Дебата на Канал 5 - Орце против Амар 28.10.2025

Кој е победник на дуелот?

• Амар

Гласови: 83 66,9%
  • Орце

Гласови: 41 33,1%

• Вкупно гласачи
    124
  • Гласањето е завршено на .
Баш така, Горан Марковски е најдобриот избор. На кој му е важно образованието, тој е најобразован, на кој му е важно искуството за инфраструктура, тој го има најмногу, а, секако е и елоквентен.

Но, во некои други времиња, кога нема да бидат 70% од луѓето партиски ботови...
Ок, така би требало да биде!
Ама моето и општото искуство вели, дека што повисоко во ланецот е поставен кандидатот, тоа резултатите се полоши накај катастрофални.
Второ, не знам на Марковски кој ќе му ја води фирмата додека би бил градоначалник?

Ало Батко - Швајцарија беше најзагадена земја во Европа. Тоа донесе индустријата и златните резерви во 20ти век, товени ко свиња за колење. Знајш каков проблем со реките? Риби лебделе над Рајна. А денес Лебеди пливаат во нив и се хранат со пастрма (ко охридската истата речна).

40ет души фатиле Тифус во 60ти, од капење во водите, за 1 ден умреле 4ца. Така се менува мајндсетот. Ајде доста е омаловажување и тие луѓе и ние луѓе. Треба да се мисли за напред, а не само апатија. Знајш колку годи ко че смениш 1 нешто на подобро? Знајш кое чувство на возвишеност го имаш. Денес Швајцарија ги има најчистите реки и езера во Европа. Ама те молам земи прогуглај за проблемите во 20ти век. Ќе се шокираш.

Никој не вели Скопје да е новиот Берн. Туку чекор по чекор да си ги средува проблемите. Ова е возможно.
Јас ги спомнав овие два града оти ко спомнав за Метро, одма добив реплика, мал е градот. Трамвај нека е, со само една подземна станица во Центар, пак ќе е подобро од сега.
Швајцарија денес е резултат на неколку вековно константно развивање на државата друже. Тоа не се прави преку вечер, а богами не се прави ни во еден мандат или два.

Не знам од кај информација дека биле некад најзагадени, коа уште 1930ти дур цела Британија била удрена на јаглен, овие почнале со хидроенергија. Тогаш Македончето најдалеку што имал стигнато е земјоделие, и не знаел против кој од комшииве попрво да се бори. Со децении се лидери во технолочки развој и што уште не, ние до пред 30 години сме биле заглавени во комунизам.

Можда може некад да станеме како нив, ако ги донесеме они да ја водат државава.

Колку имаат влијание образованието и културата за состојбата на Берн и Луксембург во споредба со Скопје толку има влијание и казните и спроведувањето на законите, мора цврста рака од локалната и централната власт ќе има малку куќање ама мора така за да созрееме.
Казни, ама и менталитет! Пред се, менталитет на власта, не само на народот или обратно.
Ај земи спореди ги метрото во тој Берн и Њујорк. Па види што и како е во јуесеј. А за буџети да не мериме, ете Њујорк има поголем буџет од цела ШФицарска!
Многу нешто е до мајндсетот, ама тоа е најтешко променлива категорија. Не дека не може да се смени, ама јак ќотек треба да падне.

mene mi e fenomen koga Skopje ke se sporedi so glavni gradovi od sosedstvoto.

taa iluzija u narodot deka tuka bilo loso, no vo drugite drzavi ne bilo nisto podobro mi e super smesna, uste povekje taa sporedba na Skopje so drugi glavni gradovi.

Skopje e Delcevo vo sporedba so Beograd, Tirana, Solun ili Sofija, pa duri i so Pristina.

toa ne e zasto jas sakam, tuku zatoa sto e toa taka, samiot fakt deka Skopje nema ni 10% od turisti koi sto drugite glavni gradovi go imaat samo ukazuva deka ne e atraktiven grad nitu za da se poseti, uste pomalku pa za ziveenje.

Боах, чоек отров на самопонижување, која клетва е ова јеботе.

Сум чекал во полициска станица во Солун со Американка. Пробаја да и го украдат телефонот сред бел ден кај Белата Кула. И за ова го чекавме *5 саати* еден мрсник во полиција да пополни формулар. Сами бевме во ходникот, ни гужва ни ништо. Дур не влегов накурчен да му кажам дека треба да одиме на вечера. Оди излези види ги шо се - исто гомно ко нас. Исто, ако не...бетер. Мојот впечаток беше дека се бетер.

Ама не можам да се носам со ова Македонско самопонижење повеќе. Александар ли не проколна кој ли не проколна. Ме гуши.

Швајцарија денес е резултат на неколку вековно константно развивање на државата друже. Тоа не се прави преку вечер, а богами не се прави ни во еден мандат или два.

Не знам од кај информација дека биле некад најзагадени, коа уште 1930ти дур цела Британија била удрена на јаглен, овие почнале со хидроенергија. Тогаш Македончето најдалеку што имал стигнато е земјоделие, и не знаел против кој од комшииве попрво да се бори. Со децении се лидери во технолочки развој и што уште не, ние до пред 30 години сме биле заглавени во комунизам.

Можда може некад да станеме како нив, ако ги донесеме они да ја водат државава.
Глупа е теоријава со комунизмот. Полска,Балтички земји,Централна Европа биле со многу поригорозно уресување од ова тука.
Сепак овие земји не се Швајцарија денес,меѓутоа се поблиску до неа,отколу до нас во смисла на уредување,владеење на правото,потенцијал,иднина итн..

Да,комунизмот има негативен импакт секако,меѓутоа не до толкава мера како што претставувате. Всушност горенаведените земји ве демантираат.

Ок, така би требало да биде!
Ама моето и општото искуство вели, дека што повисоко во ланецот е поставен кандидатот, тоа резултатите се полоши накај катастрофални.
Второ, не знам на Марковски кој ќе му ја води фирмата додека би бил градоначалник?
Da se potsetime deka Grcev bese profesor na arhitektura pa sepak mu eba mamata na debar malo.

mene mi e fenomen koga Skopje ke se sporedi so glavni gradovi od sosedstvoto.

taa iluzija u narodot deka tuka bilo loso, no vo drugite drzavi ne bilo nisto podobro mi e super smesna, uste povekje taa sporedba na Skopje so drugi glavni gradovi.

Skopje e Delcevo vo sporedba so Beograd, Tirana, Solun ili Sofija, pa duri i so Pristina.

toa ne e zasto jas sakam, tuku zatoa sto e toa taka, samiot fakt deka Skopje nema ni 10% od turisti koi sto drugite glavni gradovi go imaat samo ukazuva deka ne e atraktiven grad nitu za da se poseti, uste pomalku pa za ziveenje.

Београд ДА
Софија ДА

Иако тука мора да се наведе дека Софија и Београд убавите делови се од едни дамнешни времиња, новите делови се ист хаос како Скопје.

Али Солун и Атина се едно големо циганско село. Па во Скопје ќе треба да се гради неконтролирано уште 20 години за да се дојде до башибозлукот кој е Солун. Солун освен улицата покрај море и кејот нема апсолутно ништо. Паркирање на ниво на тетово, возачка култура на ниво на студеничани. Се е набутано, се е хаос. Да не ни почнам за напливот на имигранти.

Тирана ја немам видено освен на поминување и нема да коментирам.

Кога мислиш лошо за себе, лошо и ќе бидеш. Мозокот е мотор на се. Не за џабе е директен линк до Бога. Мене ко некој да ми греби со нокти ко че читам вакви размислувања. Таквите се разбира дека че си останат најдолу, уште лошо ко мислат за себе.

Скопје е сон за Софија. И за Солун (ко шо кажав провинциско гратче е сега, а не Македонски Центропол). Социјалистичка Југославија не не уништи нас. Градовите ни беа турски села пред неа. Можда со Капитализмот ќе беше подобро. Ама за нас вака или онака беше прогрес, пошто од 0 почнавме после турско.

Глупа е теоријава со комунизмот. Полска,Балтички земји,Централна Европа биле со многу поригорозно уресување од ова тука.
Сепак овие земји не се Швајцарија денес,меѓутоа се поблиску до неа,отколу до нас во смисла на уредување,владеење на правото,потенцијал,иднина итн..

Да,комунизмот има негативен импакт секако,меѓутоа не до толкава мера како што претставувате. Всушност горенаведените земји ве демантираат.
Комунизмот го спомнав чисто објективно, да се знае кај сме и што сме биле. Секоја држава си е приказна за себе, Македонија не можеш да ја споредиш со Полска во ниеден аспект исто така, а Балтичкиве држави без ЕУ тешко дека ќе беа негде многу подалеку од нас. Еве почни од Бугарија и разликата што ја прави ЕУ таму. Се на се, државиве што ги спомна погоре повеќе функционираат како сателити на западњаците против Русија, него ли што функционираат самите себе. Историјата нас ни е се на се лоша, јебига, не само нас туку на цел Балкан. Дур повеќето од западниве држави си живееле нормален живот и имале простор да идат напред, нашите дедовци и прадедовци ја немале баш истата среќа
Автоматски споено мислење:

Али Солун и Атина се едно големо циганско село. Па во Скопје ќе треба да се гради неконтролирано уште 20 години за да се дојде до башибозлукот кој е Солун. Солун освен улицата покрај море и кејот нема апсолутно ништо. Паркирање на ниво на тетово, возачка култура на ниво на студеничани. Се е набутано, се е хаос. Да не ни почнам за напливот на имигранти.
И Софија е циганско село, како и повеќето од западните метрополи денес. Еве почни од Париз па иди по главни (и поголеми градови) низ западна Европа. Популацијата и демографијата немаат баш многу врска со муабетов за економија и инфраструктура

Комунизмот го спомнав чисто објективно, да се знае кај сме и што сме биле. Секоја држава си е приказна за себе, Македонија не можеш да ја споредиш со Полска во ниеден аспект исто така, а Балтичкиве држави без ЕУ тешко дека ќе беа негде многу подалеку од нас. Еве почни од Бугарија и разликата што ја прави ЕУ таму. Се на се, државиве што ги спомна погоре повеќе функционираат како сателити на западњаците против Русија, него ли што функционираат самите себе. Историјата нас ни е се на се лоша, јебига, не само нас туку на цел Балкан. Дур повеќето од западниве држави си живееле нормален живот и имале простор да идат напред, нашите дедовци и прадедовци ја немале баш истата среќа
Автоматски споено мислење:

И Софија е циганско село, како и повеќето од западните метрополи денес. Еве почни од Париз па иди по главни (и поголеми градови) низ западна Европа. Популацијата и демографијата немаат баш многу врска со муабетов за економија и инфраструктура
Sofija e 10 pati po planski gradena od Atina ili Solun. Atina mozda e i najneplanski graden grad vo Evropa. Koja crna infrastruktura tamu?

Београд ДА
Софија ДА

Иако тука мора да се наведе дека Софија и Београд убавите делови се од едни дамнешни времиња, новите делови се ист хаос како Скопје.

Тирана ја немам видено освен на поминување и нема да коментирам.
cigansko selo ili ne, ocigledno privlekuva turizam i sepak e daleku pofunkcionalen grad sto ukazuva deka e daleku bolje grad od Skopje.

ne gledam sto toa Skopje nudi sto ima 0 soobrakjajna kultura kade sto se sviri na zolto svetlo na semafor, guzvi popladne da pomislis deka si vo NYC, higiena na gradot 0, znamenitosti 0, kultura 0, fakulteti sto ne postojat na niedna kredibilitetna lista, javen transport nalik na Bangladesh kade sto vrati ne mozat da se zatvorat od sto se preolni avtobusite koi shto definitivno se bombi na cetiri trkala koi prasanje e koga ke eksplodiraat.

da ne navleguvam vo toa deka gradot go krasi brutalisticka arhitektura koja so sekoj pogled ti ja odzema zelbata za zivot i nasmevkata.

da ne bese se centralizirano vo Skopje i da ne si prinuden da odis vo Skopje od egzistencijalni pricini i moznost za napredok, gradot ke imase 1/5 od zitelite sto sega gi ima.

za Tirana imas preporaka.

Кога мислиш лошо за себе, лошо и ќе бидеш. Мозокот е мотор на се. Не за џабе е директен линк до Бога. Мене ко некој да ми греби со нокти ко че читам вакви размислувања. Таквите се разбира дека че си останат најдолу, уште лошо ко мислат за себе.

Скопје е сон за Софија. И за Солун (ко шо кажав провинциско гратче е сега, а не Македонски Центропол). Социјалистичка Југославија не не уништи нас. Градовите ни беа турски села пред неа. Можда со Капитализмот ќе беше подобро. Ама за нас вака или онака беше прогрес, пошто од 0 почнавме после турско.
haha, se izvinuvam sto sum realen, eve, nitu eden grad od sosedstvoto ne e podobar od zlatno Skopje, podobro li ti e?

Skopje son za Sofija, yeah right, Skopje ne moze ni so Novi Sad da se sporedi vo kultura, arhitektura, fakulteti, javen prevoz, turizam, znamenitosti, infrastruktura, stranski pretstavnistva, moznosti, kvalitet na vozduh, kvalitet na zivot, itn, a ne pak so Sofija ili pak Beograd.

da ne navleguvam vo sto toa moze da se desi dokolku nedaj Boze se sluci malku posilen zemjotres, pa pola Skopje e divogradba i gradeno bez nikakvi standardi, opasnost po zivot e voopsto da zivees vo Skopje.

sela niz centralna Evropa se podobro uredeni od Skopje.

toa neobjektivno gledanje i sueta e pricinata sto ni Skopje ni drzavava nema mrdnato od mesto, tesete se deka vas vi e loso, no ne bilo nisto razlicno vo drzavite od regionot.

@vecenopozicioner Ти си доста архитектонски неук. Нови Сад е подобар од Скопје, Софија и Белград заедно.

Иако по ново Белград е нај, факт. Храмот е преубав (Сава е многу поубав од новиот Романскиот што се отвори сега за Света Петка, по мое мислење) и Белград на вода е супер проект. Самиот факт што викаат Заха Хадид да им гради го покажува нивниот потенцијал.

Атина е туристички посетена заради Партенонот. Никој не оди за Бангладеш предградијата кој се 99% од градот.

@vecenopozicioner Ти си доста архитектонски неук. Нови Сад е подобар од Скопје, Софија и Белград заедно.

Иако по ново Белград е нај, факт. Храмот е преубав (Сава е многу поубав од новиот Романскиот по мое мислење) и Белград на вода е супер проект. Самиот факт што викаат Заха Хадид да им гради го покажува нивниот потенцијал.

Атина е туристички посетена заради Партенонот. Никој не оди за Бангладеш предградијата кој се 99% од градот.
taka, ja sum neuk, no samo mi gi potvrdi zborovite.

fala ti.

Работа е преценета, за политичар поважно е да ги разбира процесите, да разбира како функционира општеството, нема врска дали претходно правел фасади, проектирал згради, сечел луѓе за да ги поправа, програмира... Подобро да читал книги, прател што се случува и активно се бавел со политика.

Професионални политичари > "стручњаци" што цел живот многу работеле и се мачеле

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom