Пророкот
Ќе ме биде...
Ниеден народ на Југославија денеска не живее подобро надвор од истата па дури ни Словенија.
Да...и Трст е наш...топтан со Солун.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ниеден народ на Југославија денеска не живее подобро надвор од истата па дури ни Словенија.
Денеска споделив мислење околу ова. Треба влијание кон светот да се има за да се постигне некоја цел. Можеби можевме со капитализмот да постигнеме нешто и ние и Словенија но тоа е. Лекцијата полека си ја научивме дека само со идеологија како Југославија сме посилни. Словенија е пример дека во ЕУ се игра за други интереси. Западот си е запад и он него си се гледа поготово сега кога Кина и Русија се доминантни на светската сцена. Едно движење на неврзаните кое го имавме како југословени многу значеше и за политиката и за економијата. Нуклеарната централа Кршко е изградена токму во тоа време но некако се стагнира и таму освен капиталот на поединците. Сепак ден денес се гледа кои биле под отоманците а кои под австро-унгарија. Ние сме утепани од капитализмот како нација. Многу мал е бројот на македонци кои видоа фајде од капиталистичка Македонија за разлика од капиталистичка Словенија.Да...и Трст е наш...топтан со Солун.
ДабомеДенеска споделив мислење околу ова. Треба влијание кон светот да се има за да се постигне некоја цел. Можеби можевме со капитализмот да постигнеме нешто и ние и Словенија но тоа е. Лекцијата полека си ја научивме дека само со идеологија како Југославија сме посилни. Словенија е пример дека во ЕУ се игра за други интереси. Западот си е запад и он него си се гледа поготово сега кога Кина и Русија се доминантни на светската сцена. Едно движење на неврзаните кое го имавме како југословени многу значеше и за политиката и за економијата. Нуклеарната централа Кршко е изградена токму во тоа време но некако се стагнира и таму освен капиталот на поединците. Сепак ден денес се гледа кои биле под отоманците а кои под австро-унгарија. Ние сме утепани од капитализмот како нација. Многу мал е бројот на македонци кои видоа фајде од капиталистичка Македонија за разлика од капиталистичка Словенија.
Дабоме![]()
![]()
Вистината не зависи од начинот на кој ги интепретираш фактите само во северџганистан тоа е така.Све зависи како гледаш на рабојќето...
Ако ја гледаш втората Југославија носталгичарски, тогаш немаше „боља„ држава од неа во целата Вселена.
Ако сакаш да бидеш прилично па и максимално коректен и објективен, ќе ги земеш во предвод сите фактори...факторите кои ја основаа, одржуваа и растурија Југославија и од надвор и од внатре.
Лично, не патам по тие времиња...оти добро ги паметам.
Твоите роднини се репер за состојбите во Словенија?Ти си луд.
Иам роднине у Словенију, викаф дека тој ти е Јапан на Балкану, поточно Хокаидо хаха.
Сфетлосни године су пред други буре барут државе.
Негде и прочита дека сакаф да искочиф од ЕУ.
Вистината не зависи од начинот на кој ги интепретираш фактите само во северџганистан тоа е така.
Не гледам јас ништо туку едноставно изнесувам познати аргументи тоа што не одат во твој прилог не мора да се правиш недоветен.
Сега и не сум коректен, зошто затоа што изнесувам аргументи и поставувам едноставни прашања кои те стават во позиција да правиш конструкции кои ги продаваш.
Твоите лични фрустрации ги генерализираш и манипулираш, кога еднаш ќе прифатите дека личните искуства не може да се генерализираат за да си направите наратив.
Ајде уште еднаш:
-ехЈУ е растурена или се распадна?
Изнеси твои сознанија ќе изнесам свои па ќе видиме што е вистината!
Добро јасно е дека си имаш фрустрации но како и секогаш не одговори на:Моите лични „искуства„ во и со СФРЈ се негативни, што не значи дека твоите аргументи потив мојот став, кои мене лично не ме засегаат, се „најточните„ можни аргументи.
Јас не поаѓам од никакви аргументи, туку од нештата кои лично ме засегале во тие времиња, а „нашата земјата„, како испрдок од распадот од СФРЈ, го задржа „континуитетот„ на сите негативни појави кои ги имаше и СР Македонија во склоп од Федерацијата.
За мене лично, ништо битно не е сменето во Македонија, оти секојдневно ги гледам истите срања, какви што беа и во СФРЈ.
Но ако тебе ти е интересно играње со аргументи и бесмислено „академизирање„, особено аргументи кои се прилично „апстрактни„ и кои мене не ме засегаат, повели играј си...
Аргументирањето ти е исто како ситуација во која изнесуваш одреден познат историски факт, а тој факт е толкуван на начин на кој различни народи и/или историчари (не) го прифаат и/или толкуваат тој факт.
Веќе ти напишав; најнапред увиди кои се‘ фактори ја створија и одржуваа втората Југославија (па и онаа првата, од која втората влечеше наследство...) како таква и самото ќе ти се каже дали беше „растурена„ (од надвор) или „распадната„ (од внатре).
Затоа немам намера да ти одговорам со едноставен и ендозначен одговор во стилот „Колку се 2+2?“, затоа што се работи и за надворешни и за внатрешни фактори, кои споени и делотворни истовремено, ја растурија СФРЈ.
Добро јасно е дека си имаш фрустрации но како и секогаш не одговори на:
- ехЈУ се распадна или ја растурија?
П.С.
Не знам кои се твоите сознанија-информации за создавањето на држава на Јужните Словени позната како Југославија, но сите кои се занимаваат со тие работи велат дека е создадена за да спречи продор на Германите на овие простори и кон Блискиот Исток (Берлин-Багдад), ако имаш нешто ново повели![]()
Ајде првиот круг нека гласаат чисто симболично.Ама во втори круг за кого или ќе дозволат само љочките да одлучуваат во Тетово и ние ќе бојкотираме?Љавдрим Касами, син му на Биљал, прифатил да игра за младинска У19 репрезентација Албанија во фудбал.
Таткото кандидат за градоначалник во Македонија, синот ќе игра за Албанија, да биде иронијата уште поголема поддржан ќе биде од партијата која се декларира како "најпатриотска" во државата.
Не дупат како на скриена камера, ако некој Македонец од Тетово може да биде толку будала да го гласа овој само поради наредба од партија, додека во својот град има МАКЕДОНСКИ кандидат, слободно нека се обеси или сам нека почне да си гради споменик од Џемо Хаса во сопствениот двор.
Наводно со ВЛЕН има начелен пазар, од ДУИ Македонците ќе добијат само ташак, ама ботојве тука кој што го донесоа ретардињо од Струмица на власт се прават слепи па тука продаваат магла, "Патриотите ќе гласале за ВЛЕН", да не треба да гласаат за Аца шизоврениот и бугар Османов ?Ајде првиот круг нека гласаат чисто симболично.Ама во втори круг за кого или ќе дозволат само љочките да одлучуваат во Тетово и ние ќе бојкотираме?
Ако се близу во гласови шпонските кандидати треба да се види кој би понудил подобри директорски,управни позиции и повеќе проекти кај што има Македонци ама повеќе од тоа никако не се извлекува.А ни тоа не е сигурно бидејќи вленовци и покрај тоа што иста слобода и контрола како дуи во време на сдс имаат рејтингот им е сеуште пропаднат
Има снимка на интернет со Заев како вика дека Македонец градоначалник на Кичево не било здраво за меѓуетничките односиНаводно со ВЛЕН има начелен пазар, од ДУИ Македонците ќе добијат само ташак, ама ботојве тука кој што го донесоа ретардињо од Струмица на власт се прават слепи па тука продаваат магла, "Патриотите ќе гласале за ВЛЕН", да не треба да гласаат за Аца шизоврениот и бугар Османов ?