Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

• Креатор на темата Креатор на темата Vanlok
  • Време на започнување Време на започнување
исто планираат да го опколат Мирноград. Покровск доле се гледа, веќе пола град е заземен.

GxMGxFBX0AEQO4S

Мирнгород од ВСУ е замислен како одбранбена линија за Покровск. Затоа РФ само спорадично го притиска од исток, главниот притисок на Покровскиот фронт го прави групата 51А која го заобиколува Родинске и сакаат да ја пресечат линијата на снабдување од кај Добропоље(Добропила). Во случај на успех на ВСУ им останува една линија на снабдување на силите во Покровск, преку трасата М30, која веројатно наскоро ќе биде покриена од дроновите на РФ.
rodinske.jpg
Во самиот Покровск се водат улични борби, никој со сигурност не може да каже дека некој нешто напредува после 26 Јули. ВСУ имаат донесено засилување и фронтот во градот е релативно стабилизиран од нивна страна.

Последно уредено:
Кој и да раководел директно на тој дел со силите на ВСУ алал вера.
Иако ВСУ има голема странска помош од надвор, но Украинците покажаа дека се спремни подобро да загинат отколку странска нога да ги гази. Секоја им чест.
FPV дроновите многу ја сменија ситуацијата на воените полиња, едноставно брзи блицкригови како некогаш се невозможни. Дрон од 400е прави поголема штета од било какво оружје, посебно за жива сила како еден дрон може група од војници да рани или убие тоа е чудо.
Уште потешки денови ги чекаат војниците на РФ доколку ВСУ имаат голема одбрана кај Славјанск и Краматорск тешко нив илјадници мини, заседи, дронови, фортификации, итн итн тешко ќе биде.

Иако ВСУ има голема странска помош од надвор, но Украинците покажаа дека се спремни подобро да загинат отколку странска нога да ги гази. Секоја им чест.
FPV дроновите многу ја сменија ситуацијата на воените полиња, едноставно брзи блицкригови како некогаш се невозможни. Дрон од 400е прави поголема штета од било какво оружје, посебно за жива сила како еден дрон може група од војници да рани или убие тоа е чудо.
Уште потешки денови ги чекаат војниците на РФ доколку ВСУ имаат голема одбрана кај Славјанск и Краматорск тешко нив илјадници мини, заседи, дронови, фортификации, итн итн тешко ќе биде.
Беше изненадување таквиот пристап на ВСУ лани. Беа во голема предност над РФ. Сега веќе не е таков случајот, скоро никаде нит РФ нит ВСУ не се потпираат на тенковски и пешадиски продори( освен една група стари генерали кои секојднево праќаат по една единица во смрт кај Сиверск). Затоа РФ како што гледаш ги заобиколува и ги става во клешти главните цели. Таму е рамница и единствени линии за движење напред за РФ се шумските појаси, слични како тие во Овче поле кај нас.
За очекување е крваво да се бранат Константиновка, Славјанск и Краматорск. Ама ако Покровск им се расипа така лесно, прашање е колку ВСУ има капацитет за тоа. Што се однесува на заседи и фортификации, минато време е тоа. Прво ја уништуваат логистиката, после центарот, а фронталните фортификации често или ги заобиколуваат или остануваат празни и небранети, како во случајот над Велика Новоселка.
Како што гледаш прво ја уништуваат логистиката, додека се дојде до фронт, далечен е патот.
Украински канал, за нападите вчеравечер.
3107.jpg

Последно уредено:
Добро војнава стварно уште трае?
Факинг 3 години.

Факинг 3 години.
Почитуван модератору, вие во кој сФет живеете?
90% од светот е засегнат со таа војна, на еден или друг начин.
Класичен пример за: село гори.................

Факинг 3 години.
Вака се прашувале и германците 1939-41г.
Животот одел нормално, јаделе сладолед, се шетале... слушале журнали за нивните успеси и лошиот чичко Сталин..

Реалноста отпосле мава!
а за жал овојпат ние сме на страната на нацистите и бугарите :unsure:

Почитуван модератору, вие во кој сФет живеете?
90% од светот е засегнат со таа војна, на еден или друг начин.
Класичен пример за: село гори.................
Знам, јасно ми е.
Ама ми беше поише реторичко прашањето.
Како живеат така.
Секој ден војна, војници си проаѓаат. Се бомбардираат. Плус, не очекував дека три години ќе им требаат на Русите.

Знам, јасно ми е.
Како живеат така.
Секој ден војна, војници си проаѓаат. Се бомбардираат. Плус, не очекував дека три години ќе им требаат на Русите.
Ни јас не очекував, исто како што не очекував ЕУ/НАТО вака воено да загризат накај Русија...

Чисто како референца... у Виетнам французите и америте се тепале 30 години, и на крај ги исшутирале..

Беше изненадување таквиот пристап на ВСУ лани. Беа во голема предност над РФ. Сега веќе не е таков случајот, скоро никаде нит РФ нит ВСУ не се потпираат на тенковски и пешадиски продори( освен една група стари генерали кои секојднево праќаат по една единица во смрт кај Сиверск). Затоа РФ како што гледаш ги заобиколува и ги става во клешти главните цели. Таму е рамница и единствени линии за движење напред за РФ се шумските појаси, слични како тие во Овче поле кај нас.
За очекување е крваво да се бранат Константиновка, Славјанск и Краматорск. Ама ако Покровск им се расипа така лесно, прашање е колку ВСУ има капацитет за тоа. Што се однесува на заседи и фортификации, минато време е тоа. Прво ја уништуваат логистиката, после центарот, а фронталните фортификации често или ги заобиколуваат или остануваат празни и небранети, како во случајот над Велика Новоселка.
Како што гледаш прво ја уништуваат логистиката, додека се дојде до фронт, далечен е патот.
Украински канал, за нападите вчеравечер.
Прегледај го приврзокот 452057
Се согласувам добро напишано. Како што напишав FPV се најголема опасност како за војска така и за техника тоа го кочи цел процес.
Не мора да значи, можеби Покровск и не може ВСУ да го брани како што треба па поголема ударна тупаница се чува за Славјанск и Краматорск. Ќе видиме но нема да ги дадат тие два града туку така лесно.

Знам, јасно ми е.
Како живеат така.
кај да е на русија ќе им снема муниција и војници,макрон ќе се шета на црвениот плоштад за 6 месеци

Секоја чест на што? На неможноста да се спротистават на ова што им го прават, што ги киднапираат со сила за да бидат топовско месо против противник кој крајно не може да го победат? Згора на сѐ противник кој не се бори против нив Украинците туку против нивните господари од запад. Противник кој немало да ги напаѓа да не била агресијата на западните газди.

Прашањето овде е како ти (и многумина други) не си успеал да разбереш вакви елементарни и едноставни факти па повторуваш некои евтини приказни од типот „секоја чест што гинат за западни интереси, браво“.

„Странска нога“ секако Украинцит ги гази, и странска нога ги тера да гинат и коските непогребани да им гнијат по полињата. А многумина уште не разбирате што навистина се случува, и после сиве овие години само ги повторувате истите заглупувања со кои се бодри глупата раја во Украина. За да гинат за западни интереси, за синовите и ќерките да им растат без татковци и расеани ширум белиот свет да ги работат најдолните работи и гадости за западните газди.

Кога слушам вакви коментари како твојов јасно ми е зошто во Украина го трпат тоа што им се дешава, а јасно ми е и зошто овде во Македонија никогаш ништо нема да се смени преку „демократски“ избори. Пошто повеќето скроз ништо не разбирате.

Секоја чест на што? На неможноста да се спротистават на ова што им го прават, што ги киднапираат со сила за да бидат топовско месо против противник кој крајно не може да го победат? Згора на сѐ противник кој не се бори против нив Украинците туку против нивните господари од запад. Противник кој немало да ги напаѓа да не била агресијата на западните газди.

Прашањето овде е како ти (и многумина други) не си успеал да разбереш вакви елементарни и едноставни факти па повторуваш некои евтини приказни од типот „секоја чест што гинат за западни интереси, браво“.

„Странска нога“ секако Украинцит ги гази, и странска нога ги тера да гинат и коските непогребани да им гнијат по полињата. А многумина уште не разбирате што навистина се случува, и после сиве овие години само ги повторувате истите заглупувања со кои се бодри глупата раја во Украина. За да гинат за западни интереси, за синовите и ќерките да им растат без татковци и расеани ширум белиот свет да ги работат најдолните работи и гадости за западните газди.

Кога слушам вакви коментари како твојов јасно ми е зошто во Украина го трпат тоа што им се дешава, а јасно ми е и зошто овде во Македонија никогаш ништо нема да се смени преку „демократски“ избори. Пошто повеќето скроз ништо не разбирате.
Црвено : Секоја чест што иако знаат дека РФ е каде каде посилна во се кога ќе споредиме со УКР останаа да се борат па нивните единици во Мариупол, Бахмут, Авдеевка, Волноваха, до крај буквално. Како нашите на Мечкин камен што изгинаа до последен тие во Азовстал исто биле на тоа решени.
Јас не сум пристрасен, но имаат вистински фанатични борци.

Сино : Реално гледано секоја војничка нога освен украинската на украинска територија е странска нога нема дилеми тука. Е сега кој војува за западот, кој војува за истокот, кој сака да го избрише рускиот јазик од Украина, кој е сепаратист не е моја работа да одлучам. Меѓународно е странска нога.

украина е веќе победена, нема веќе војска, сигурно моментално имаат помалце од 300к војници и практично е невозможно да го држат фронтот, со оглед на тоа дека Русија има повеќе од 600,000 војници.

Црвено : Секоја чест што иако знаат дека РФ е каде каде посилна во се кога ќе споредиме со УКР останаа да се борат па нивните единици во Мариупол, Бахмут, Авдеевка, Волноваха, до крај буквално. Како нашите на Мечкин камен што изгинаа до последен тие во Азовстал исто биле на тоа решени.
Јас не сум пристрасен, но имаат вистински фанатични борци.

Сино : Реално гледано секоја војничка нога освен украинската на украинска територија е странска нога нема дилеми тука. Е сега кој војува за западот, кој војува за истокот, кој сака да го избрише рускиот јазик од Украина, кој е сепаратист не е моја работа да одлучам. Меѓународно е странска нога.

Добро, зарем не ме читаш што ти пишувам?
Како ти успева да промашиш така јасно напишана теза ДЕКА УКРАИНЦИТЕ ГИНАТ ЗА СТРАНСКИ ИНТЕРЕСИ?

Што можам јас да направам и да напишам повеќе од ова за ти да разбереш, ништо пошто никој освен ти самиот не може да те натера да ги отвориш очите... Македонците се бореле за слобода затоа не лупај глупости со споредби на Мечкин Камен со Азовстал. Првото е борба за слобода против вековно ропство, второто се нацисти и платеници (плус киднапирани Украинци) како гинат за амерички интереси. Македонците доброволно гинеле а Украинците на сила со тепање ги собираат од домовите и по улиците, а ако дезертираат тука се тие Азов и останатите нацисти да ги стрелаат по кратка постапка.

Така да ако ти не можеш да направиш разлика меѓу турско ропство и руска војна против САД во Украина, тогаш се е јасно за твојот светоглед. Утре лесно ќе те направат мајмун како Украинците да војуваш против лошите Руси.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom