Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Од словенските јазици исто само ние користиме зборуваме, така е тоа оти од нас се почна, им отворивме вилица.

Прашок и прашина се именки...
исто како и грашок...

На словенечки е vprasanje, a молим е prosim!

Само за ова заслужуваш негативни.. @Zlatikevichius
Да прашам е глагол, и значи две работи, без контекстот.

Питање е прото словенски збор, уште пред да постојат словенски држави.

Многу нежен па да ме пријавуваш за мислење :toe:

Сеуште мислам дека дпне и сдс не занимаваат со глупава тема за мигранти додека за 3 дена среде Скопје ќе се протестира за подршка на УЧК, како воопшто мислите да спречиме мигранти ако дозволуваме среде главен град Учкари?
А какво е твоето мислење за носењето мигранти во Македонија? Мислам немало да се носат илегални, нормално...Легални ќе бидат, директно оние кои нема да добијат азил во Англија и легално ќе влезат во земјава?

А какво е твоето мислење за носењето мигранти во Македонија? Мислам немало да се носат илегални, нормално...Легални ќе бидат, директно оние кои нема да добијат азил во Англија и легално ќе влезат во земјава?
Кажав сум против ако се дел од популацијата, но ако се за кампови со ѕидови, шарпланинци и синџири плус добиваме нешто визави бугарија сум за. Но се разбира немаат никакви права, туку се затворени до иселувањето.
Но повторувам само ако добиваме нешто со бугарите, за пари не би.

Да прашам е глагол, и значи две работи, без контекстот.

Питање е прото словенски збор, уште пред да постојат словенски држави.

Многу нежен па да ме пријавуваш за мислење :toe:
Прво ироничен бев... не се секирај..

Второ никој не негира дека пита е прасловенски збор!

Само што со текот на стотици години, го сменил значењето (кај нас) и/или друг збор го истиснал...

Инаку: Да (е помошен глагол) прашам (е глагол во 1л.ед.)
Можеш да го менуваш во сите лица и времиња како сакаш, па и со помошни глаголи пр. Имам прашано
Автоматски споено мислење:

П.С. just for fun..
пробај смени го питање т.е. глаголот пита!
1л. питувам 1л. питуваме
2л. питуваш 2л. питувате
3л.питува 3л. питуваат

:pos:

Podrugo zvuci koga namesto prasime nesto ke recis prasajme nesto. Pitanje, pita, prosi ili kolac, pita od jabolka.
Zatoa se zemaat centralnite govori za osnova na literaturniot, vo slucajot kaj nas prilepski, bitolski i lerinski govori.
Па ти! Па ти бе!!
Додека решив да те пофалам... се истрча како прле пред магаре, и се заеба :facepalm:

Последно уредено:
Dali zborot Homonim ti znaci nesto ? :cautious:
Ajde mala pomos, obratno e od sinonim ;).
P.s patem receno pocina tuka pokraj mrtov znaci i odmori :toe:
P.s.s posto se fati za pederite. Peder oznacuva seksualna orientacija, no isto oznacuva i karakterna osobina.
I pijanica e karakterna osobina a polka e pola kilo rakija vo plastichno shishe od 0.5 litra :toe:

Прашање е глаголска именка изведена од глаголот прашува!

Питање е исто глаголска именка, ама изведена од сосем друг глагол пита што значи проси или бара!

Ако ова не ти е јасно... па прашина или прашок те буни :tapp:

„Питање„ како делото „проси/бара/моли„, во македонскиот јазик се нарекува „питачење„.

Што се однесува до прашаците, најмногу користам „брашно„, тип 500, од кое се прават јааааки мекици.

Плус, јако е, брзо се оди во „хај„...па се преоѓа на „кул„.

Пар „линии„ се доволни.

Не е битно, побитно е дека знам што е „полче„...
Polka , polche - isti kur , primer kriza te fakja i idesh kaj lokalniot alhemichar na etanol i mu barash polka ili polche - on ti veli daj mi shishe , mu davash plastika od 0.5l po obichaj i chekash da ti go napuni , mu davash pari ili mi se pishuvash i dobar si za denot/vecherta. Si odish so polkata/polcheto vo dzeb race i od utre pak istoto.

Slabo stois so izrekite.
Isti kur, drugo pakovanje
I pojma nemam, prv pat od tebe slusam.
Takov e neformalniot nachin na govor ovde, zatoa se bunish i se fakjaj za sekoj detalj.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom