Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ги поддржувате протестите на Ромите низ државава?

• Да, целосно! Треба да им се дозволи да возат без возачка како до сега.

• Делумно. Дополнително државата да им овозможи бесплатно полагање за возачка на ранливите категории.

• Делумно. Државата треба да им ги врати колите, но за да возат треба да си положат за возачка.

• Не. Законите треба да важат подеднакво за сите.

• Воздржан. Не ме засега.

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
ideme pak, do sega ni bea krivi bugarite, sega ni se srbite, sledno albancite i turcite, pa mozda nekogas ke go vperime prstot vo sebe i ke sme si objektivni.

kako toa srbite kultoroloski ne unistile koga nie nemame kultura, ahahaha, pa nie pozejmuvame kultura od komsiite drzhavi vo otsustvo na nasha.

kolku artisti novi kvalitetni ima Makedonija, kolku veke poznatite artisti rabotaat na svojata kariera aktivno, kolku muzika sozdavaat, kolku investiraat vo sopstvenata kariera, kolku opstestvoto gi plakja?

pa samo tekst za edna pesna na poznatite srpski peaci e desetici iljadi evra, a nasite so pet iljadi evra albumi pravat, potoa se cudime sto tie imaat tolkav reach na balkanov.

sto e moabetov, spasen siljanovski e bolje od aca lukas shto go slushaat i Albanci i bugari, i shto ti polni celi lokali i areni, poatraktiven li e za ugostitelite, bolje zurki li pravi, popoznati pesni ima?

vaska ilieva li trebaat da ja slushaat mladite, poatraktivna li im e na mladite od ne znam, milica todorovic mozda?

uste serenje po nivni show od tipot na zvezde granda koe e edinstveno show na koe mozat makedoncite da si ja probaat srekjata i da izgradat kariera i kade imas makedonci pobednici i makedonci koi napravija kariera blagodarejki na toa srpsko show.

koe show nie go imame pa ne go cenime?

da ne navlagam vo filmovi, teatar, filharmonija i opsta umetnost, ke ve zasramam.

znaete kolkavi plati imaat kulturnite rabotnici u drzavava, a kolkavi vo Srbija?

zasto ne izlegovte da gi podrzite na protestot vcera, imase kupista kulturni rabotnici koi protestiraa za plata, ke im dadevte veter vo grb i ke sozdavaat kultura, a ne za plata pomala od minimalecot vo Srbija da ocekuvate kreiranje na kultura i umetnosti.

tuka se finansiraat pesni na UCK koi gi peat dechurlana na shkolska vozrast, a Srbija di ja finansira sopstvenata kinematografija seriozno.

vie plasete se za toa shto turcite u kolaboracija so nasite televizii sekojdnevno im go perat pametot na naselenieto i shirat apla turska propaganda, islamizacija i turcizam tuka, a ne toa shto Trajche odi na koncert na Aca Lukas koj vo pesnite ne ja ni spomnuva Srbija.

Zalno. Ako si so srpski koreni ili srbofil do nekade te razbiram. Vistinata e taa, nie prema Srbite nemame grevovi za razlika od tie kon nas. Do pred nekoja godina crkva ni osporuvaa i instaliraa paralelna crkva vo Makedonija (dali postoi uste se prasuvam)? A ti mesto da pises nesto korisno jades gomna. Aj odjebi ziti sve.
Уште имаат лешинарите структури во МПЦ, како и татарите, тоа треба да се бриче, со ножица за овци.
Автоматски споено мислење:

ideme pak, do sega ni bea krivi bugarite, sega ni se srbite, sledno albancite i turcite, pa mozda nekogas ke go vperime prstot vo sebe i ke sme si objektivni.

kako toa srbite kultoroloski ne unistile koga nie nemame kultura, ahahaha, pa nie pozejmuvame kultura od komsiite drzhavi vo otsustvo na nasha.

kolku artisti novi kvalitetni ima Makedonija, kolku veke poznatite artisti rabotaat na svojata kariera aktivno, kolku muzika sozdavaat, kolku investiraat vo sopstvenata kariera, kolku opstestvoto gi plakja?

pa samo tekst za edna pesna na poznatite srpski peaci e desetici iljadi evra, a nasite so pet iljadi evra albumi pravat, potoa se cudime sto tie imaat tolkav reach na balkanov.

sto e moabetov, spasen siljanovski e bolje od aca lukas shto go slushaat i Albanci i bugari, i shto ti polni celi lokali i areni, poatraktiven li e za ugostitelite, bolje zurki li pravi, popoznati pesni ima?

vaska ilieva li trebaat da ja slushaat mladite, poatraktivna li im e na mladite od ne znam, milica todorovic mozda?

uste serenje po nivni show od tipot na zvezde granda koe e edinstveno show na koe mozat makedoncite da si ja probaat srekjata i da izgradat kariera i kade imas makedonci pobednici i makedonci koi napravija kariera blagodarejki na toa srpsko show.

da ne navlagam vo filmovi, teatar, filharmonija i opsta umetnost, ke ve zasramam.

znaete kolkavi plati imaat kulturnite rabotnici u drzavava, a kolkavi vo Srbija?

zasto ne izlegovte da gi podrzite na protestot vcera, imase kupista kulturni rabotnici koi protestiraa za plata, ke im dadevte veter vo grb i ke sozdavaat kultura, a ne za plata pomala od minimalecot vo Srbija da ocekuvate kreiranje na kultura i umetnosti.

tuka se finansiraat pesni na UCK koi gi peat dechurlana na shkolska vozrast, a Srbija di ja finansira sopstvenata kinematografija seriozno.

vie plasete se za toa shto turcite u kolaboracija so nasite televizii sekojdnevno im go perat pametot na naselenieto i shirat apla turska propaganda, islamizacija i turcizam tuka, a ne toa shto Trajche odi na koncert na Aca Lukas koj vo pesnite ne ja ni spomnuva Srbija.
Ти да ја слушаше Васка Илиева ќе беше по океј но џабе.

Вработил четворица кои не оделе на работа, а земале плата од Општината – кривична за Фатмир Дехари
Министерството за внатрешни работи поднесе кривична пријава против поранешниот градоначалник на Кичево, Фатмир Дехари, поради сомнение за злоупотреба на службената положба и овластување.

Според соопштението на МВР, Дехари во периодот од 2021 до 2025 година, во својство на градоначалник, склучил договори за вработување со четири лица, иако свесно им дозволувал да не доаѓаат на работа, а сепак да примаат плата и други надоместоци. По истекот на законскиот рок, тој не им го прекинал работниот однос.

Со ваквото постапување, како што наведуваат од МВР, бил оштетен буџетот на Општина Кичево за околу 130.000 евра, а на вработените им била овозможена противправна материјална корист.

Кривични пријави се поднесени и против четворицата вработени во општината: Ф.А. (62) од село Зајас, А.Н. (38) од село Србица, Х.Б. (37) од село Црвевци и Б.С. (36) од село Стрелци. Тие се пријавени за перење пари и други приноси од казниво дело, бидејќи примале средства иако знаеле дека се стекнати по незаконски пат.

Финансиската полиција поднесе кривична пријава против претседателот на Регулаторна, Марко Беслимовски, за штета од над 14 милиони денари
Управата за финансиска полиција до Основното јавно обвинителство Скопје поднесе кривична пријава против Марко Беслимовски, во својство на претседател на Регулаторна комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“ по член 353 став 4 во врска со став 1 од Кривичниот законик.

Според пријавата, Беслимовски, спротивно на Законот за енергетика и Правилникот за лиценци, иако бил должен, не отпочнал постапка за одземање на лиценцата за вршење енергетска дејност – трговија на големо со сурова нафта, нафтени деривати, биогорива и горива за транспорт – на правното лице ТРИТЕРОЛ ПЕТРОЛ ДООЕЛ Скопје, иако компанијата не ги исполнувала законски пропишаните услови.

