Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Може ли некој да му каже на малцинството дека манифест на Илинден не постои, еден таков денес дрви за тоа, дека тоа е драма напишана од Никола Киров Мајски напишана 20 години пост фестум, дека 44 беа фашисти, убиваа и протераа стотици илјади Македонци од западна Македонија и нивниот придонес кон асном или илинден е сведен на маргиналци од типот на паликуќа, во двата случаи они се на другата страна, нивната крв се лее за голема фашистичка Албанија, нивниот единствен празник во денешнава држава е тероризмот на учк со силен грб од големите сили, исто кога се крстеа во турците и мусолини.
Но историјата се повторува, пак ќе биде Илинден за нив.

Може ли некој да му каже на малцинството дека манифест на Илинден не постои, еден таков денес дрви за тоа, дека тоа е драма напишана од Никола Киров Мајски напишана 20 години пост фестум, дека 44 беа фашисти, убиваа и протераа стотици илјади Македонци од западна Македонија и нивниот придонес кон асном или илинден е сведен на маргиналци од типот на паликуќа, во двата случаи они се на другата страна, нивната крв се лее за голема фашистичка Албанија, нивниот единствен празник во денешнава држава е тероризмот на учк со силен грб од големите сили, исто кога се крстеа во турците и мусолини.
Но историјата се повторува, пак ќе биде Илинден за нив.
Со балисти може да се разговара само на еден начин.

Со балисти може да се разговара само на еден начин.
Сакаат да се упикаат како државотворци, преку леб погача, ако ние нешто како народ треба да научиме од тоа што ни го прави еу со години, е тоа дека со албанците за историјата нема компромис.
mak1-768x584.jpg
1903_Албанскиот-башибозук-под-Отоманска-команда.jpg
Мислам дека и албанската предност во преговорите за еу е за утрешно фалсификување на историјата и квази науката на албанија да наметне некој наратив во Македонија каде што албанците ќе ги прават еднакви со нас, што е смешно.

Затоа што ако можат грците и бугарите да се прават ариевски раси и господари на наративите може и ова племе.

Последно уредено:
Често пати на форумов може да се прочита:
...тогаш млателе се пендаци ако не прифатиш.фабрики,земјоделски задруги,се е тоа градено на нечие бесправно и насилно одземено земјиште.
Ќе сакаш ли да изнесеш некои податоци (само немој со приказни дедоти и сл. па од тоа се прави ГЕНЕРАЛИЗАЦИЈА која понатму се експлоатира), колку имот , во кои региони, што е правено со тој имот исл.
И второ, ќе сакаш ли да изнесеш некакви информации за тоа кои биле тие лица со имот, дали биле учесници во НОБ или биле на страната на нацифашистичка Бугарија кметови и слично, башме интересира дали на Рацин му зеле имот па го дале на црвена буржоазија или на некој си кмет Жерновски и слични.?!?
Понатаму со кој документ тие на кои им е одземен имотот можат да докажат дека се тие сопственици на тој имот?

(баш пред една недела имав разговор на тема “поседовен“ и “имотен“ лист. Јас ТВРДЕВ и сеуште тврдам дека се работи за ИЗМАМА на народот, дека е тоа едно те исто, а дека Груки се досетил како дополнително да го олесни народецот. Всушност посед е збор ми се чини со српски корен, некој на времето не го превел на македонски туку го презел и сега имаме широк простор за манипулација, демек различно е, не е шија него врат. Суштината е дали тоа што го поседуваш можеш да го експлоатираш и да го продадеш, а не дали пишува имотен/поседовен лист...)

И уште ме ионтересира, што е тоа задруга, дали е тоа концентрација на различен вид имот со цел зголемување на производство или откажување од својот имот, како се сака да се презентира, затоа што со распуштањето на задругите секој што внел недвижност му била истата вратена, каде е проблемот ? ? ?

Инаку пендрекот е излезен од рајот така да прашање е кој кога и зошто го користи! ;)
Абе ти или си паднал од марс или глумиш дека си паснал од таму,трето нема.

Ахмети: Гоце Делчев со кече на глава држел говор пред Албанците, тој ги обединувал луѓето, а не ги двоел​

Лидерот на ДУИ, Али Ахмети вечерва рече дека Гоце Делчев соработувал со албански и македонски патриоти и дека не се кае за тоа што изјавил дека треба да се почитува неговата мисија, односно како што вели тој – делчевизмот, јави ТВ21.

„Со Гоце Делчев соработувале албански патриоти и заедно работеле со Македонците за да ги решаваат проблемите на сите граѓани. Затоа мојата порака за младите политичари во оваа држава ќе биде, така како што гледав на дебата, како прават обиди за хегемонија за едно цврство обединување меѓу тие двајца, само и само премиер да не биде Албанец“, изјави Ахмети на митинг кој беше одржан на Камениот мост во Скопје.
Поставувањето на албанското национално знаме не е демонстрација на моќ, туку дел од еден голем датум за нас Албанците и затоа активностите при одбележувањето на 100 години од основањето на албанската држава не треба да бидат сфатени како провокација кон Македонците, вели во интервју за телевизијата „Канал 5“ лидерот на ДУИ, Али Ахмети.
На прашањето зошто од релативно умерена политичка партија, ДУИ влегува во национал – романтичарска фаза со поставување на знамиња и херои на тенкови, Ахмети одговара:

- До 1903 година за време на Крушевското востание, заложбите за слобода на Албанците и Македонците биле заеднички. Зошто ние не се навратиме и да се потсетиме на светлата историја на Гоце Делчев. Гоце Делчев ја ставал албанската бела капа - кече и држел митинзи пред Албанците во Битола, Прилеп и цела Македонија. И кога го прашале зошто ја става албанската бела капа тој одговорил - нашите работи се заеднички, нашето жртвување е заедничко, слободата треба да ја извојуваме заеднички и јас ова бела капа ја ставам поради почита кон моите сограѓани Албанци. Зошто не се потсетиме на Никола Карев, Питу Гули, значи треба да ги погледнеме работите кои не зближуваат. Јас не се заканувам никому, црната рака која јас ја спомнувам е раката која тогаш дејствувала, кога е подигнато албанското знаме. Во октомври 1913 година се убиени 600 луѓе во моето родно место, во местата каде што живееле Албанците во Кичево и тоа само затоа што е подигнато тоа знаме и тоа не против волјата на сограѓаните Македонци. И овие масакри не биле направени од страна на македонските сограѓани, туку црната рака на „Мане касапот“ која беше регрутирана од страна на српската кралска војска - вели тој.

Според него, подигање на знамето е во чест на сите тие жртви, маченици, во чест на сите тие 600 души кои се масакрирани пред 100 години.
- Ниту праќаме некоја закана, туку ние прославуваме затоа што ова е еден многу значаен момент за нас Албанците и мислам дека и за нашите сограѓани ова треба да биде еден значаен момент, за тие да се солидаризираат со нас во овие значајни денови. Ние немаме никакви претензии за поделба на Македонија затоа што Македонија е наша држава, Македонија е наша земја, Македонија е наша татковина, нашите предци биле овде, а и нашата иднина е овде и таа треба да ја градиме, нашата иднина е заедничка - порача Ахмети во интервјуто за „Канал5“.

Ахмети е терорист и треба да лежи затвор за воени злосторства, тоа е единствената вистина што треба да се пропагира.

Полицијата во северен ФИРОМ :icon_lol:

Претреси во Берово и Виница, пронајдена дрога

Денеска (20.08.2025) околу 09.30 часот, полициски службеници од СВР Штип-ОВР Берово го лишиле од слобода Б.С.(36) од Берово. При претрес во неговиот дом, извршен со судска наредба, биле пронајдени и одземени семки од растението канабис, неколку пакувања со марихуана и други предмети за кои постои сомнение дека потекнуваат од кривично дело.
На 19.08.2025, исто така, со судска наредба, полициски службеници од СВР Штип - ОВР Виница извршиле претрес во домот на Г.П.(32) од Кочани, со живеалиште во Виница.

При претресот биле пронајдени и одземени , марихуана, дигитална вага, предмети со остатоци од марихуана и други предмети за кои постои сомнение дека потекнуваат од кривично дело.

По целосно документирање на случаите, против лицата ќе бидат поднесени соодветни пријави.

--------
Bastisje në Berovë dhe në Vinicë, gjendet drogë

Sot (20.08.2025) rreth orës 09:30, nëpunësit policorë të SPB Shtip-NJPB Berovë e privuan nga liria B.S. (36) nga Berova. Gjatë bastisjes së shtëpisë së tij, të kryer me urdhër gjykate, u gjetën dhe u sekuestruan fara të bimës së kanabisit, disa pako me marihuanë dhe sende të tjera për të cilat ekziston dyshimi se kanë prejardhje nga vepra penale.
Më 19.08.2025, gjithashtu me urdhër gjykate, nëpunësit policorë të SPB Shtip-NJPB Vinicë kryen bastisje në shtëpinë e G.P. (32) nga Koçani, me vendbanim në Vinicë.

Gjatë bastisjes u gjetën dhe u sekuestruan marihuanë, një peshore digjitale, sende me mbetje marihuane dhe sende të tjera për të cilat ekziston dyshimi se kanë prejardhje nga vepra penale..

Pas dokumentimit të plotë të rasteve, kundër personave do të ngrihen kallëzime përkatëse.

Денеска (20.08.2025) околу 09.30 часот, полициски службеници од СВР Штип-ОВР Берово го лишиле од слобода Б.С.(36) од Берово. При претрес во неговиот дом, извршен со судска наредба, биле пронајдени и одземени семки од растението канабис, неколку пакувања со марихуана и други предмети за кои постои сомнение дека потекнуваат од кривично дело.
На 19.08.2025, исто така, со судска наредба, полициски службеници од СВР Штип - ОВР Виница извршиле претрес во домот на Г.П.(32) од Кочани, со живеалиште во Виница.

При претресот биле пронајдени и одземени , марихуана, дигитална вага, предмети со остатоци од марихуана и други предмети за кои постои сомнение дека потекнуваат од кривично дело.

По целосно документирање на случаите, против лицата ќе бидат поднесени соодветни пријави.

--------

Sot (20.08.2025) rreth orës 09:30, nëpunësit policorë të SPB Shtip-NJPB Berovë e privuan nga liria B.S. (36) nga Berova. Gjatë bastisjes së shtëpisë së tij, të kryer me urdhër gjykate, u gjetën dhe u sekuestruan fara të bimës së kanabisit, disa pako me marihuanë dhe sende të tjera për të cilat ekziston dyshimi se kanë prejardhje nga vepra penale.
Më 19.08.2025, gjithashtu me urdhër gjykate, nëpunësit policorë të SPB Shtip-NJPB Vinicë kryen bastisje në shtëpinë e G.P. (32) nga Koçani, me vendbanim në Vinicë.

Gjatë bastisjes u gjetën dhe u sekuestruan marihuanë, një peshore digjitale, sende me mbetje marihuane dhe sende të tjera për të cilat ekziston dyshimi se kanë prejardhje nga vepra penale..

Pas dokumentimit të plotë të rasteve, kundër personave do të ngrihen kallëzime përkatëse.
Им влегле дома у Берово за 2-3 џоинта а у харачин има бело шар планина да ја обелиш...

Треси Панче нема лабаво :icon_lol:

Им влегле дома у Берово за 2-3 џоинта а у харачин има бело шар планина да ја обелиш...

Треси Панче нема лабаво :icon_lol:
Нема ни џоинт, неколку семки имаше на сликите и табакера со слика лист од марихуана.

МАКЕДОНИЈА ЗЕМЈА ВО КОЈА И КРАДЦИТЕ ТЕ СОЖАЛУВААТ!!! Хахахахахха трагикомедија сме:

„Осомничениот 32-годишен скопјанец, на 18 август, маскиран со маица со која си го покрил лицето и со капа, преку незаклучена влезна врата влегол во домот на негов соселанец во селото Бучимци. Во рацете држел ловечки нож и кога во една од собите го затекнал сопственикот, му се заканил дека ќе го убие ако не му даде пари. Оштетениот, исплашен за својот живот, извадил 4.000 денари од комодата, но го замолил разбојникот да му дозволи да задржи барем 1.000 денари, бидејќи му се неопходни. Осомничениот се согласил и го напуштил местото со 3.000 денари кои противправно ги одзел од сопственикот“, соопшти Обвинителството.

линк

--------

Па ова се вика „успех„...а ја‘ помислив дека пак фатиле сопственик на воздушна пушка со пакување од дијаболи, кои ги поседувал без дозвола...:unsure:

Каква ментална гимнастика прават шиптaрите последниов период за да се прикажат како некое домородно население овде тоа е чудо. А сите џамии и записи на овие простори за нивно постоење им се ОД КАКО дошла Отоманската империја и воспоставила власт.

Каква ментална гимнастика прават шиптaрите последниов период за да се прикажат како некое домородно население овде тоа е чудо. А сите џамии и записи на овие простори за нивно постоење им се ОД КАКО дошла Отоманската империја и воспоставила власт.
Како не се, незнаеш ти за прадедо му на Таравари во Карпош? Дардан беше крстен Дарнан Шкупи, после комунистисте Таравари го напраја и однесоја во Гостивар, сега он автохтон Карпошанец се врати, Карпош сега автохтон воздух диши.

Како не се, незнаеш ти за прадедо му на Таравари во Карпош? Дардан беше крстен Дарнан Шкупи, после комунистисте Таравари го напраја и однесоја во Гостивар, сега он автохтон Карпошанец се врати, Карпош сега автохтон воздух диши.
Дар
Дан

Секако дека и јазикот им е уникатен и најстар на овие простори

Од најпрости примери им се гледаат лагите а нашите не вложија ништо за таа пропаганда да се угуши.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom