Симптоми на Македонски директори, менаџери, бизнисмени

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Македонски модерен газда што малку му тргнало па ангажира еден куп консултанти за сешто, плаќа ненормални сума да му продаваат муда за бубрези (а 90% од нив појма немаат) додека своите лојални и вредни вработени ги потценуваат и се ценкаат за ситни суми

2018 rabotev vonkonfekcija za 15400 denari a sef bese majka mi, rakovodese so 500 zeni koi zimaa od 14 fo 15500K...gazdata e megu 5 najbogati luge vo mk....mestoto ausfic, sivilo samo rozovo bese sto ecese Jordan Mitev non stop... Koga ke ti dojdam babo i Cipele pesnata srpskata.... Majka mi letase vo oblaci nejniot ubav sin sto raboti vo takvo mwsto, site sakaat da gi upoznat kerkite si sinot na seficata......ke dojdese majka mi ke pominese i ke kazese
- ke ti pisam ovoj mesec 15800 plus 400 demek za da ostanam a mene 15800 mi bese normalen bet na sporcka vo toa vreme.........
- Go gledas toj na bansekot , kw si gi sece prstite a zima 15200 a ti si na avtomacka krojacnica zimas 600 denari poveke.....Majka mi zimase 20k sef na 500 luge...nejkev da i sudam posto cel zivot e tamu.....
Gazdata se slimnuvase dole ednas vo 2 godini, bas togas se slimna bidejki Katica Janeva go tuskase i morase da gi izvesti deka se e vo red, sto da ocekuvas od biv navivanja kako da se na juzna......

Uste od togas si rekov ova e dnoto na site dna ili ke zaminam nagore ili ke fatam nekoj sopstven biznis ili nekoj sofisticiran kriminal...

Ovde mi e bosanes sef mu rekov najdov rabota za 300 evra poveke, a rabotnik nemozat da najdat za leb...
1.Sta ces tamu novi ce da ga jedes,
2.tesko je ramo ima puno diganje Dalibor se operisoo od taj posao
3. Da ali nemas jelo i put, a nemam ni ovde
4. Pricoo sam sa gazda da ti pokaci 50 evra.... mubaet veke 2 godini.
5.moj rodjak je tamo radio.vise su Rumuni i Turci, Cvetat rozi kad su bosanci

После дипломирање (а работев и како келнер/шанкер у меѓувреме), конкурирам у една државна институција, кај што она баш на струка ќе бидам.

Не мора ни да кажам, директорот партиски пацов (бтв со истиот факс како мојот), запослен у фотеља директ од факс без ден работно искуство! Мал град.. се знаеме сите.

И типов мртов ладен на интервју ми ја прави: немаш работно искуство!

Тогаш сфатив многу работи... бев наивен до тогаш..
Ако ништо друго, благодарен сум на лекцијата што ја научив!

Една „ствар„ во „нашата земјата„ е јасна како ден; не посмилувајте на вработување во државни и локални структури од власта, затоа што тие фини и релативно добро платени места, однапред се резервирани за „нашите„...т.е. „нивните„.

Ако го наместиле да биде директор мисли бога го фатил за муда, сите жени сега ке ги преврти во канцеларија на биро.
Дибеци.

Па и ги превртува. Најмал проблем е тоа, не е ни прашање никакво. Ќе ѝ пушти некој бонус или ќе ја прати на семинар/обука и сама ќе си дојде на бирото, а колешките што као морализираат, уствари едвај чекаат редот да им дојде.

После 2-3 години работење за амерички фирми, решив да почнам да работам за наша, знаев од старт дека помалце пари ќе бидам платен ама само барав нормално работно време и одам на интервју и ликот од прва:

„Кај мене ќе бидеш најплатен во оваа струка во градот, биди без дилема ама секоја одлука иде преку мене прво“.
- Колку?
- третина од тоа што бев платен за амерички фирми.
Го издржав 3 месеци колку да стекнам искуство со документи и закони за во Европа и пошто беше апла неподнослив а ништо не разбираше, му дав отказ сред бел работен ден пошто почна со она класичното „ако ти ја кажам дека свињата лета, лета“

Се е пазарот на труд, соодносот на понудата и побарувачката на работна сила. Никој нема да плаќа повеке ако истата работа има кој да му ја работи за истата или помала сума, ниту пак некој ке работи за помала сума ако има опција за истата работа да биде платен повеке. Исто така и однесувањето на работодавецот и однесувањето на работникот зависат од претходно наведеното. Нема љубов, тоа е бизнис. Зборам за приватно, државните јасли не се за коментар.
Иселувањето и странските инвестици вшмукаа огромен дел од работната сила па затоа сега многу повеке се почитуваат работничките права и многу повеке се плаќа, нема работници... сега работникот е во позиција да може да каже ,,дај ми тоа или ке одам таму каде што тоа ми го нудат,, а до пред некое време работодавецот беше тој што кажуваше ,,ако ти чини ова добро, ако не ти чини оди си, денес ми се јавија и ме молат 30 луѓе да те заменат,,.... се е пазар, нема љутиш, тоа е вечна борба.
Некогаш претеруваат работодавците, некогаш работниците, зависи како навалува вагата на пазарот.

Па и ги превртува. Најмал проблем е тоа, не е ни прашање никакво. Ќе ѝ пушти некој бонус или ќе ја прати на семинар/обука и сама ќе си дојде на бирото, а колешките што као морализираат, уствари едвај чекаат редот да им дојде.
So cel um mislis deka nema iskustvo so bonusi, seminari takvi raboti :cautious:
Site se ebavale so sefot, direktorot samo taa so cuvarot posto fer i postena :D

Малку оф-топик сме :ROFLMAO:
Конкретно, во таа установа немаше многу вработени, и се беа бабетини..

Туку зборот ми е, дека директор е на најдолната скала у партиско-дудлачката администрација!
Еее да знаете за примање, колку треба да поминат секретари, функционери, и остала багра :rolleyes:

Како викаат, само жена ти да не е наставничка :sneaky:

Pred godini i godini konkuriram, pazi sega za prodavac vo prodavnica za laminat na pola rabotno vreme. Plata bezveze, kafe pari so se veli. Teski vreminja, da ne se povtorat, ali poarno i toa otkolku da baras od roditelite djeparlak.
Gazdaricata vlezena vo film nekoj, mislam nesto mesase so oriflem, avon ili nesto slicno pa mislis konkuriras za vo NASA. Toa prasanja od tipot kade se gledas po neznam tamu kolku godini, sto bi napravile za firmata i slicni drapaj si kurot prasanja. A konkuriras za prodavac na laminat, laminat be. Dukjance dve na tri so destina tipovi na laminat i toa na pola rabotno vreme za kafe pari plata. Edno vreme mi zdokurci i mu velam, otvoreno da ti kazam taa platata sto mi ja nudite mesecno vo dva dena privatno ja vadam ama mi treba osiguranje. Zatoa i se nafakjam na pola rabotno vreme, za da imam posle vreme da si brkam privatno toa sto si rabotam.
Ne e raketna nauka, laminat ke prodavam.
Srce ke ja fatese, kolku filmot vo koj bese vlezena i go skrsiv.
I posle nekoe vreme vozev taksi ama barem ne me zamaraja so gluposti .
Imas vozacka, imam. Imas vozeno taksi prethodno, nemam. Lesno e ke se snajdis, utre pocnuvas. I taka :toe:

А бе тука менаѓер е титула
Генераално се делат на два типа:

1. Бумери

Нема ти него што да му објаснуваш, он е уште од СФРЈ директор. Нема потреба од интернет, он бил интернетот.

Прегледај го приврзокот 451906

2. Помлада генерација

Влезен е во некој амерички филм организира тим билдинзи и слични глупости и на интервјуа на кандидатите им вика-Продади ми го пенкалово.

Темава е за да се посмееме на глупостите и "финитите" на македонските газди и директори. Нормално, се прифаќаат и убави примери, ама осеќам дека ќе доминираат лошите. Ваши искуства или на другари и блиски.
Не знам каде ги наоѓате овие менаѓери. Во животов што трае 31 година досега никој не ми барал пенкала да му продавам,ниту па некој Чедо Жуљ од сфрј ми пропагирал што и како треба да биде.

Има само;
-*Кај си работел?

-Па у хотел на рецепција...

-*А искуство со мрежни системи имаш?

-Па немам...

-*Е па нишо.Утре со Џоле ќе почнеш,он ќе ти покаже све шо треба..Ќе научиш ако сакаш,само да се уходаш малце и цепај чичо.

А бе тука менаѓер е титула

Не знам каде ги наоѓате овие менаѓери. Во животов што трае 31 година досега никој не ми барал пенкала да му продавам,ниту па некој Чедо Жуљ од сфрј ми пропагирал што и како треба да биде.

Има само;
-*Кај си работел?

-Па у хотел на рецепција...

-*А искуство со мрежни системи имаш?

-Па немам...

-*Е па нишо.Утре со Џоле ќе почнеш,он ќе ти покаже све шо треба..Ќе научиш ако сакаш,само да се уходаш малце и цепај чичо.
Баш ме интересира каде ова? Сакам да аплицирам и јас да научам мрежни системи

Истите прашања зошто си даде отказ и колку ти беше плата го добивам и од младите HR.

Па и кога ќе им кажев плата колку сум зимал, еј ти нема да работиш, со помалце почнуваме. Другар јас си знам дали ќе работам или не за таа плата, а не одма еј ти нема да работиш за помала од таму. Може таму сум работел повеќе саати, може викенди, одма да си каже он еј ти нема да работиш.
Бев на интервју во јака македонска фирма чисто за заебанција. Кога ме прашаа за плата им реков дека очекувам околу 100 000. Вака беа :eek: На нашиов пазар јас вредам минимум 200 000.

Имам бугарско државјанство и планирам да одам во компанија во Софија каде веќе имам отворена покана за интервју според моите знаења. Таму ме ценат околу 300 000 мкд. И најверојатно ќе бидам примен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom