НО eден ден ако имаш ќерка и ќе почне да ги вади тртките надвор за низ град и ги прчи градите у отворено деколте без прслук за да и се оцртаат пупките ќе и честиташ на самодовербата и вкусот ама ќе ја вратиш дома малку да се подоблече оти тогаш ќе ти биде јасно дека е многу побитно што она сигнализира кај мајмунот надвор него како она се осеќа.
Ако имаш па син и си фати таква од инста со тртките ќе се намрштиш оти знаеш со какви атрибути се пробива она во светот.
НО eден ден ако имаш ќерка и ќе почне да ги вади тртките надвор за низ град и ги прчи градите у отворено деколте без прслук за да и се оцртаат пупките ќе и честиташ на самодовербата и вкусот ама ќе ја вратиш дома малку да се подоблече оти тогаш ќе ти биде јасно дека е многу побитно што она сигнализира кај мајмунот надвор него како она се осеќа.
Ако имаш па син и си фати таква од инста со тртките ќе се намрштиш оти знаеш со какви атрибути се пробива она во светот.
Јас ако имам ќерка знам како ќе ја воспитувам, исто и син. Искрено не мислам за себе дека сум некоја неодговорна особа без морални вредности и дека би дозволила се и сешто.
Ама вие ми го релативизирате муабетот и премногу емотивно реагирате на секој женски коментар на вакви теми.
Не сакам да се правам светица и да велам дека цел живот сум била во панталони и никогаш не сум облекла сукња или хеланки. Неандерталци секогаш имало и ќе има, исто како што ќе има жени кои се облекуваат како сакаат и понекогаш привлекуваат внимание на начин кој не ви се допаѓа. Но тоа никогаш не ви дава право да ги нарекувате сите жени желни за внимание или објективизација
Мојот став е дека жените може да си се облакаат како сакаат, сакаш минич до пич? Слободно никој не ти брани.
Али ај вака еве да земеме пример од животните. Одредени животни можат да си ја сменат бојата на пердувите или на кожата во повпечатлива, за да привлечат партнер.
Кога некоја жена ќе се облече впечатиливо се облака баш ради.......wait for it.......некој да ја примети.
И сеа јас сум крив што сум ја приметил а не она што така се облекла?
Колку пати некој има буљано некоја у бурка?? Никад не се десило. А некоја што носи минич или отворено деколте??
Јас ако имам ќерка знам како ќе ја воспитувам, исто и син. Искрено не мислам за себе дека сум некоја неодговорна особа без морални вредности и дека би дозволила се и сешто.
Ама вие ми го релативизирате муабетот и премногу емотивно реагирате на секој женски коментар на вакви теми.
Не сакам да се правам светица и да велам дека цел живот сум била во панталони и никогаш не сум облекла сукња или хеланки. Неандерталци секогаш имало и ќе има, исто како што ќе има жени кои се облекуваат како сакаат и понекогаш привлекуваат внимание на начин кој не ви се допаѓа. Но тоа никогаш не ви дава право да ги нарекувате сите жени желни за внимание или објективизација
Последен сум овде што ги става во еден кош сите само го имаш проблемот ко и мажите - не знаеш како размислува спротивен пол, мислиш дека имаме ист баланс на мисла емоција и нагон. НО се ќе ти стане јасно кога ќе имаш деца, не е битно што зборуваш ами што правиш.
Баш заради тоа што делата и постапките се погласни од зборовите не треба да се суди на другите врз основа на тоа како се облекуваат.
Секој период од животот си има свои убедувања и начини на изразување. Во тинејџерски години нормално е децата да се облекуваат за да бидат видени и да привлечат внимание, но со текот на времето учат како да се изразуваат на други начини. Ова е дел од природниот развој и учење за личните граници, самодовербата и сопствениот морал.
Јас, кога бев тинејџерка, се облекував како повеќето мои врсници, но ниту еднаш не се доведов во положба да ги посрамотам мајка ми или татко ми, ниту пак да ми рече татко ми дека тоа што го носам не ми доликува. Не велам дека денес не се претерува со експресија, со филери, силикони, вештачки коси, трепки и сл, но пак тоа не е причина за да ги правиме сите жени површни.
Дечки јас ве сфаќам вас што сакате да кажете. Личниот интегритет и границите на личноста се многу битни за да добиеш почит од другата страна. И јас некогаш си креирам мислење у глава базирано на предрасуди, зошто некој имал тетоважи, или така се облекувал, и не викам дека тоа не ми влијаело при изборот на партнер и луѓе со кои се дружам. Ама дека сите жени свесно се облекуваат така и дека целта им е да бидат сексуализирани не се слагам.
Автоматски споено мислење:
Дури и во исламските земји, каде жените се облекуваат од глава до пети, се објективизираат. Очигледно, проблемот не е во облеката, туку во тоа како другите ја гледаат жената. Објективизацијата е одраз на ставот на луѓето, не на изборот на облека.
Јас кажав и на почетокот дека не се сите жени такви, туку дека има и те како не малку такви жени, и дека ако една жена се направи фокус на објективизација општеството (барем отворено) не ја плука, а ако некој маж каже дека ги објектифицира тие жени, ќе го плукаат, особено западни и прозападни земји.
Друго, нема да кажам за другите членови, но јас мислам дека сум релативно разумен човек и дека сигурно нема секоја што покажала малку кожа да ме насочи да ја мислам ко секс објект, но еве, ќе дадам примери, некој нормален минич со некое ненападно деколте, не ја гледам ко секс објект иако може да мислам дека е секси, додека ко што си го дадов примерот, ако се сликала со задникот во преден план рефлексно, да не кажат инстиктивно, ја гледам таа жена како секс објект во тој момент, особено ако не ја знам. Ако ја знам, другите фактори може да влезат во игра и да ми ја тргнат или допотврдат таа инстиктивна мисла.
Значи ќе поставам 2 прашања и не е зајадување затоа што стварно испаѓа дека те нападнавме, туку би сакал вистински и искрен одговор од жена, ако сакаат ете нека реагираат и другите жени во форумот, нема да тагнувам затоа што не сакам дебата на сила. Прашањата:
1. Од женска перспектива, што мисли и зашто една жена би имала потреба да сподели со светот на социјална мрежа слика со задникот во преден план?
2. Пак од женска перспектива, хипотетички имаш партнер, и една слика ставил рецимо пицнат у скупо оделце, кошула, ципели изгледа вкусно, секси и привлечно. После прави слика гол до половина и по гаќи што му го изразуваат членот и направил такви фул бади слики анфас и профил. Дали ти ко негов партнер ќе реагираш и ќе кажеш да ги тргне тие слики или ќе се држиш до твоето дека објектицирањето е in the eye of the beholder и ќе си лабава и нема да имаш гајле што има такви слики на профил?
Зошто толку многу ви пречи ако некоја женска до вас во теретана е во танга? Дајте ми логичен одговор.
Еве ај сама ќе си одговорам, знам дека никој од вас нема да ме удостои со реален одговор.
Вас ви пречи жените да се свесни и со контрола врз својата сексуалност. Обожавате да ја сексуализирате секоја жена, но се додека она се противи на тоа и е невина, мила, нема идеја. Али штом доаѓа жена што е сигурна и има одредена дрскост, одма ви се ствара одбивност зашто знаете дека немате толку моќ врз нејзе.
Сите луѓе сакаат внимание, дали мажи или жени. Не глеам дискурс за сликање машки бицепс во теретана. Нормално дека нема, зашто никој нема за цел да ги контролира телата на мажите, за разлика од вашите фантазии за примерна и послушна жена, а истовремено секс кукла на дугме.
Тоа е тоа, џабе други филозофирања.
Зошто толку многу ви пречи ако некоја женска до вас во теретана е во танга? Дајте ми логичен одговор.
Еве ај сама ќе си одговорам, знам дека никој од вас нема да ме удостои со реален одговор.
Вас ви пречи жените да се свесни и со контрола врз својата сексуалност. Обожавате да ја сексуализирате секоја жена, но се додека она се противи на тоа и е невина, мила, нема идеја. Али штом доаѓа жена што е сигурна и има одредена дрскост, одма ви се ствара одбивност зашто знаете дека немате толку моќ врз нејзе.
Сите луѓе сакаат внимание, дали мажи или жени. Не глеам дискурс за сликање машки бицепс во теретана. Нормално дека нема, зашто никој нема за цел да ги контролира телата на мажите, за разлика од вашите фантазии за примерна и послушна жена, а истовремено секс кукла на дугме.
Не ни пречи.Ама нека не се жали истата дека мажите ја гледале и се мањачеле .Ако не сака некоја мажи да и се гледаат во нејзините задни образи нека се облекува поскромно.Имаше еден лани шеташе низ Охрид гол.Реакции имаше насекаде.Го свиреа му дофрлаа,ама сам си се доведе во таква позиција.Ја сваќаш поентата?
Не ни пречи, ниту членот што го кажа тоа кажа баш обратно, му се свиѓа тоа
И зашто да ми пречи да имаат контрола врз својата сексуалност, баш напротив, треба да има повеќе сексуално образование и да се посигурни луѓето во својата сексуалност.
Тука темата не е инцели исфрустрирани на жени туку точно тоа дека се плука по маж објектифицира жена поради одреден вид на облека и држење, но не и самата жена што го поттикнала тоа. Ја знам дека ако земам ја да се сликам гол до половина по тесни гаќи да ми се гледа членот, прво ќе јадам тон ремет од другарите, а кај жените не е така, на таков вид на жени ни мажи ни жени не им зуцнуваат, ама кажам ли види ја топ е за рокање пример, одма жените ќе ме напраат шовинист.
А дека треба да има примерна и послушна жена, да треба, но во врска и брак, но тогаш треба да има и примерен и послушен маж. За мене жена во кујна а маж пијан во кафана е феил, не е добар брак.
Искрено не знам. Јас не се сликам така и не постирам такви фотографии на социјални мрежи. Постовите ми се сведени на минимум. Не знам што им се мота по главите, мене ми е невкусно да постирам такви слики и да гледам такви слики. Но, on the other hand, има жени кои си се сликаат во бикини и си објавуваат слики од плажа и тоа воопшто не изгледа вулгарно (ама има мажи што и тоа го објективизираат).
2. Пак од женска перспектива, хипотетички имаш партнер, и една слика ставил рецимо пицнат у скупо оделце, кошула, ципели изгледа вкусно, секси и привлечно. После прави слика гол до половина и по гаќи што му го изразуваат членот и направил такви фул бади слики анфас и профил. Дали ти ко негов партнер ќе реагираш и ќе кажеш да ги тргне тие слики или ќе се држиш до твоето дека објектицирањето е in the eye of the beholder и ќе си лабава и нема да имаш гајле што има такви слики на профил?
Ја знам дека ако земам ја да се сликам гол до половина по тесни гаќи да ми се гледа членот, прво ќе јадам тон ремет од другарите, а кај жените не е така, на таков вид на жени ни мажи ни жени не им зуцнуваат, ама кажам ли види ја топ е за рокање пример, одма жените ќе ме напраат шовинист.
Значи сам си одговори на прашањето. Ако мажите ги перцепираат жените како објекти, а жените не ги перцепираат мажите како објекти, јасно е дека е до перцепцијата.
Искрено не знам. Јас не се сликам така и не постирам такви фотографии на социјални мрежи. Постовите ми се сведени на минимум. Не знам што им се мота по главите, мене ми е невкусно да постирам такви слики и да гледам такви слики. Но, on the other hand, има жени кои си се сликаат во бикини и си објавуваат слики од плажа и тоа воопшто не изгледа вулгарно (ама има мажи што и тоа го објективизираат).
Би реагирала со разговор, не со ултиматум хаха. Мислам дека луѓето со кои јас се дружам не се таков тип на луѓе кои би објавувале такви фотки.
А зошто би сакале вие да имате секс со сексуални објекти, а не субјекти ?
Значи сам си одговори на прашањето. Ако мажите ги перцепираат жените како објекти, а жените не ги перцепираат мажите како објекти, јасно е дека е до перцепцијата.
Зошто некој би се грижел за тоа како е некоја жена облечена? Со осудувањето на личниот избор се креира наратив за оправдување на вербалното, а во поекстремни случаи и физичкото сексуално вознемирување на жените.
Секој си има право на избор и нека се облекува како сака.
За вознемирување е секогаш виновен сторителот.
За силување вината секогаш е во силувачот и неговиот примитивен менталитет.
Оправдувањето на било каков вид на сексуално вознемирување со наративот дека ,,сама си го барала, провоцира, види ја како е облечена" е дегутантно.
Автоматски споено мислење:
И уште нешто: Секогаш фокусот се става на тоа како е жената облечена, а за мажите ништо не се вели. Целта очигледно е контрола врз самостојноста и автономијата на жената, и сето тоа затскриено зад некој ,,морал" и слични небулози.
Дури и во исламските земји, каде жените се облекуваат од глава до пети, се објективизираат. Очигледно, проблемот не е во облеката, туку во тоа како другите ја гледаат жената. Објективизацијата е одраз на ставот на луѓето, не на изборот на облека.
Кога веќе ги спомна овие земји, имам забележано дека оние кои најмногу се плашат од ,,шеријатски закон" и ,,исламизација на Европа" имаат слични сексистички и женомрзачки ставови како исламистите.
Лицемерие до максимум.
Што и менува на жената од каква нација и религија е тој што би и ги забранил сите права? Очигледно нема разлика во ставовите на европската радикална десница и исламистите во однос на местото на жената во општеството
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.