Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Сум на мислење дека вакви како Денко Малески не треба да се објавуваат во медиумите без разлика дали порталот припаѓа на левицата или десницата, луѓе кои имаат проблем со сопствениот идентитет и мислат дека до 44та сме биле исто со некој туѓ народ или има такво фамилијарно потекло или е ментално оболен.
Шо вика Зденко ,,.,ние како јужни словени дојдовме тука и примивме византиска култура писменос,потоа та писменос ја преносивме на нашите братја северни словени ,. па се измешавме са блгарите и татарите и потоа се умисливме дека сме најголеми македонци поголеми папи од папата

Последно уредено:
Шо вика Зденко ,,.,ние како јужни словени дојдовме тука и примивме византиска култура писменос,потоа та писменос ја преносивме на нашите братја северни словени ,. па се измешавме са блгарите и татарите и потоа се умисливме дека сме најголеми македонци поголеми папи од папата

Малите хидро централи немаат никаков капацитет за производство. Сите локации да бидат изградени, сите заедно нема да имаат капацитет колку Козјак. А еколошката штета која ќе ја направат е несразмерно преку пренасочување на сите тие планински реки во цевки. Нормално не треба да се стави комплетно прстот на вагата во корист на екологија, но кога веќе се нарушува екологијата треба да и да има некаква вистинска корист.

Да изградат нова термо-електрана поврзана со железница за истовар и да потпишат договор со Америка, Австралија, Јужна Африка за долго рочна добавка на нивниот квалитетен јаглен би било х100 пати попаметна инвестиција одколку изградба на овие не минорни туку комплетно незначајни капацитети.

Единствената причина поради која се градат е зошто има огромни државни субенции за изградба на истите, и цената за откуп е по повластена цена. Исто така поради релативно ниската цена за изградба беа совршениот влез за одредени помали играчи во светот на државни коруптивни зделки кои се сигурни на долг рок.

И да е во сопственост на државата, штетата која ја прават е катастрофална од еколошки аспект, а производството на струја е незначајно. Може да не е потребно за тебе али да објаснам малку за другите:

Прегледај го приврзокот 451680

Ова е скица за микро - хидро централа какви што се прават кај нас. Како што е претставено на сликата, водата од највисоката точка до најниската точка, ОДИ ВО ЦЕВКА. За разлика од класична хидро централа каде што имаш резервоар и околу кој се уште може да има жив свет, со малите хидро централи, планинските реки ги префрлаат во цевка и целиот еко-систем комплетно го нарушуваат. И повторно добивката од аспект на производство на електрична енергија е минорна.

Сакаш Хидро - Енергија: Изгради ги Вардарска Долина и Чебрене и Галиште во ист момент ќе добиеш и сосема солидно производство на енергија и вода за наводнување. Ќе има последици по екологијата но сосема исплатливи ако се земе во обзир колкава е добиката.

Сакаш стандардно - докажано генерирање на струја и имаш стабилен пристап до гас - Изгради Гасна централа
Сакаш стандардно - докажано генерирање на струја и немаш стабилен пристап до гас- Изгради Термо централа и поврзи ја со железница до пристаниште за увоз на квалитетен јаглен. Има огромен број на земји кои извезуваат и никогаш нема да има проблем како со гасот.

Сакаш да ги решиш комплетно енергетските потреби на долг рок и имаш капацитет да издржиш едно 10 години пред да се заврши проектот - Изгради Нуклеарна Централа

Сакаш да го намалиш користењето на електрична енергија и да го намалиш притисокот на стандардните капацитети - инвестирај во соларна енергија и ветерници на локално и индивидуално ниво.

Со милијардата евра кредит што го земаа од Унгарците можеа:

Вардарска долина - 700 000 000 Евра или Чебрене и Галиште - 500 - 700 000 000 евра

Или и двата проекти да ги почнат и да инвестираат уште 400 000 000 од буџет. Ама они решија улички и тротоари да асфалтираат, зошто мора да се краде. Не трчале на избори за џабе. Плус и во бизнисот со увоз на струја се вртат десетици милиони евра годишно. Лесни пари кои се прават со два потписи.
Добро ќе градиме само големи хидроел. затоа што тие имаат помал ефект врз екосистемот, а не како маливе..
Повторно се гледаат работите од само еден агол, не се земат во обзир други можни аспекти, на пример одбранбен аспект итн итн, ама терајте екологија, до сега да теравме екологија ќе бевме во 19 век.

кхм, значи изградиш термоел. и после со воз носиш јаглен или што треба, добро, и еден ден Грекистан или друг сосед ти ги затвори границите и после со магариња носиш јаглен преку козји патишта, А ако е на јаглен па случајно нема, може и на дрва.
Кога Трамп ќе слушне дека купуваш од Австралија па ти опне 900% царини ќе ќе се вртиш како вентилатор нема да знаеш на која страна да....

Аха значи се гради заради субвенции, добро, ама како што денес има субвенции така утре може да се укинат и “шу праиме“
Немат никаква врска субвенциите, односно споредни се, главно е се земаат НАЦИОНАЛНИ РЕСУРСИ кои завршуваат во приватни раце, ресурси кои никако не би требало да се во раце на приватен капитал. Зошто ако се продолжи по тој пат еден ден на секое ќоше ќе треба дасе поставуваат по 100 контењери за да се прехраниме, денес си млад утре кога че немаш сила да се бориш за опстанок “ќе те носиме во шума да те јадат мечки“.

Ова веќе е сериозено.
Приватниот капитал единствено се мотивира со ПРОФИТ, ако утре му го намалиш профитот ќе ги остави луѓето без струја и што правиме тогаш? Темата нацинални ресурси да не се стават под приватна рака се нашироко објаснети, не знам како тоа не можеш да го сватиш или ако го сваќаш а работиш спротивно на интересите на народот тогаш си Црпе на квадрат!
Во случајов тече вода течат пари, и таков ресурс да дадеш на приватен капитал (настрана што тоа копито утре и водата ќе им ја скрати на луѓето) значи дека ги мразиш луѓето во случајов Македонија.
Концептот на приватна-државна сопственост е одлично познат елабориран до најситен детал, познати се ефектите/последиците ... еднаш го издупивте народот не требало општествена сопственот требало да биде приватна и така после 30 години не само што сеуште не сме го достигнале квалитетот на животот од тогаш ами и држава немаме... е сеа не треба државна подобро ќе биде приватна, се прашувам кои и какви ќе бидат последиците?
Но како што реков ова е пресерозно прашање и навистина немам живци да се објаснувам.

Ова останатото навистина немам желба да се убедувам веќе некои аргументи спомнав, само околу НЕ, истата ја спомнав како можен излез и решение за иднината, но околу ова има многу да се пишува.
Прво Кина гради НЕ со помал капацитет за 5 до 7 години (а не 10 како си напишал, но потребна е регуатива, потребно МААЕ да не биде под западната империја, потребно е да немаме 17000 невладини/владини и потребен е кадар но и стратегија за развој која треба АНУС да ја направи... едноставно на тоа поле не сме ни на почетокот), има разни форми под кои услови и како, но од геополитички причини на Македонија НИКОГАШ нема да и се дозволи ваков потфат.
Во енергетска смисла би станала НЕЗАВИСНА!

П.С.
Сте се фатиле за екологија како слеп за стап.
Кога реагирав дека активист значи платеник не бев разбран па малку подетално, мора со еуфемизми изгледа се поприфатливи.
Таа Грета и сите тие иако се интернационална МРЕЖА е небитно, битно е демек се бори за екологија е па еве што велат фактите:
-за да дојде во Македонија некој “активист“ користи авион а често и ПРИВАТЕН за тоа време ја наружува еколошката рамнотежа 10.000 пати од мене кој не користам тави средства а сум изложен на промените на екосистемот баш од таквите еко-активисти, значи да обичен човек да живее уште 100 животи нема толку да направам загадување како еко-активистите.
Ама, ама, ама медиумите и експертите... да ги турам сите на таквото.

Димитар Атанасов на 24 вести божемскиот либерал, и таквите како него шовинисти од бугарија дигале раци, супер, никаква разлика нема помеѓу нив и Радев, Борисов, Петков, ги боли што никој во Македонија не убедија дека се некакви нормални бугари, туку напротив он и Стефан Дечев се можеби по омразени од Ангел Димитров или Кајчев кои се хумористични од школото на Божидар Димитров.

Криво им е што Македонија и Македонците не се Црногорци или Украинци, туку само во нивните глави.
Се додека нема со кој да се разговара во Бугарија нема што да се замараме со нив, туку повеќе во дипломатија со светските сили.

С' враг врагувам - мера според мера.

Последно уредено:
многу далеку нагоре замина монголокинески , евети туркотатарски маршот на кемал ататурк и енвер паша албанецо од битола шо подоцнасе праел голем генерал отомански го копирал наполеон и сакал туркоманија да биди до туркменистан ,.и сета да биди ама нашите бојводи ги запреле у намерата.,јесссссс

1753631435294.png

Последно уредено:
... е токму тоа го пишувам, скоро све невладини организации се финасирани од кого?
... е токму тој е злото во светот, каде е злото и лоштото, таму се негови прсти, нормално преку своите пари кои ги фрла за овие невладини организации за различни експерименти што ги прави со човечанството.
Христијан Мицковски со неговата ванаби ВМРО криминална партија е на власт, од таму доаѓа корупцијата криминалот и злото врз македонскиот народ, не е тоа Грета или некоја х организација.

Христијан Мицковски со неговата ванаби ВМРО криминална партија е на власт, од таму доаѓа корупцијата криминалот и злото врз македонскиот народ, не е тоа Грета или некоја х организација.
...аааа така ли, можеш да ми наброиш криминалите на како пишуваш ти криминална партија на власт ВМРО, а и ДПМНЕ си изоставил така е регистрирана партијата ( инаку токму тоа покажува твоја ориентација), и уште нешто, а каква партија е оваа во опозиција што била 7 години на власт и зошто ,,падна"", кога веќе пишуваш и ме цитираш?

...аааа така ли, можеш да ми наброиш криминалите на како пишуваш ти криминална партија на власт ВМРО, а и ДПМНЕ си изоставил така е регистрирана партијата ( инаку токму тоа покажува твоја ориентација), и уште нешто, а каква партија е оваа во опозиција што била 7 години на власт и зошто ,,падна"", кога веќе пишуваш и ме цитираш?
Непроцесуирање на криминалот на предходната власт од страна на новата е кривично дело соучество.

Тоа е првото и најочигледното.

Ако не можеш сама да ги видиш криминалите и корупцијата нема што да се објаснуваме, они се на власт сега.

Ако не можеш сама да ги видиш криминалите и корупцијата нема што да се објаснуваме, они се на власт сега.
...аааа така ли, ти ги гледаш сега криминалите и корупцијата на ова власт која е продолжеток на претходната власт, а нормално СДСМ како претходна власт има повлечено линија и попис направено за ,,добро работење" од 7 години, па отиде во опозиција за ,,добро работење и владеење", а после таа повлечена линија на ,,чесно работење" дојде сега ВМРО ДПМНЕ све искорумпира и искриминализира за една година до сега, оти нели, тие се сега на власт!

:facepalm:

...ете и тоа го научив, греота на кое ниско интелктуално ниво спадна СДСМ, а беше поим на времето пред да го уништи З.Заев, па Д.Ковачевски до денес со В.Филиче мене ми е жал што шкартот дојде до израз, наместо нови сили и фаци...

Ајде може пак со помош на некој чадор и помош од албанци, бугари, срби, грци ќе не до укинат како народ.
Ајмо звиждаљке.

интелктуално ниво спадна СДСМ, а беше поим на времето
Може за оние кои не го помнат тоа време да им кажеш за што тоа сдсСС беше Поим!?
Јас од кога следам политички театар во Македонија двете најбројни партии биле поим за квислинштво, ама сигурно нешто сум испуштил па ете прилика да научам ;)

Може за оние кои не го помнат тоа време да им кажеш за што тоа сдсСС беше Поим!?
Јас од кога следам политички театар во Македонија двете најбројни партии биле поим за квислинштво, ама сигурно нешто сум испуштил па ете прилика да научам ;)
Не е тоа ништо ново.

И во време турско, чорбаџиите биле соработници со турската власт и со привилегии. Дури чорбата било омилено јадење на аскерот а имало и чин чорбар во турската армија, па од таму и доаѓа името чорбаџии.

Ништо не е сменето. Само термините. А гледаш за луѓето тоа е ПОИМ. :icon_mrgr:

...аааа така ли, ти ги гледаш сега криминалите и корупцијата на ова власт која е продолжеток на претходната власт, а нормално СДСМ како претходна власт има повлечено линија и попис направено за ,,добро работење" од 7 години, па отиде во опозиција за ,,добро работење и владеење", а после таа повлечена линија на ,,чесно работење" дојде сега ВМРО ДПМНЕ све искорумпира и искриминализира за една година до сега, оти нели, тие се сега на власт!

:facepalm:

...ете и тоа го научив, греота на кое ниско интелктуално ниво спадна СДСМ, а беше поим на времето пред да го уништи З.Заев, па Д.Ковачевски до денес со В.Филиче мене ми е жал што шкартот дојде до израз, наместо нови сили и фаци...
Незнам јас никаде не ги спомнав сдс, упатив критики за сегашниве што се на власт, криминал и корупција на секој чекор.

kako sekoj komentar za nesposobnosta na momentalnava vlada sekogash biva repliciran od drugo lice so moabet "ama u vreme na sds".

kako toa se opravduva nesposobnosta na ovaa vlada so nesposobnosta na prethodnata vlada, wtf.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom