Станови во Скопје, совети за купување.

• Креатор на темата Креатор на темата StarDrom
  • Време на започнување Време на започнување
Grand Скопје имаат нова мапа. Кулата до Вардар е распродадена, другиве слабо.

Мислам дека и со овие од Дајмонд е слична ситуација. Во првите кули гледам дека има вселено луѓе, новиве нема ништо.

Јас тука живеам и напишав искуство и колку се е отидено со памет и со цени, штом почнаа станови од нови згради на лицитација да се продаваат што очекуваш повеќе.
Точно е тоа за гости паркинг нема ,ама нема паркинг ни за нас што тука сме родени.
Тоа да пошто нема слободна земја. Еве чим си роден таму и живееш верувам ги знаеш повеќето улички.

Неверувам негде да има слободна земја за градење. Обично постари куќи ако има да се срушат за мала зграда.

Тоа да пошто нема слободна земја. Еве чим си роден таму и живееш верувам ги знаеш повеќето улички.

Неверувам негде да има слободна земја за градење. Обично постари куќи ако има да се срушат за мала зграда.
И тоа веќе не остана многу ретки се местата каде што остана куќи, сега почнаа и постари помали згради да рушат и да креваат дуполо поголеми, нема спас за Дебар Мало.

Би сакал некој анализа да направи за цената на бурекот. Ех се сеќавам кога четврт бурек беше 30 денари а сега е 80.
Ќе пукне ли балонот на бурек во оваа држава?

Да, ама не купив стан туку куќа, и веќе е крената цената на куќата во рок од една година за 10%, ама не планирам да ја продавам.

Па, затоа што населението од државава едноставно го снемува, не забележуваш? Не читаш? Нема луѓе да има во државава, во 1990 година бевме 2.07 милиони, сега сме под 1.8 милиони граѓани во државава, кој ќе работи овде и кој ќе ја одржава економијата кога сите млади ќе си заминат?

Јас сум 25 години, од друштво што бевме 10-12 сега сме уште 4-5 овде во Македонија и пола од нас што сме овде работиме за странски клиенти, верувај да неможевме да работиме за странски клиенти и ние сигурно ќе му ја дувневме.

Дали знаеш, дека секоја година се запишани се помалку и помалку. Во Битола, запишани се 550 првачиња (претходната година 700), во Прилеп исто така за 200-250 помалце, некој дури си заминуваат откако ќе се запишат (сигурно родителите чекале документите да им бидат спремни), значи имаш колективен егзодус на фамилиите. Скоро со сите што имам правено муабет, никој скоро не сака да се врати овде да живее повеќе, а и зошто би се вратиле, кога со 2 плати во Германија/Данска/Финска/Австрија/Норвешка/Холандија можат да си дозволат и дом, автомобил, алишта, 2 одмори, храна и едноставно да водат добар и присотен живот. И тие мислиш дека ќе се затрчаат и ќе купат стан Скопје?
Во ред е сето тоа што го кажуваш, меѓутоа наталитетот претставува проблем на цел Западен свет, не само кај нас.

Миграцијата постоела и ќе постои, мислам дека и баш поради тоа иселување на народот, после неколку години живеење во странство луѓето се решаваат да купат имот назад во Македонија.

А и сите тие како тебе што работат за странски клиенти се (според мене) добро етаблирани во општеството и заработуваат супер пари за да можат да живеат топ живот во Македонија и да можат да си дозволат да купуваат.

Од сите тие што му ја дувнале, рачунај во просек поминуваат 1-2 месеци годишно во Македонија на одмор, кој може си комбинира WFH со одмор, кој не си го пука цел одмор на шетање во Македонија и околината. Така да, пак и тие што се отселуваат, поминуваат некој си 10-20% од времето дома и трошат одредена сума на пари.

Миграцијата можда е најбоље нешто што и се дешава на државата пошто патувањето е се полесно и подостапно за сите и можеш доста лесно да се вратиш назад кога сакаш.

Нормално после 3-4 доаѓања ќе си речеш, абе да си купам едно станче, какво-такво, мое ќе си биде, ќе имам кај да седам кога ќе се враќам назад…

И така цените само ќе растат (или ќе стагнираат), ама јас лично не верувам дека ќе паѓаат, од проста причина што Македонците генерално заработуваат повеќе од било кога (најчесто надвор од државата).
Автоматски споено мислење:

Е сега замисли да дојде Влада што ќе направи прогресивно даночење во процент од вредност на недвижнината за сите што имаат 3+ недвижнини. Мислам тешко е да се замисли пошто баш тие луѓе имаат најмногу имот тука, ама сепак, тогаш ќе се случи вртоглав пад на цената.
Е добро де, не е крај на свет, и да дојде тој данок ќе биде едноцифрен процент од целокупниот трошок за одржување на недвижноста. На крајот од денот, може само да се рефлектира тој трошок преку зголемување на кириите…

Би сакал некој анализа да направи за цената на бурекот. Ех се сеќавам кога четврт бурек беше 30 денари а сега е 80.
Ќе пукне ли балонот на бурек во оваа држава?

Маржата на бурекот во проценти и маржата на становите пред 10 години и сега, иста е?

Маржата на бурекот во проценти и маржата на становите пред 10 години и сега, иста е?
Дневниците на работниците? Твојата плата иста е? Автомобилите исти цени се?

Луѓе кога ќе сфатите дека парата изгубила вредност а не дека становите поскапеле.

Дневниците на работниците? Твојата плата иста е? Автомобилите исти цени се?

Луѓе кога ќе сфатите дека парата изгубила вредност а не дека становите поскапеле.

Ќе го прифатам ова ако некој докаже дека профитот на градежникот е соодветен на растот на трошокот, да нема осцилации од типот на лабараториите кога наплаќаа 1000% маржа за еден Ковид Тест (најскап у свет) и се вадеа на зголемените трошоци. Па кога искочија завршните сметки се виде колкава маржа акнале.

Не идат више становите по цена како што се мислеше. Стан среден, 20 год стар во релативно модерна зграда во центар на Скопје од околу 50 квадрата неможе да се продаде за повеќе од 100к евра. Ќе го огласиш на 150.000 нема грешка, ќе ти се јават само пазарџии за ценкање со почетна 1.500 за да дојдат до макс 1.900-2.000.

Ќе го прифатам ова ако некој докаже дека профитот на градежникот е соодветен на растот на трошокот, да нема осцилации од типот на лабараториите кога наплаќаа 1000% маржа за еден Ковид Тест (најскап у свет) и се вадеа на зголемените трошоци. Па кога искочија завршните сметки се виде колкава маржа акнале.

Не идат више становите по цена како што се мислеше. Стан среден, 20 год стар во релативно модерна зграда во центар на Скопје од околу 50 квадрата неможе да се продаде за повеќе од 100к евра. Ќе го огласиш на 150.000 нема грешка, ќе ти се јават само пазарџии за ценкање со почетна 1.500 за да дојдат до макс 1.900-2.000.
Tvoite Nike patiki sto gi nosis ne kostaat 5 evra da se proizvedat a ti 100 evra gi plakjas. Sto ne ides u prodavnica da gi prasuvas marza kolkava I'm e. Kafeto u kafic 150 denari go plakjas a ne kosta 2 denari tie 7g kafe I 200ml voda. Nema nekoj za Bez kjar da ti izgradi Stan I da ne zaraboti.
Na kraj kraeva zemi izgradi kukja Sam pa da.vidis kolku ke ti ispadne I koi maki ke gi vidis.

Tvoite Nike patiki sto gi nosis ne kostaat 5 evra da se proizvedat a ti 100 evra gi plakjas. Sto ne ides u prodavnica da gi prasuvas marza kolkava I'm e. Kafeto u kafic 150 denari go plakjas a ne kosta 2 denari tie 7g kafe I 200ml voda. Nema nekoj za Bez kjar da ti izgradi Stan I da ne zaraboti.
Na kraj kraeva zemi izgradi kukja Sam pa da.vidis kolku ke ti ispadne I koi maki ke gi vidis.

Маките околу градењето куќа се последица од тешката корупција која „владее„ во општините, а не затоа што градањето куќа е тешко, а градењето стан е лесно.

Купувањето стан е сведено на „исто„ како и купување на било кој готов индустриски производ, ако го исклучиме доопремувањето на станот после неговото купување како нов стан.

Живеењето во стан и во куќа се две далечни галаксии, така да секогаш куќата има предност...

Последно уредено:
NIKE average net profit margin for 2024 was 10.46%
Неможам да ги најдам овие податоци за пример Адора, Голден Арт и сличните...ако имаш некоја информација сподели.

NIKE average net profit margin for 2024 was 10.46%
Неможам да ги најдам овие податоци за пример Адора, Голден Арт и сличните...ако имаш некоја информација сподели.

Со години по ред барам да ми се даде на „увид„ економска сметка за сите трошоци кои ја оформуваат конечаната цена за „м2„ стан во „нашата земјата„, од која ќе се (у)види кој трошок со кој процент ја условува оваа ненормална цена за становите...и никако да ја видам.

„Некој„ тука нешто (сака да) скрие...

Со години по ред барам да ми се даде на „увид„ економска сметка за сите трошоци кои ја оформуваат конечаната цена за „м2„ стан во „нашата земјата„, од која ќе се (у)види кој трошок со кој процент ја условува оваа ненормална цена за становите...и никако да ја видам.

"Скап е материјалот ради војнава во Украина, друже". :cool:

Слушни го делот од 38 минута натаму и се ќе ти стане јасно, на 6 милиона вложени во зградата уште толку профит сам си признава

За жал градежната мафија е во голема соработка со банките и политичарите за легално стрижење на народот

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom