Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    777
Оружјето што го купивме од Украина е две три децении понапред од тоа што сме имале во 92ра. Освен хаубиците можеби кои иако стари би имале јака намена.
Од Украина купивме Ми 24 сухои и Т 72.Другото се беше донација најмногу од Германија, Бугарија и УСА.Донациите претпоставувам биле наменети за да не станиме лесен плен за Милошевич.Ама работите на терен во меѓувреме се сменаа.

Од Украина купивме Ми 24 сухои и Т 72.Другото се беше донација најмногу од Германија, Бугарија и УСА.Донациите претпоставувам биле наменети за да не станиме лесен плен за Милошевич.Ама работите на терен во меѓувреме се сменаа.

БТР-80 купивме, Град системи, БМП-2. БМПто и БТРот има Шипунов 30 мм калибар што цепи све. Сега не верувам ни да имаме 30 мм топови.

Оружјето што го купивме од Украина е две три децении понапред од тоа што сме имале во 92ра. Освен хаубиците можеби кои иако стари би имале јака намена.
2001ва имавме амерички краткоцевни 105mm хаубици, подобро од било што во ЈНА, и далеку подобро за нашиот терен и далечина на дејство!
Автоматски споено мислење:

БТР-80 купивме, Град системи, БМП-2. БМПто и БТРот има Шипунов 30 мм калибар што цепи све. Сега не верувам ни да имаме 30 мм топови.
Од Хрватска знам имавме купено Оган(пламен) повеќецевни лансери што маме им ебаа во Радуша на УЧК!

А што од тоа имаме денес... :toe:
се отиде за Украина..

Слобо си имаше план одма после грабежот на касарните да мавнит во МК во кординација со Мицо. Имаше и луѓе близу граница спремни за удар, коа го дознаја то во Бугарија му се заканија дека ако влезит само педа овие ке нападнет на Србија. Нас не спаси и БГ шо тогаш застана зад нас и Грција шо не покажа желба за планот на Цобе, во кратки црти то е то горе долу.
Можи да прашам за еден другар, од кој филм е ова извадок?

2001ва имавме амерички краткоцевни 105mm хаубици, подобро од било што во ЈНА, и далеку подобро за нашиот терен и далечина на дејство!
Автоматски споено мислење:

Од Хрватска знам имавме купено Оган(пламен) повеќецевни лансери што маме им ебаа во Радуша на УЧК!

А што од тоа имаме денес... :toe:
се отиде за Украина..
:oftopik: Радуша ја спасија Су25 и Ми8/Ми28

Da be, i jas se vikam Majk Tajson
Majki da ne odam nadvor tema ama ne znam sho se napnavte. Da Bugarija zastana na nasa strana i stade jasno do znaejne na Milosevic da nemat agresija kon MK. Da Bugarija bese najzasluzna za naseto priznavajne od Rusija. Da Bugarija osven sho prva ne prizna kako nezavisna drzava, ni pomogna i koa imavme embargo od Grcija. Ne prifakajne na navedenoto ne te prajt poglem Makedonec nego covek so ignorantski stav, to e to, ti se svigalo ili ne, pozz

Клинтоне на страна на Британците во WW2 се бореле Индијци,Маори,црнци од пола Африка, Филипинци и кој уште не.Ама она шо е битно е дека на крајот победиле.Така е обично во војните.
Да ама Британците никогаш не тврдеа дека се бранители на протестантизмот, или не знам уште која не флоскула на Русите. Едно е да браниш империја, а друго е да браниш православие, Словенски народ, народ од руско говорно подрачје.
Со други зборови, не се прај мутав.
Овие треба да те фатат вака
Прегледај го приврзокот 462315
Може тогаш ќе ти дојде паметот
Ти ова вака од искуство а? Убо за тебе
Не знаеш ти, овие од Сочи се, чистокрвни Руси, само малку повеќе исончани.
Како што беа Корејците од Тува регионот, не знам точно, експертот нека посочи.
Од Чеченија се, фаците од нафта им се црни

Majki da ne odam nadvor tema ama ne znam sho se napnavte. Da Bugarija zastana na nasa strana i stade jasno do znaejne na Milosevic da nemat agresija kon MK. Da Bugarija bese najzasluzna za naseto priznavajne od Rusija. Da Bugarija osven sho prva ne prizna kako nezavisna drzava, ni pomogna i koa imavme embargo od Grcija. Ne prifakajne na navedenoto ne te prajt poglem Makedonec nego covek so ignorantski stav, to e to, ti se svigalo ili ne, pozz
Ete sum slusal deka koga doznal Micotakis deka Bugarija ke gi napaga grcite ako ja napadnat Makedonija, se podmocnuval sekoja vecer vo gakji, a Slobodan Milosevic site sili gi rasporedil dolz Srpsko-Bugarskata granica....

Да да се сеќавам ко деца постарите ни праеа филмови дека нема појака машина од 101.Тито му се курчел на Сталин затоа шо зад себе ги имал Британците.Дали знаеш дека во ЈНА имало околу 700 амерички тенкови.Интересно комунистичка држава а добива америчка воена помош за време на кризата со СССР.:cautious:
Да беа само тенкови!
... имало и авиони F-86, Пинцгауери којзнае колку, БМВ мотори кои после се заменети со некои италијански „мотогуци“ изледа биле, и уште којзнае ли што ...
..понатаму, NATO воено аташе надвор од алијансата имало само во СФРЈ, нагаѓајте зошто ...
... а најголемото перење на мозокот на помладите е дека во тоа време сме биле проруски ориентирани што апсолутно не е точно, тогаш на СССР гледавме со подсмев и омаловажување бевме комплетно прозападно настроени и кон кравата за молзење т.е. неврзаните земји каде се утрапуваше се и сешто....

.. е сеа зошто денес е сменето расположението... јбг... што се тој „запад“ не ни направи од осамостојувањето до денес ...уцени, уцени и само уцени

п.с. дебело забегавме од темата...ке не караат...

Не беше до имање или немање средства за војување и останата опрема.
Беше до политичката воља за војување.
Погледнете ги изјавите на претставниците на нашите стратешки партнери од тоа време.
Постојан политички притисок врз нашите политичари - да нема мобилизација, да нема војска, туку само полиција, да не се употребува артилерија и авијација.

Така да, она што Панде го тврди за Авиано, во мемоарите, личи скроз веројатно и уверливо.

Не можеш ти како министер да потегаш воени резервисти, ако нон-стоп има некој од твоите сојузници кој ти вика дека и Хаг може да те чека.

Таков однос западните земји очигледно немаат кон вистинските нивни сојузници - Украина и Израел.
Мислам дека до администрацијата на Трамп имаа сличен однос кон Израел. Ама Нетанјаху реши да ги игнорира.

Во односот кон Израел мoжеби има некои козметички разлики меѓу америчките администрации, ама буквално никогаш Израел не добил ни 1% од охолиот ние-газди-вие-робови однос кој ние (и други) го добивме и го добиваме. Па Израел директно влијае (да не кажам за многу аспекти ја контролира) политиката на САД. Буквално секој значаен функционер во САД (или иден таков) си има свој хендлер од АИПАК... Самата споредба со Македонија е неверојатно нереална.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom