... демек изворот авторот на Буревесник е релевантен извор, начинот на пишување „вештерки“ не му доликува ни на возраста, ни на изгледот, ни на јавна личност како новинар, ако е новинар, нека почне прво да ги научи имињата на институциите, не е „Клиничка болница“ туку „Градска болница 8ми Септември“ ете нека чита, над влезот пишува и да си го подобри речникот, ако сака да го сфатиме сериозно, вака само штета прави на информацијата и да е вистина. што чисто се сомневам!
...може работам на шалтер и тоа е работа не е за потценување и ете не те прашувам зошто користиш големи букви низ средина на пишана реченица, може имаш некој вид на дислекција, важно си го сменил пишувањето се изгубија запирките останаа точките, а и vancomicinot те издаде како хирург, иако дојде со друг ник ти за мене си @Stern , баш се прашував што со тебе, ама остана пак злобен, зш ги мрзиш сестрите, а со нив работиш или си излегол во пензија па сега ги плукаш?
...ај да се држиме за здравството и темата, ако пишуваш- пишувај за темата, не за мене, ако не ти се чита, како напиша ти на друга тема кон друг член ,,иди таму на твитер и читај"!
Da rascistime nesto – jas sum Stern.
Ne si tolku vesta vo ,,razotkrivanje,, kako sto mislis.
Vo filozofijata i praksata vazi edno ednostavno pravilo: onoj sto prv obvinuva za nesto, najcesto samiot toa go pravi.
Pa taka, razmisli uste ednas koj ovde koristi poveke profili.
Jas odamna ne diskutiram vo temite za zdravje, nitu imam namera da se navratam tamu. Toa bese moj licen izbor, i nema nikakva vrska so muabetite sto gi vodis.
Inaku, deka forumot prorabotel – doznav sosema slucajno. Ne znaev ni deka nekoe vreme ne rabotel – ne mi bil prioritet. Samo proveriv od ljubopitnost i vidov deka povtorno funkcionira. Tolku.
I zapomni: kako renomiran hirurg, ne dozvoluvam ,,da me vlecat,, po prazni muabeti kako onie pred selska cesma. Ako nemas sto pametno da kazes, podobro ne me spomnuvaj.
Ако го знаеше вистинскиот идентитет на Штерн, ќе знаеше дека има држено милион функции, дека е бивши професор на медицински во Скопје, жена му исто, ќерката и синот, со сите салтанати. А најважно потекнува од една ,,елитна'' лекарска фамилија во Македонија, многу воочливо презиме. А сега работи во приватно и ,, сере'' против државното. Со еден збор тој е еден од колективните виновници што здравствениот систем во Македонија е ваков каков што е, а сега излегува и зборува за пропусти во системот во кој што бил лекар и учествувал во неговото градење скоро 40 години. Ако паметиш добро, како ревносно го бранеше оној хирургот од Битола што го фатија како зема мито, а паралелно во друга тема се фалеше со империјата од станови за издавање во Солун?
Abe ti si me utnal i so nik i so identitet, ali toa ne e iznenaduvanje – koga ti e celata analiza bazirana na forumski muabeti i fantazii, normalno e da izlezes prost vo obidot da zvucis informirano.
Prvo, prezimeto sto go vrtis vo glava – totalno si go utnal. Nitu sum toj sto mislis, nitu poteknuvam od taa familija, a uste pomalku sum ucestvuval vo ,,gradenje na sistemot,, sto ti go pcues od tastatura so troski na maica.
Jas vo drzavno sum rabotel cesno, poveke od sto ti si prelistal stranici vo zivotot. Ako nekogas kritikuvam nesto – kritikuvam so pravo.
Ne sum bil del od taa ekipa koja go razgradi zdravstvoto, tuku svedok i zrtva na istoto. A toa sto sega sum vo privatno //mozev da zaminam i mnogu porano// – e dokaz deka imam znaenje i sposobnost, ne deka ,,ser*m,,.
Ili po tebe treba dozivotno da kutam, samo zatoa sto sum videl kako se raspaga sistemot odvnatre? Ne, fala.
Za mitoto – nitu sum branel, nitu ke branam korupcija. Ako si resil da klevetis, barem potrudi se da go napravis so nesto konkretno poddrzano.
I da, ako nekoj ima stanovi vo Solun – bravo za nego, toa znaci deka znae sto pravi so zivotot. Ne e sramota da se ima, sramota e da se zaviduva.
Sleden pat pred da napises ,,referat,, od gluposti, barem proveri dali barem edna od niv drzi voda. Ovde ne si vo kafana, iako ocigledno taka razmisluvas.
Вакво нешто сигурно има во секоја болница низ државата, пошто не е можно на тие буџети, на тие донации, болниците да се распаднати, а болничките услуги недостапни!
... јас би предложила и малку претрес на работата на Самостојниот синдикат на здравство, фармација и социјална заштита, посебно на ограноците низ МКД градови, да се види малку на што се троши синдикалниот денар кој месечно се одбива од медицинскиот персонал, воедно како тоа претседателите на ограноците и нивни повереници се исти повеќе од 20 години, а реизбор со гласање највише 2 х по 4 години или сум грешка?
... дали таму има исто така повластена група со патувања, ручеци, лични подароци и други лични бенефит како лекување во странство, исплата на разликата при задршката од боловање, јубилејни парични награди (сето тоа шушбуш тајно за одредени членови), кој тоа одредува и го користи синдикалниот денар во име на некоја синдикална работа истите тие со години кои сами меѓу себе се избираат, јас никаде не прочитав локални состаноци, предлози, избор на локални раководства и повереници или со еден збор било која синдикална активност низ градовите во интерес на сите членови?
... јас би предложила и малку претрес на работата на Самостојниот синдикат на здравство, фармација и социјална заштита, посебно на ограноците низ МКД градови, да се види малку на што се троши синдикалниот денар кој месечно се одбива од медицинскиот персонал, воедно како тоа претседателите на ограноците и нивни повереници се исти повеќе од 20 години, а реизбор со гласање највише 2 х по 4 години или сум грешка?
... дали таму има исто така повластена група со патувања, ручеци, лични подароци и други лични бенефит како лекување во странство, исплата на разликата при задршката од боловање, јубилејни парични награди (сето тоа шушбуш тајно за одредени членови), кој тоа одредува и го користи синдикалниот денар во име на некоја синдикална работа истите тие со години кои сами меѓу себе се избираат, јас никаде не прочитав локални состаноци, предлози, избор на локални раководства и повереници или со еден збор било која синдикална активност низ градовите во интерес на сите членови?
...па многу институции ,,не се задолжителни" во услуги, членување, а треба да се почитува статутот на истите и законските нормативи.
...многу членови се префрлиле од самостоен во клинички синдикат, па кога самостојниов склучил колективен договор за покачување на плата, вработените на клинички кои се префрлиле на клиничкиот синдикат не го добиле тоа покачување, па сега им дојде памет идат три во едно на преговори, ама тоа не значи да локалните ограноци работат изедначено, на пример во Охрид им доделиле Новогодишни пакети на сите членови, барем децата да се радуваат ако не друго, а истиот синдикат во Битола или друг град да речеме шипак, ништо!
Па не дозволуваат сегде, во секој синдикат. Синдикатот треба да ти го одобри. И ти вели дека нешто си искористил според колективен договор и согласно член тој и тој од статут, ти го одбиваат. Со образложение да се обидеш по 3 години истото да го повториш. Многумина се вака одбиени па иди тужи се. Голем бизнис е тоа.
Минвајл со твои пари си шетаат по синдикални игри и конференции со фини плати.
СООПШТЕНИЕ ❗ ⛔Не ред, ⛔Не право и ⛔Не дисциплина во МВР, ‼️‼️‼️ Обид за згаснување на Синдикат и справување со синдикални преставници‼️‼️‼️ ОДГОВОРНОСТ НА КОМИСИИТЕ ЗА РАСПОРЕДУВАЊЕ И ЗА ПРАВНАТА...
Da rascistime nesto – jas sum Stern.
Ne si tolku vesta vo ,,razotkrivanje,, kako sto mislis.
Vo filozofijata i praksata vazi edno ednostavno pravilo: onoj sto prv obvinuva za nesto, najcesto samiot toa go pravi.
Pa taka, razmisli uste ednas koj ovde koristi poveke profili.
Jas odamna ne diskutiram vo temite za zdravje, nitu imam namera da se navratam tamu. Toa bese moj licen izbor, i nema nikakva vrska so muabetite sto gi vodis.
Inaku, deka forumot prorabotel – doznav sosema slucajno. Ne znaev ni deka nekoe vreme ne rabotel – ne mi bil prioritet. Samo proveriv od ljubopitnost i vidov deka povtorno funkcionira. Tolku.
I zapomni: kako renomiran hirurg, ne dozvoluvam ,,da me vlecat,, po prazni muabeti kako onie pred selska cesma. Ako nemas sto pametno da kazes, podobro ne me spomnuvaj.
Sekoe dobro.
Автоматски споено мислење:
Abe ti si me utnal i so nik i so identitet, ali toa ne e iznenaduvanje – koga ti e celata analiza bazirana na forumski muabeti i fantazii, normalno e da izlezes prost vo obidot da zvucis informirano.
Prvo, prezimeto sto go vrtis vo glava – totalno si go utnal. Nitu sum toj sto mislis, nitu poteknuvam od taa familija, a uste pomalku sum ucestvuval vo ,,gradenje na sistemot,, sto ti go pcues od tastatura so troski na maica.
Jas vo drzavno sum rabotel cesno, poveke od sto ti si prelistal stranici vo zivotot. Ako nekogas kritikuvam nesto – kritikuvam so pravo.
Ne sum bil del od taa ekipa koja go razgradi zdravstvoto, tuku svedok i zrtva na istoto. A toa sto sega sum vo privatno //mozev da zaminam i mnogu porano// – e dokaz deka imam znaenje i sposobnost, ne deka ,,ser*m,,.
Ili po tebe treba dozivotno da kutam, samo zatoa sto sum videl kako se raspaga sistemot odvnatre? Ne, fala.
Za mitoto – nitu sum branel, nitu ke branam korupcija. Ako si resil da klevetis, barem potrudi se da go napravis so nesto konkretno poddrzano.
I da, ako nekoj ima stanovi vo Solun – bravo za nego, toa znaci deka znae sto pravi so zivotot. Ne e sramota da se ima, sramota e da se zaviduva.
Sleden pat pred da napises ,,referat,, od gluposti, barem proveri dali barem edna od niv drzi voda. Ovde ne si vo kafana, iako ocigledno taka razmisluvas.
100% знам кој сте и кое презиме го носите професоре, ама нема јавно да го вадам, не се грижете, вашата тајна е безбедна, меѓу другото поради законите за објавување информации онлајн, кое е кривично дело. Инаку не се грижете, на кајгана исклучиво комуницирам преку телефон, не седам пред тастатура со трошки на маицата, како што милувате да се изразите. Ама па, дали се очекуваше нешто помалку од таа тотална holier than thou ароганција која што толку добро знаете да ја манифестирате вие членовите на династиите на медицински факултет?
Секое добро професоре.
... кога го видов видеото си реков ова е дело на АИ, му местат на човекот, арно ама неговото јавно признавање ме стави во двоумица дека сепак е вистина да е кокаин корисник или можеби и тој напишан текст е АИ, ама нема демант од негова страна за ,,напад на негов авторитет“ значи сепак е жална вистина, да функционер на кого му се даде довербата да води една од најголемите здравствени институции во МКД, Клиника за неврологија, дополнително специјалист невролог со трудови во разни списанија, доктор со голем список на пациенти кои ги лекува, 53 годишен да наседне на женско која го намести така фино за цел живот не само професионално, туку и фамилијарно да мора да даде одговор која женска особа го снимала легната спроти него на кревет и го искористила моментот да го сними и највероватно да ја продаде дебело снимката во етерот, тешко да се опорави докторов од таков силен животен удар!
... да се надоврзам повторно на случајот со докторот Игор Кузмановски екс директор на клиника за неврологија, кој во приватни простории вон работни активности згазна на својот морал и етика како човек и како медицинско лице кој треба да биде пример и на работа професинално и во реалниот секојдневен живот, но тој не згазнал на неговата професионална работа при давање на здравствена услуга, барем не до сега додека се испитува неговото работење на клиника.
...значи направил престап во етичко морално однесување што сите видовме од пуштена нецензурирана јавна видео снимка, но во затворена просторија вон јавноста, која личност ја пушти без дозвола ова видео снимка не се спомнува ниту некој го осудува такво осетливо однесување на изнесување на интимноста јавно без дозвола на докторот кој е тука основен кривец за такво моралноетичко однесување за користење на сомнителни супстанции, а може снимка да биде од швалерација, од ноќен покер, од лудо возење со автомобил, тоа не значи дека направил професионален прекршок во давање на здравствена услуга на пациент, одговорностите и кривичните постапки не смеат да се мешат.
...ова е првиот дел, каде освен докторот не гледам одговорност ни до Лекарската комора, ниту од ФЗОМ ниту од правна служба од Клиниката за неврологија и на крај ниту од Министерство за здравство кога го постави за Директор требаше, нели да се проверат сите приложени документи за Директор при давање решение за истата функција, значи тука немаме никаква одговорност од овие институции, вон заборавеноста на докторот да ја продолжи Лиценцата за работа.
Доктор Игор Кузмановски, чие име стана видливо за јавноста по скандалозното видео на кое тој меша бела прашкаста материја, остана и без факсимил. Откако претходно беше утврдено дека шест месеци работел без лиценца, Фондот за здравствено осигурување (ФЗО) сега во мирување ја стави и неговата...
telma.com.mk
...втор дел, како Лекарската комора со помош на новинарите кои пласираат информации, ама не на начин како треба туку искоцкано демек нешто се превзело т.е. Лекарската комора го услови продолжувањето на лиценцата на др Игор Кузмановски, пресмешно!
цитирам :
„ Лекарската комора го услови продолжувањето на лиценцата на д-р Кузмановски со тримесечна обука под менторство и последователен стручен испит. Одлуката доаѓа по сериозни етички забелешки и потребата за заштита на пациентите и угледот на професијата.“
...не е тоа никакво условување од Лекарска комора, секој кој нема услови за релиценцирање (собрани бодови од посета на стручни предавања, конгреси, сипозиуми, стручни семинари во текот на 7 години околу 120 бода) треба да си го повтори стручниот стаж и полагање исто како кога на времето дипломирал и полагал стручен испит за истата Лиценца.
... законот за здравствена заштита околу Лиценцата на здравствени работници со високо образование пишува:
...значи со Акт на Лекарска Комора каде Министерот за здравство дава согласност, без согласност од министерот тие не можат да ,,условуваат“, затоа што законот е таков, не дека Лекарска комора направила нешто ,,специјално казнување“ на докторот, напротив обновувањето на лиценцата бара ШЕСТ МЕСЕЦИ обука под менторство, а не ТРИ МЕСЦИ, како тие одредиле.
... а тоа што му го одзеле факсимилот не е поради професионална грешка или некоја афера на работно место, туку поради несовесно работење на Лекарска комора која навремено написмено била должна да го информира докторот дека треба да ја обнови лиценцата, а не го сторила тоа, исто несовесно работење и на тие кои ја пресметуваат месечната плата и треба да следат дали медицинското лице има активна лиценца за работа, несовесно работење и во ФЗОМ кои му го продолжуваат рокот на работење на фаскимилот за работа со пациенти без да проверат дали давателот на услуга (докторот) има активна лиценца што е сулов за негова работа и добивање факсимил број.
...Лекарската комора треба да си ја признае грешката како тоа не води евиденција на своето членство и на активни лиценци што им е работа и зема чланарина затоа што се должни да се грижат за своето членство, а не да одмага кај што не треба, а да помага кај што не треба,
„Три години, владата на СДСМ ги манипулира здравствените работници. Зоран Заев и Венко Филипче во овој период целосно го ставија под контролира лекарскиот еснаф и лекарската комора. Добивај вести на вибер Министерот Филипче се занимава само со спроведување на физибилити студии и средување на...
a1on.mk
...да си ја признае грешка и да си даде оставка Претседателката на Лекарска комора која е човек на Зоран Заев член на СДСМ избрана на сомнителен начин и истата со сомнителна морални и правни норми (да седи на две столици со две плати) и сега таа „условува“ работа на доктор поставен за Директор од редовите на ВМРО ДПМНЕ, си помагаат ли партиите меѓу себа за тоа не ја менуваат?
... да се релиценцира Лиценцата треба шест месеци, а не три месеци повторно стажирање(обука) со ментор, исто како по дипломирање што е правило, па после се полага стручен испит (проверка на знаењето) , овде Лекарската комора му доделува три месечна обука на докторот Игор Кузмановски?
„Претседателката на Лекарска комора проф. д-р Калина Гривчева Старделова, заменик претседателот доц. д-р Беким Исмаили, потпретседателката за секундарно здравство доц. д-р Маја Манолева, претседателот на Собранието на Комората, д-р Висар Муча и членовите на Извршниот одбор проф. д-р Илбер Бесими и д-р Лилија Чолакова Дервишова, остварија средба со новиот министер за здравство Азир Алиу на која ги претставија активностите на Комората и разговараа за приоритетните промени што треба да бидат направени со цел унапредување на здравствениот систем.“
...овде како што гледам во раководството на Лекарска комора, све се членовите од СДСМ И ДУИ, само Чолакова од ВМРО ДПМНЕ (ама тоа во друг потфорум за политика!)
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.