Демографија

• Креатор на темата Креатор на темата Gags
  • Време на започнување Време на започнување
Многу брбориме како Македонци. Доколку сакаме Македонија да биде македонска и да опстои секој од нас треба да има 2 или 3 деца. Се изначитав смешни коментари од типот (тешко се живее), (не е само да го родиш и чао). Полека бе, вие живеете снобовски и сакате да бидете во Адидас од глава до пети тоа е проблемот. На запад луѓето многу ретко излегуваат по ресторани, а кај нас секој сака да биде на маса со скап мобилен и да ја слика масата со 5000ден сметка. Полека малку кочете.
На крај мора да се свати дека иднината припаѓа на оние кои ќе имаат добар наталитет и младо население. Размислете ни ние немало да сме се роделе доколку уште во турско време нашите не останале лојални на корените и имале 3+ деца.

Едно дете не знаете да исчувате како што треба, одма со лелакања, камо ли по 5 да ги имате како на времето.

Што ти е тешко ајде кажи, не само тешко е тешко.
Тешко ти е да одвоиш платата за децата, тешко ти е да го одвоиш времето за децата? Немаш можности да го видиш Мадрид по 100 пати? Немаш можности да јадеш надвор? Немаш можност да одиш на 3 одмора годишно?
Мене шо ми е тешко ? Ништо од ова шо наброја, се можам да си дозволам од ова затоа и се истребив од Македонија. Мене лично други работи ми се тешки ама сигурно нема со тебе да ги дискутирам на јавен форум, во врска со дете чување и раѓање.
Се гледа по муабетот дека немаш деца, кога ќе имаш врати се овде и ќе те прашам шо точно ти е тешко, а дотогаш сус на таа тема
Автоматски споено мислење:

Затоа што ја игнорираш суштината, пишуваш вакви пораки како да е тоа најнормално нешто.

И тоа како се за кудење, тие што немаат деца заради „несакање одговорност“. А повеќето чуваат кучиња, кои исто се одговорност. Тоа е дел од нашава општествена болест, лошо домашно воспитување. Затоа го посочив колективниот запад како пример за последиците од тоа. Ете Германците ќе работат до 75 години, пошто не прават деца. Затоа донесоа секаков шљам од разни вукојeбини, па они ќе прават деца и ќе лапаат социјални бенефити. А Германците ќе работат за нив, и ќе собираат кучешки гомна во кесички додека колективно се самоубиваат како народ и како држава.

Истото ќе дојде и овде ако не се свестиме малку. Твоето дете ќе расте во средина малтертирано од ретарди од разни вукојeбини. Шиптаросувањето ќе ти изгледа како дружење со културни соседи, еднаш ако дојдат црнци, и секакви цигани, од Африка и такви вукојeбини.

Па сега ти види дали не се за кудење тие ментални болести. Истите тие дилајли немало да бидат на светов ако нивните родители чувале џукели наместо нив да ги имаат. Ако тоа не е за критикување тогаш не знам што е. Јас кажав, фамилиите со деца би им намалил или би ги ослободил од данок. Истовремено би гласал за оданочување на сите над 30 години без деца а кои здравствено можат да имаат деца. Ако имаат да плаќаат за кучињата тогаш нека плаќаат за друг да има повеќе деца наместо нив.
Исто е куче да чуваш и дете ? Иста одговорност е ? Свака част на ова размислување.
Кучето треба само да ги храниш, да го шеташ и евентуално на ветеринар по потреба.
Детето милион обврски си носи со тек на времето, ама ако вие сакате да гледате деца со муабетот ајде бе ќе пораснат и вака и така тогаш немам коментар.
Дете бе треба да го исправиш на прав пат а не само Господ кај е никој не е и раѓај ко ѓупците

Секој има право на мислење (за жал и право на глас).

Јас кажав и уште еднаш ќе повторам: Фамилиите со деца би им намалил или би ги ослободил од данок (зависно од бројот на деца). Истовремено би гласал за оданочување на сите кои над 30 години се без деца а кои здравствено можат да имаат деца. Ако имаат да плаќаат за кучињата пардон, ако „не сакаат одговорност“ тогаш нека плаќаат за друг да има повеќе деца наместо нив.

Ова со данокот е многу пофер од социјална помош (која промовира џаболебари, цигани, итн). Не треба да ми даваш пари, само не ми зимај од моите пари за да им даваш на неработници и паразити. Ова ќе промовира повеќедетност кај нормални луѓе.

@cholismo Ова да иде на референдум знаш дека глатко ќе помине? :)
Тие што „не сакаат одговорност“ не почитуваат ни одговорност да гласаат, а тие со деца и постарите сите ќе гласаат за. Мнозинство одлучува, нели? Или така барем би требало да биде.

Последно уредено:
Секој има право на мислење (за жал и право на глас).

Јас кажав и уште еднаш ќе повторам: Фамилиите со деца би им намалил или би ги ослободил од данок (зависно од бројот на деца). Истовремено би гласал за оданочување на сите кои над 30 години се без деца а кои здравствено можат да имаат деца. Ако имаат да плаќаат за кучињата пардон, ако „не сакаат одговорност“ тогаш нека плаќаат за друг да има повеќе деца наместо нив.
Е тука можам да се сложам, ама како кај нас ќе воведиш ваква мерка, што е со тие кои немаат скршен ќор динар и немаат деца, уште тој дополнителен данок им фали

Е тука можам да се сложам, ама како кај нас ќе воведиш ваква мерка, што е со тие кои немаат скршен ќор динар и немаат деца, уште тој дополнителен данок им фали
Па не можеш да оданочиш некој што нема приход, или ако има мал приход тогаш и данокот ќе биде мал, 10% од 30К е 3К. Ама има многу што имаат подобар приход и одовараат на описот од погоре... Или кој вели дека мораат да плаќаат ваков данок. Нека повелат нека направат деца и нема данок, напротив ќе се намали или укине воопшто данокот и давачките за здравство, итн.

Па не можеш да оданочиш некој што нема приход. Ама има многу што имаат приход и одовараат на описот од погоре.
А тие со низок приход, такви ги има многу, ќе му воведиш данок на некој што едвај крај со крај врзува месецот ? Еве во другата тема жената токму за тоа се жали на фејсбук, дека не знае дали за празниците ќе земи навреме плата за поклонче да му купи на детето,
Германија има вакво нешто, тие кои не се во брак земаат пониска нето плата, што доаѓа исто како оданочување ама во Германија, не во Македонија кај што една минимална плата не стига за основни трошоци.

Мене шо ми е тешко ? Ништо од ова шо наброја, се можам да си дозволам од ова затоа и се истребив од Македонија. Мене лично други работи ми се тешки ама сигурно нема со тебе да ги дискутирам на јавен форум, во врска со дете чување и раѓање.
Се гледа по муабетот дека немаш деца, кога ќе имаш врати се овде и ќе те прашам шо точно ти е тешко, а дотогаш сус на таа тема

Исто е куче да чуваш и дете ? Иста одговорност е ? Свака част на ова размислување.
Кучето треба само да ги храниш, да го шеташ и евентуално на ветеринар по потреба.
Детето милион обврски си носи со тек на времето, ама ако вие сакате да гледате деца со муабетот ајде бе ќе пораснат и вака и така тогаш немам коментар.
Дете бе треба да го исправиш на прав пат а не само Господ кај е никој не е и раѓај ко ѓупците
Фала богу што си заминала, добивка од тебе оваа држава не гледа.
И со ништо не придонесувааш во дискусијава, на секое прашање одиш со тоа ти колку деца имаш. Вршиш само пропаганда дека имањето деца е лоша работа.

И имам едно дете, завчера наполни 6 год. Така да не дрндај многу и не ги терај другите да немаат деца.

Еве во другата тема жената токму за тоа се жали на фејсбук, дека не знае дали за празниците ќе земи навреме плата за поклонче да му купи на детето
Епа во моето сценарио таа жена ќе има повеќе пари. Кучкарите ќе ѝ даваат дел од нивните плати.
Ќе организираме референдум? :)

Со такво размислување и нема деца. Не дека површно не си во право, туку дека никој никогаш не е буквално „спремен“ за нешто што е таква фундементална промена не само во животот туку и во перцепцијата на светот. Никој не е спремен, а сепак сите што на крајот од животот сакаат да можат без грижа на совеста да кажат „јас живеев“, треба да го доживеат родителството и создавањето нов живот.

Тако светоглед е дел од воспитувањето, или барем треба да биде. Создавање на нов живот, создавање фамилија и заеднички живот, тоа треба да биде нешто што сите треба да бидат воспитувани дека треба и (ако можат) мора да го доживеат. Да воспитуваш некој дека треба себично да го живее животот а потребата за блискост и заедништво да ја задоволува со кучиња/животни - тоа е ретардација и навреда за оние меѓу нас кои сакаат ама не можат да имаат деца.

Пример за илустрација на последиците од таквото „кумбаја“ размислување, е сегашното етничко и културно самоубиство што моментално го прави целиот колективен запад.

Да си свесна за ова што се случува и да го промовираш ставот „кој не е спремен нека нема деца“... Знаеш што е тоа? Тоа е да промовираш иднина во која твоето дете ќе пати и ќе биде несреќно затоа што во неговата средина ќе му донесат од најголемиот човечки шљам од некоја вукојeбина.

Јас сериозни би размислил за даночење со големи даноци тие што можат да имаат деца а избегнуваат. Тие пари би ги давал на фамилии што сакаат да имаат повеќе деца.

Многу филозофии и празни демагогии бе друже, а воопшто не сподели ни колку деца имаш ни колку и како тоа влијаеше и го промени твојот живот.

Ете сподели ни те молам, прво како ти стигна до сопствен дом, дали зема кредит да отплаќаш 35 години, дали уште си со мама и тато, па како се снајде во заедница со тие снаа свекрва проблеми,како ја помина фазата на непроспиени ноќи, дали сеуште те палеше жена ти коа качи 20 кила у бременост, како се справи со сите тие хормонални хаоси, дали отиде по курави, дали те фатија, дали мењаше пелени, дали ти се лутеа пајташите коа ги одјебуваше за у кафана пошо малиот качил температура, или дали ти се лутеше жената ако после работа седнеш у кафана, дали земаше боловање на секои две недели или па жена ти е stay at home mom, ама па тогаш треба да ни кажеш како стигна до тоа да заработуваш најмалку 2000 евра, дали работеше 2 работи и како наоѓаше време уште и да квачиш на форумов и да направиш 30000 мислења???
Тоа се мислам многу побитни работи а не твоите празни демагогии.

Фала богу што си заминала, добивка од тебе оваа држава не гледа.
И со ништо не придонесувааш во дискусијава, на секое прашање одиш со тоа ти колку деца имаш. Вршиш само пропаганда дека имањето деца е лоша работа.

И имам едно дете, завчера наполни 6 год. Така да не дрндај многу и не ги терај другите да немаат деца.
Тешко на детето

Епа во моето сценарио таа жена ќе има повеќе пари. Кучкарите ќе ѝ даваат дел од нивните плати.
Ќе организираме референдум? :)
Не, прво нека средат платата и пензиите да кореспондираат со трошоците за живот после даноци маноци.
Да биди фер за сите, тогаш нека воведат.

Мислам дека луѓе без деца на вакви теми треба да се воздржат од мислење. Сите зборат за демографска криза а никој нема од едно-две деца повеќе. Најголемите поборници немаат ниту едно.
Друго е на времето нас кога не чувале и во куќа сме биле по 5-6 души. Друго е сега, во овој период на кризи, иселувања и инфлации. Тешко е и да најдеш кој да ти го чува, зборам за најблиска рода. И да најдеш има огромна разлика во генерации и размислувања.

А тие со низок приход, такви ги има многу, ќе му воведиш данок на некој што едвај крај со крај врзува месецот ? Еве во другата тема жената токму за тоа се жали на фејсбук, дека не знае дали за празниците ќе земи навреме плата за поклонче да му купи на детето,
Германија има вакво нешто, тие кои не се во брак земаат пониска нето плата, што доаѓа исто како оданочување ама во Германија, не во Македонија кај што една минимална плата не стига за основни трошоци.
Драмење по ФБ, немало детето пакетче да земе. Пред 50год сигурно децана зимале пакетчиња. Па и јас пред 25год никогаш не добив пакетче од моите, еве сум здрав и прав. Па имаш пакетчиња за 200ден мајки му стара. Ако не можеш 200 ден на тргнеш на страна тогаш само ти си си крив.

