Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Супер, истерај го својот народ од својот дом, својата крв - и прими ги другите.
Автоматски споено мислење:

Тоа што две три се зеле со Македонец, не значи дека ќе ги сопре Полат Алендаровци да се задеваат со наши жени. Видовме шо се деси Црна Гора. И таму беа спакувани како студенти, бизнисмени, но испднаја апаши со ножеви по улиците.

Автоматски споено мислење:

Тоа што две три се зеле со Македонец, не значи дека ќе ги сопре Полат Алендаровци да се задеваат со наши жени. Видовме шо се деси Црна Гора. И таму беа спакувани како студенти, бизнисмени, но испднаја апаши со ножеви по улиците.

Пишав накнадно дека не треба да им се дава да доаѓаат. Тоа не е проблем. Дискусијата ми беше околу тоа дали Турците ги праќаат организирано или не и дали е со некаква цел и дека поради првата група не сум сигурен дека Турција како држава организирано ги праќа овдека.

Али во секој случај и да не ги праќа Турција организирано овдека во моментот, со ова темпо на доселување со време ќе им се создаде почва они да имаат доволно голема група да може да имаат влијание и секако таа шанса нема да ја пропуштат. Дека и комплетно да асимилираме помеѓу 10-30% од нив, сепак останатите што доаѓаат секоја година на крај ќе се претворат во сериозна бројка.

Последно уредено:
Пишав накнадно дека не треба да им се дава да доаѓаат. Тоа не е проблем. Дискусијата ми беше околу тоа дали Турците ги праќаат организирано или не и дали е со некаква цел.
Ништо на овај свет не е случајност. Поготово не такви работи. Поготово не целење кон Црна Гора и Македонија.
Се разбира дека е организирано, а веројатно и субвенционирано од Ердоган.

Ако беа најголем дел како втората и третата група ќе бев сигурен дека тоа го прават. Ама поради првата група навистина не знам што да кажам. Добар дел од женските пепел се направија тука, мој другар се ожени за една што ја запозна на Европски. Познаничка, се омажи за еден Турчин во црква, детето Стефан го крстија. Две цимерки тука студираат ми бараа пред некој месец да не сум знаел некој ефтин стан за изнајмување ако имало во Центар, Карпош или Аеродром , дека кога дошле земале стан во Чаир али не сакале да живеат таму дека "знаеш какви се".

И Украинци се повеќе има. Кај мене во околните згради 5 фамилии од летово се доселија. Кај моите уште две фамилии минимум. Како доаѓаат и што бараат овдека навистина не знам. Али дефинитивно сме модерната Казабланка.

Треба да се стави крај на целото ова доселување од каде било, али посебно на Турциве треба да се ограничи максимално.
Знаев дека во Штип се дупат отко почнаа да идат турците, сега и Скопје? Значи се дотера убо, џуптин, орли, турчин кои други ниски раси ги пропуштам или тие се тие во Северна само? Јако поразително, немам збор, дури и се смеам, порано се нервирав, сега толку многу ми е смешно. А ме напаѓаа тука кога кажував дека на ниво се дупат. Некој не можи да се соочи со вистината. Ништо од северните жени, жалосно ама вистинито. Жените предци тука се фрлале в реки, бегале, биле убивани, само за турчин да не се земат, овие сега се рокаат доброволно.

Мажите ја продадоја државата, жените се рокаат со ниска раса. 10/10 држава, идентитет сендвич кашкавал и салама.

Знаев дека во Штип се дупат отко почнаа да идат турците, сега и Скопје? Значи се дотера убо, џуптин, орли, турчин кои други ниски раси ги пропуштам или тие се тие во Северна само? Јако поразително, немам збор, дури и се смеам, порано се нервирав, сега толку многу ми е смешно. А ме напаѓаа тука кога кажував дека на ниво се дупат. Некој не можи да се соочи со вистината. Ништо од северните жени, жалосно ама вистинито. Жените предци тука се фрлале в реки, бегале, биле убивани, само за турчин да не се земат, овие сега се рокаат доброволно.

Мажите ја продадоја државата, жените се рокаат со ниска раса. 10/10 држава, идентитет сендвич кашкавал и салама.
Кога ќе видиш како изгледа една наша, на пример Елена Ѓорговска или Каролина Гочева и ко че видиш на што тоа се редуциравме ко народ. Катастрофа.

Еднаш пишав, не знам дали некој од вмр овците особено оние со голем импакт кур фактор се на форумов, ако не се пренесете таму во штаб.
Немој ме јебаш шо вела србенде.

Ме интерсира, сакам потврда од тебе, дали стварно има партиски ботој и од двете канцерогени партии шо пренесуваат в штаб? Значи нема шо да пра и дремат на форум тука или на редит. Имам низ годиниве то читано тука, ама не сум се замарал, повеќето го сфатив како заебанција, ама не ме чуди да има партиски стаорци тука.

Само ова треба :uzi:

Работата стана јасна уштe 2008/2009/2010 не знам кога беше кога играа Македонија - Шкотска и дојдоа шкотите во поголем број како навивачи и нашиве трчаа во парк да се "запознаеле". Да се нервираш за такви работи треба да си будала. Во Македонија да се воведе ДНК тест после породување, 1/4 од браковите ќе завршат со развод.

А реално и од машка страна не е ништо подобра ситуацијата. Неспособни за најосновно постоење, цел ден кафе, кладилница и "одмарање".

bukvalno.

najzaebano e sto nasite ne ni planiraat da se vratat, nekolku shkolski zaedno so partnerite mu ja kidnaa u stranstvo, si stvorija familija tamu, si rabotaat i si ziveat normalen pristoen zivot.

ako doagjaat, doagjaat na nedela-dve za da gi vidat svoite so moabet ,,da ne mi se oni tuka ne bi se ni vratil/a", a i vekje popoleka si gi povlekuvaat svoite nataka.

za decenija-dve tuka ke ostanat samo nepalci, penzioneri, politicari i onie koi denes ziveat vo zabluda deka nekogas drzavava ke se opravi.

Кога ќе видиш како изгледа една наша, на пример Елена Ѓорговска или Каролина Гочева и ко че видиш на што тоа се редуциравме ко народ. Катастрофа.
Премногу српско влијание јас то че го наречам. Не дека и бугарите и романците го немаат то, ама овде од 1991 не е тргнато то пусто српско влијание. Хрватите иако не ги сакам ги почитувам за многу работи, особено то дека забранија српска турбо фолк музика, ретко да слушниш. Заради то српско турбо фолк влијание имаме многу спонзоруши такви како Елена, Каролина, Сузана и т.н. Исто то српско влијание ги напрај спонзоруши жените во глобала кај нас.
Работата стана јасна уштe 2008/2009/2010 не знам кога беше кога играа Македонија - Шкотска и дојдоа шкотите во поголем број како навивачи и нашиве трчаа во парк да се "запознаеле". Да се нервираш за такви работи треба да си будала. Во Македонија да се воведе ДНК тест после породување, 1/4 од браковите ќе завршат со развод.

А реално и од машка страна не е ништо подобра ситуацијата. Неспособни за најосновно постоење.
Не знаев. Плус основно бев тогаш, само знам шехерезад почна 2009 да ја емитуваат. Ако чим било уште оттогаш, значи семето на корумпираност и перењето на мозок од пред то било всадено.

Па се нервирав. Учев во училиште кај шо никогаш не сум сакал, присилно, со џупштана не видена. Имав националистички погледи од мал, не ме прашувај зошто и како, не знам, (иако сите од фамилијата се стари социјалисти), само малцинството уште појче то ми го крена. Јас бев напаѓан заради моите националистички и расистички погледи.

За мене не било сфатливо како можиш толку ниско да падниш, со таква ниска раса да појдиш. Ај шкотланѓаните во ред, бела раса се ама турчин, орел, џуптин му ебам мајката не ме ебај во здрав мозок. Па да не зборувам тука Германија за арапиве, мороканциве уште поќе ми се повраќа :sick:

Да ама тоа не е бркање, завршен е работиот договор.

Да ама кога предходно 3-4 пати ти го продолжуваат договорот, а сега после бременост ти го прекинуваат одма ? Класично бркање ти е тоа, значи не редок случај туку пракса кај одредени фирми ова и тоа од странските инвестиции веројатно такви им се наредбите на тие од хр.

Имаше порано предлог закон (не знам дали помина) максимум 2 години да смееш да бидеш на определено

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Ми стои многу нереално дека ќе се изгласа овој предлог.
Има друга држава каде што е вака?
Да ама тоа не е бркање, завршен е работиот договор.
Па од бркање треба да се заштитени.
Тука предлогот е за нешто сосема друго.
Договорите од ограничено автоматски да преминат во неограничено.
Пак може да и даде отказ и на неограничено после породилното.
Не биди толку наивна. Се злоупотребува тоа за лесен начин на бркање. Има фирми кои секој месец ги тераат вработените да потпишат договор за до следниот, па какви права и сигурност имаш ти како жена да останеш на породилно? Треба после истек на 2-3 договори на ограничено од 6 месеци автоматски да мора да те префрлат на неопределено или да не смеат повеќе да те држат. Па нека бараат и тренираат нови вработени. Идејата од Левица е супер, стимулира наталитет колку толку плус нуди некоја сигурност за жените на пазарот, бидејќи дури тука на форумот има работодавци кои ги дискриминираат бидејќи раѓале и не биле продуктивни како мажите. Па ако им сметаме и лошото расположение две недели… што останува :vrtioci:

Не биди толку наивна. Се злоупотребува тоа за лесен начин на бркање. Има фирми кои секој месец ги тераат вработените да потпишат договор за до следниот, па какви права и сигурност имаш ти како жена да останеш на породилно? Треба после истек на 2-3 договори на ограничено од 6 месеци автоматски да мора да те префрлат на неопределено или да не смеат повеќе да те држат. Па нека бараат и тренираат нови вработени. Идејата од Левица е супер, стимулира наталитет колку толку плус нуди некоја сигурност за жените на пазарот, бидејќи дури тука на форумот има работодавци кои ги дискриминираат бидејќи раѓале и не биле продуктивни како мажите. Па ако им сметаме и лошото расположение две недели… што останува :vrtioci:
Не сум наивна, бркање е кога во текот на работата обезбедена од договор ти се јавуваат од кадрово и ти велат вот мора да разговараме.
Да, грдо е тоа што го прават, ама потребен е општо целосен закон што ќе го спречи тоа работа на 1 месец, нешто како ти што велиш, оти реално и ни фали многу работна сила.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Континуираните договори на определено време, под државна или јавна капа, немаат елементарна правна и финансиска логика. Океј, за трансформација ти е потребна согласност од финансискиот орган, па и од министретството да администрација (а локално прво од второстепениот орган и согласност од градоначалник). Сакам да кажам дека планот за вработување поминува низ 3-4 филтри пред да биде пуштен на реализација.

Финансиска логика нема затоа што секој договор на определено е склучен со агенција за привремени вработувања, која секој менец наплатува извесен процент односно провизија, која се добива на јавна набавка. Тоа е дополнителен трошок за институцијата, средства кои можат да се реалоцираат.

Правна логика нема затоа што овој инструмент е направен за тест зона, тест период на евалуација на способностите на кандидатот за вработување (или океј, за замена на привремено отсутен работник, сезонска работа или при зголемен обем на работа, ама овие механизми се користат генерално во приватниот сектор). На крајот на денот, речиси сите добиваат решение за траен работен однос откако е потрошена планина финансиски средства, а притоа во тој период вработените немаат правна сигурност.

Башка тоа што законот дозволува само две години, со или без прекин, во една институција да извршуваш исти работни задачи. Така или ги шелтаат, или им менуваат работна позиција, или менуваат со или без привремен прекин на договорот за вработување (набројав дел од законските основи за склучување на ваков договор, секој си има различен период на времетраење).

Ова е политичка алатка, администрацијата е политизирана, ретко кој успева да влезе непартиски. Овие работници се користат за уцена, креирајќи политичка несигурност, при евентуалната промена на власт, договорите можат да им бидат прекинати и да бидат вработени други партиски членови. Технички, ги користат како вредно гласачко тело кое се надева дека, како награда, ќе го реши работниот статус.

Преку други алатки односно преку други методи, стимулативни и дестимулативни мерки, може да се стимулира работоспособното население да работи. :)

Ако беа најголем дел како втората и третата група ќе бев сигурен дека тоа го прават. Ама поради првата група навистина не знам што да кажам. Добар дел од женските пепел се направија тука, мој другар се ожени за една што ја запозна на Европски. Познаничка, се омажи за еден Турчин во црква, детето Стефан го крстија. Две цимерки тука студираат ми бараа пред некој месец да не сум знаел некој ефтин стан за изнајмување ако имало во Центар, Карпош или Аеродром , дека кога дошле земале стан во Чаир али не сакале да живеат таму дека "знаеш какви се".

И Украинци се повеќе има. Кај мене во околните згради 5 фамилии од летово се доселија. Кај моите уште две фамилии минимум. Како доаѓаат и што бараат овдека навистина не знам. Али дефинитивно сме модерната Казабланка.

Треба да се стави крај на целото ова доселување од каде било, али посебно на Турциве треба да се ограничи максимално.
Чиви жени се направиле пепел?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom