Војната на патиштата

• Креатор на темата Креатор на темата Supervisor
  • Време на започнување Време на започнување
не знам што се буните, вчера возев нормално во 3та и ниеднаш не прекорачив брзина. Нула казни за сега. Ќе се адаптирате на правилата и тоа е тоа.

Последно уредено:
Да де, пошто кога почнуваш куќа да градиш од кровот почнуваш, не од темелите. :tapp:
Кој не знае основа, дека на црвено не се поминува, дека на тротоар не се паркира, дека 4 жмигавци се за екстремни итни ситуации а не универзален знак за паркирање, дека пречекорување на брзина е прекршок, нема што да бара на патиштата, ниту па да се жали по форуми.

Прво западноевропска култура при возење, потоа западноевропски закони и толеранција :)
Да, пошто овие од западна европа така се раѓаат со култура и од секогаш почитуваат закони, а не дека со векови и векови го имаат тоа градено, со казни и егзекуции и чистење на криминалците и девијациите.

Истите тие со западноевропска култура плаќале за сафари пред само 30 години да убиваат деца по Сараево.

Кој не знае основа, дека на црвено не се поминува, дека на тротоар не се паркира, дека 4 жмигавци се за екстремни итни ситуации а не универзален знак за паркирање, дека пречекорување на брзина е прекршок, нема што да бара на патиштата, ниту па да се жали по форуми.
Точно и на такви ликови што поминуваат на црвено и дивеат треба да им се одземе и возачката дозвола и возилото. Ама еве ај објасни ми, треба да отидам до катастар и да завршам некоја работа. Катастар има паркинг за 5 коли односно нема паркинг. Каде треба да паркираат тие што дошле со кола? Дали некој уклучил мозок кога рекол овој објект ќе биде катастар?

Точно и на такви ликови што поминуваат на црвено и дивеат треба да им се одземе и возачката дозвола и возилото. Ама еве ај објасни ми, треба да отидам до катастар и да завршам некоја работа. Катастар има паркинг за 5 коли односно нема паркинг. Каде треба да паркираат тие што дошле со кола? Дали некој уклучил мозок кога рекол овој објект ќе биде катастар?
Две работи може да се точни во исто време.
Тоа не ја намалува твојата одговорност како возач, дека доколку нема паркинг место, тротоарот не е опција за паркирање. Пробај на суд изведи го ова како оправдание за прекршокот. Јас сум сигурна дека во 500-600м радиус на катастар има некој паркинг, е сега проблем е што мора да се оди и малце пешки, нашиот народ не е кроен за тоа.

Две работи може да се точни во исто време.
Тоа не ја намалува твојата одговорност како возач, дека доколку нема паркинг место, тротоарот не е опција за паркирање. Пробај на суд изведи го ова како оправдание за прекршокот. Јас сум сигурна дека во 500-600м радиус на катастар има некој паркинг, е сега проблем е што мора да се оди и малце пешки, нашиот народ не е кроен за тоа.
Нема, приватни паркинзи на згради се. Има веро тафталиџе паркинг, ако најдеш место, ако не има јавен паркинг околу педагошка кај што е лотарија ако најдеш место. И еве да речеме, не наоѓам никаде место, автобуси нема, а јас се брзам да се вратам за на работа, што треба по тебе да правам?

Ама еве ај објасни ми, треба да отидам до катастар и да завршам некоја работа. Катастар има паркинг за 5 коли односно нема паркинг. Каде треба да паркираат тие што дошле со кола? Дали некој уклучил мозок кога рекол овој објект ќе биде катастар?
Ќе возиш 100 метра до Атинска таа паралелно со булевар 8-ми Септември или на Каирска ако сакаш муфте. Ако не ете ти Веро 2 слобден сигурно има паркинг, ќе паркираш и ќе поодиш 200-300 метри. Очигледно има решение само некој не сака да пооди повеќе од 50 метри.

Нема, приватни паркинзи на згради се. Има веро тафталиџе паркинг, ако најдеш место, ако не има јавен паркинг околу педагошка кај што е лотарија ако најдеш место. И еве да речеме, не наоѓам никаде место, автобуси нема, а јас се брзам да се вратам за на работа, што треба по тебе да правам?
Ќе си тргнеш со време за да имаш време да бараш паркинг, ако знаеш дека ситуацијата е таква.
На крај краева има такси, и тоа е опција.
Ама ако може еден шалтер од катастар да е со drive thru, најубаво.

Најјако е што за ова ако попиеш казна на суд ги добиваш сто посто, неможе никој да измери до таа прецизност.

Мицко или е глуп и не го знае ова, или сака да изиграва Вучич, сам паѓа на своја сабја.
Абе ќе се изрегулира све, ќе се апдејтува системов....мора да има +толаранција. Не е страшно ова, страшно е што парите од казниве ќе идат за УЧК што седат дома и земаат плати. И не само за ова туку за било што.

Pred se, jas prv go poddrzuvam ovoj sistem na merenje i kaznuvanje //iako site znaeme deka ke bide selektiven//, ama samo ako e postaven kako sto treba.

Ne zboruvam napamet - sekojdnevno sum so kolegata, dolgogodisen moj prijatel, covek sto nema nikakva pricina da me laze.
I bas toj dobi kazna //opomena// za 51 km/h so vklucen limiter na 50. Ima i drugi kako nego, pa utrovo i jas megju niv //so vklucen limiter na 50 km/h// registriran so 52 km/h, da ne navleguvam na siroko.

Sega malku fakti:
- Limiter i brzinometar sekogas pokazuvaat poveke od realnoto, po zakon //UN/ECE R39//.
- GPS tipicno pokazuva 3–5 km/h pomalku od spidometarot, znaci ako na limiter e 50, realnata brzina e 45-48 km/h.
- Ni spidometar, ni limiter, ni kamera ne se laboratoriski uredi - zatoa vo Evropa ima tehnicka tolerancija od 5 km/h ili 3% //se povtoruvam so istoto ,,kako papagal,,//.

Kaj nas? Safe City NE primenuva nikakva tolerancija. Kaznuva //opomenuva// od bukvalno 51 km/h - nesto sto vo niedna zapadnoevropska zemja ne bi pominalo.
Znaci tuka ne stanuva zbor za toa dali nekoj gazel, nitu dali kolata cini 10.000 ili 100.000 €. Stanuva zbor za toa deka ako limiter na 50 rezultira so kazna za 51 - problemot definitivno e vo sistemot sto ne priznava nikakva tehnicka greska, a ne vo vozacot.
Tolku ednostavno.

Ako sakame tocnost, mora da ima i evropska tolerancija - inaku duri i najpreciznite avtomobili ispaga deka ,,gresat,,.

Nemam namera da ja prodolzuvam debatata - navistina e iluzorno da objasnuvas na covek koj ne zivee ovde, i zboruva od Avstrija ili Germanija kako da sme vo ista realnost.

Ona sto treba da se napravi e ednostavno - da se implementira evropska tehnicka tolerancija za merenje na brzina. Togas nema da ima ovie apsurdni situacii.

Famoznite brojki sto gi prikazuvaat za ,,registrirani prekrsoci,, po mediumite ocigledno namenski se bombasticni - so cel da napravat efekt na strav, a ne da ja prikazat realnata sostojba.

I idejata deka - kako sto veli premierot - ke kaznuvaat i za ,,50.5 km/h,, e ednostavno nerealno i nadvor od sekakov zdrav razum i svetska praktika.

I da, sogragjani, limiterot //dokolku vasiot avtomobil go poseduva// postavete go na 45 km/h kako ne bi dobile opomena, 50 km/h ,,izgleda deka e mnogu,,!
Crn humor.
Drizhe!
Jas se te razbrav AMA ti ne me razbra.
I tuka nema mesto za muabeti " prijatelov ne me lazhi".
Ili Tachoto e neispravno ili kamerite ne se precizni.
Ama kolata e 100000000€ seedno.
Stavi na 50 limiter i instaliraj si WAZE na Telefon pa bujrum vozi i kazi sto pokazhal limiterot a shto WAZE!
I programot ima greska od 0,1-0,2 km vo zavisnost kolku e spor mobilniot. I nema sto povejche da se objasnuvame. Godisno vrvam 80-90000km so waze.

Vo slucaj da se e kako shto treba snimaj si gi vozenjata i odi na sud .
Samo mislam deka dotamu nikogas nema da stasas zatoa sto periodov go koristat i za kalibriranje na kamerite.

Pozdrav,
P.S. kazhi teshka diskus hernija koj mozhi da sredi?

ќе изиграваме севернокорејци, 50 запета 5, ех.
Пола знаци им се искривени па не се знае ни зона 50 ни 30.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom