Помош при поврзување стар DVD плеер на понов модел телевизор.

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 јули 2007
Мислења
17.142
Поени од реакции
9.113
Дали некој знае како да поврзам стар модел DVD плеер со понов модел телевизор?

DVD плеерот е стар модел Sony кој го имам од времето на телевизорите со SCART опција приклучок.

Од пред неколку години сменив телевизор Philips и знаете веќе сите новите телевизори немаат SCART.

DVD плеерот има од тие пинови со боја црвена бела и жолта и така натаму и кабел таков.
3495.jpg

Е сега назад во телевизорот има само две такви слични приклучоци во боја зелена и бела за приклучок на онаков како од аудио.

Со телевизорот добив две како додатоци еден со зелен приклучок и темно сино, црвено и зелено, едно со бел приклучок со црвено и бело.
3498.jpg
На сликава зеленото изгледа како друга боја, нека не ви прави забуна.

Ако знае некој како да ги приклучам и како да добијам слика на телевизорот нека пише.

Прашував и Chat GPT но овој пат тотално сум збунет.

Последно уредено:
Ти треба RCA to HDMI кабел. Тие три жолта бела и црвена за плеерот и хдми за телевизорот нов. А ако имаш хдми порт на плеерот можеш со обичен hdmi to hdmi кабел како за мониторот на компјутерот што ти е.

Ти треба RCA to HDMI кабел. Тие три жолта бела и црвена за плеерот и хдми за телевизорот нов. А ако имаш хдми порт на плеерот можеш со обичен hdmi to hdmi кабел како за мониторот на компјутерот што ти е.
Каде да купам таков RCA to HDMI?

Фала многу :bravobe:

Само не сум 100% сигурен дека ќе ти работи. На упатствавава на сите овие кабли вели RCA да биде уклучено у телевизорот а хдми во плеерот. Тебе ти е обратно.
Автоматски споено мислење:

@MARCELLO

Ова ти треба, кабел со конвертер

https://share.temu.com/hxyudVTot5B

Последно уредено:
Само не сум 100% сигурен дека ќе ти работи. На упатствавава на сите овие кабли вели RCA да биде уклучено у телевизорот а хдми во плеерот. Тебе ти е обратно.

@MARCELLO

Ова ти треба, кабел со конвертер

https://share.temu.com/hxyudVTot5B
A не може со овие некоја комбинација да се направи?
1769965739987.jpeg

Не знам што се овие кабли, не сум работел со нив.
Се поврзуваат во телевизор а потоа со тие каблите во боја се поврзуваат ама никако не успевам да добијам слика.

Каков Тему, каков ЧатГПТ? Не ми се верува околу какви едноставни работи се мачите. А и таа ВИ што ништо не знае. Ти треба кабел од една страна со излезен SCART, a oд другата страна со RCA.

Eве ти дури и со двонасочен SCART:

Дали некој знае како да поврзам стар модел DVD плеер со понов модел телевизор?

DVD плеерот е стар модел Sony кој го имам од времето на телевизорите со SCART опција приклучок.

Од пред неколку години сменив телевизор Philips и знаете веќе сите новите телевизори немаат SCART.

DVD плеерот има од тие пинови со боја црвена бела и жолта и така натаму и кабел таков.
Прегледај го приврзокот 468402

Е сега назад во телевизорот има само две такви слични приклучоци во боја зелена и бела за приклучок на онаков како од аудио.

Со телевизорот добив две како додатоци еден со зелен приклучок и темно сино, црвено и зелено, едно со бел приклучок со црвено и бело.
Прегледај го приврзокот 468403
На сликава зеленото изгледа како друга боја, нека не ви прави забуна.

Ако знае некој како да ги приклучам и како да добијам слика на телевизорот нека пише.

Прашував и Chat GPT но овој пат тотално сум збунет.

Од дописов, разбирам дека твојот стар ДВД вртач има RCA излези за аудио и видео сигнали.

Ајде стај пар фотки од задната страна од телевизорот, да видиме какви се‘ аудио и видео влезови и излези има самиот уред/ТВ па лесно е за одредување каков кабел за нивно поврзување ќе ти треба...

Каков Тему, каков ЧатГПТ? Не ми се верува околу какви едноставни работи се мачите. А и таа ВИ што ништо не знае. Ти треба кабел од една страна со излезен SCART, a oд другата страна со RCA.

Eве ти дури и со двонасочен SCART:
Нема на телевизорот такви RCA црвено, жолто, бело. Има само едно бело и едно зелено за овие да се поврзат тие џековите како за аудио што му се.
1769971355155.jpeg

Од дописов, разбирам дека твојот стар ДВД вртач има RCA излези за аудио и видео сигнали.

Ајде стај пар фотки од задната страна од телевизорот, да видиме какви се‘ аудио и видео влезови и излези има самиот уред/ТВ па лесно е за одредување каков кабел за нивно поврзување ќе ти треба...
Кога ќе можам ќе ставам слика но веќе пишав нема такви црвено, жолто, бело приклучоци на телевизорот.

Нема на телевизорот такви RCA црвено, жолто, бело. Има само едно бело и едно зелено за овие да се поврзат тие џековите како за аудио што му се.
Прегледај го приврзокот 468438

Кога ќе можам ќе ставам слика но веќе пишав нема такви црвено, жолто, бело приклучоци на телевизорот.

Кај ТВ уредите, најчесто имаш влезови и излези за:
- влез/приклучок за антена,
- RCA аудио/видео аналогни влезови (црвен, бел и жолт),
- HDMI дигитален аудио/видео влез, (1/2/3 влезови),
- HDMI дигитален аудио/видео излез ARC,
- USB влезови (1/2/3 влезови),
- SCART аналоген аудио/видео влез,
- отпички дигитален аудио излез,
- коаксијален дигитален аудио излез,
- „банана„ (мала) излез за слушалки,
- читач на картички за платена ТВ,
- нешто што не ми е познато, а е ново.