Тука во е проблемот, дете би имале само ако тоа има се. Да биде разгалено едноставно.
А не разбирате дека тие деца ќе ве сакаат и само кров, храна и облека да им дадете.

Многу филозофии и празни демагогии бе друже, а воопшто не сподели ни колку деца имаш ни колку и како тоа влијаеше и го промени твојот живот.

Ете сподели ни те молам, прво како ти стигна до сопствен дом, дали зема кредит да отплаќаш 35 години, дали уште си со мама и тато, па како се снајде во заедница со тие снаа свекрва проблеми,како ја помина фазата на непроспиени ноќи, дали сеуште те палеше жена ти коа качи 20 кила у бременост, дали отиде по крави, дали те фатија, дали мењаше пелени, дали ти се лутеа пајташите коа ги одјебуваше за у кафана пошо малиот качил температура, или дали ти се лутеше жената ако после работа седнеш у кафана, дали земаше боловање на секои две недели или па жена ти е stay at home mom, ама па тогаш треба да ни кажеш како стигна до тоа да заработуваш најмалку 2000 евра, дали работеше 2 работи и како наоѓаше време уште и да квачиш на форумов и да направиш 30000 мислења???
Скроз немам намера за мои деца и за сопругата да пишувам било што овде, посебно не затоа што ме прозвал некојна Кајгана форум.

Тоа е од принцип. Вие ако сакате пишувајте такви работи, јас не ве терам. Тоа што можам да кажам (од лични работи) е дека работам од своја 19-та година, помош секогаш сум имал голема од родителите - ама не парична помош. Тоа во обратен смер било секогаш. Кредит за куќата не 35 ама 20 години го отплаќав. Да повремено работев и две работи. Општествен стан никој не ми подарил, ниту па би живеел некогаш во зграда каде законот на веројатност вели дека дел од комшиите ќе бидат ретардоси. Фала богу имам доволно а до тоа што го имам стигнав со работа. И ден денес не ми е тешко да земам нова сертификација, да обновам стара. Или повремено и некоја нова вештина да научам.

А тебе ич да не те боли кyp колку мислења имам на форумов и колку време поминувам тука. :)

Тешко на детето

Не, прво нека средат платата и пензиите да кореспондираат со трошоците за живот после даноци маноци.
Да биди фер за сите, тогаш нека воведат.
Тешко на твоето со гуска како тебе.

Ете сподели ни те молам, прво како ти стигна до сопствен дом, дали зема кредит да отплаќаш 35 години, дали уште си со мама и тато, па како се снајде во заедница со тие снаа свекрва проблеми,како ја помина фазата на непроспиени ноќи, дали сеуште те палеше жена ти коа качи 20 кила у бременост, како се справи со сите тие хормонални хаоси, дали отиде по курави, дали те фатија, дали мењаше пелени, дали ти се лутеа пајташите коа ги одјебуваше за у кафана пошо малиот качил температура, или дали ти се лутеше жената ако после работа седнеш у кафана, дали земаше боловање на секои две недели или па жена ти е stay at home mom, ама па тогаш треба да ни кажеш како стигна до тоа да заработуваш најмалку 2000 евра, дали работеше 2 работи и како наоѓаше време уште и да квачиш на форумов и да направиш 30000 мислења???
Можам да додадам уште еден куп работи, ама горе долу наброја доста :)
Како со лав се борам пет месеци, вкупно во денот дали три сати спијам, врзан сон повеќе од сат немам оти малиот господин на секој сат се буди за доење а мажот ми среќа па негова нема цицка, и тука нема што многу да поможи ) Рачунај таква неспана, пресно породена, со еден куп други последици кои си ги носи самата бременост ти треба да функционираш другиот ден оти едно мало чека од тебе да се грижиш за него, и не е себичност ова, едноставно за здраво дете треба здрав родител.

И ќе дојди Роло Томаси ќе ми пиши ШТО ТОЧНО ТИ Е ТЕШКО , хахаха што не ми е, книга можам да напишам за се шо поминав од првиот ден кога останав бремена па се до денес, тешки само ноќите непреспиени да беа проблем, ама лесно му е на некој со таквото в раце да се објаснува на оваа тема, секој со своја приказна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom