Локални избори 2025 (општа дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
  • Истакнато
Самите не знаете што ви се случува.Албанци се 12% од учениците во основно и во пораст.Додека Македонскиот катастрофален наталитет опаѓа тие после освојувањето на Чашка ќе се населуваат низ села во општина Велес со што ќе се убрзаат работите.Продолжете така уште милион години ќе биде наш Велес не 100
Убаво е вака од дома да си вадиш бројчиња од глава, не 12% пиши 30-40% да биде поинтересно де.

Ама не можете така да ги споредувате бројките од пописот со избирачкиот список. Пописот брои само реални жители што биле физички присутни во државата во 2021 (овој попис не е релевантен, многу луѓе не се попишани, дел бојкотираа), а избирачкиот список ги вклучува сите државјани над 18 години, вклучително и оние што живеат во странство или не биле попишани. Затоа ви изгледа така, и тоа не значи дека има само 37 556 деца, туку дека двете бази мерат различни работи.
Па нели за пописот рекоа дека тие што не се попишале или одбивале да се попишат, податоците за нив ќе бидат преземени од датотеките на МВР и други институции, што значи нема врска што бојкотирале или не биле попишани.

А и тоа дека пописот е само за „реални жители кои биле физички присутни во државата„, како што викаш, не е точно, зашто можеше да се попише и дијаспората, онлајн. А и од дијаспората тие што не се попишале податоците им се преземени од МВР и други институции па и тоа не држи вода.

Ама ко што викаш: „пописот брои само реални жители“ - убаво го срочи ова. На изборите има многу нереални. Ете, дури и мртов кандидат за советник на Скопје имавме.
Автоматски споено мислење:

Македонија има над 2.5 милиони државјани. Пописот нема врска со избори.
Ова никаде не го пишува. Јас можам да тврдам дека и 50 милиони сме, ама статистичките информации друго кажуваат.

Па нели за пописот рекоа дека тие што не се попишале или одбивале да се попишат, податоците за нив ќе бидат преземени од дадотеките на МВР и други институции, што значи нема врска што бојкотирале или не биле попишани.

А и тоа дека пописот е само за „реални жители кои биле физички присутни во државата„, како што викаш, не е точно, зашто можеше да се попише и дијаспората, онлајн. А и од дијаспората тие што не се попишале податоците им се преземени од МВР и други институции па и тоа не држи вода.

Ама ко што викаш: „пописот брои само реални жители“ - убаво го срочи ова. На изборите има многу нереални. Ете, дури и мртов кандидат за советник на Скопје имавме.
Да, дел од податоците при пописот беа преземени од административни извори, но тоа не го менува фактот дека пописот брои само резидентно население, односно лица што живеат во Македонија најмалку 12 месеци пред пописот или планираат да останат толку. Дијаспората што живее трајно во странство не се смета за резидентно население, дури и ако податоците за нив се земени од МВР.

Извинете ама стварно сеуште не разбирам за какви финти зборувате.

Да, дел од податоците при пописот беа преземени од административни извори, но тоа не го менува фактот дека пописот брои само резидентно население, односно лица што живеат во Македонија најмалку 12 месеци пред пописот или планираат да останат толку. Дијаспората што живее трајно во странство не се смета за резидентно население, дури и ако податоците за нив се земени од МВР.

Извинете ама стварно сеуште не разбирам за какви финти зборувате.
Па за изборите во избирачкиот список демек и нерезидентното население е ставено? @Aceso тие можат да се пријават за да гласаат во странство, и пријавени се само 33 258 гласачи. Не знам што ги мешаш работите и што не сфаќаш. Колку жители има во државава според тебе, ако гласачи се 1 800 000?

Ова никаде не го пишува. Јас можам да тврдам дека и 50 милиони сме, ама статистичките информации друго кажуваат.
Ти прифаќаш дека бројките се превземани од регистарот на мвр, а не прифаќаш дека има над 2.5 милиони жители. Кога велиш дека податоците се превземени од мвр, тоа е одличен доказ за вкупниот број на државјани.

Па за изборите во избирачкиот список демек и нерезидентното население е ставено? @Aceso тие можат да се пријават за да гласаат во странство, и пријавени се само 33 258 гласачи. Не знам што ги мешаш работите и што не сфаќаш. Колку жители има во државава според тебе, ако гласачи се 1 800 000?
Гласаат на претседателски и парламентарни, не на локални избори.

Ти прифаќаш дека бројките се превземани од регистарот на мвр, а не прифаќаш дека има над 2.5 милиони жители. Кога вели дека податоците се превземени од мвр, тоа е одличен доказ за вкупниот број на државјани.
Е па колку е де вкупниот број на жители, тоа те прашав, го избегнуваш одговорот. И кажи ми едно место каде можам да проверам дека е тоа навистина така и ќе ти пружам рака. Ете и од МВР нека е, дај линк да видам. Вака јас можам да тврдам дека сме 50 милиони, ама тоа се муабети за на селска чешма или пред кооперација.

Па нели за пописот рекоа дека тие што не се попишале или одбивале да се попишат, податоците за нив ќе бидат преземени од датотеките на МВР и други институции, што значи нема врска што бојкотирале или не биле попишани.
oва нема врска со изборите и избирачките списоци
податоците у тие списоци, колку што знам, немаат врска со пописот

Е па колку е де вкупниот број на жители, тоа те прашав, го избегнуваш одговорот. И кажи ми едно место каде можам да проверам дека е тоа навистина така и ќе ти пружам рака. Ете и од МВР нека е, дај линк да видам. Вака јас можам да тврдам дека сме 50 милиони, ама тоа се муабети за на селска чешма или пред кооперација.
Грешка се изразив, државјани. Зборуваме за 2.5 милиони државјани.

oва нема врска со изборите и избирачките списоци
податоците у тие списоци, колку што знам, немаат врска со пописот
Па тоа го зборам и јас - таму има и умрени, и фиктивни, и секакви. КАНДИДАТ ЗА СОВЕТНИК ИМАМЕ УМРЕН ОД 2024! И тоа за Совет на Град Скопје! Знаеме на времето за гласачите од Пустец дека се измислуваа адреси или дека се трупаа по 30 души на една адреса. Нашите избирачки списоци се се само не нешто што може да се нарече точно или релевантно.

Грешка се изразив, државјани. Зборуваме за 2.5 милиони државјани.
Дај ми линк каде пишува тоа.

Па тоа го зборам и јас - таму има и умрени, и фиктивни, и секакви. КАНДИДАТ ЗА СОВЕТНИК ИМАМЕ УМРЕН ОД 2024! И тоа за Совет на Град Скопје! Знаеме на времето за гласачите од Пустец дека се измислуваа адреси или дека се трупаа по 30 души на една адреса. Нашите избирачки списоци се се само не нешто што може да се нарече точно или релевантно.

Дај ми линк каде пишува тоа.
Регистарот на МВР кој го спомнуваш го потврдува тоа.

Регистарот на МВР кој го спомнуваш го потврдува тоа.
Пак исто, ко празна воденица. Ти и викаш „дај ми линк“, она - „регистарот го потврдува тоа“. :pos: ОК, ај, вози! Се е регуларно. Дури и тој кандидатот за советник што умрел во 2024 не е умрен, воскреснал. Регистарот го потврдува тоа. :pos::pos::pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom