвлекување внимание....
.... заборавив .... и средство за заебување на ЕУ од страна на американците.

Дава дозвола за нешто што веќе правеа Индија. Само вчера 4 танкери со нафта се упатија кон Индија.
Се обидуваат контрола на штетата да издејствуваат. Да не расте цената и понатака. Само ова е манипулација. И ако пазарите осетат недостиг, бурно ќе реагираат.

И во истиот момент го имаш Бесет кај што лаже дека ќе ги условел Кинезите да прекинат да купуваат нафта од Русија и Иран :D

Последно уредено:
Paramount има кредитен рејтинг ѓубре, а само што го купи Werner Bros за 109 милијарди долари :)

зошто воопшто треба државата да им организира превоз за македонија?
Има војна на блиски исток, ги испраќа за да ги евакуира од опасност. :pivo2:

Ја лично сум против оваа одлука. Да бев ја во влада, немаше да платам авион, ќе платев прва страна од весници низ цел блиски исток со објава: "Стопанката ја бараше на Блиски Исток? Сакаш авион назад? На шипки варени, пешки дома да си идеш дома и па да бегаш од Македонија." - да им дојде памет реално, пошто дијаспорциве се опуштија доста во последно време.

Парите од авионот, инвестирање во нов советодавен кадар во Министерство за Верски Заедници и нови возила за градоначалникот на Општина Говрлево и кампања за кревање свест против фрлање пластичен отпад во природа. Ако сакаме да сме озбилна држава со здрава нација која се грижи еден за друг и државува домаќински, мора да почнеме од некаде.

Со овај Иранскиот носач на дронови пенисот ми го отекоа пред некое време по социјалните медиуми, па и овде на Кајгана.
Знаев дека одма ќе оди курбан.

Ова треба да се погледа/послуша. Знам дека тие што најмногу треба да го послушаат ова, веројатно нема. Но барем последните 5 минути... @Justae Verum тебе те гледам.

Со овај Иранскиот носач на дронови пенисот ми го отекоа пред некое време по социјалните медиуми, па и овде на Кајгана.
Знаев дека одма ќе оди курбан.

Големи морнарички мастодонти, тоа како концепт денес се живи фосили. Па и општо гледано класична морнарица. Тежината да се направи и одржува, наспроти леснотијата со која може да се уништи... Неспоредлива разлика. Тоа во најдобар случај се алатки за малтретирање помали држави и ете проектирање сила.

Мислиш дека америчките носачи можат да преживеат војна со противници како Кина/РФ?
Овде во војнава гледаме дека Иран немаат доволно вложено во нешто требало да им е една од примарни цели, немаат доволно добро противбродско оружје.

Последно уредено:
Америка си ја нареди работата.
Го спакува Мадуро да им ја цица нафтата.
Знаејќи дека сеа Европа и друг дел од светот ќе свири на клавир. Само да им свртат грб еднаш.
Вчера пишуваше дека и Италија ја одбила Америка да прати војска у Иран. Се надевам е точно.
Втори после Шпанците. Сите се имаат повинето.
Тимчо прв ќе прати наше дете да гине од шо е трул.

Плачип***а од маж еј.
Карикатура.
Цела Европа, Америка и уште кој не 3 години им дава помош. Русија 3 години е сама, тук таму некоја помош. Овој ги исцица и ЕУ, и НАТО и ММФ. Све живо и диво. Односно други цицаат де знам, овој е марионета. Ама тежок кретен. Незахвален.

Плачип***а од маж еј.
Карикатура.
Цела Европа, Америка и уште кој не 3 години им дава помош. Русија 3 години е сама, тук таму некоја помош. Овој ги исцица и ЕУ, и НАТО и ММФ. Све живо и диво. Односно други цицаат де знам, овој е марионета. Ама тежок кретен. Незахвален.

Е немој така...

Ликов е псевдо-чифутин и „правилно„ си ја одработува улогата која му е дадена.

Наeбaвме, којзнае до каде ќе иде нафтата (и енергијата општо)

Iran is now hitting oil infrastructure. The Baku-Tbilisi-Ceyhan pipeline — running through Georgian territory, carrying Azerbaijani crude across the Caucasus to the Turkish Mediterranean coast, has been struck by drones. That pipeline supplies 30% of Israel’s oil.

Iran didn’t close the Strait and stop there. It is now methodically severing every energy artery feeding the coalition that bombed it — working outward from the Gulf, across the region, into the Caucasus, toward the Mediterranean. This is beyond retaliation. This is a calculated siege.

Iran’s strategy is rationing — carefully escalating energy pain in sequence, working outward from the Strait to Gulf infrastructure to Caucasian pipelines, each strike a calculated increment designed to make the economic cost of continuing unbearable before Washington runs out of things to bomb. “We haven’t seen the peak of it — we haven’t seen the worst of what could happen,” said Iman Nasseri, Managing Director for the Middle East at FGE, warning that sustained attacks on production fields and pipelines would push oil well into the $90-$100 range. Nasseri is being conservative.

The next logical Iranian moves are already visible in the architecture of what they haven’t hit yet — the Saudi East-West pipeline that bypasses Hormuz, Iraq’s offshore loading platforms in Iranian territorial waters that handle 3.5 million barrels a day, and the Abqaiq processing hub that handles the majority of Saudi crude before it reaches any export terminal. Hit those in sequence, and no strategic petroleum reserve on earth covers the gap. Iran has been under sanctions for forty years and its economy has already absorbed the worst the global financial system can deliver — the countries now watching their refineries burn and their LNG terminals go offline have not, and Tehran knows exactly how long each of them can hold before the phone calls to Washington start demanding an exit.

@lazar31 не си идат твоите или уште му е убо таму?

„Наредните денови тие ќе бидат пренесени со чартер летови, организирани од Владата и Министерството за надворешни работи. Еден од летовите ќе тргне од Ријад, Саудиска Арабија“, посочи Димитровски.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom