Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Да, се развиваме побрзо и од Словенија и од Хрватска - не знам дали ова има некаква врска со тоа дека "60% од МКД е сезонски на работа таму".
Se razvivate posto trgnuvate od mnogu poniska baza od niv.
Golem del od balkanskite banana drzavi kako Bugarija,Srbija,Makedonija BDPto go bildaat preku gradezen sektor koj e mnogu poreguliran vo Hrvatska,Slovenija, stranski fabriki za motanje kabli, pari sto diasporata gi praka ,nesto turizam i domasna sitna potrosuvacka. Toa e celata ekonomija.
Автоматски споено мислење:

550 евра плата имаат минимална а се членка на ЕУ 20 години. Овде 500 веќе стана стандард. Кај и да е, за неколку години ќе ги престигнеме. Али примањата и не секогаш се знак за огромна позитива. Пошто кога се превисоки стануваш некомпетитивен на пазарот и компанијата иде каде што има профит. Како Америка пример, таму 99% од стварите се неисплатливи пошто работната рака е огромна, и све е аутсорсирано на страна кога се работи за производство.
Platite ne se realen reper
Ako taka gledas Ungarija nema nekoi plati, a se druga galaksija za nas
Kosovo ima isti plati kako nas

Последно уредено:
Se razvivate posto trgnuvate od mnogu poniska baza od niv.
Golem del od balkanskite banana drzavi kako Bugarija,Srbija,Makedonija BDPto go bildaat preku gradezen sektor koj e mnogu poreguliran vo Hrvatska,Slovenija, stranski fabriki za motanje kabli, pari sto diasporata gi praka ,nesto turizam i domasna sitna potrosuvacka. Toa e celata ekonomija.

Platite ne se realen reper
Ako taka gledas Ungarija nema nekoi plati, a se druga galaksija za nas
Kosovo ima isti plati kako nas

Како нема плати во Унгарија, 900 евра таму е минимум.

Како нема плати во Унгарија, 900 евра таму е минимум.
700 eur vo 2025 (Grcija imase 750 eur minimalec vo 2008)
Koga tamu selata imale urbano planiranje, nasite gradele kuki od kal i trska.
Do vcera bile vtoriot centar na dualna monarhija kako Avstro-Ungarija, nema germanski brend na koli sto nema pogoni tamu, imaat grad kako Budimpesta i uste mal milion nesta.
Koga se toa ke se zeme u obzir imaat mizerni plati, bas poradi toa sto platite ne odslikuvaat realna slika za polozbite vo drzavata.

Да, се развиваме побрзо и од Словенија и од Хрватска - не знам дали ова има некаква врска со тоа дека "60% од МКД е сезонски на работа таму".
Како се развивате побрзо од нив кога бугарија е 13 места под Словенија и 7 места под Хрватска на листата од @roden?
Кај нив не ни има толку Роми и Турци и други општествени проблеми како кај вас.

Албанија и Црна Гора да влезат во ЕУ ќе растурат од развој и двете вријат од потенцијал.
А Србија од ново би не освоила сите заедно во западен Балкан да беше про ЕУ или што ти ја знам, западен партнер. Мило ми е што не е. Ништо против Европа, ама што, кога од неа ништо не останало? ЕУ претерува со либерализмот.

Како се развивате побрзо од нив кога бугарија е 13 места под Словенија и 7 места под Хрватска на листата од @roden?

Албанија и Црна Гора да влезат во ЕУ ќе растурат од развој и двете вријат од потенцијал.
А Србија од ново би не освоила сите заедно во западен Балкан да беше про ЕУ или што ти ја знам, западен партнер. Мило ми е што не е. Ништо против Европа, ама што, кога од неа ништо не останало? ЕУ претерува со либерализмот.
Crna Gora e micro state
Albanija potencijal?
Srbija da ne pomina niz vojnite vo 90ti i stanese clenka na EU vo 2004, mozda sega ke bese nesto, ama i baba mi da bese musko.

Развојот е процес, а не позиција. Ромите не се проблем за економскиот развој, а Турците помагаат во развојот.

Кога ќе влезат, ќе видиме како ќе се развиваат работите. Станува збор за потенцијал, услови, ресурси итн.

Во право си за Србија - ова јасно се виде во последниве години. Либерализмот е "до време". Западните лидери не се глупави.

Развојот е процес, а не позиција. Ромите не се проблем за економскиот развој, а Турците помагаат во развојот.

Кога ќе влезат, ќе видиме како ќе се развиваат работите. Станува збор за потенцијал, услови, ресурси итн.

Во право си за Србија - ова јасно се виде во последниве години. Либерализмот е "до време". Западните лидери не се глупави.
Е ми...како се Ромите вклучени во економскиот раст во Бугарија?

Никако, нели?...

Колку што се вклучени во економскиот „раст„ во Македонија.

Дај ни поконкретни примери и начини, не само лични разблажени ставови...

Е ми...како се Ромите вклучени во економскиот раст во Бугарија?

Никако, нели?...

Колку што се вклучени во економскиот „раст„ во Македонија.

Дај ни поконкретни примери и начини, не само лични разблажени ставови...
Напишах "не се проблем за економскиот разво", не дека се вклучени.

Инаку, позитивната работа кај Ромите е што тие работат голем дел од нискоквалификуваната работа, особено во градежништвото, чистењето, сезонската работа, тие се вклучени во услужниот сектор воопшто, многумина работат во странство, а своите пари ги трошат во Бугарија. Тие се добар демографски ресурс што го пополнува недостатокот на работници, кои инаку мора да бидат увезени од други земји, а нивните приходи одат надвор од Бугарија.

Напишах "не се проблем за економскиот разво", не дека се вклучени.

Инаку, позитивната работа кај Ромите е што тие работат голем дел од нискоквалификуваната работа, особено во градежништвото, чистењето, сезонската работа, тие се вклучени во услужниот сектор воопшто, многумина работат во странство, а своите пари ги трошат во Бугарија. Тие се добар демографски ресурс што го пополнува недостатокот на работници, кои инаку мора да бидат увезени од други земји, а нивните приходи одат надвор од Бугарија.

„Афирмативен заклучок од негативен пример„.

„Афирмативен заклучок од негативен пример„.
Изгледа прерипна за тоа колку економски придобивки за татарстан носат ромите што ги крадат туристите.

Изгледа прерипна за тоа колку економски придобивки за татарстан носат ромите што ги крадат туристите.

Меѓу другото...а кога велам/прашувам за нечие корисно учество во општиот економски развој, не мислам на дејанија кои се речиси немерливи по ниту еден основ или дејанија кои се корисни само за еден мал и ограничен дел од населението.

Меѓу другото...а кога велам/прашувам за нечие корисно учество во општиот економски развој, не мислам на дејанија кои се речиси немерливи по ниту еден основ или дејанија кои се корисни само за еден мал и ограничен дел од населението.
Речиси 100% од луѓето што работат во "Чистота" се Роми. Како ова е немерливо и корисно само за мал ограничен дел од населението?

Речиси 100% од луѓето што работат во "Чистота" се Роми. Како ова е немерлово и корисно само за мал ограничен дел од населението?

Просто е-на кој начин одржувањето на хигиената го подобрува општиот економски развој?

Со која економска ставка?...

Дали чистотата во мојот дом или мојата лична чистота или чистотата во фирмата во која работам или чистотата на улиците, значат економски развој?...

Просто е-на кој начин одржувањето на хигиената го подобрува општиот економски развој?

Со која економска ставка?...

Дали чистотата во мојот дом или мојата лична чистота или чистотата во фирмата во која работам или чистотата на улиците, значат економски развој?...
1. Не сум видел развиена земја каде што чистотата е на ниско ниво. Не сум видел неразвиена земја каде што чистотата е на високо ниво.
2. Секоја работа што создава вредност придонесува за економијата.
3. Да. https://www.erpublications.com/uploaded_files/download/rekha-bansal_hRoPz.pdf

1. Не сум видел развиена земја каде што чистотата е на ниско ниво. Не сум видел неразвиена земја каде што чистотата е на високо ниво.
2. Секоја работа што создава вредност придонесува за економијата.
3. Да. https://www.erpublications.com/uploaded_files/download/rekha-bansal_hRoPz.pdf

Не релативизирај...

Хигиената не придонесува за економскиот раст по ниту еден основ (освен на личен „размер„ како начин за преживување...), но ако сметаш поинаку, тогаш тоа е само твој став.

А ако веќе релативизираш, тогаш дали сметаш дека и криминалот придонесува за економскиот раст, оти нели, и криминалците „вртат„ пари од најблаго речено, нечесни дејанија?...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom