Пророкот
Ќе ме биде...
Ви посакувам на сите успешна нова година, пред сè добро здравје, среќа и да бидете малку подобри.![]()
Ај, важи...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ви посакувам на сите успешна нова година, пред сè добро здравје, среќа и да бидете малку подобри.![]()

Нова ера за државата која цела историја е на погрешната страна, и што нема една добиена битка во својата историја....Вечерва, Бугарите го доживеаа преминот од една ера во друга. Секако, кога ќе ги отворите очите утрово, светот ќе ви изгледа ист како вчера. Тоа е магијата на овие големи историски моменти - тие доаѓаат некако незабележливо за луѓето што ги доживуваат.
Причината за оваа историска незабележливост е тоа што човечката еволуција се состои од процеси, а не од моментални настани. Римјаните не сфатиле дека антиката завршила во 476 година, ниту пак Италијанците сфатиле кога точно завршил средниот век и започнал ренесансата. Големите транзиции во историјата траат со години - колку подалеку се враќате назад, толку побавно, од наша гледна точка, се одвиваат општествените и политичките процеси.
Сегашниот премин на Бугарите од осамена, изолирана, банкротирана и заостаната балканска држава во полноправна членка на Европската Унија траел 28 години или 1/3 од еден животен век според современите бугарски стандарди. А сепак 28 години се прашна во текот на историјата и во четиринаесетвековната историја на нашиот народ и државност.
Денес веќе живееме во Бугарија која е сосема различна економски и политички од онаа што ја пречека 1997 година. Повеќето од промените се на подобро и тоа е очигледно од нашиот животен стандард. Работите се влошија најмногу во политиката и улогата на мафијата во владата - токму тоа се главните недостатоци на нашата европска транзиција. Но, тие не треба да се апсолутизираат.
Нема развој без дефекти, нема напредок без неправда. Ако некој очекуваше патот кон Европа да биде низа постојани победи и достигнување до имагинарен рај, тогаш се погреши, но вината е негова.
Нашата задача денес, кога веќе сме еднакви со другите европски нации, конечно исполнувајќи ги соништата на Апостолот, е да го заштитиме нашиот народ и држава од внатрешни проблеми, грешки и непријатели.
Бугарија победи во странство - добивме сè за што три генерации се бореа речиси 40 години во транзицијата и 28 години во европската интеграција. Патуваме слободно, тргуваме слободно, студираме слободно, а од денес ќе купуваме слободно. Бугарија никогаш не била толку интегрирана во европската цивилизација како што е денес.
Мораме да ги исчистиме сопствените Авгиеви штали - корупцијата, беззаконието, ѓубрето и монетаризацијата на политиката. Време е да бараме од нашите политичари да бидат вистински државници, а не измамници, крадци и насилници што ги гледаме денес. Време е да бараме нашите партии да бидат исполнети со содржина и да се претворат во вистински политички формации, а не во клептократски конклави на роднини, другари и послушници.
Бугарија е веќе европска земја однадвор - ја скениравме фасадата, го измеривме влезот и скалите. Време е да ги уредиме нашите домови онака како што сакаме да изгледаат, за да не се изложуваме на странци.
Среќен премин помеѓу епохите!
Прегледај го приврзокот 465392
![]()
Александър Стоянов
Александ'р Стојанов, Sofia. 34 505 meeldimist · 45 105 inimest räägivad sellest. Лична страница. Изказаните позиции не засјагат институции или организации.www.facebook.com
Горенаведеното е за Бугарија, не за Северна Македонија. Битката за нашата целосна европска интеграција заврши со победа. Како тече вашата битка?Нова ера за државата која цела историја е на погрешната страна, и што нема една добиена битка во својата историја....
Да не треба да ти доделиме тутор за да сфатиш која е грешната страна на историјата? Или до толку си оштетен па со глупи досетки, ќе го покриваш фактот што единствената разлика од БГ со останатиов Балкан е што БГ е во ЕУ...Се друго е исто...Ама нека ти биде, точак еден.... Поубав живот имале, љољ.....Горенаведеното е за Бугарија, не за Северна Македонија. Битката за нашата целосна европска интеграција заврши со победа. Како тече вашата битка?
Вие почнавте пред нас со подобра економија и во целост потенцијал, како наследство од СФРЈ. Каде сте сега?
Историјата е историја, нешто минато. Нема погрешна страна, нема правилна страна. Постои сегашност. Според тебе, Германија била на погрешната страна од историјата, а СССР бил на вистинската страна, но денес Русите чекаат во редови за германски пасош, за германски начин на живот, за германски стандард и германско здравство. Не сум видел Бугари да чекаат во редови за македонски, српски итн. пасоши, додека спротивното е секојдневниот живот. Ако погрешната страна на историјата води до фактот дека по завршувањето на војната во која сме на губитничката страна, имаме територијална експанзија (Јужна Добруџа), нека бидеме на погрешната страна. Всушност, фактот дека сега сме целосно интегрирани во ЕУ е најмалата разлика – тоа е само резултат на сè друго. Докажавме дека можеме да бидеме добри партнери.Да не треба да ти доделиме тутор за да сфатиш која е грешната страна на историјата? Или до толку си оштетен па со глупи досетки, ќе го покриваш фактот што единствената разлика од БГ со останатиов Балкан е што БГ е во ЕУ...Се друго е исто...Ама нека ти биде, точак еден.... Поубав живот имале, љољ.....
Историјата е историја, нешто минато. Нема погрешна страна, нема правилна страна. Постои сегашност. Според тебе, Германија била на погрешната страна од историјата, а СССР бил на вистинската страна, но денес Русите чекаат во редови за германски пасош, за германски начин на живот, за германски стандард и германско здравство. Не сум видел Бугари да чекаат во редови за македонски, српски итн. пасоши, додека спротивното е секојдневниот живот. Ако погрешната страна на историјата води до фактот дека по завршувањето на војната во која сме на губитничката страна, имаме територијална експанзија (Јужна Добруџа), нека бидеме на погрешната страна. Всушност, фактот дека сега сме целосно интегрирани во ЕУ е најмалата разлика – тоа е само резултат на сè друго. Докажавме дека можеме да бидеме добри партнери.
Не си ласкај...барем не прекумерно.
Бугарија напросто е вовлечена во интеграции чии влијанија и последици ќе ги видите наскоро, а некои ги гледате тековно.
Тоа што нештата ги релативизираш со целосното влегување на Бугарија во ЕУ е само делумно точно, ама некако нејќеш да ни раскажеш за причината зашто дел од Бугарите (оние кои мислат со својата глава, не со главата од Бојко или од Урсула...) излегоа на улица и покажаа противење на примената на „Евро„ валутата во Бугарија. Со прифаќање на „Евро„-то, Бугарија целосно го губи својот суверенитет, а ти ни „причаш„ бајки за убавините од влезот во ЕУ?
Озбилно???...
Велиш „....нема поогрешна страна...? Пак релативизираш? Значи ли тоа ако во догледна иднина се променат состојбите на силите „на терен„, ако САД полека паѓаат а ЕУ доживува „внатрешна промена„ и сето тоа се одрази на положбата на Бугарија во ЕУ, Бугарија пак (по којзане кој пат во својата историја....) ќе направи уште еден „правилен избор„ со нејзино приклонување кој посилните држави и со излез од ЕУ?...
Хаха..БГ ја споредуваш со Германија? Жабата го видела коњот како го потковаат, па и таа ја кренала ногата...Коњино, слушни ме ваму сега, за да бидите вие на вистинската страна треба да се извините за сите дела што сте ги правеле како окупатори, узурпатори и подопашници на трите сили на оската, по ново како што сакате да се прикажите администратори...Да клекните на колена како Вили Брант што клекна..Се дотогаш, ќе останете единствена фашистичка земја која се нема извинето....Историјата е историја, нешто минато. Нема погрешна страна, нема правилна страна. Постои сегашност. Според тебе, Германија била на погрешната страна од историјата, а СССР бил на вистинската страна, но денес Русите чекаат во редови за германски пасош, за германски начин на живот, за германски стандард и германско здравство. Не сум видел Бугари да чекаат во редови за македонски, српски итн. пасоши, додека спротивното е секојдневниот живот. Ако погрешната страна на историјата води до фактот дека по завршувањето на војната во која сме на губитничката страна, имаме територијална експанзија (Јужна Добруџа), нека бидеме на погрешната страна. Всушност, фактот дека сега сме целосно интегрирани во ЕУ е најмалата разлика – тоа е само резултат на сè друго. Докажавме дека можеме да бидеме добри партнери.
Јас немам никаква врска со Аспарух и Азис. Јас не сум ниту прабугарин ниту циган. Мојот род е од Македонија и историјата на мојот род и земја е и моја историја, исто както историјата на твојот род и земја е и твоја историја. Толку е едноставно.Хаха..БГ ја споредуваш со Германија? Жабата го видела коњот како го потковаат, па и таа ја кренала ногата...Коњино, слушни ме ваму сега, за да бидите вие на вистинската страна треба да се извините за сите дела што сте ги правеле како окупатори, узурпатори и подопашници на трите сили на оската, по ново како што сакате да се прикажите администратори...Да клекните на колена како Вили Брант што клекна..Се дотогаш, ќе останете единствена фашистичка земја која се нема извинето....
А историјата ако е нешто минато, тогаш зошто воопшто очи копате присвојувајќи ни ја нашата историја? Ете и вие си имате богата историја, започнувајќи од татаро-монголот Аспарух па се до Азис.
Македонската историја е МАКЕДОНСКА ИСТОРИЈА. Патем, никој не те нарече циган, сам си ваѓаш од ракав, оти таква ви е бугарската семенка, комплекс на пониска вредност, затоа имате потреба да крадете идентитет, и да се поистоветувате со нешто што не е ваше, и постојано да глумите жртви и понижени, а всушност одвај чекате прилика на пичкарски начин да си го остварувате вашиот влажен санстефански сон...Јас немам никаква врска со Аспарух и Азис. Јас не сум ниту прабугарин ниту циган. Мојот род е од Македонија и историјата на мојот род и земја е и моја историја, исто както историјата на твојот род и земја е и твоја историја. Толку е едноставно.
Јас немам никаква врска со Аспарух и Азис. Јас не сум ниту прабугарин ниту циган. Мојот род е од Македонија и историјата на мојот род и земја е и моја историја, исто както историјата на твојот род и земја е и твоја историја. Толку е едноставно.
Кога влегуваш во Софија се прашуваш дали влегуваш во европски град или во некое село во Буркина Фасо....А си велиш, Шипјанецов на форум нонстоп фали еу држава, ваква држава таква држава, а истовремено кога одиш таму го немаш тоа чувство дека се во ЕУ...Ама битно да се брчи...Шприцањ што се замараш со нас. Сега имаш евро еј. Замисли место 1000 лева сега 500 евра имаш плата. И тоа е некое достигнување у животот.
Што точно е Македонската историја? Македонија е полис, тема, административен регион, географски регион, држава за одреден период...Македонската историја е МАКЕДОНСКА ИСТОРИЈА. Патем, никој не те нарече циган, сам си ваѓаш од ракав, оти таква ви е бугарската семенка, комплекс на пониска вредност, затоа имате потреба да крадете идентитет, и да се поистоветувате со нешто што не е ваше, и постојано да глумите жртви и понижени, а всушност одвај чекате прилика на пичкарски начин да си го остварувате вашиот влажен санстефански сон...
Ако не е ваш Аспарух, зошто имате негови споменици, негови восочни фигури итн?! Чедо Аспарухово, не треба да се срамиш од твоите корени и од твоето потекло. Треба да си горд...Човек кој се срами од сопствената семенка, не е човек....
Малку патуваш низ Европа. Ако некогаш се приклучите на ЕУ, ќе можете да патувате повеќе и да правите вистинска споредба. Софија е Беверли Хилс за вас.Кога влегуваш во Софија се прашуваш дали влегуваш во европски град или во некое село во Буркина Фасо....
Оууу извини Марко Поло, не те познавМалку патуваш низ Европа. Ако некогаш се приклучите на ЕУ, ќе можете да патувате повеќе и да правите вистинска споредба.