Заминување во манастир

Член од
25 август 2024
Мислења
13
Поени од реакции
22
Сакам да заминам во манастир и да се посветам на духовен живот. Сум чул дека ваква опција има за во Бигорски ама ја сакам некој во околината на Скопје. Кој манастир во Скопскиот регион би ми го препорачале за оваа намена?

Среди си го животот и оди поредовно во црква ко за промена. Гледам си пишал трагичен пост пред некое време, не прави такви глупости, не се иде за тоа во манастир, за таму треба огромна сила и смиреност која очигледно тебе ти треба. Тргни до црква,манастир и збори со некое свештено лице во кое мислиш дека можеш да се довериш. И нека биде Господ со тебе.

Сакам да заминам во манастир и да се посветам на духовен живот. Сум чул дека ваква опција има за во Бигорски ама ја сакам некој во околината на Скопје. Кој манастир во Скопскиот регион би ми го препорачале за оваа намена?
Shto grevovi imash sto nemozhs mir da najdish?
Vo manastir mozhis sekogas da odis ama toa nema da te smiri ako na gusha ti tezhat golemi grevovi.
Najdobro e da so ja otvoris dushata i da se soocis so vistinata.

Биди лав прво па после прави што сакаш. Ова е најбитната животна лекција што било каде би ја нашол. Најтешката фаза кај луѓето е да преминат од камила у лав. А кога еднаш ќе станеш лав тогаш трансформацијата у дете е неминовна и прашање на време.

А демек ние овде од форумов сите манастири сме ги прошле, духовно сме надградени па можеме совет да ти дадеме!?
Животот е премногу краток за брзоплети одлуки, полека.

Сите сме имале во животот некој период кога сме сакале да не снема, сме мислеле дека сме го промашиле патот, не сме си го ценеле здравјето и тд итд.

Ај ти прво објасни ни ја причината за бегство, пиши ни колку години имаш, учиш, работиш, со кого живееш, што правиш...па ние овде ке се обидеме да ти дадеме совет, се разбира секој од свое лично искуство.
Поздрав топол.

Според учењето од православната вера и Црква, монашкото живеење е засновано на 3 начела:
- живеење безбрачно,
- живеење без материјален имот,
- живеење во послушност.

Целта од монашкото живеење е двојна: откажување од се‘ што е световно и насочување на својот живот кон Христа Бога и кон монашкото братство, за спасение на својата душа и стекнување вечен живот.

Најнапред, преиспитај се самиот себе дали си подготвен за таков подвиг, пред за избрзаш со носење одлука...не секој е скроен за монашки живот, а монах се станува не (само) по лична желба, туку (и) со Божји призив/повик (до тебе).

Има пар манастири по Скопска Црна Гора и Кучково...патем кажано.

би ти препорачал да идеш во друга држава некаде во Азија да поседиш 1 месец,општеството културата менталитетот се поразлични од ова кај нас можеби ќе најдеш среќа во нешто друго, и после врати се,да не се откажуваш од животот што го имаш тоа е најголемиот дар од Бога за нас да се бориме и да го цениме она што го имаме во моментот,можеби тоа што го чуствуваш е она за што Бог те спрема да бидеш.

...јас го разбирам, тој бара помош, вие не го разбирате, затоа што не му ја следите маката, во него во моменти се јавува „детето“ кое не било третирано на време и бара помош, може силината во религијата и верба во Господ ќе му среди и мислите, не се знае, но вредно е да проба ако мисли дека ќе му помогне, вербата е многу важна и силна за здравјето!

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
...јас го разбирам, тој бара помош, вие не го разбирате, затоа што не му ја следите маката, во него во моменти се јавува „детето“ кое не било третирано на време и бара помош, може силината во религијата и верба во Господ ќе му среди и мислите, не се знае, но вредно е да проба ако мисли дека ќе му помогне, вербата е многу важна и силна за здравјето!

Барањето помош е „едно„ а скокот од световност во духовност е „друго„.

Имањето проблем значи и потреба за барање решение за проблемот, а „скокот„ не е решение.

Ако дотичниот лик смета дека му е потребна црковна помош, најнапред нека се обрати или до парохиското свештенство или до манастирското монаштво и нека почне да бара помош од Бога Творецот, така што свештениците или монасите ќе почнат да го „третираат„ со молитви, упатени до Лекарот, не на друг начин...па ако сам Бог го повика за монах, само тогаш ќе биде монах, а не монах затоа што имал проблем...небаре другите немаат проблеми.

Терапија со таблети или со психијатриски сеанси не е решние за неговиот проблем...

Барањето помош е „едно„ а скокот од световност во духовност е „друго„.
Имањето проблем значи и потреба за барање решение за проблемот, а „скокот„ не е решение.
Ако дотичниот лик смета дека му е потребна црковна помош, најнапред нека се обрати или до парохиското свештенство или до манастирското монаштво и нека почне да бара помош од Бога Творецот, така што свештениците или монасите ќе почнат да го „третираат„ со молитви, упатени до Лекарот, не на друг начин...па ако сам Бог го повика за монах, само тогаш ќе биде монах, а не монах затоа што имал проблем...небаре другите немаат проблеми.
... тој нема да иде на Православниот богословски факултет, нему не му треба обраќање до луѓето кој се во служба во црквата или како пишуваш ти до парохинско свештенство, нему му треба негова Верба кој треба да биде толку силна „да не ги слуша тие гласови“, а тоа треба да биде директно меѓу него и Севишниот и никој друг, неговиот физикус е важно да биде во „негова куќа“ и ништо друго, а неговата помисла за „духовен живот“ не мора да значи и замоштување и не мора да се правда пред никого, манастирот, црквата е Господова куќа,

...пишуваш дека „Бог повикува за монах“, не се сложувам, во моментот гласот во него е да „проба“ поинаков живот -духовен, да се откажи од многу задоволства за возврат на подобрување на здравјето, помислата за Виша Сила која ќе му помогне, а таа Виша Сила го повикува „да проба“, затоа се распрашува во близина на Скопје, инаку да беше во поинаква фаза ќе идеше било каде за замоштување,
... пред замоштување (треба да знаеш) дека има многу фази каде личноста за духовен живот посветен (целосно) треба да ги помине, не како некој тест даден од овдешни свештеници, туку тест на негова душа, личност и промена зависи во каков правец ќе иде, дали таа Верба е толку силна да ја направи таа промена во сопственото здравје за кој ќе биде благодарен по негова воља, дали ќе се замошти, дали ќе помага во манастирот со свој труд или на било кој начин благодарност!

...затоа го разбирам, па и го охрабрувам ако навистина чувствува дека ќе има промена и има таква Верба, затоа сака во близина на Скопје, затоа што сака да биде поблиску до најблиските и да може во секој момент и да се откаже ако не биде задоволен од успехот!

... Господ, Севишниот, сакаш Виша Сила, не одбира личности, не повикува да бидат монаси или посветени, сите тие личности сами Него го одбираат, а Тој само ќе ги прифати во својата куќа, било црква, манастир или друг верски објект!

... тој што сака да се посвети на духовниот живот, може да не изусти ниедна молитва, а да биде верен, да го почитува и да се посвети на Севишниот, молитвата е за луѓето, за себе, а не за Господ!

... тој нема да иде на Православниот богословски факултет, нему не му треба обраќање до луѓето кој се во служба во црквата или како пишуваш ти до парохинско свештенство, нему му треба негова Верба кој треба да биде толку силна „да не ги слуша тие гласови“, а тоа треба да биде директно меѓу него и Севишниот и никој друг, неговиот физикус е важно да биде во „негова куќа“ и ништо друго, а неговата помисла за „духовен живот“ не мора да значи и замоштување и не мора да се правда пред никого, манастирот, црквата е Господова куќа,

...пишуваш дека „Бог повикува за монах“, не се сложувам, во моментот гласот во него е да „проба“ поинаков живот -духовен, да се откажи од многу задоволства за возврат на подобрување на здравјето, помислата за Виша Сила која ќе му помогне, а таа Виша Сила го повикува „да проба“, затоа се распрашува во близина на Скопје, инаку да беше во поинаква фаза ќе идеше било каде за замоштување,
... пред замоштување (треба да знаеш) дека има многу фази каде личноста за духовен живот посветен (целосно) треба да ги помине, не како некој тест даден од овдешни свештеници, туку тест на негова душа, личност и промена зависи во каков правец ќе иде, дали таа Верба е толку силна да ја направи таа промена во сопственото здравје за кој ќе биде благодарен по негова воља, дали ќе се замошти, дали ќе помага во манастирот со свој труд или на било кој начин благодарност!

...затоа го разбирам, па и го охрабрувам ако навистина чувствува дека ќе има промена и има таква Верба, затоа сака во близина на Скопје, затоа што сака да биде поблиску до најблиските и да може во секој момент и да се откаже ако не биде задоволен од успехот!

... Господ, Севишниот, сакаш Виша Сила, не одбира личности, не повикува да бидат монаси или посветени, сите тие личности сами Него го одбираат, а Тој само ќе ги прифати во својата куќа, било црква, манастир или друг верски објект!

... тој што сака да се посвети на духовниот живот, може да не изусти ниедна молитва, а да биде верен, да го почитува и да се посвети на Севишниот, молитвата е за луѓето, за себе, а не за Господ!

Па еве...и јас не се согласувам со тебе затоа што:
- за да бидеш верник, не ти треба богословско образование,
- решението за „слушање гласови„ (школски пример за демонско влијание врз човекот...) не се решава на релација „јас и Бог„ туку „Бог, Црквата, па јас„,
- пред замонашување во полна смисла на тој израз, постои т.н. искушенички период, како проверка за линоста која сака да стане монах (дали го бива или не),
- и јас го разбирам па затоа посочив манастири во скопскава околија,
- ако сам Бог не го повика некого за замонашување, намерата да се стане монах по својот памет не е особено паметна одлука,
- кој сака да живее духовно, а во својот живот не изустил ниту азбучна молитва, живее световен живот.

Ova e slucaj kaj sto negativniot vnatresen glas e premnogu glasen... Ne ti treba nisto radikalno, mene najcesto me prati kofa spijam navecer se povtoruva po 2-3 recenici i buden sum pola nokj...
Najmn sto mi pomognalo e koga odis kontra toj glas i zimas ti kontrola nad vnatresniot glas
1. Jas ne sum moite misli
2. Nesvesniot negativen glas isceznuva

Povtoruras nekolku pati ovie recenici so vnatresniot glas, za 2-3 minite ke osetis olesnuvanje.
Od koga ke porabotis na ova nekolki dena, ke se cuvstvuvas lesno i posle prodolzuvas so Joga i meditacija ili ako nemas vreme zatoa koristis tehniki za disenje na Internet imas kolki sakat ama osnovnite 4×4, nostral breathing 4-7-8, 5-5, i slicno... i normalno gledaj zdravi naviki.... ali probaj so tie 2 recenici koga si vo najgolema anksioznost ke imas vednas uspeh, radikalnoto ti doaga od koren bidejki ne se trae komentatorot vo glavata.....

Девојка ете истото го барала на времето на друга тема: да оди до манастир, да се среди и да си продолжи со кариера...
Дури и escape plan се има... дали може да се откажеш?

Човеков спомна да замине во манастир и да се посвети на духовен живот, не рече да се замонашува... веднаш муабети му вадите!
Не може да замине на 7 дена или месец дена во манастир?

Ако имаш немир мора да почнеш борба со самиот себеси и со божји благослов да успееш да се победиш..т.е. да владееш со страстите и желбите и гордоста да ја ставиш на минимум..Одењето во манастир и носењето на надворешниот свет со тебе во него нема да те спаси и смири..Борбата е надвор ван манастирските ѕидини и секојдневна интеракција со секаков тип на луѓе кои нема веќе да делуваат на твојот внатрешен мир ќе го рачунаш за победа..

Не се брзај, сите имаме искушенија и гревови. Би те посоветувал да ги прочиташ од старец Гаврил во пролжение советите и така да постапиш:
Старец Гаврил Светогорец (Карејски) советува:
За да имаме благослов од Бога како поединци, како семејство, како нација, мораме вредно да правиме:
„СЕДУМ РАБОТИ“
1. Редовна исповед кај свештеникот.
2. Редовно одење во црква.
3. Света Причест според благословот на духовниот.
4. Постење во среда и петок без масло и во други денови одредени од Црквата.
5. Милостини за сиромашни семејства, добри дела.
6. Проучувајте го Светото писмо, дури и само за кратко време, 5-10 минути, но секој ден.
7. Непрестајна молитва: „Господи Исусе Христе, помилуј ме. Пресвета Богородице, спаси нè.“

Одма почни од денес со читање на светото писмо, помоли се барем 5 минути со молитвата и почни да бараш како правилно да се исповедаш и исповедај се и причести се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom