ЈуесЕј турка и притиска Еу да воведе види тарифи кон Кина и Индија. Тарифи кои самите Сад ги немаат воведено кон Кина и Индија. А ги очекуваат од Еу. Јас мислам ова, ниту еден токму европеец не би го голтнал. Не се ни санкции туку тарифи. Едноставно на Сад им е потребно да се прекине било каква трговска размена со тој блок. И на мњстото нивно они да го завземат маркетот. Јас сум капитализам, неокапитализам, пазарна економија. Ама ова Америка што сака да го спроведе, се коси со секоја економска логика. Да имаа конкурентен производ ќе беше издржливо навистина треба од Сад да се купува, всушност самиот пазар природно е така да се однесува. Ова е тоталитаризам во глобалната економија. Каде на свој сојузник читај Еу му продаваш гас кој чини 3 пати повеќе од нормалната пзарна цена. Ова е тежок криминал. Исто е и за деуги производи. Огромен трансфер на капитал од Еу кон Сад. Кина има што да понуди, дури и Еу. А на Сад секоја конкуренција му е штетна, бидејќи пренапумпани трошоци на производ имаат во Сад. Трилиони долг. Со што конкурентноста во глобални рамки им е пониска. И ова е само присила што го прават. Не е поврзано веќе ниту со Украина или Русија.