Наместо да донесе решение за одземање на лиценцата, пријавениот донел незаконско решение за прекин на постапката, со што лиценцата не била одземена на 15 јануари 2024 година, туку дури на 14 април 2025 година. На тој начин, како што се наведува, му овозможил на правното лице противзаконски да продолжи со вршење на енергетска дејност во период од околу 15 месеци по истекот на законските услови, како и да учествува и склучува договори во постапки за јавни набавки.

Со ваквото постапување, според Финансиската полиција, Беслимовски ги повредил прописите кои бил должен да ги спроведува и овозможил компанијата „Тритерол Петрол“ да оствари вкупен промет во износ од 194.520.962 денари, како и да се стекне со противправна имотна корист во висина од 14.093.576 денари.

Основното јавно обвинителство Скопје треба да одлучи за понатамошното постапување по поднесената кривична пријава.

Па да беше малку паметен ќе разбереш дека гледањето турски серии е исти пенис со тоа што Трајче оди на концерт на Аца Лукас. Ние никогаш нема да имаме било што од партиски ботови како тебе.

Па да беше малку паметен ќе разбереш дека гледањето турски серии е исти пенис со тоа што Трајче оди на концерт на Аца Лукас. Ние никогаш нема да имаме било што од партиски ботови како тебе.
poveli prepameten kazi mi kakva e slicnosta na toa sto Trajce ke ja slusha licna karta od Aca Lukas na negov koncert koj sto trae saat ipol i ne se spomnuva Srbija nitu se velica istata so toa shto na televizija imash serija kade shto makedonKA se vljubuva vo turcin.

istotaka kazi mi zasto ne gi podrza kulturnite rabotnici vcera i zgolemuvanjeto na nivnata plata.

i da, kazi mi kako sum ja partiski bot.

poveli.

poveli prepameten kazi mi kakva e slicnosta na toa sto Trajce ke ja slusha licna karta od Aca Lukas na negov koncert koj sto trae saat ipol i ne se spomnuva Srbija nitu se velica istata so toa shto na televizija imash serija kade shto makedonKA se vljubuva vo turcin.

istotaka kazi mi zasto ne gi podrza kulturnite rabotnici vcera i zgolemuvanjeto na nivnata plata.

i da, kazi mi kako sum ja partiski bot.

poveli.

Брат, Аца Лукас го славите, а Ламбе, а Врчак, никогаш не ги спомињате.

Нашите дедовци ги нарекуваа српски пијаници, со самиот факт што џандарите лешинареле багатела по кафани да се ќорат и да тепаат секој кој ќе ги погледне криво.
Па следствено Аца Лукас и Лична карта е таман погодена песна за лица што крварат од фрлање чаши и бараат ѕид да си дрмнат главата.
Култура дно.

Брат, Аца Лукас го славите, а Ламбе, а Врчак, никогаш не ги спомињате.
daj be ne se sluzete so teletabis argumenti.

toa sto nekoj slusa aca lukas, ceca ili drugo, ne znaci deka po avtomatizam ne slusa i ceni makedonska muzika.

i lambe i vrcak ti se apsolutno neaktivni so decenii pa duri i irelevantni poradi taa nivna neaktivnost.

sto da slusam od niv, da slusam veke preslusani pesni od 2000te?

toa sto nekoj slusa aca lukas, ceca ili drugo, ne znaci deka po avtomatizam ne slusa i ceni makedonska muzika.

i lambe i vrcak ti se apsolutno neaktivni so decenii pa duri i irelevantni poradi taa nivna neaktivnost.

Што ново имаат Аца и Цеца кукавицоооооооооо.

Што ново имаат Аца и Цеца кукавицоооооооооо.
pa za prvo imaat kako 10 pati pogolema diskografija i hitovi, sto znaci po avtomatizam deka imaat povekje muzika za slusanje.

koga mu e na vrcak posledniot album izdaden i kolku albumi ima?

koga posleden pat lambe izdal album i kolku albumi ima?

od druga strana, dvajcata se bez nikakva pauza vo karierata so decenii, iako imaat pari da gi kupat site nasi artisti zaedno.

istotaka ucestvuvaat po raznorazni srpski show-a na koi makedonci ucestvuvaat i se relevantni niz cel balkan, ne samo vo drzavava.

pa za prvo imaat kako 10 pati pogolema diskografija i hitovi, sto znaci po avtomatizam deka imaat povekje muzika za slusanje.

koga mu e na vrcak posledniot album izdaden i kolku albumi ima?

koga posleden pat lambe izdal album i kolku albumi ima?

od druga strana, dvajcata se bez nikakva pauza vo karierata so decenii, iako imaat pari da gi kupat site nasi artisti zaedno.

istotaka ucestvuvaat po raznorazni srpski show-a na koi makedonci ucestvuvaat i se relevantni niz cel balkan, ne samo vo drzavava.
Па немора нив да ги зимаш за пример ете младите ги слушаат Лара Иванова, Антониа Гиговска и тн, ако ти преферираш Аца и Цеца слушај си, но не се фали, срамота е за возрасен човек.

Срамота е брат. Слушате турбо фолк и зборите за патриотизам. Се исмевате со заветна и други патриотски песни. Патриоти на батерии.

Не знам колку турбофолкот е културолошки успех и достигнување со кој еден народ може да се гордее.

Па немора нив да ги зимаш за пример ете младите ги слушаат Лара Иванова, Антониа Гиговска и тн, ако ти преферираш Аца и Цеца слушај си, но не се фали, срамота е за возрасен човек.
ahahahaha.

pa neli slusanjeto srpska muzika na spotify, youtube bese isto kako emituvanje i gledanje na turska serija kade makedonKA se zaljubuva vo turcin, na nacionalna televizija i taka 8 saati vo denot?

Срамота е брат. Слушате турбо фолк и зборите за патриотизам. Се исмевате со заветна и други патриотски песни. Патриоти на батерии.
Не знам колку турбофолкот е културолошки успех и достигнување со кој еден народ може да се гордее.
daj ne se sramete sami sebe.

kako sfativte ja slusam turbofolk, bukvalno ceca i aca lukas gi dadov kako primer na poznati srpski peaci koi sto makedoncite, vklucuvajci gi i site ostanati narodi na balkanot gi slusa i im kupuva karti za nastani.

ron, kade ja se ismejavav so makedonski pesni, me interesira?

averzijata sprema pesnata zavetna sto narodot ja ima e od pricina sto se pushta na sekoj partiski miting i e omilena na botovite.

utre licna karta od aca lukas na dpmne mitinzi da se pushta i botovite da ja peat ke ja zgadat na celiot narod.

kakva vrska ima patriotizmot so slushanje na pesni, ahahahahah, bas jaka percepcija imate za patriotizam.

znaci toj sto slusha stranska muzika, slusha metal, rap, pank, rok, turbofolk e pomal patriot od toj sto ja slusha vaska ilieva ili zavetna, aha, vazi.

patriotizam e slusanje na zavetna i glasanje na dpmne, u redu.

staufer, kakva muzika e turbofolk takva e, jasno e deka ima potreba kaj narodot za turbofolk koi sto makedonskite artisti ne go zadovoluvaat i makedonskiot narod slusa turbofolk od artisti od drzavite komsii, ednostavno e.

nema narodot da go gleda tetoviranje po 150 pat kolku i da e kvaliteten film, koga novi filmovi i serii izgledaat od drzavite komsii i istite isturaat milioni evra za snimanje i promocija.

vinata barajte si ja vo drzavata, ne vo ostanatite drzavi.

pred da prashate zashto se slusha srpska muzika, prashajte se zashto makedoncite ne slushaat makedonska muzika.

Српскиот шунд наменет за заглупување и затупување на нивната младина, за жал и нашиот народ е навлечен на лајната српски. Не е ни чудо денес сме без име, знаме, идентитет и историја, стадо на програмирани овци кои го бараат и слушаат мјаукањето и рикањето на четниците и му се воодушевуваат на оној со патиките и чевлите шо ги мава по гла, и кои гледаат турски лајна и пропаганди на сечените.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom